Járványok, fertőzések (humán)

Mondjuk ez érdekes kérdés :)
Személyes tapasztalat, hogy Finnországban pl. békeidőben is totál egyedül hagyják dolgozni a rezidenseket (ott sincs elég szakorvos). Ennek fényében aztán elgondolkodtam, mennyire akarnék én beteg lenni arrafelé.

A szociból örökölt rendszer az volt, hogy orvos sok volt (viszonylag), más szempontból nem álltunk olyan jól. De a komcsik az orvosok és a kórházi ágyak számával szerettek virítani, amiben a Szovjetunió is "világelsők között volt" elvileg, ha jól emlékszem. A létszámmal nem volt gond a rendszerváltás után sem, amíg meg nem indult az elvándorlás, ágyszámot lecsökkentették, mert értelmetlenül voltak fenntartva sok helyen.

A szociból örökölt rendszer az volt, hogy orvos sok volt (viszonylag), más szempontból nem álltunk olyan jól. De a komcsik az orvosok és a kórházi ágyak számával szerettek virítani, amiben a Szovjetunió is "világelsők között volt" elvileg, ha jól emlékszem. A létszámmal nem volt gond a rendszerváltás után sem, amíg meg nem indult az elvándorlás, ágyszámot lecsökkentették, mert értelmetlenül voltak fenntartva sok helyen.
Mindig, minden értelmetlen, aztán egyszer csak azért lehet szidni a rendszert, mert nincs elég.

És mi a tanulság eddig? Kell vagy 25% tartalékkapacitás mindenből (ennek 1/4 intenzív/szubintenzív) beleértve a személyzetet, hogy ha jön egy járvány, lehessen mihez nyúlni.

• Tetszik
Reactions: jurgenbauer
Azt nem értem, hogy miért nem alakítanak ki oltási központokat pl sportcsarnokokban vagy más helyeken legalább a hétvégéken, ahol pl medikusok is olthatnának. Házi orvosok, kórházak mellett ez is müködhetne és jelentősen növekedne a beoltottak száma. Környező országokban ez müködik(pl Szerbia)

Nálunk ezt az ellenzéki polgik követelik, sőt azt, hogy adják nekik oda a vakcinát, majd ők megszervezik az oltást :)

"Jó reggel!" ...így "délben" kb!

Túl sok időt vett el az LMBTQ... jogok megtárgyalása, mert különben nem lesznek meg majd az (Eu-s)elnöki szavazáson lib/szuper-zöld szavazatok :mad:

"Jó reggel!" ...így "délben" kb!

Túl sok időt vett el az LMBTQ... jogok megtárgyalása, mert különben nem lesznek meg majd az (Eu-s)elnöki szavazáson lib/szuper-zöld szavazatok :mad:
Mást se csinált, mint a Fidesz kizárását tervezgette a Néppártból tavaly december óta. Most, hogy kiléptek, végre jöhet az érdemi munka.

Mást se csinált, mint a Fidesz kizárását tervezgette a Néppártból tavaly december óta. Most, hogy kiléptek, végre jöhet az érdemi munka.

OFF

Vagyis építheti az elnöki szavazásra a saját szavazatait!
A topik témáján túlmutató "Költöi kérdés": Nem akarunk mi kilépni?

ON

Mondjuk ez érdekes kérdés :)
Személyes tapasztalat, hogy Finnországban pl. békeidőben is totál egyedül hagyják dolgozni a rezidenseket (ott sincs elég szakorvos). Ennek fényében aztán elgondolkodtam, mennyire akarnék én beteg lenni arrafelé.
Képzés kérdése is amúgy. De semmiképp se jó ez így.

Ezzel a tempóval kb. a mutáns változatok lesznek az elterjedtek amik ellen vagy jók vagy nem a mostaniak.
Ha nem, akkor a végén kvázi olyan lesz, mintha nem is oltottunk volna a legrosszabb esetben. A jobb esetben is meg kb. 80% átoltottság kell a 2. kör + védettség kialakulását is nézve. Ha ez 1+ év múlva lesz, akkor itt olyan gazdasági reccs lesz, amihez talán a 29-es volt fogható.

Komolyan mondom nem értem az egész világot. Állami pénzből is fejlesztettek vakcinákat, de kapacitásbővítés megvalósításába nem vonják be az államok erőforrásait? 4+ hónap alatt nem tudnak felhúzni új gyártósorokat úgy, hogy kvázi bárki bármennyit fizetne érte, mert a gyors vakcinázás várható nyeresége felülmúlja a lezárás hatásait? Vagy mennyi idő kell ehhez?

Mert ez így kb. szart sem fog érni a végén...
Egyetértek.
Viszont azt eddig is tudtuk, hogy egy világjárvány alsó hangon 2-4 év.
Szóval bármit teszünk, az nem segít ezt az időt lecsökkenteni.