[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
A lényeg, hogy nem lesz Szovjetunió. Nem lehet ugyanabba a folyóba kétszer belelépni.
Meg minek egyáltalán? o_O
..
Amilyen disztópiát a Pusztító c. film elénk festett, az sajnos sokkal jobban körvonalazódik jelenleg a közeljövőnkre...
Érdemes újranézni!
(A maszkban való szexuális együttlétet is ajánlgatják már, a másik topikban linkeltem is a hírt róla.)
..
És sajnos Staroprawomen is lehet még. Természetesen szigorúan alkohol nélkül, hiszen a rendes sör az macsós, férfias! :confused: Ehh...!
Majd limonádét itatnak veletek, meg zöldségturmixot, dzsúszifrút löttyöket. De persze csak azt is maszkban, szívószállal, és a távolságtartást megtartva!

Meg minek egyáltalán?

Az egy rendezettebb kor volt, mint a mai! LMBTQ helyett tudomány, technika és haladás!
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Nincs már olyan, hogy baloldal. Pláne nem "igazi". Mint, ahogy jobboldal sincs!
Mindent felülír az "új őrület" kontra "megmaradni embernek" kettősség!
S erre fog még ráömleni talán egy új kasztrendszer is! Betagozódó, konformista "oltók", és hagyományos életmódot akaró "nem-oltók"!
De ez csak egy pillanatnyi sejtés.
/Pusztító c. film!/ ???
..
Bármilyen szovjetizációs restauráció, eleve kudarc. Túlmentünk már! Nem a Halak Világkorszaka jön, hanem a Vízöntő!
Ez a jele: Két hullám!
aquarius-sign_www.nowlix.com_zodiac_astrology_symbol_logo%2B1.gif

S évtizede lassan ez határozza meg a kollektív tudatunkat:
  • wifi hullám
  • migrációs hullám
  • 5G hullám
  • koronavírus 1. hullám
  • koronavírus 2. hullám
  • koronavírus 3. hullám
  • ???
  • ???
..
Itt hullámzik a Korszakváltás a szemünk előtt! Ez vesz körül!
A Kreml asztrológusai is pontosan tudják/tudhatják, hol tartunk a "mesekönyvben", s milyen fejezet nem fog következni!
Nincsenek összeragadt szamárfüles lapok. Nincs nosztalgia!
Csak új utak!
..
Ki akarna pl. a mai tapasztalatai, énje birtokában óvodás/kisiskolás lenni újra?
Érdekelné a dömper és a homokvár a mostani énedet? Lekötné? Kielégítené?
Ugyan... :)
Így van ez a 'Birodalmakkal' is a különféle történelmi korokban!

Beszélsz bolondokat...

Itt a bizonyíték:


:)
 
  • Vicces
Reactions: Lord Gazember

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Angol felirattal a szovjet (rigai vagongyár) dízel-motorvonatokról, a magyar Ganz-Mávagok (náluk D1) ergonómialag és megbízhatóságban (még akkor is amikor már szinte szétestek) is messze felülmúlták a szovjet ipar későbbi kolosszális erőfeszítések után végül használhatóra faragott fejlesztését (DR1 család), mint az érintettek elmondják. Persze így volt ez más téren is, a Tátra villamosok, Ikarus buszok a hazai "konkurenciát" messze lekörözték (szintén rigai és más szovjet vilingerek, LiAZ és egyéb szovjet autóbuszok). Trolibuszokban az ugrálós ZIU-kat ugyan nagy számban gyártották, de gyanítom a Skodák azért jobb szerkezetek voltak.

 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 993
113
Ennek kissé ellentmond, hogy az utóbbi hetekben rendezték az "Orosz Donbassz" nevű konferenciát, ahol a DNR és LNR vezetői arról beszéltek, hogy milyen stratégiai programot készítettek elő nemcsak Donbassz, hanem a teljes orosz anyanyelvű ukrajnai területek különválasztására Ukrajnától.
Ezekről a videókat ugyanebbe a topikba már pár nappal korábban linkeltem.
Nos, kedves Bagoly, csak neked és csak most:
"Az államközpontú paradigmából kiindulva John Mearsheimer például a következő jóslatot fogalmazta meg: "A helyzet Ukrajna és Oroszország között megérett arra, hogykitörjön köztük a biztonsági-védelmi versengés. Azok a nagyhatalmak, amelyeknek hosszú és védtelen a közös határuk -Ukrajna és Oroszország között éppen ilyen húzódik -, gyakran kezdenek versengésbe biztonsági aggályaik miatt.Oroszország és Ukrajna rácáfolhatnak ugyan erre a dinamikára, és megtanulhatnak harmonikusan együtt élni, de szokatlan volna, ha ígytörténne." A civilizációs megközelítés ugyanakkor az Ukrajna és Oroszország közötti szoros kulturális, személyes és történelmi kapcsolatokat, az oroszok és az ukránok mindkét országbeli keveredését hangsúlyozza, és inkább arra a civilizációs törésvonalra összpontosít, amely az ortodox Kelet-Ukrajnát elválasztja a görögkatolikus Nyugat-Ukrajnától. Arra a régi keletű és ma is fennálló,központi jelentőségű történelmi tényre hívja fel tehát a figyelmet,amelyet Mearsheimer - aki az államot a "realista" elgondolás szerinti egységes, identitását kizárólag önmagában kereső entitásként fogja fel - teljességgel figyelmen kívül hagy. Míg az államközpontú megközelítés kiemeli az orosz-ukrán háború lehetőségét, civilizációs megközelítés esetén ezt az esélyt minimálisnak tekinthetjük, és ehelyett arra a lehetőségre figyelünk fel, hogy Ukrajna esetleg kettészakad, és azt jósolhatjuk, hogy ez a különválás a kulturális tényezők ismeretében erőszakosabb lehet, mint amilyen Csehszlovákiáé volt, de közel sem lesz olyan véres, mint amilyennek Jugoszlávia széthullása bizonyult. Ezek az eltérő jóslatok aztán más és más politikai prioritásokhoz vezetnek. Az esetleges háborút és Ukrajna orosz leigázását jövendölő Mearsheimer például támogatja, hogy Ukrajnának legyen atomfegyvere. Civilizációs megközelítés esetén Oroszország és Ukrajna együttműködését bátoríthatjuk, sürgethetjük Ukrajnát, hogy mondjon le nukleáris fegyvereiről, szorgalmazhatjuk továbbá a jelentős gazdasági segítséget, illetve egyéb eszközök bevetését is Ukrajna egységének és függetlenségének fenntartása érdekében, valamint azt, hogy készüljön vészforgatókönyv Ukrajna esetleges kettészakadásának esetére."
S a m u e l P . H u n t i n g t o n - A c i v i l i z á c i ó k ö s s z e c s a p á s a é s a v i l á g r e n d á t a l a k u l á s a 26. oldal.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and milagro

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Angol felirattal a szovjet (rigai vagongyár) dízel-motorvonatokról, a magyar Ganz-Mávagok (náluk D1) ergonómialag és megbízhatóságban (még akkor is amikor már szinte szétestek) is messze felülmúlták a szovjet ipar későbbi kolosszális erőfeszítések után végül használhatóra faragott fejlesztését (DR1 család), mint az érintettek elmondják. Persze így volt ez más téren is, a Tátra villamosok, Ikarus buszok a hazai "konkurenciát" messze lekörözték (szintén rigai és más szovjet vilingerek, LiAZ és egyéb szovjet autóbuszok). Trolibuszokban az ugrálós ZIU-kat ugyan nagy számban gyártották, de gyanítom a Skodák azért jobb szerkezetek voltak.


Videó szintén angol felirattal a magyar D1 motorvonatról:

 
  • Tetszik
Reactions: Lord Gazember

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Nos, kedves Bagoly, csak neked és csak most:
"Az államközpontú paradigmából kiindulva John Mearsheimer például a következő jóslatot fogalmazta meg: "A helyzet Ukrajna és Oroszország között megérett arra, hogykitörjön köztük a biztonsági-védelmi versengés. Azok a nagyhatalmak, amelyeknek hosszú és védtelen a közös határuk -Ukrajna és Oroszország között éppen ilyen húzódik -, gyakran kezdenek versengésbe biztonsági aggályaik miatt.Oroszország és Ukrajna rácáfolhatnak ugyan erre a dinamikára, és megtanulhatnak harmonikusan együtt élni, de szokatlan volna, ha ígytörténne." A civilizációs megközelítés ugyanakkor az Ukrajna és Oroszország közötti szoros kulturális, személyes és történelmi kapcsolatokat, az oroszok és az ukránok mindkét országbeli keveredését hangsúlyozza, és inkább arra a civilizációs törésvonalra összpontosít, amely az ortodox Kelet-Ukrajnát elválasztja a görögkatolikus Nyugat-Ukrajnától. Arra a régi keletű és ma is fennálló,központi jelentőségű történelmi tényre hívja fel tehát a figyelmet,amelyet Mearsheimer - aki az államot a "realista" elgondolás szerinti egységes, identitását kizárólag önmagában kereső entitásként fogja fel - teljességgel figyelmen kívül hagy. Míg az államközpontú megközelítés kiemeli az orosz-ukrán háború lehetőségét, civilizációs megközelítés esetén ezt az esélyt minimálisnak tekinthetjük, és ehelyett arra a lehetőségre figyelünk fel, hogy Ukrajna esetleg kettészakad, és azt jósolhatjuk, hogy ez a különválás a kulturális tényezők ismeretében erőszakosabb lehet, mint amilyen Csehszlovákiáé volt, de közel sem lesz olyan véres, mint amilyennek Jugoszlávia széthullása bizonyult. Ezek az eltérő jóslatok aztán más és más politikai prioritásokhoz vezetnek. Az esetleges háborút és Ukrajna orosz leigázását jövendölő Mearsheimer például támogatja, hogy Ukrajnának legyen atomfegyvere. Civilizációs megközelítés esetén Oroszország és Ukrajna együttműködését bátoríthatjuk, sürgethetjük Ukrajnát, hogy mondjon le nukleáris fegyvereiről, szorgalmazhatjuk továbbá a jelentős gazdasági segítséget, illetve egyéb eszközök bevetését is Ukrajna egységének és függetlenségének fenntartása érdekében, valamint azt, hogy készüljön vészforgatókönyv Ukrajna esetleges kettészakadásának esetére."
S a m u e l P . H u n t i n g t o n - A c i v i l i z á c i ó k ö s s z e c s a p á s a é s a v i l á g r e n d á t a l a k u l á s a 26. oldal.

Mi a célja ennek az idézetnek részedről?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Villamosok az egykori Szovjetunióban, kb. 12-25 éves felvételek nagyrészt, a bemutatott villamosüzemek egy része már megszűnt, Almatiban pl. már nincs villamos. Ennek a feltöltőnek van még fent jó pár videója a világ minden tájáról, az ex-SZU-ból is még jó pár.

Orosz villamosüzemek:


Kazahsztán:

 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Hátha megérted a folyamatot. Segítségképpen a civilizációs határok Európában: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTS1Qe2YNga1tw9Of2OGAVsZ0Yjj5CNhNiqmg&usqp=CAU

Mindenkinek jobb lenne ha ezen határok mentén húznának meg új politikai határokat, a Moszkvában egykor a birodalom belső határaiként (nem véletlenül csatoltak Belorussziához és Ukrajnához nagy oroszajkú területeket, a cél az volt, hogy ezen tagköztársaságokban is sok orosz legyen), Párizsban, Jaltában meghúzogatottak helyett.
Ukrajna ugyanolyan mesterséges állam, mint Jugoszlávia vagy Csehszlovákia volt. A Nyugatnak eleve le kellett volna mondania a bal parti Ukrajnáról és a Krímről, a maradék integrálásának fejében, Putyin ezt informálisan fel is ajánlotta neki, de egyrészt azt hiszik, többet is meg tudnak szerezni, másrészt a "határok kőbe vésettek" elvet nem akarják feladni. Persze az is tény, hogy a civilizációs határ keleti felén is vannak nyugatbarát erők, irányzatok, de ezek csak anyagi előnyökért vagy az ellenségeik elleni segítségért fordulnak a nyugat felé. Görögország sem része a Nyugatnak, Moldova vagy Grúzia meg pláne nem. Ezek az ortodox civilizációhoz tartoznak, amelyeknek vannak közös gyökerei a Nyugattal, de 500-1000 éve külön úton fejlődtek.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://kiszo.net/2021/02/24/ujabb-kijevi-feljelentes-moszkva-ellen/
"Ukrajna eljárást indított az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) Oroszország ellen, azzal vádolva Moszkvát, hogy célzott merényleteket hajt végre az Oroszországi Föderáció vélt ellenfelei ellen Oroszországban és más államok területén – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság.
A bíróság közleményében azt írta, az új államközi keresetben Ukrajna állítása szerint Oroszország a világ számos országa, köztük az Európa Tanács több tagállamának területén hajt végre fegyveres támadásokat ellenzékiek ellen. Kijev azt is állítja, hogy Oroszország adminisztratív gyakorlatának része, hogy elmulasztja kivizsgálni a merényleteket, és olyan műveleteket hajt végre, amelyek célja a felelősök felkutatására irányuló erőfeszítések meghiúsítása."

Csúnya oroszok.
Szegény ártatlan Ukrajna, "aki" aggódik Európáért. Sőt, aggódik a szegény oroszokért is.

És az ember elkezd azon gondolkodni, az elmúlt évben hányszor is buktak le az Ukránok- kötötték az Ukrán szolgálatokat külföldi "cselekményekhez"... Belföldi "cselekményekhez". Meg sem említve Donbasst és a Donbass Ukránok általi területén zajló "folyamatokat"., eltűnéseket, "börtönöket"... Amik történtek Odessában, Mariupolban...

Csak azok az igazolt hírek, amiket az SBU elkövetett...


Zelenszkijék mindent elkövetnek azért, hogy elfordítsák magukról a negatív nemzetközi figyelmet/híreket, figyelmet azokról amiket tettek, tesznek, és terveznek tenni.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 699
28 114
113
Nem tudok mást mondani ezek az ukránok január óta fullba nyomják a kretént és sikerült a porosenkoi magasságokat jócskán alulmúlni. Azt hiszik Bidennel megkapták a nagykabátot, csak éppen annyira nagy rájuk, hogy amiatt fognak igazán pofára esni
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 811
35 296
113
Putyin bevadult: vadászgépekkel és bombázókkal válaszol Joe Bidennek
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Az egy rendezettebb kor volt, mint a mai! LMBTQ helyett tudomány, technika és haladás!
A "Nyugat" kinyírja és marginalizálja magát, ez nem kérdés.
Az ifjúságából hitnélküli nyámnyila buzeránsokat nevel, közben meg nyakára hozta a szapora, ámde zárt közösségeket alkotó muszlimokat.
Szóval jön a demográfiai nagy nyekk!
..
Ez nem vitás! De ebből még nem következik a Szovjetunió, mint ellenpólus! Miért is? Mert egy emberöltő eltelt már azóta.
Teljesen új minden. Nem csak a technikai eszközök, amelyek körülvesznek bennünket és meghatározzák a mindennapjainkat, de a szemlélet, a mentalitás is merőben más ma! Még a legközelebb álló fehérorosz, ukrán területeken se vágynak egy ilyen integrációra!
..
Sokkal kifizetődőbb lesz egyfajta "összortodox éthoszt" életre kelteni! Ennek divatja, vonzereje Szerbiáig, Bulgáriáig, Görögországig érhet!
A törés nem jobb/bal, hanem "konzervatív-szuverenista" kontra "atlantista-liberális" ma már.
(Bár lehetséges, hogy ezek a jelzők sem festik le kellőképpen a valóságot, de így talán könnyebb asszociálni a lényegre!)
..
De még egy ilyen új éthoszt is, orosz részről, ildomos lenne megtámogatni valamilyen tudományos vívmánnyal pl., ami varázst és vonzerőt táplálhatna!
Egyelőre semmi ilyen esemény/találmány nem sejlik fel. Szóval még a szimpla Nagy-Orosz Birodalom szellemi alapjai is csíra-állapotban vannak.
Szerintem...
(Olyasmire gondolok, mint annak idején az "Űrverseny"!)
..
Aztán lehet, ez változik. Orosz csodagyógyszer, Marsra szállás, új energia-kinyerés vagy bármi más technikai ínyencség!
Pusztán katonai/fizikai erővel ma már semmi nem megy. Ekkora léptékben biztos nem...
Csáberő és szoft-power kell, ezek az új fegyverek!
 
W

Wilson

Guest
Putyin bevadult: vadászgépekkel és bombázókkal válaszol Joe Bidennek
Annyira tetszenek ezek a cikkek, mivel egy átlagember akit nem érdekel Oroszország pláne nem a sarkvidéki orosz katonai jelenlét abszolút nincs tisztába azzal, hogy (szerintem nagyon helyesen) Oroszország már hosszú évek óta szisztematikus munkával erősíti a katonai jelenlétét a sarkvidéken és ebben a tekintetben az USA le van maradva Oroszország mögött. Ez az amerikai lépés csak egy válasz volt az oroszok ez irányú katonai erőfeszítéseire.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
W

Wilson

Guest
Nem tudok mást mondani ezek az ukránok január óta fullba nyomják a kretént és sikerült a porosenkoi magasságokat jócskán alulmúlni. Azt hiszik Bidennel megkapták a nagykabátot, csak éppen annyira nagy rájuk, hogy amiatt fognak igazán pofára esni
Túlságosan sokat várnak Bindentől, mondjuk nem is nagyon tudnak másba kapaszkodni mint ebbe:).
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Annyira tetszenek ezek a cikkek, mivel egy átlagember akit nem érdekel Oroszország pláne nem a sarkvidéki orosz katonai jelenlét abszolút nincs tisztába azzal, hogy (szerintem nagyon helyesen) Oroszország már hosszú évek óta szisztematikus munkával erősíti a katonai jelenlétét a sarkvidéken és ebben a tekintetben az USA le van maradva Oroszország mögött. Ez az amerikai lépés csak egy válasz volt az oroszok ez irányú katonai erőfeszítéseire.
Oroszország a saját területén, saját országában telepíti a hadseregét, ahhoz más országnak semmi köze. A volt SZU bázisokat nyitja újra, amelyeket felújított. Jenki meg Norvégiába telepített bombázókat-egy másik országba, ahol semmi keresnivalója.