[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 701
55 582
113
Macron mindig is populista volt, Csak most felismerve az igényt, átpozicionálta magát a másik oldalra. Az azt mond, amit akar Magyarországon. Ja, csak eegy bizonyos határig. Ld a pécsi polgármester tegnapi esete.
Nyugaton ez igy hangzik:Mindent lehet mondani, de viselni kell a következményeket is. Ugy milyen finom? :)
Ettöl azert tavol vagyunk Itt.
Komolyan szeretnek valami jobbat, de amig nincs, addig Orbánra szavazok. És egyenlöre mèg csak a láthatáron sincs semmi, ami jobb.
Mellekesen: Éltem sok helyen. A politika szinte sehol nem jobb. Megy a korrupció, nepotizmus, agymosâs stb. Esetleg raffinâltabban, mert hosszabb tapasztalatuk van.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 727
15 553
113
Bennem is ez merült fel, hogy az elektori szavazatokat tároló merevlemezen véletlenül Trump jött ki győztesen, aztán gyorsban dobbantani kellett, így megszállták az épületet, a szavazás eredményének végleges kihirdetése pedig elcsúszott addig amíg korrigálják.
Azért arra kevés az esély, hogy kegyelemből a demokrata elektorok Trumpra szavaztak.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

bartinieffektus

Well-Known Member
2012. december 4.
1 148
357
83

o_O
jo4or
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 049
32 525
113
Ez majd kiderul pont most olvastam orosz oldalakon a Trump elnöki ciklusának összegzését és az oroszok szerint annak ellenére,hogy Trump megválasztásakor úgy gondolták,hogy normalizálódnak a kapcsolatok épp az ellenkezője történt.

De ha azt hiszik, nem lehet még rosszabb, akkor tévednek. A demokratáknak most nagyon bizonyítaniuk kell, hogy ők az "orosz ügynök" Trumpnál keményebbek Moszkvával.
Trump meg persze simán normalizálta volna a kapcsolatokat, csak állandó össztűz alatt nem tehette. Meglátjuk Biden most kap-e hasonlót kínai viszonylatban, és lesz-e hatása ennek a kínai kapcsolatokra. Valószínűleg abban, ami fontos a cégeknek, vagyis a kereskedelemben, nem lesz.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 049
32 525
113
Dehogy lenne annyi, Heves és BAZ akkor is az MSZPre szavazna, ha egy csimpánzt indítanának. Budapestet nem véletlenül nevezik vörös városnak, sose volt ott jobb oldali főpolgármester, 2002ben már Buda is átkerült hozzánk. 2008 MSZP kongresszus.
Az orkjaink masszívan MSZPsek voltak, ma egy az egyben a Fideszt erősítik. Mindezt úgy, hogy a fél jobbik szavazókör is átpártolt, és megtartotta a bázisát jelentő rétegeket is.

Igen, Trump a billegő államokat húzta be, meg se próbálkozott a dem rétegek átcsábításával, sőt lényegében maga ellen mozgósította a bevándorlókat, és a krumplis szavazók megnyerésével se próbálkozott. Mint Vitya 2002-ben. Aztán rájött, hogy nem megy egyszerre baszni és szűznek maradni, és jött 2010 amióta gyakorlatilag a teljes összefogás vigasztalódhat azzal, hogy Vörös Szeged hallasd a hangod, Váci út felelj neki... Ahogy Mutti is majdnem kikapott az első ciklusában, azóta bedarálta az ellenfeleit.
Avagy ha Trump picit is rafináltabb ma már az ő dísznégerei uralnák a Harlemi közbeszédet, és a bevándorlók nagy része is rohanna rá szavazni.

Utoljára nagy átrendeződés akkor volt az amerikai politikában, amikor a republikánus párt az 1960-as években a déli stratégiával megszerezte a hagyományosan demokrata bázis déli fehér szavazókat, míg a feketék szinte kivétel nélkül átmentek a demokrata ültetvényre, és azóta is ott vannak (a polgárjogi mozgalom előtt meg Délen eléggé korlátozták a szavazóképességüket az írástudást stb. megkövetelő törvényekkel). Ekkor bomlott fel a "New Deal-koalíció". Trump 2016-ban úgy tűnt, hogy megszerzi a republikánusoknak a fehér munkásosztályt, de ez megbicsaklott. Éppen ebben a csoportban esett vissza a támogatottsága, miközben a latinók és a feketék körében nőtt (bár az utóbbiak esetében így is egyszámjegyű volt). Illetve még egy nagyobb átrendeződés volt, amikor Reagan a keresztény(cionista) jelszavak zászlóra tűzésével besöpörte a fundamentalista evangéliumi keresztény szavazatokat a bibliaövezetben (korábban a baptista Carter ezekre még számíthatott), ezek egy részét még a szintén déli Bill Clinton még visszaszerezte a jól menő gazdaság miatt.
 
  • Tetszik
Reactions: milagro

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 049
32 525
113
Igen az elvakult hívőkkel nem lehet mit kezdeni de most már a napnál is világosabb minden értelmes ember számára,hogy Trump minden további nélkül elárulja a leghűségesebb támogatóit illetve híveit is a saját érdekeinek megfelelően.

Trumpot valószínűleg felkereste egy csapat, és elmagyarázták neki, hogy ha nem teszi ezt, akkor tényleg katonák fogják megbilincselve kikísérni a Fehér Házból.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Trumpot valószínűleg felkereste egy csapat, és elmagyarázták neki, hogy ha nem teszi ezt, akkor tényleg katonák fogják megbilincselve kikísérni a Fehér Házból.
Nem kellett felkeresni. Katonai bázison volt. Az alkotmányt követve meg is kezdte az előkészületeket a külföldi beavatkozás felszámolására .....de valószínűleg a katonák mondták neki, hogy ennyi vége. Cruz sem akart balhét így megbukott az új kiváló föderáció terve. Úgyhogy támogatás nélkül föladta.

Ma délután már nyugodtan fog golfozni... neki maradt 3 milliárd usdje.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 554
4 353
113
A demokrácia a többség akaratának érvényre jutása. Azonban a többség akaratának kommunikációja nehéz terep, hiszen könnyen kaphatja fejéhez az ember, hogy “demagóg”, vagy “populista”. Csak mert nem “liberális”, azaz nem karol fel mindenféle, egymással se, de a többséggel végképp nem kompatibilis kisebbséget. Nem működik a “jogállamiság” akármi is az.

Láthatjuk, hogy a szólásszabadság, vagy szabadosság most már Amerikában sincs ínyére a magukat liberálisnak gondolóknak se, hiszen óhatatlan, hogy aki a többség akaratának védelme mellett a kisebbségek akaratát is érvényre akarja juttatni, az a kettős mérce problémakörébe sodródik.

Nem azért kapja meg, hogy populista meg demagóg, mert valami nagy összeesküvés folyik minden "nemzeti" érték visszaszorítására, hanem azért, mert egyszerű lózungokkal és uszítással bomlasztja a társadalmat két részre, és minden emberben a legrosszabb zsigeri impulzusokra hajt. A legnyilvánvalóbb példa a halálbüntetés - ha akármilyen populista nímand a programjára tűzné, hogy ő visszahozza a halálbüntetést, az bizony hatalmas támogatottság boost-ot kapna, annak ellenére hogy civilizált emberek és nemzetek között a halálbüntetés ma már nem általánosan elfogadott dolog.
Ezek akármilyen uszítás, polarizáló kijelentés után cinikusan, vigyorogva kijelentik "De hát csak szabad véleménynyilvánítási jogommal éltem!" vagy "De hát nem látjátok hogy ezt akarja a nép? Hát nem ez a demokrácia?!"
A demokrácia a népakarat érvényesítése - de vannak határok, amit nem lehet átlépni a társadalom bomlasztásának elkerülése érdekében.

Na most van ez a bizonyos réteg, ami - mint az elmúlt időszakban láthattuk - csak és kizárólag addig érdekelt a "szabad véleménynyilvánításban" és a demokráciában, míg az az ő malmukra hajtja a vizet. Abban a pillanatban, hogy helyzetbe kerülnek, vagy a demokrácia és a szabad véleménynyilvánítás ellenük kezd dolgozni, minden lehetséges lépést megtesznek annak kikerülésére és erodálására. Ha hatalomban vannak, akkor meg saját hatalmuk bebetonozására, fennkölt módon hangoztatva, hogy őket bizony demokratikus módon választották meg, és akinek ez nem tetszik, az antidemokrata!

Így történhet meg az, hogy a nagy amerikai patrióták akik évekig azzal házaltak, hogy ők csak Amerika hagyományait és történelmét akarják védeni, most megostromolták a Capitoliumot és oda konföderációs zászlókat vittek be, mert a díszmajmuk vesztett a választáson.
Tették ezt ugyanezen díszmajom burkolt uszítására - mert természetesen nem jelentette ki nyíltan hogy "ostromoljátok meg", csak szépen rávezette őket a dologra. Ezen felül még mikor látta hogy túltolta, azután is kacsintgatva uszított.

A demokrácia egyik legnagyobb problémája, hogy nem képes a saját elvrendszerének keretein belül meghúzni egy megkerülhetetlen vörös vonalat, ami biztosítaná azt, hogy a keretein belül működő antidemokratikus elemek ne juthassanak szóhoz. Akármennyire nyilvánvaló egy épeszű ember számára, hogy egy adott csoport hazudik mikor demokrácia, jogállamiság, és rendpártinak állítja be magát, attól még nem lehet egyszerűen kidobni őket, ha csak nem jelentik ki nyíltan, hogy autoriter fasiszták. Aztán ha hatalomhoz jutnak és elkezdik leépíteni ezeket az intézményeket, akkor nyekk van.

A demokrácia működéséhez olyan társadalom és politikai réteg kell, ami annak alapértékeit tiszteletben tartva operál. Ha ez nincs meg, akkor borulhat a helyzet, és csak az előzőleg lefektetett alkotmányos törvények foghatják vissza valamilyen szinten az ámokfutást. (Feltéve ha azokat nem hasraütésszerűen csapták össze egy rendszerváltozás alkalmával, és nem változtathatja meg ugyanolyan hasraütésszerűen a épp regnáló kormány, mint bizonyos helyeken.) :)
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 554
4 353
113
A másik azt mondja, hogy az írmagunkat is eltapossa, csak a feltétel nélküli fegyverletételt fogadja el és mindenünket adjuk át.
Igen? Hol mondta ezt? Idézd kérlek akármilyen jövőbeli amerikai kormánytag kijelentését, amiben ez a tartalmilag elhangzott.

Ja, hogy nem tudod, csak a rettegést kelted és lövészárkot ásod mások hazafiságát vitatva, mert nem a te szekértáborod narratíváját tolják?
Szánalmas vagy.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Neked lehet nehez, egy Capitoleumot vedo ugynoktol azert az ember tobbet varna, megse a sarki kozert ore. Masfel meterrol vagy meg annyirol se adta le. Na ennyirol nem talalta el amit akart ezek szerint. Nagyon xarul adtak ezt elo ott a nagy jenkifoldon mind a ket oldalon.

gyerunk mar..

nezzd meg egy atlagos amcsi rendori akciot amivel teli van a youtube.
a videok 80% megkerdojelzheto a rendorok psihes alapota (normalisak e egyaltalan).
biztos vagyok hogy a nagyobb reszive, (kiveve a szuper giga mega spec oposokat) nem is foglalkoznak rendesen.
adnak fegyvert a kezukbe, egy kis gyakorlas 1x hetente ozt snadji se...

mitszolsz miert lonek szitava mindenkit amikor lovoldozes van?
nyilvan alkalmatlanok egy golyozval elrendezni a helyzetet, ott nincs terdbe vagy vallba loves, ott ha nem losz be fel tarat vkibe, ako nem csinaltal semmit.

es meg nem is emlitettem a felhulye veteranokat akiknek elszaladt az agyuk irakban vagy avganisztanban es mivel kell valahogy vigyazni rajuk, meg eltartani is valahogy, hogy ne cirkuszoljonak, mivel a normalis civil eletre nem alkalmasak, bebasztak oket a rendorsegre.
 
  • Vicces
Reactions: jimkirk
T

Törölt tag 008

Guest
Kiderült miért akarják Pelosiék bizalmatlansággal eltávolítani Trumpot és nem akarják megvárni a 2 hetet. Ha Trump kitölti a hivatali idejét akkor 24-ben indulhat ellenben ha eltávolítják nem indulhat.

Trump rávilágított, hogy a repek jeltős része ugyanabból a tányérból eszik mint a demek és abszolút nem érdekük a status quo felrúgása. Ha Trump 2024-ben egy új pártot alapít nyerhet. A demek tudják mi jön és tudják, hogy nem lesznek népszerűek. Bár 24-ben minden az övéké lesz nem biztos, hogy megint elég halott szavazót találnak majd.

Mindeközben elindult a cenzúra hála a gonosz náci támadásnak. (nem véletlenül hasonlítják 9/11-hez és Pearl Harborhoz. Bár "csak" 5-en haltak meg erre hivatkozva bármit meg lehet tenni.)

Egy big tech zsarnokságáról szóló könyv kiadását már meg is tagadta a kiadó.
ErKuuTXXcAIjMGj
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
A demokratáknak most nagyon bizonyítaniuk kell, hogy ők az "orosz ügynök" Trumpnál keményebbek Moszkvával.
Egy dolog ellenzékből véleményt mondani, meg más dolog kormányozni. Mikor szembejön a reálpolitika, akkor igen csak ki tudnak durranni az ideológiai léggömbök. No, meg igen nehéz és veszélyes lesz egyszerre minimum három nagyba beleállni (Oroszország, Irán és Kína és zárkózik fel Törökország). Mert most, ha nagyon rámennek az oroszokra is, akkor ez fog történni. (Egymás ölelő karjaiba zavarják őket.) De közben még két tucat baráti, felebaráti és szövetséges állam érdekeit és egymás felé történő kapcsolatát is illene figyelembe venni -ami nem az USA külpolitika legfőbb erénye, de mégsem kihagyható tényező a külpolitika terén.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
W

Wilson

Guest
De ha azt hiszik, nem lehet még rosszabb, akkor tévednek. A demokratáknak most nagyon bizonyítaniuk kell, hogy ők az "orosz ügynök" Trumpnál keményebbek Moszkvával.
Trump meg persze simán normalizálta volna a kapcsolatokat, csak állandó össztűz alatt nem tehette. Meglátjuk Biden most kap-e hasonlót kínai viszonylatban, és lesz-e hatása ennek a kínai kapcsolatokra. Valószínűleg abban, ami fontos a cégeknek, vagyis a kereskedelemben, nem lesz.

Az oroszok szerint nem lesz rosszabb a helyzet mint Trump idején de pl szerintuk Bindennel az atomfegyverek terén könnyebb lesz dűlőre jutni.