Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 396
27 572
113
Karikó egyszer már azt hazudta, hogy őt kényszerítették, aztán a kartonjáról kiderült, hogy "hazafias alapon" került beszervezésre. Mindenesetre magyar állami kitüntetést ezek után nem kaphat, ha kapott ilyet, azt vissza kell adnia, mert szovjetkollaboráns volt. A felszabadult magyar állam ilyeneket nem jutalmazhat, a bűnüket nem relativizálhatja.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 577
11 177
113
Karikó egyszer már azt hazudta, hogy őt kényszerítették, aztán a kartonjáról kiderült, hogy "hazafias alapon" került beszervezésre. Mindenesetre magyar állami kitüntetést ezek után nem kaphat, ha kapott ilyet, azt vissza kell adnia, mert szovjetkollaboráns volt. A felszabadult magyar állam ilyeneket nem jutalmazhat, a bűnüket nem relativizálhatja.
Ez is egy álláspont... o_O

Az, hogy x éve mit tett vagy nem tett, egy fikarcnyit sem vesz el az általa elért tudományos eredményekből, még ha a te fantáziavilágodban így is van.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 396
27 572
113
Ez is egy álláspont... o_O
Az, hogy x éve mit tett vagy nem tett, egy fikarcnyit sem vesz el az általa elért tudományos eredményekből, még ha a te fantáziavilágodban így is van.
Senkit nem érdekel a tudományos karrierje a politikai megítélésénél. A nő kuka, kábé olyan kell legyen elhelyezése a magyar tudomány szempontjából emiatt, mint Lénárd Fülöpé annak politikai tevékenysége kapcsán. Nyilván példakép soha többé nem lehet, állami vezető többet nem mutatkozhat együtt vele, kitüntetést nem kaphat. Igazából a mi szempontunkból innentől az a legjobb, ha külföldön marad és ezzel megkímél bennünket attól, hogy ellentmondásokat okozzon itthon! Hiszen hogyan becsülhetnénk meg valakit tudományos eredményei alapján, amikor egy másik és sokkal fontosabb szempont szerint el kell utasítsunk, mert olyan magatartást tanúsított a megszállás éveiben, ami mélységesen megvetendő.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 577
11 177
113
Senkit nem érdekel a tudományos karrierje a politikai megítélésénél. A nő kuka, kábé olyan kell legyen elhelyezése a magyar tudomány szempontjából emiatt, mint Lénárd Fülöpé annak politikai tevékenysége kapcsán. Nyilván példakép soha többé nem lehet, állami vezető többet nem mutatkozhat együtt vele, kitüntetést nem kaphat. Igazából a mi szempontunkból innentől az a legjobb, ha külföldön marad és ezzel megkímél bennünket attól, hogy ellentmondásokat okozzon itthon!
Hát öreg, nálad tényleg nem kerek valami... :D
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 396
27 572
113
Hát öreg, nálad tényleg nem kerek valami... :D
Én hazafi vagyok és így néz ki az, amikor valaki következetesen elutasítja a hazaárulást, mert lényegében ezt követte el kollaboránsként, akár tetszik ez neked, akár nem. Lassan, ahogy túlhaladjuk a csődöt mondott rendszerváltást ez a kérdést teljesen tisztába kell tegyük a mostani szabadságunk védelmében! A magyar szabadság ott kezdődik, ahol a Karikó-félék szolgaságára határozott nemet mondunk és semmifajta relativizálást nem engedünk meg ebben a kérdésben! Amíg volt valaki aki nemet mondott, addig a beszervezett ügynök sose áldolzat. Márpedig voltak hősök jópáran. 1985-ben ráadásul már tétje se volt a dolognak és a hazfias alapú beszervezés ténylegesen teljes önkéntességet jelentett és nem mondjuk átszverezést, mint a hatvanas évek elején (igaz már akkor is a beszervezettek háromnegyede ténylegesen önkéntes volt).
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 577
11 177
113
Én hazafi vagyok és így néz ki az, amikor valaki következetesen elutasítja a hazaárulást, mert lényegében ezt követte el kollaboránsként, akár tetszik ez neked, akár nem. Lassan, ahogy túlhaladjuk a csődöt mondott rendszerváltást ez a kérdést teljesen tisztába kell tegyük a mostani szabadságunk védelmében! A magyar szabadság ott kezdődik, ahol a Karikó-félék szolgaságára határozott nemet mondunk és semmifajta relativizálást nem engedünk meg ebben a kérdésben!
A magyar állambiztonság embere volt... hol itt a hazaárulás ember?! o_O
Sajnos az olyan szélsőséges álláspontokkal nem tudok azonosulni, mint amiket itt általában előadsz. (Ja és a nagy hazafi leszólja a honvédeket és közli, hogy nem érdemlik meg ezt a megnevezést... látom tényleg az vagy. :p)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 396
27 572
113
A magyar állambiztonság embere volt... hol itt a hazaárulás ember?! o_O
Sajnos az olyan szélsőséges álláspontokkal nem tudok azonosulni, mint amiket itt általában előadsz.
Hát ez az. A szovjet bábállam ügynöke volt. 1944 és 1990 között magyar állam nem létezett, csak megszállt terület, ahol különféle neveken szerveztek bábállamokat a megszállók. Ez alaptörvényünkben is benne van amúgy és nem véletlenül, az a passzus már része a múlt feldolgozásának és a dolgok helyretevésének!
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 926
13 183
113
Ezeket a gondolatmeneteket tök jó olvasni, csak éppen a gyarló valóság a következő:

  • Az államvezetés kitalálta, hogy egy kártyához köti a nyitást, amit az oltottak kapnak. Akinek van ilyen kártyája, az mehet edzőterembe, focimeccsre, szállodába, stb.
  • Viszont hogy mihamarabb nyithassanak, már az első oltás után megadja ezt a kártyát neked.
  • A T. állampolgárok jó részének viszont nem az oltás a fontos, hanem a kártya. Ezért el sem megy a második oltásra...
Tegnapi példa, hogy a XI. kerületi szakrendelőbe a Moderna féle második oltásra már nem ment el az előjegyzett emberek több, mint fele.

Innen nézve az oltási programunk alapjaiban komoly problémákkal küszködik, és hiába a sok oltóanyag, ha az emberi gyarlóságot nem veszi figyelembe...

Bár én se feltétlenül értek egyet vele, de az ilyenek miatt én is hajlok arra, hogy inkább tegyék kötelezővé akkor már az oltást (bármiféle oltási bizonyítványt pedig csak és kizárólag az kaphasson, aki mindegyik előírt oltást megkapta - másodikat, harmadikat, ha szükséges)...

Iszonyatos erőfeszítéseket és pénzt teszünk bele az oltási programba, aztán az egyik lábát jól kirúgjuk...

Azzal messzemenőkig egyetértek, hogy én is csak a második adag felvétele adnám ki védettségi igazolványt azoknak, akik két adagos oltást kapnak és az egy adagosoknál csak az első adag felvétele után 4 héttel. Egy kivételt azért érdemes tenni: a 12 hét különbséggel adott Astra esetét. Számukra aránytalan szivatás lenne 12 hétig várni a védettségi igazolványra. Nekik az első adag után 28 nappal kiadnám, ugyanúgy mint az egy adagos J&J-nél.
Az első adag után Pfizer esetében 10-11 nap, Sputnyiknál 17-19 nap, Sinopharmnál 22 nap körül, Astránál 23 nap körül, Modernánál is 21-28 nap közt lehet a kezdeti védettség kialakulása. Pontosabban ennél az átlagos lappangási idővel kevesebb, lévén hogy a hatékonysági mérések szerint a megbetegedések erőteljes visszaesése követte ennyivel az első oltást. De mivel a lappangási idő nagyon változó, a biztos az, ha 28 nap után megy ki a védettségi igazolvány. Akkor már legalább az első adag miatti kezdeti védettségi valószínűség megvan. A két adagosokat pedig a 2. adag felvételére lenne érdemes ösztönözni. Akinek a 2. adaghoz kötött lenne az igazolvány, annak - a gyártási és postai átfutás miatt - még akkor is 28 nap körül lenne a készhez vétel, ha a második adag utáni napon rákerülnek a gyártási listára.

Látszik is, hogy más országok vagy többet várnak az első adag után, mint mi (például 21-28 napot), vagy megvárják a 2. adagot.

Idáig egyetértünk.

Viszont arra vonatkozóan nincs pontos adat, hogy mennyien nem veszik fel a 2. adagot. Én pedig nem szeretem az olyan típusú érvelést, hogy ha valamire tudunk néhány példát mondani, akkor azt általánosnak, tömegesnek képzeljük el, csak mert ez támasztja alá a várakozásunkat, előítéletünket, gondolatmenetünket. Tehát próbáljuk meg számszerűsíteni ezt az arányt!
Egyetlen módszert sikerült kitalálnom a közelítő becsléshez a meglévő adatokból. Megnéztem hónapokra visszamenőleg az időkülönbséget az 1. adag adott számának elérése és a második adag ugyanolyan számárnak elérése között. Ez a módszer csak közelítő jellegű, mivel időközben az Astra adagjai közti különbséget 4-ről 12 hétrre, a Pfizetr esetében pedig 21-ről 35 napra tolták ki. Ezen kívül az átlagos különbség függ az oltások napi összetételétől is. De miután az Astra és Pfizer időköz növelés megtörtént, volt egy 27 napos viszonylag stabil időszak, amikor az 1. és 2. adag közti mért időkülönbség 31 és 35 nap között ingadozott. Átlagosan, 33 nap volt. Azután ez elindult felfelé és mára ez az érték 39-40 nap közé nőtt. Tehát megnéztem, hogy az időkülönbség növekedésnek megfelelő 6-7 nap korábbi 2. adag darabszám hogy aránylik a 33 nappal korábbi első adagokhoz. Az érték kicsit több, mint 90%.
Ebből én 10% körülre becslem a 2. adagot felvenni elmulasztók aránynövekedését. Mivel a bázist az első adagjukat márciusban, második adagjukat áprilisban felvevők képezik, akik viszonylag korán regisztráló idősek és krónikus betegek voltak, feltételezem, hogy a bázis esetében elhanyagolható a kizárólag védettségi igazolványra hajtók és a második oltást szándékosan elmulasztók aránya.
A másik módszer a becslésere, hogy a beadott oltások arányából és ismert időkülönbségéből számolunk átlagot, ami nekem most 31 napra jön ki az utolsó 6 ismert hét adatai alapján. Ez alapján a 31 nappal korábbi első adagokhoz viszonyítva 12% lenne a 2. adagot elmulasztók aránya.

Tehát a számok alapján 10-12% lehet a 2. adagot mulasztók aránya, számítási módtól függően.

Azt azért megjegyezném, hogy a 2. adag felvételének elmulasztása következményekkel járhat. Érvényteleníthetik a védettségi igazolványt. Ezt többször hangsúlyozták az Operatív Törzs és Kormány részéről. Persze hogy ténylegesen megteszik-e, az már egy politikai döntés.

De mindennek semmi köze nincs ahhoz, amiről korábban a fórumtársakkal beszélgettünk, azaz hogy jól tette a Kormány, hogy a továbbiakban (2022-2023-ben) már nem az EU-s közös, kizárólagos Pfizer beszerzésben és elosztásban vesz részt.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Senkit nem érdekel a tudományos karrierje a politikai megítélésénél. A nő kuka, kábé olyan kell legyen elhelyezése a magyar tudomány szempontjából emiatt, mint Lénárd Fülöpé annak politikai tevékenysége kapcsán. Nyilván példakép soha többé nem lehet, állami vezető többet nem mutatkozhat együtt vele, kitüntetést nem kaphat. Igazából a mi szempontunkból innentől az a legjobb, ha külföldön marad és ezzel megkímél bennünket attól, hogy ellentmondásokat okozzon itthon! Hiszen hogyan becsülhetnénk meg valakit tudományos eredményei alapján, amikor egy másik és sokkal fontosabb szempont szerint el kell utasítsunk, mert olyan magatartást tanúsított a megszállás éveiben, ami mélységesen megvetendő.
Szraub F Bruno?
Lényegében Szentgyörgyi munkásságát vitte tovább. És erősen komunista volt.
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 577
11 177
113
Hát ez az. A szovjet bábállam ügynöke volt. 1944 és 1990 között magyar állam nem létezett, csak megszállt terület, ahol különféle neveken szerveztek bábállamokat a megszállók. Ez alaptörvényünkben is benne van amúgy és nem véletlenül, az a passzus már része a múlt feldolgozásának és a dolgok helyretevésének!
Vagy csak a múlt átírásának....
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Egyébként ez az ügynökkérdés erősen elfelejthető lenne. 90ben, amikor még minden akta megvolt (naiv vagyok, de) akkor lett volna értelme az egésznek. Ma már minek? Aki valóban számított annak már rég nincsenek meg az aktái, akiket meg le lehet buktatni piti senkik, akiket vagy ténylegesen fenyegetéssel szerveztek be, vagy fiatal volt és kellett a pénz (ne felejtsük el, ennél durvább dolgokat is követtek el emberek, Christopher Plumer is játszott a Starcrashben), vagy...
Lehet őket vegzálni, de most komolyan minek?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 396
27 572
113
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 074
92 140
113
Vagy csak a múlt átírásának....
Nebassz!
44 és 90 közt Mo. megszállt ország volt, különböző bábkormányokkal. Az hogy az elnyomás mértéke más volt 45-ben, Rákosi alatt es 78-ban, attól még nem volt független magyar kormány, csak a nácik vagy a komcsik bábkormánya. Sztem ezt gondold át!!

Egyébként ezért is necces hatalmas zsarolásra 78-ban hivatkozni. Akkor inkább már a cukorkát osztogatták, nem a korbácsot. Inkább előnyökért cserében szerveztek be,
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 074
92 140
113
Egyébként ez az ügynökkérdés erősen elfelejthető lenne. 90ben, amikor még minden akta megvolt (naiv vagyok, de) akkor lett volna értelme az egésznek. Ma már minek? Aki valóban számított annak már rég nincsenek meg az aktái, akiket meg le lehet buktatni piti senkik, akiket vagy ténylegesen fenyegetéssel szerveztek be, vagy fiatal volt és kellett a pénz (ne felejtsük el, ennél durvább dolgokat is követtek el emberek, Christopher Plumer is játszott a Starcrashben), vagy...
Lehet őket vegzálni, de most komolyan minek?
Egyébként Karikó ügy is azért bukott ki, mert az akta nyilvános. Csak eddig semmit nem jelentett a közvélemény számára a neve. 2017es publikálás bukott most ki.

90ben sem voltak teljesek az akták. Sőt ahogy Karikónál is látjuk, ha meg is van, néhány részt olvashatatlanná tettek.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby