Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 035
113
Uraim. Lenne egy kérdésem a szakértőkhöz.
Egy penicilin érzékeny egyén kaphat vakcinát? Ha igen, melyiket? Ha nem, akkor milyen papírt kap oltási könyv helyett? Az ilyen egyén mit tehet, ha nyitáskor mindenhova papír kell majd?

Utánakérdeztem, oltáskor --mielőtt jön a "szuri"-- a körkérdésben benne volt a "Van-e valamire allergiája?" tartalmú, mivel nem volt szinte senkinek
" ... erős allergiás reakciók hülye/bunkó/... főnökre"
, ezért nem tudom mondani mi lett volna a válasz a penicillin-allergiára!


Én még nem hallottam, hogy valamelyik penicillint tartalmaz, de: => házidoki-telefon!
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 035
113

formosa1

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 575
978
113
Utánakérdeztem, oltáskor --mielőtt jön a "szuri"-- a körkérdésben benne volt a "Van-e valamire allergiája?" tartalmú, mivel nem volt szinte senkinek...
Én még nem hallottam, hogy valamelyik penicillint tartalmaz, de: => házidoki-telefon!
Pontosan. - Amúgy oltás előtt ki kell töltened 1 papírt, majd kikérdeznek, hogy milyen gyógyszert /gyógyszereket/ szedsz, illetve mire vagy allergiás...
Csak ezek tudtával oltanak...!!!
 
  • Tetszik
Reactions: tomcat1

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 302
10 580
113
Szia,

Szerintem annyira vartak a BioNTech vakcinat, hogy orultseg lett volna barmilyen halaszthato vizsgalattal huzni az idot az engedelyezessel.

Az engedelyezes utan lett ido arra, hogy nagyjabol leteszteljek, hogy mik azok a feltetelek, amik mellett meg megfelelo marad (szerintem egyaltalan nem magatol ertodo az uj protokol, szoval szerintem sok kulonbozot kiprobaltak, es ezt talaltak a legjobbnak) a vakcina, majd utana a kivalasztott protokolt alaposan leteszteljek, hogy egeszen biztosan jo legyen.

Osszefoglalva: szamomra teljesen eletszeru, hogy az eredeti vakcinat tovabb tesztelik, meg most is, es ami uj eredmenyek kijonnek, azokat fel lehet hasznalni.
(Amire nagyon kivancsi mindenki, de felelosseggel nem lehet rola csak akkor nyilatkozni, ha mar megfeleloen hosszu ido eltelt a III. fazisu teszt megkezdese ota: meddig ved az oltas? Addig csak annyit lehet felelosseggel mondani, hogy ami idotartamot lereszteltek, legalabb addig ved.)
Nem kekeckedni akarok, csak számomra fura, mert szerintem ezeket párhuzamosan tesztelhették gyakorlatilag korlátlan protokollra, forgatókönyvre, mert ezek nem egymásra épülnek, ráadásul nem kell hónapokat várni az eredményre. De legyünk optimisták, és bízzunk benne, hogy neked van igazad :)
Hogy meddig véd, azt meg majd az idő eldönti :)
 
  • Tetszik
Reactions: bel

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Mark Zuckerberg egy kiszivárgott tavaly júliusi videóban aggodalmát fejezte ki az mRNS alapú koronavírus elleni vakcina mellékhatásai miatt. Mint mondta "Bizonyos óvatosságot tanúsítok ezzel a [vakcinával] kapcsolatban, mert egyszerűen nem ismerjük az emberek DNS-e és RNS-e alapvető módosításának hosszú távú mellékhatásait".
Hát, ez is mutatja, hogy a jó cipész szakember nem feltétlenül ért a villanyszerelési problémákhoz, illetve azt is, hogy mekkora értelme van bármilyen szigorú szakmai kérdésben kikérni a nép véleményét. Bár azt kell mondjam ha ez is olyan lesz, mint a korábbi konzultációk, akkor nyugodtan, mert egyik korábbi konzultáció sem a vélemény kikéréséről szólt, hanem a kormány álláspontjának alátámasztásáról, és értsdmeghogykreténvagyhamástgondolsz. Na szakmai kérdésekben így nyugodtan konzultálhatnak, csak nehogy véletlenül valódi konzi legyen, mert akkor irgumburgum.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 563
11 136
113
Uraim. Lenne egy kérdésem a szakértőkhöz.
Egy penicilin érzékeny egyén kaphat vakcinát? Ha igen, melyiket? Ha nem, akkor milyen papírt kap oltási könyv helyett? Az ilyen egyén mit tehet, ha nyitáskor mindenhova papír kell majd?
Nem vagyok szakértő, de nincs elvi akadálya annak, hogy egy gyógyszer érzékeny embert beoltsanak. Jelenleg annyi a kikötés, hogy Pfizer-BioNTech-et nem kaphatnak, a többi viszont a kezelőorvosra van bízva.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 122
113
Szia,

Mit latsz kovetkezetlensegnek nalam?

Szerintem az nem szamit, hogy a BioNTech egy europai ceg, itteni gyartaskulturaval es nemet minosegellenorzessel:
amig a vakcinajukat az EMA nem engedelyezte, addig ne lehessen Magyarorszagon oltani vele.

Es az sem szamit, hogy a Sinopharm-ot abban az orszagban gyartjak, ahonnan hihetetlen mennyisegben omlik a nem csak gagyi, de sok esetben selejtes aru az orszagba: ha az EMA engedelyezte, akkor elhiszem, hogy jo. Mert az EMA iteletet mond konkret dologrol, ami felulirja az eloitelet.

Volt egy nepszavazas, ahhol a reszt vevok elsopro tobbsege arra szavazott, hogy Magyarorszag feladja a fuggetlensegenek egy reszet, es lepjen be az EU-ba (ennek egyik igen apro resze az, hogy az EMA donteseit elfogadjuk, persze ugy, hogy magyar szakemberek is reszt vesznek a munkajaban). Olyan nepszavazasra nem emlekszek, hogy az orszag szuverenitasanak egy reszet feladtuk volna Kina, vagy akar Szerbia iranyaba. Meg arra sem emlekszek, hogy magyar szakemberek beleszolnanak az ottani dontesekbe.

Ja, es tegyuk hozza, hogy a kinaiak nem adjak 60 ev folottieknek a Sinopharm-ot, de nalunk a kulugyminiszter donthet ugy, hogy jo az arra is. :-(

Ez szerintem pont olyan, mintha nalunk a kulugyminiszter ugy dontott volna januarban, hogy nem kell -60 fok a BioNTechnek, eleg neki a -15 is. (Es ebbol a szempontbol mindegy, hogy egy honappal kesobb kiderult, hogy bizonyos nagyon korlatozott esetekben tenyleg eleg neki ennyi.)

Félrreértettél. Nem neked írtam, amit írtam. Csak idéztem tőled, mert Blitz97-nek tetszett a hozzászólásod. De ezt oda is írtam. A következetlenséget nem nálad vélem felfedezni, hanem nála.
Egyébként pedig a magyar OGYÉI döntött a magyarországi az engedélyezésről és nem a kínai hatóság, nem a szerb hatóság és nem is a külügyminiszter. A külügyminiszter csak annyit igazolt, hogy legalább 1 millió személyt az adott oltóanyaggal már beoltottak. Ami egy egyszerű ténykérdés. De nem ő hozta meg a szakmai döntést, nem ő adta ki a hatósági engedélyt és a hatósági engedély kiadásához ez az igazolás még nem volt elégséges, mindössze az egyik szükséges feltétetel volt.
Az OGYÉI pedig bőven többet vizsgálta a kínai oltóanyagot, mint az EMA a Pfizerét, annak engedélyezése ellőtt.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and LMzek 2.0

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 122
113
Nem hinném, hogy csúsztatok. Itt a teljes kormányrendelet:

"A Kormány 19/2021. (I. 28.) Korm. rendelete a biztonságos veszélyhelyzeti gyógyszerellátáshoz szükséges egyes intézkedésekről szóló 488/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. §-ára, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A biztonságos veszélyhelyzeti gyógyszerellátáshoz szükséges egyes intézkedésekről szóló 488/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet 6/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6/A. § (1) A gyógyszerészeti államigazgatási szerv különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekből, a koronavírus feltételezett vagy igazolt terjedésének megakadályozása érdekében az állami egészségügyi tartalék kezeléséért felelős szerv kérelmére engedélyezi
  • a) EGT-megállapodásban részes államban,
  • b) Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában vagy
  • c) legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban
a betegek számára hozzáférhetővé tett, illetve alkalmazásra engedélyezett gyógyszer behozatalát, a betegek számára történő hozzáférhetővé tételét, illetve alkalmazását,
(2) Az (1) bekezdés alapján abban esetben kerülhet sor az engedély kiadására, ha a gyógyszert legalább egymillió személynél már alkalmazták. Ezen feltétel teljesülését a külpolitikáért felelős miniszter állapítja meg.
(3) A gyógyszerészeti államigazgatási szerv az (1) és (2) bekezdés szerinti engedélyt az adott államban kiadott engedély alapulvételével vagy annak elismerése útján is kiadhatja.
(4) Az (1)–(3) bekezdés szerint kiadott engedély alapján behozott gyógyszer alkalmazásához a Kormány rendeletében további feltételeket állapíthat meg.”
2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Orbán Viktor s. k.,miniszterelnök"

Lehet, hogy az én szövegértésem rossz, de én a fentieket úgy értelmezem, hogy nincs választási lehetőségük: amennyiben a fenti feltételeknek megfelelnek, akkor engedélyezni kell.

Igen, a te szövegértelmezésed a helytelen. A rendelet nem utasított, hanem csak lehetőséget teremtett.
Az (1) bekezdésben az "engedélyezi" szó nem azt jelenti, hogy köteles engedélyezni (ha ez lett volna szándék, akkor úgy fogalmaztak volna hogy engedélyeznie kell, vagy köteles engedélyezni, vagy a kormány ara utasítja az államigazgatási szervet, vagy a Koermány azt rendeli el az államigazgatási szerv számára, stb...). Ez a megfogalmazás csak azt jelenti, hogy az OGYÉI engedélyezi az ezt követően kifejtetteket.
Ellenben a (3) bekezdés egyértelműen csak lehetőséget teremt a "kiadhatja" szó használatával.
De a döntés az OGYÉI kezében volt.
Ez nem is lehetett volna másként, hiszen az OGYÉI gyógyszer engedélyezési tevékenységét elsősorban a Gyógyszertörvény (2005. évi XCV. törvény) szabályozza. Törvényinél alacsonyabb szint csak a Gytv. adta keretek közt állapíthat meg részletszabályokat. A Gytv. pedig nem teszi lehetővé, hogy az OGYÉI-t utasítsák az engedélyezésre. A 19/2021. (I. 28.) Korm. rendelet nem is a Gytv-t módosította, hanem a 488/2020. (XI. 11.) Korm. rendeletet (abba szúrt be egy 6/A. §-t). A 488/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet pedig szintén nem módosította a Gytv-t, sőtt folyamatosan a Gytv-re hivatkozik vissza. A Gytv egyes pontjait értelmezi és azokhoz részletszabályokat állapít meg a vészhelyzetre tekintettel.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 122
113
Igen, a te szövegértelmezésed a helytelen. A rendelet nem utasított, hanem csak lehetőséget teremtett.
Az (1) bekezdésben az "engedélyezi" szó nem azt jelenti, hogy köteles engedélyezni (ha ez lett volna szándék, akkor úgy fogalmaztak volna hogy engedélyeznie kell, vagy köteles engedélyezni, vagy a kormány ara utasítja az államigazgatási szervet, vagy a Koermány azt rendeli el az államigazgatási szerv számára, stb...). Ez a megfogalmazás csak azt jelenti, hogy az OGYÉI engedélyezi az ezt követően kifejtetteket.
Ellenben a (3) bekezdés egyértelműen csak lehetőséget teremt a "kiadhatja" szó használatával.
De a döntés az OGYÉI kezében volt.
Ez nem is lehetett volna másként, hiszen az OGYÉI gyógyszer engedélyezési tevékenységét elsősorban a Gyógyszertörvény (2005. évi XCV. törvény) szabályozza. Törvényinél alacsonyabb szint csak a Gytv. adta keretek közt állapíthat meg részletszabályokat. A Gytv. pedig nem teszi lehetővé, hogy az OGYÉI-t utasítsák az engedélyezésre. A 19/2021. (I. 28.) Korm. rendelet nem is a Gytv-t módosította, hanem a 488/2020. (XI. 11.) Korm. rendeletet (abba szúrt be egy 6/A. §-t). A 488/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet pedig szintén nem módosította a Gytv-t, sőtt folyamatosan a Gytv-re hivatkozik vissza. A Gytv egyes pontjait értelmezi és azokhoz részletszabályokat állapít meg a vészhelyzetre tekintettel.

Nem is értem hogy ezt az utasítást miért szeretnéd belemagyarázni. Az OGYÉI mondott olyat, hogy utasításra cselekedett? Ha nem mondott ilyet, hanem saját állítása szerint is egy saját döntést hozott, akkor te milyen alapon próbálod elmagyarázni, hogy az OGYÉI nem értett egyet a saját döntésével? Ha nem hiszed el, hogy ők döntöttek, akkor tedd fel nekik direktben ezt a kérdést!
Úgy csinálsz, mint az irodalom kritikus, aki megmagyarázza, hogy mire gondolt a költő. A költő, meg visszaírja, hogy: "Gondolta a fene!"
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
M

molnibalage

Guest
Hát, ez is mutatja, hogy a jó cipész szakember nem feltétlenül ért a villanyszerelési problémákhoz, illetve azt is, hogy mekkora értelme van bármilyen szigorú szakmai kérdésben kikérni a nép véleményét. Bár azt kell mondjam ha ez is olyan lesz, mint a korábbi konzultációk, akkor nyugodtan, mert egyik korábbi konzultáció sem a vélemény kikéréséről szólt, hanem a kormány álláspontjának alátámasztásáról, és értsdmeghogykreténvagyhamástgondolsz. Na szakmai kérdésekben így nyugodtan konzultálhatnak, csak nehogy véletlenül valódi konzi legyen, mert akkor irgumburgum.
Mint a régi viccben.

1. kérdés: Ki a példaképe?
2. kérdés: Miért pont Lenin?
 
  • Vicces
Reactions: SilvioD

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
405646 fertőzött (+2623)
4489 kórházban (+256)
394 lélegeztetőgépen (+28)
82649 aktív eset (+546)
308650 gyógyult (+2029)
14347 elhunyt (+48)
453457 (201005) kapott oltást (+7922, +10300)
3519536 mintavétel (+15925)
25589 hatósági házi karanténban (-1590)
dc5becac483905c179c24d4268213278.png
407274 fertőzött (+1628)
4582 kórházban (+93)
396 lélegeztetőgépen (+2)
81976 aktív eset (-673)
310848 gyógyult (+2198)
14450 elhunyt (+103)
457096 (205720) kapott oltást (+3639, +4715)
3528862 mintavétel (+9326)
26549 hatósági házi karanténban (+960)
41b1c6674deeabb261814ad4e756c7d9.png
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 563
11 136
113
Félrreértettél. Nem neked írtam, amit írtam. Csak idéztem tőled, mert Blitz97-nek tetszett a hozzászólásod. De ezt oda is írtam. A következetlenséget nem nálad vélem felfedezni, hanem nála.
Egyébként pedig a magyar OGYÉI döntött a magyarországi az engedélyezésről és nem a kínai hatóság, nem a szerb hatóság és nem is a külügyminiszter. A külügyminiszter csak annyit igazolt, hogy legalább 1 millió személyt az adott oltóanyaggal már beoltottak. Ami egy egyszerű ténykérdés. De nem ő hozta meg a szakmai döntést, nem ő adta ki a hatósági engedélyt és a hatósági engedély kiadásához ez az igazolás még nem volt elégséges, mindössze az egyik szükséges feltétetel volt.
Az OGYÉI pedig bőven többet vizsgálta a kínai oltóanyagot, mint az EMA a Pfizerét, annak engedélyezése ellőtt.
Az utolsó bekezdést alá tudnád nekem támasztani dátumokkal?
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 563
11 136
113
Igen, a te szövegértelmezésed a helytelen. A rendelet nem utasított, hanem csak lehetőséget teremtett.
Az (1) bekezdésben az "engedélyezi" szó nem azt jelenti, hogy köteles engedélyezni (ha ez lett volna szándék, akkor úgy fogalmaztak volna hogy engedélyeznie kell, vagy köteles engedélyezni, vagy a kormány ara utasítja az államigazgatási szervet, vagy a Koermány azt rendeli el az államigazgatási szerv számára, stb...). Ez a megfogalmazás csak azt jelenti, hogy az OGYÉI engedélyezi az ezt követően kifejtetteket.
Ellenben a (3) bekezdés egyértelműen csak lehetőséget teremt a "kiadhatja" szó használatával.
De a döntés az OGYÉI kezében volt.
Ez nem is lehetett volna másként, hiszen az OGYÉI gyógyszer engedélyezési tevékenységét elsősorban a Gyógyszertörvény (2005. évi XCV. törvény) szabályozza. Törvényinél alacsonyabb szint csak a Gytv. adta keretek közt állapíthat meg részletszabályokat. A Gytv. pedig nem teszi lehetővé, hogy az OGYÉI-t utasítsák az engedélyezésre. A 19/2021. (I. 28.) Korm. rendelet nem is a Gytv-t módosította, hanem a 488/2020. (XI. 11.) Korm. rendeletet (abba szúrt be egy 6/A. §-t). A 488/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet pedig szintén nem módosította a Gytv-t, sőtt folyamatosan a Gytv-re hivatkozik vissza. A Gytv egyes pontjait értelmezi és azokhoz részletszabályokat állapít meg a vészhelyzetre tekintettel.
A (3) bekezdés “kiadhatja” kifejezése arra vonatkozik, hogy vagy az (1)-(2) bekezdés vagy a (3) bekezdés alapján adja ki az engedélyt.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 563
11 136
113
Nem is értem hogy ezt az utasítást miért szeretnéd belemagyarázni. Az OGYÉI mondott olyat, hogy utasításra cselekedett? Ha nem mondott ilyet, hanem saját állítása szerint is egy saját döntést hozott, akkor te milyen alapon próbálod elmagyarázni, hogy az OGYÉI nem értett egyet a saját döntésével? Ha nem hiszed el, hogy ők döntöttek, akkor tedd fel nekik direktben ezt a kérdést!
Úgy csinálsz, mint az irodalom kritikus, aki megmagyarázza, hogy mire gondolt a költő. A költő, meg visszaírja, hogy: "Gondolta a fene!"
Minden világban alkalmazott vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be, és amik vészhelyzeti engedélyt kaptak, azok Magyarországon is ideiglenes vészhelyzeti engedélyt kapnak, azért, hogy az engedélyezési eljárást felgyorsítsák” mondta Gulyás Gergely

Ezeket még a felhasználás előtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ külön is ellenőrzi.

Minden mást pedig részletesen és közérthetően leírnak itt:

 
  • Tetszik
Reactions: bel