Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Kinyitottak ma egy kocsmát Pesten. Az utcán is piáltak körülötte annyian voltak.
A tulajdonos meglepődöttaz az 500.000es bíróságon és a 60 napos bezáráson. Ezentul kiszállításra sem működhetnek. Én az állami tamogatások, adókedvezmény megvonásán sem csodálkoznék.

Értem mi a baja, de bár leszálló ágban vagyunk, túl magas az esetszám és a kórházi leterheltség. Ráadásul valószínűleg itthon is egyre gyakoribb az angol, fertőzőképesebb mutáns virus.
Basszuk el az egész évet???

Bevallom azt én sem értem, hogy elviteles kajahely nyitva lehet, az Alléban a borüzletben több ember sétál, mint 4 sokszor, akkor, ha egy kocsma elvitelre ad, akkor az miért más technikailag. Bár azt sem értem, hogy a boltban vehető alkohol mellett miért kocsmából venném ugyanazt felárasan.

Az viszont tényleg zizis, hogy a kisvállalkozások egy részét tényleg úgy tűnik, hogy az út szélén hagyták, de lölö szállodáira azért ment egy majd 20 milliárdos támogatás és kapott a többi NER lovag is. Ebből sok tízezer vendéglátós némi támogatása kijönne 3-4 hónapra, ami sokkal több embert érint, mint lölöés a haverok kitömése.

Asszem, hogy én is kurva ideges lennék a helyükben.
Szóval részben meg tudom érteni őket, hogy tényleg vannak egyenlőbbek az egyenlők között. Nem fizikai paraméterek, hanem jelzők alapján zárattak be dolgokat. Ez ahhoz képest, hogy egyesek full nyitással haknizzák teli mos a netet, ez még enyhe volt. Csak ez is oda vezet, hogy ez veszélyezteti az egész évet.
De senki ne mondja, hogy ebben az állam nem hibás az n+1 balfasz döntésével és a haverok felé pénzszórással. Mert vastagon benne van ez a hangulatban.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
A vakcina választást már tudom hogyan megy. Nincs semmilyen tájékoztatás róla a https://vakcinainfo.gov.hu oldalon, sem a tájékoztató telefonos rendszer automata menüjében, ahol azonban el lehet érni embereket is szóbeli tájékoztatási kérdések megválaszolására. Most szóltam is nekik, hogy nem ártana a vakcina választás lehetőségéről feltenni egy részletes írásos anyagot, mert így homály mindenkinek az egész. Magában a regisztráció során nincs semmilyen lehetőség sem a vakcina választásra, sem a veszélyeztetettség megadására. A veszélyeztetettséget a TAj-számra ránézve próbálják felderíteni, amit szintén nem tartok jónak. Mindegy, majd rájönnek.

Na de hogyan lesz a vakcina választás ? Hát most az sem egyszerű. Azt mondták, hogy aki sorra kerül, akkor kérheti az oltó orvostól a vakcina típus választását, ha az éppen rendelkezésre áll. Nos erre mondtam én, hogy ha nem áll rendelkezésre a Szputnyik, akkor én el fogom utasítani, mert ahhoz ragaszkodom. Mindegy, megbeszéltem velük, hogy ezt jelezzék felfelé hogy nagyon rossz a tájékoztatás és a regisztráció rendszere, mert így a tizede lesz az oltási kedv, tehát nem ezt akarják, nem ez a cél, és ez mindenkinek rossz lesz. Elég sokat beszélgettem velük, az igéretek szerint intézkedni fognak a ranglétrán felfelé a tájékoztatással a problémáról. Most engem a többi részlet nem érdekel, de intéztem már el országokon átnyúló dolgokat is így. De most nincs kedvem jobban intézkedni, vagy megcsinálják, vagy legyen az ő bajuk. Azért ha a sajtó ezt olvassa, legyenek szívesek már rákérdezni a dolgokra, meg egy kis ihletet adni nekik. :D

Szóval aki oltást akar annak regisztrálnia kell. Most ilyen fapados a választás rendszere, amiből nagyon sok vakcina szemétbe dobása fog származni ha nem változtatnak semmit ahogy kértem hogy jelezzék felfelé.. Majd meglátjuk mit csinálnak, de én szóltam hogy ez így gáz és át kell szervezni az egészet. A kormány felé nem szólok, ha nem jó a visszacsatolásuk akkor mennek a vakcinák a kukába tucatszám és naponta. Elvileg rögzítették felvételen az egészet, szóval a főnökök meg tudják hallgatni. De már az egy nagyon rossz jel, rossz ómen, hogy eleve így alakították ki a jelentkezési rendszert. Szóval ez amatőr tudásra vall a témában, nem ártana ha hoznának pár profit akik egy nap alatt megoldják az összes problémát. Kommunikációs szakemberek kellenek. Én már sok cégnek segítettem, az okosak meg is lépték a tanácsaimat, néhány országokon átnyúló cég is, és nem bánták meg. Sőőőt.... :D:D
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 508
5 073
113
..
Jó tudni, hogy USA-ban oltás helyett sóoldatot adnak a lakosságnak...
Úgy látom, Te nem akarod érteni. :( A tesztek során adtak a beoltottak jelentős részének sóoldatot. Így lehet összehasonlítani, hogy mennyi a valós mellékhatás, és mennyi a pszichológiai okból jelentkező mellékhatás.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Jó tudni, hogy USA-ban oltás helyett sóoldatot adnak a lakosságnak...
Sima sóoldatot, vagy legalább fiziológiásat ??? :D
..

Rferi66

"Úgy látom, Te nem akarod érteni. :( A tesztek során adtak a beoltottak jelentős részének sóoldatot. Így lehet összehasonlítani, hogy mennyi a valós mellékhatás, és mennyi a pszichológiai okból jelentkező mellékhatás."

Érti ő, csak szándékosan írta így. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082
T

Törölt tag 1711

Guest
..

Úgy látom, Te nem akarod érteni. :( A tesztek során adtak a beoltottak jelentős részének sóoldatot. Így lehet összehasonlítani, hogy mennyi a valós mellékhatás, és mennyi a pszichológiai okból jelentkező mellékhatás.

De nem teszt, egy amerikai srác videózta le az anyját és közben magyarázta, hogy soha nem volt epilepsziás senki a családban, de nála az oltás után előjött.
Mivel a hatóság is eljárást indított van benne vmi.
Rokonságból 1 ember vállalta be az oltást a pfizerrel, másik 3 eü dolgozó inkább 2 naponta tesztel, várjuk a szputnyikot.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 850
81 364
113
Hol is fejlesztették ki a Sputnikot (angol) Benne anyag a vakcina teszteléséről is.

 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 980
14 065
113
Jó tudni, hogy USA-ban oltás helyett sóoldatot adnak a lakosságnak...

..

Úgy látom, Te nem akarod érteni. :( A tesztek során adtak a beoltottak jelentős részének sóoldatot. Így lehet összehasonlítani, hogy mennyi a valós mellékhatás, és mennyi a pszichológiai okból jelentkező mellékhatás.



Több gyógyszer-hatékonysággal/gyógyítás-eredményességgel foglalkozó felmérés a placebo-hatást 55% körülire mérte, a gyógyszeres kezeléseket pedig átlagban 78% körülire! Hmmmmmm...

DE, kiemelem, nem a Covid esetében !!!


...inkább "csak" érdekesség képpen!
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 508
5 073
113
De nem teszt, egy amerikai srác videózta le az anyját és közben magyarázta, hogy soha nem volt epilepsziás senki a családban, de nála az oltás után előjött.
Mivel a hatóság is eljárást indított van benne vmi.
Rokonságból 1 ember vállalta be az oltást a pfizerrel, másik 3 eü dolgozó inkább 2 naponta tesztel, várjuk a szputnyikot.
Amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak hatása sincs. :) Olvasd el az algopyrin mellékhatásairól a leírást.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
Ha ugyanennyi kínai is jönne hasonló ütemezéssel, akkor a nyugatiakkal együtt március elején jöhet a lazítás, meglesz 1 millió beoltott, aprilisban meg teljes nyitás.

1 millió beoltott esetén ígérnek lazítást, ez márciusban meglehet. Áprilisban 2 millió, a virus visszaszorul és teljes nyitás maszkhasználat mellett.

Március eleji lazítással szerintem kár számolni. Esélytelen. Legalábbis járványmatematikai alapon. Politikai okból persze bármi megtörténhet, de annak következményei lesznek a járvány terjedés szempontjából. Április végi, vagy májusi lazítás über-mega-giga optimistán talán összejöhet, ha addig egyrészt fegyelmezettek az emberek a védekezés terén, másrészt gőzerővel oltakoznak, harmadrészt drasztikusan felgyorsul az oltóanyag szállítás. Realistábban pedig május vége, vagy június. Pár hónapot még ki kell bírni!

1. Egymillió oltottnak még nincs érdemi járvány fékező hatása. Az úgy 3-4 milliónál kezd jelentkezni, ha már eltelt a megfelelő idő a védettség kialakulásához. A nyájimmunitáshoz pedig attól függően, hogy melyik - azaz mekkora alap szaporodási rátájú - vírus változat terjed, 60-75%-os védettség, azaz 90%-os oltás hatékonyság és 10% természetes immunitás esetén 5,5 - 7,2 millió átoltott kell a megfelelő idő letelte után.
Gyakorlati példa Izrael, ahol már van 3,36 millió átoltott egy 9,2 milliós országban, de 3 napja még 10 ezer feletti csúcson volt a napi új esetszám, mert az átoltottak nagy részének védettsége még nem alakult ki viszont már védettnek hitték magukat. Akiknek pedig kialakult (kb 700-800 ezren lehettek január 20-án, a 10 ezer feletti napi esetszám időpontjában) azok még éremben nem fékezik a járványt.
Vagy az Emirátusok 10 millió lakossal, ahol 2,34 millió oltottnál jártnak, de alig van köztük védett, mert az első adagot is majdnem mind 2 héten belül kapták meg. Náluk a napi esetszám 7 napos átlaga 3,5 ezer és egyelőre folyamatosan emelkedik.

2. Orbán Viktor szerint: "Ha beoltottuk az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézményekben dolgozókat, a 60 év feletti krónikus betegeket, a védelemben résztvevőket és az időseket, akkor kezdődhet egy új időszámítás és lehet beszélni arról, mikor és hogyan szabaduljunk meg a korlátozásoktól" 60 év feletti idősből van 2,6 millió. A nagy többségük egyben krónikus beteg. Egészségügyi foglalkoztatottból bő 300 ezer. Védelemben, közigazgatásban dolgozóból bő 400 ezer. Ez máris 3,3 millió fő. És akkor még nem volt szó a 60 év alatti krónikus betegekről, mint veszélyeztetettekről, valamint a potenciális szuperterjesztőkről, akik munkájuk miatt sok emberrel kerülnek közvetlen kapcsolatba a kiskereskedelemben, vendéglátásban, oktatásban, tömegközlekedésben, mindenféle ügyfélszolgálati, ügyfélfogalmi munkahelyeken. Ebben a körben önállóan nem értelmezhető a nyájimmunitás, mivel ők nem zárt, elszigetelt csoport. Kapcsolatban állnak a társadalom többi részével. Tehát az ezen csoportokba tartozók túlnyomó részét, lehetőleg 100%-hoz minél inkább közelítő részét át kell oltani. Minden oltottra két adaggal számolva. Ez még április végéig sem valószínű, hogy megtörténne, csak az első adag beadásának szintjéig sem.

3. Oltóanyagtól függően az oltottak 80-90-95%-ának védettségéhez a második adag oltás után kb. 2 hét kell, ami az első adagtól számítva 5-6 hét. Tehát ha az első adaggal oltottak száma elér egy küszöbértéket, akkor kb. 1,5 hónap múlva lehet lazítani.

4. A gyorsabban terjedő mutációk terjedése még csak most kezd felfutni.

5. A részben általunk is mintának tekintet németeknél 100 ezer főre 7 nap alatt 50 új eset a kitűzött cél a lazítások előtt ahhoz, hogy kontakt kutatással esély legyen kézben tartani utána a járványt. Legalábbis szerintük. Ez is rendkívül optimista, nem túl reális álláspont. Még ez a határ is 700 alatti napi esetszámot jelentene Magyarországra nézve 7 napos mozgó átlagban. Most tartunk tegnap 1344-nél, 7 napos mozgó átlagban napi 1104-nél, 7 napos mediánt nézve 1241-nél, 14 napos átlagban (Romániában például ezt vizsgálják, mint kvázi aktív esetszámot) napi 1276-nál, 14 napos mediánt nézve 1351-nél.
A kontakt kutatásos járvány fékezés minta államának tekintett 50 milliós Dél-Koreában napi 100 körüli esetszámnál már nem tudták elkerülni a napi 1000 fölé ugrást és szükség volt a közösségi korlátozási fokozatok emelésére. A papíron 3 fokozatú, valóságban 5 lépcsős (level 1, 1,5, 2, 2,5, 3) skálán még most is 2,5-es fokozatnál tartanak Szöulban és környékén (az ország lakosságának közel felére érvényes) és 2,0-nál az ország többi részén. Ez Magyarországra vetítve napi 20 alatti eset kézben tarthatóságát jelenti közösségi korlátozások nélkül, szelektív maszkhordással, kontakt kutatással és erőteljes határzárral. Koreában a járvány kézben tartható szakaszában 1% alatt volt a teszt, ami nálunk a jelenlegi tesztelési szám mellett napi 130-140 eset alatt teljesülne, de ha lecsökken a tesztszám, akkor bőven napi 100 alatt.
Ha megnézzük, hogy azokban az országokban, ahol tartósan alacsonyan tudták tartani a terjedést, milyen lakosságra vetített esetszámok vannak, akkor ezek közül Thaiföldön a legmagasabb a terjedés, a magyar lakosságra átszámolva napi 25 fős 7 napos mozgó átlaggal.
Nálunk a szeptemberi járvány felfutás előtt napi 30 körüli esetszámról indult az ugrásszerű növekedés.


6. A kórházi terhelésünk ugyan már csak fele a december eleji csúcsértéknek, de még mindig az október végi szinten van. Nem sokkal az alatt, ahol a november 10-től érvényes szigorításokról meghozták a döntést, november első hetében. Ha csak annyi a feltétel, hogy legyen 5-6 hét előnyünk, mire újra erre a szintre ér a nyitás miatt újra felfutó járványba a kórházi terhelés, akkor is szeptember közepi, 7 napos átlagban napi 600-700 alá kell vinni az esetszámot, 3854-ről 400 alá a kórházban ápolt COVID-osok számát és 10 ezer alá vinni az aktív betegek számát. Ez a gyorsabban terjedő mutációk mellett eleve nem túl valószínű. De még változatlan terjedési ütem csökkenéssel számolva is az aktív esetek, kórházban ápoltak, lélegeztetettek, napi halálozás mozgó átlagának megfeleződéséhez mutatótól függően 5-7 hét szükséges. Még a napi esetszám megfeleződéséhez is kell egy hónap. Azaz talán úgy áprilisban felmerülhet a lazítás ilyen csökkenési ütemmel. De inkább májusban.
Tavasszal a budapesti és pest megyei lazítási döntés meghozatalakor, május közepén 33 volt a napi esetszám mozgó átlaga, 0,8% volt a heti teszt pozitivitás,
600 alá csökkent a kórházban ápoltak száma, 45-re a lélegeztetőn lévők száma és napi 7-re a halálozás mozgó átlaga. Most 1104 a napi esetszám mozgó átlaga, 8,2% a heti teszt pozitivitás, 3854 a kórházban ápoltak száma, 259 a lélegeztetőn lévők száma és napi 91 a halálozás mozgó átlaga.

Szóval ha kisebb csoda folytán április végére elérnénk 3 millió oltottat, akkor is június közepétől lehetne gondolkodni a részleges lazításon oltási védettség alapon.
Az időjárás a tavalyi tapasztalatok szerint májustól kezd erőteljesebben nekünk dolgozni.
Az a közelmúltbeli lazításokon látszik, sok ország példáján, hogy rövid időn belül újra felfutott a járvány. Ráadásul most még a gyorsabban terjedő vírus változatok is itt vannak. Egy lazítás előtt a kontaktkutatással, teszteléssel, egyéni karanténnal fenntartható szintet kellene érni, ami még elég messze van. Nagyon optimista esetben április-májusra talán elérhető. De realistán az is benne van a pakliban, hogy június lesz belőle.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 918
113
Bevallom azt én sem értem, hogy elviteles kajahely nyitva lehet, az Alléban a borüzletben több ember sétál, mint 4 sokszor, akkor, ha egy kocsma elvitelre ad, akkor az miért más technikailag. Bár azt sem értem, hogy a boltban vehető alkohol mellett miért kocsmából venném ugyanazt felárasan.

Az viszont tényleg zizis, hogy a kisvállalkozások egy részét tényleg úgy tűnik, hogy az út szélén hagyták, de lölö szállodáira azért ment egy majd 20 milliárdos támogatás és kapott a többi NER lovag is. Ebből sok tízezer vendéglátós némi támogatása kijönne 3-4 hónapra, ami sokkal több embert érint, mint lölöés a haverok kitömése.

Asszem, hogy én is kurva ideges lennék a helyükben.
Szóval részben meg tudom érteni őket, hogy tényleg vannak egyenlőbbek az egyenlők között. Nem fizikai paraméterek, hanem jelzők alapján zárattak be dolgokat. Ez ahhoz képest, hogy egyesek full nyitással haknizzák teli mos a netet, ez még enyhe volt. Csak ez is oda vezet, hogy ez veszélyezteti az egész évet.
De senki ne mondja, hogy ebben az állam nem hibás az n+1 balfasz döntésével és a haverok felé pénzszórással. Mert vastagon benne van ez a hangulatban.
Februarba meg kell nyitni a teraszokat. Mint tavaj tavasszal volt.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 918
113
Februarba meg kell nyitni a teraszokat. Mint tavaj tavasszal volt.
Februarba meg kell nyitni a teraszokat. Mint tavaj tavasszal volt. Majd par hetre ra ahogy gyarapodik az oltottak szama az oltottak a belso helyisegekbe is bemehetnenek... /ebbe az idobe amugy se sokan ucsorognenek a szabadba tomegektol nem kellene tartani plane szekhely szabalyozassal./ akar regionalis rendszert is belemerithetnenek mint mar volt ra pelda csak most akar jarasokra bontva.,.. Ahol kicsi a fertozottek szama azokba a jarasokba kezdeni a nyitast. Vagy ahol magas a beoltottak szama. Igy a tobbi is latna a fenyt az alagut vegen.
 
M

molnibalage

Guest
Március eleji lazítással szerintem kár számolni. Esélytelen. Legalábbis járványmatematikai alapon. Politikai okból persze bármi megtörténhet, de annak következményei lesznek a járvány terjedés szempontjából. Április végi, vagy májusi lazítás über-mega-giga optimistán talán összejöhet, ha addig egyrészt fegyelmezettek az emberek a védekezés terén, másrészt gőzerővel oltakoznak, harmadrészt drasztikusan felgyorsul az oltóanyag szállítás. Realistábban pedig május vége, vagy június. Pár hónapot még ki kell bírni!

1. Egymillió oltottnak még nincs érdemi járvány fékező hatása. Az úgy 3-4 milliónál kezd jelentkezni, ha már eltelt a megfelelő idő a védettség kialakulásához. A nyájimmunitáshoz pedig attól függően, hogy melyik - azaz mekkora alap szaporodási rátájú - vírus változat terjed, 60-75%-os védettség, azaz 90%-os oltás hatékonyság és 10% természetes immunitás esetén 5,5 - 7,2 millió átoltott kell a megfelelő idő letelte után.
Gyakorlati példa Izrael, ahol már van 3,36 millió átoltott egy 9,2 milliós országban, de 3 napja még 10 ezer feletti csúcson volt a napi új esetszám, mert az átoltottak nagy részének védettsége még nem alakult ki viszont már védettnek hitték magukat. Akiknek pedig kialakult (kb 700-800 ezren lehettek január 20-án, a 10 ezer feletti napi esetszám időpontjában) azok még éremben nem fékezik a járványt.
Vagy az Emirátusok 10 millió lakossal, ahol 2,34 millió oltottnál jártnak, de alig van köztük védett, mert az első adagot is majdnem mind 2 héten belül kapták meg. Náluk a napi esetszám 7 napos átlaga 3,5 ezer és egyelőre folyamatosan emelkedik.

2. Orbán Viktor szerint: "Ha beoltottuk az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézményekben dolgozókat, a 60 év feletti krónikus betegeket, a védelemben résztvevőket és az időseket, akkor kezdődhet egy új időszámítás és lehet beszélni arról, mikor és hogyan szabaduljunk meg a korlátozásoktól" 60 év feletti idősből van 2,6 millió. A nagy többségük egyben krónikus beteg. Egészségügyi foglalkoztatottból bő 300 ezer. Védelemben, közigazgatásban dolgozóból bő 400 ezer. Ez máris 3,3 millió fő. És akkor még nem volt szó a 60 év alatti krónikus betegekről, mint veszélyeztetettekről, valamint a potenciális szuperterjesztőkről, akik munkájuk miatt sok emberrel kerülnek közvetlen kapcsolatba a kiskereskedelemben, vendéglátásban, oktatásban, tömegközlekedésben, mindenféle ügyfélszolgálati, ügyfélfogalmi munkahelyeken. Ebben a körben önállóan nem értelmezhető a nyájimmunitás, mivel ők nem zárt, elszigetelt csoport. Kapcsolatban állnak a társadalom többi részével. Tehát az ezen csoportokba tartozók túlnyomó részét, lehetőleg 100%-hoz minél inkább közelítő részét át kell oltani. Minden oltottra két adaggal számolva. Ez még április végéig sem valószínű, hogy megtörténne, csak az első adag beadásának szintjéig sem.

3. Oltóanyagtól függően az oltottak 80-90-95%-ának védettségéhez a második adag oltás után kb. 2 hét kell, ami az első adagtól számítva 5-6 hét. Tehát ha az első adaggal oltottak száma elér egy küszöbértéket, akkor kb. 1,5 hónap múlva lehet lazítani.

4. A gyorsabban terjedő mutációk terjedése még csak most kezd felfutni.

5. A részben általunk is mintának tekintet németeknél 100 ezer főre 7 nap alatt 50 új eset a kitűzött cél a lazítások előtt ahhoz, hogy kontakt kutatással esély legyen kézben tartani utána a járványt. Legalábbis szerintük. Ez is rendkívül optimista, nem túl reális álláspont. Még ez a határ is 700 alatti napi esetszámot jelentene Magyarországra nézve 7 napos mozgó átlagban. Most tartunk tegnap 1344-nél, 7 napos mozgó átlagban napi 1104-nél, 7 napos mediánt nézve 1241-nél, 14 napos átlagban (Romániában például ezt vizsgálják, mint kvázi aktív esetszámot) napi 1276-nál, 14 napos mediánt nézve 1351-nél.
A kontakt kutatásos járvány fékezés minta államának tekintett 50 milliós Dél-Koreában napi 100 körüli esetszámnál már nem tudták elkerülni a napi 1000 fölé ugrást és szükség volt a közösségi korlátozási fokozatok emelésére. A papíron 3 fokozatú, valóságban 5 lépcsős (level 1, 1,5, 2, 2,5, 3) skálán még most is 2,5-es fokozatnál tartanak Szöulban és környékén (az ország lakosságának közel felére érvényes) és 2,0-nál az ország többi részén. Ez Magyarországra vetítve napi 20 alatti eset kézben tarthatóságát jelenti közösségi korlátozások nélkül, szelektív maszkhordással, kontakt kutatással és erőteljes határzárral. Koreában a járvány kézben tartható szakaszában 1% alatt volt a teszt, ami nálunk a jelenlegi tesztelési szám mellett napi 130-140 eset alatt teljesülne, de ha lecsökken a tesztszám, akkor bőven napi 100 alatt.
Ha megnézzük, hogy azokban az országokban, ahol tartósan alacsonyan tudták tartani a terjedést, milyen lakosságra vetített esetszámok vannak, akkor ezek közül Thaiföldön a legmagasabb a terjedés, a magyar lakosságra átszámolva napi 25 fős 7 napos mozgó átlaggal.
Nálunk a szeptemberi járvány felfutás előtt napi 30 körüli esetszámról indult az ugrásszerű növekedés.


6. A kórházi terhelésünk ugyan már csak fele a december eleji csúcsértéknek, de még mindig az október végi szinten van. Nem sokkal az alatt, ahol a november 10-től érvényes szigorításokról meghozták a döntést, november első hetében. Ha csak annyi a feltétel, hogy legyen 5-6 hét előnyünk, mire újra erre a szintre ér a nyitás miatt újra felfutó járványba a kórházi terhelés, akkor is szeptember közepi, 7 napos átlagban napi 600-700 alá kell vinni az esetszámot, 3854-ről 400 alá a kórházban ápolt COVID-osok számát és 10 ezer alá vinni az aktív betegek számát. Ez a gyorsabban terjedő mutációk mellett eleve nem túl valószínű. De még változatlan terjedési ütem csökkenéssel számolva is az aktív esetek, kórházban ápoltak, lélegeztetettek, napi halálozás mozgó átlagának megfeleződéséhez mutatótól függően 5-7 hét szükséges. Még a napi esetszám megfeleződéséhez is kell egy hónap. Azaz talán úgy áprilisban felmerülhet a lazítás ilyen csökkenési ütemmel. De inkább májusban.
Tavasszal a budapesti és pest megyei lazítási döntés meghozatalakor, május közepén 33 volt a napi esetszám mozgó átlaga, 0,8% volt a heti teszt pozitivitás,
600 alá csökkent a kórházban ápoltak száma, 45-re a lélegeztetőn lévők száma és napi 7-re a halálozás mozgó átlaga. Most 1104 a napi esetszám mozgó átlaga, 8,2% a heti teszt pozitivitás, 3854 a kórházban ápoltak száma, 259 a lélegeztetőn lévők száma és napi 91 a halálozás mozgó átlaga.

Szóval ha kisebb csoda folytán április végére elérnénk 3 millió oltottat, akkor is június közepétől lehetne gondolkodni a részleges lazításon oltási védettség alapon.
Az időjárás a tavalyi tapasztalatok szerint májustól kezd erőteljesebben nekünk dolgozni.
Az a közelmúltbeli lazításokon látszik, sok ország példáján, hogy rövid időn belül újra felfutott a járvány. Ráadásul most még a gyorsabban terjedő vírus változatok is itt vannak. Egy lazítás előtt a kontaktkutatással, teszteléssel, egyéni karanténnal fenntartható szintet kellene érni, ami még elég messze van. Nagyon optimista esetben április-májusra talán elérhető. De realistán az is benne van a pakliban, hogy június lesz belőle.
Ez a hosszú komment kihagyja a szelektív lazítás lehetőségét. Hogy azok, akik oltva vannak, azok több mindent tehetnek. Ez csak generális lazítást képzel el, ha jól látom. Csak a probléma akkor tényleg az, hogy gyök2 ember Izraelben sem értette meg, hogy a védettség még a 2. oltás után sem azonnali.
Az írás nem említi, hogy az a 3+ millió ember már a másodikat is megkapta? Vagy az első után vont ilyen átlagos a esetszámokra? Ha az utóbbi, akkor irreleváns észrevétel.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 786
25 338
113
Kinyitottak ma egy kocsmát Pesten. Az utcán is piáltak körülötte annyian voltak.
A tulajdonos meglepődöttaz az 500.000es bíróságon és a 60 napos bezáráson. Ezentul kiszállításra sem működhetnek. Én az állami tamogatások, adókedvezmény megvonásán sem csodálkoznék.

Értem mi a baja, de bár leszálló ágban vagyunk, túl magas az esetszám és a kórházi leterheltség. Ráadásul valószínűleg itthon is egyre gyakoribb az angol, fertőzőképesebb mutáns virus.
Basszuk el az egész évet???

Be kell vezetni a teljes hírzárlatot és kinyitni mindent!
Az Egyesült Államokban is kezdik átállítani a váltót, most már hogy révbe ért az államcsíny.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 918
113
Ez a hosszú komment kihagyja a szelektív lazítás lehetőségét. Hogy azok, akik oltva vannak, azok több mindent tehetnek. Ez csak generális lazítást képzel el, ha jól látom. Csak a probléma akkor tényleg az, hogy gyök2 ember Izraelben sem értette meg, hogy a védettség még a 2. oltás után sem azonnali.
Az írás nem említi, hogy az a 3+ millió ember már a másodikat is megkapta? Vagy az első után vont ilyen átlagos a esetszámokra? Ha az utóbbi, akkor irreleváns észrevétel.
Az oltasi igazolas/igazolvany kijuttatasat a masodik oltas utan a postara kell bizni. /mire az oltopontrol eljut a dokumentaciohoz majd onnet feladjak postara majd a posta kiszallitja meg is van a vedettseg a 2. Oltas utan./
 
  • Vicces
Reactions: ogretankHU and enzo

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 786
25 338
113

SilvioD ! Ez érint téged ? Egyébként mi a helyzet belgiumban? Ha vannak még hírek adhatnál nekünk egy rövid helyszíni tudósítást.​

Koronavírus: Belgiumban betiltják az utazásokat​

Alig van fertőzött:
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 918
113
És meddig lesz érvényes?
Jelen helyzetben az meg lenyegtelen kerdes /a 2. Oltas datuma es hogy mivel tortent az oltas kell hogy szerepeljen rajta./ bevonni az igazolas ervenyesseget problemajaval raernek majd akkor foglalkozni amikor tudni meddig is hat es tudni hogy akkor mi lessz a helyzet... /ez a virus lehet el is tunik addigra./ de mivel a regisztracios adatok rendelkezesre allnak a lejarat elott akar kiertesithetoek az erintettek sms email formalyaban.