[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 941
81 986
113
Lesz-e török katonai bázis Karabahban?- nyugger kolléga írása:
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 033
36 316
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 387
113
További adalék!
Tulajdonképpen mi is történt? o_O
Ez egyre érdekesebb...
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Nem feltétlenül háborús téma, de Azerbajdzsán: Így látta az Indexes az országot.

A muszlim ország, ahol sört csapolnak, a baltás gyilkos pedig irodalmár
38838875_c33304dcbf21f64bc7eb26824f443b63_wm.jpg

 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Újabb azeri-örmény tűzharc volt a két ország határán szerdán, az örmény fegyveres erők egy katonája lövöldözésben meghalt – számolt be a jereváni védelmi minisztérium

 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 185
13 705
113
Újabb azeri-örmény tűzharc volt a két ország határán szerdán, az örmény fegyveres erők egy katonája lövöldözésben meghalt – számolt be a jereváni védelmi minisztérium

Tegnap is volt lovoldozés a térségben:

Azerbajdzsán tüzet nyitot a határ jeraszki szakaszán​

https://en.armradio.am/2021/07/19/azerbaijani-forces-open-fire-at-yeraskh-section-of-the-border/
Július 19-én este az azeri fegyveres erők ismét provokatív akciókhoz folyamodtak - írja az örmény védelmi minisztérium.

Különösen 18: 40-től kezdődően az azerbajdzsáni egységek különböző kaliberű lőfegyverekből tüzet nyitottak az örmény-azerbajdzsán határ Jeroszk szakaszán található örmény állomásokon, ami intenzív tűzcserét eredményezett. Az örmény oldalon nincsenek áldozatok.

A Védelmi Minisztérium határozottan elítéli az azerbajdzsáni fél visszatérő provokációját, és figyelmeztet arra, hogy minden ilyen akcióra kemény válasz érkezik az örmény fél részéről. A helyzet súlyosbodásáért teljes felelősség Azerbajdzsán katonai-politikai vezetését terheli - közölte a minisztérium.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and fishbed

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 134
92 382
113
Türk hírek
Lehet kanyarítunk egy kisebb szeletet a karabahi újjáépítésből.

magyar vállalatok részt vesznek Hegyi-Karabah közlekedési, egészségügyi, szociális és vízügyi infrastruktúrájának újjáépítésében. Az együttműködés a Magyar-azeri Gazdasági Vegyesbizottság keretein belül történik, és az Eximbank 100 millió dolláros hitelkeretet biztosít az újjáépítésben részt vevő magyar cégek számára.

 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 185
13 705
113

Tűzszünet után három örmény katona halt meg Azerbajdzsánnal összecsapások során​

https://www.reuters.com/world/asia-...rbaijan-armenian-defence-ministry-2021-07-28/
Moszkva, július 28. (Reuters) - Örményország szerdán közölte, hogy három katonáját megölték Azerbajdzsánnal folytatott lövöldözés során, az Interfax pedig arról számolt be, hogy később mindkét fél elfogadta az orosz tűzszüneti javaslatot a feszültségek csillapítására.

Örmény védelmi minisztériuma közleményében közölte, hogy az azeri erők megtámadták az örmény állásokat a két ország határának közelében. Két örmény katona megsebesült ugyanabban az incidensben, állítása szerint, és "folytatódtak a harcok".

Azerbajdzsán védelmi minisztériuma azzal vádolta az örmény erőket, hogy "provokációkat" nevezett a Kalbajar körzetben, és kijelentette, hogy hadserege folytatja a megtorlást - jelentette az orosz TASS hírügynökség.

Az Interfax később arról számolt be, hogy Azerbajdzsán azonban elfogadta az orosz javaslatot a tűzszünet végrehajtására a térségben. Ezután arról számolt be, hogy Örményország védelmi minisztériuma is elfogadta a tűzszünetet.

Az incidens az egyik leghalálosabb volt azóta, hogy tavaly lezárult az Örmény etnikai erők és Baku közötti hathetes háború a Hegyi-Karabah régióban és a környező területeken.
 
W

Wilson

Guest
Két örmény elnök 1 milliárd dollár értékben vásárolt fegyvereket ....

b4d794b7f762f8f6fd925af2244d7.jpeg

Smerch rakétarendszerek az Örmény Fegyveres Erők 2021. márciusi hadgyakorlatán. Illusztráció: mil.am

Robert Kocharyan és Serzh Sargsyan korábbi elnökök alatt egymilliárd dollár értékben szállítottak fegyvereket Örményországnak. Seyran Ohanyan, volt védelmi miniszter, az örmény ellenzéki blokk vezetője a parlamentben augusztus 10-én mondta ezt.
"Az első jelentős katonai-műszaki együttműködési megállapodást Robert Kocharyan idején kötötték Oroszországgal. Alatta szállították ide az első három S-300-as (légvédelmi rakétarendszert - a szerk.), és Moszkva két (katonai szállító) IL-76-os repülőgépet ajándékozott (Jerevánnak)" - mondta Seyran Ohanyan. Egy másik IL-76-ost még Szerzs Szargszjan elnöksége idején vásároltak - tette hozzá.

A volt örmény védelmi miniszter továbbá arról számolt be, hogy hivatali ideje alatt (2008 áprilisától 2016 októberéig) mintegy 1300 "utat" hajtottak végre Oroszországból, amelyek során jelentős fegyverszállítások történtek Örményországba. "Ezek közé tartozik az S-300, Tochka-U, (operatív-taktikai rakétarendszer) Iskander. Az örmény fegyveres erők fegyverekkel való ellátásának folyamata mindig is folyamatos volt.
És ezek a szállítások összehasonlíthatatlanok azokkal, amelyek 2018 után történtek" - mondta Ohanyan.
Rámutatva, hogy 2016 után nagyszámú pilóta nélküli légi jármű beszerzését tervezték az örmény hadsereg számára, de ez a program valamilyen oknál fogva nem valósult meg.

Korábban Nikol Pashinyan miniszterelnök azt mondta, hogy 2018 óta, amióta a "bársonyos forradalom" eredményeként hatalomra került, az ország katonai költségvetése 48%-kal nőtt. Örményország az elmúlt tíz év során beszerzett fegyverzet és katonai felszerelések 62%-át 2019-ben vásárolta. Mindössze három év alatt, 2018 és 2020 között az új hatóságok az elmúlt 10 év során a köztársaságnak szállított fegyverek 75-80%-át vásárolták meg. Nikol Pashinian június 7-én ezekkel a számadatokkal válaszolt Szerzs Szargszján volt elnöknek, aki előző nap a választókkal való találkozás során azt mondta, hogy a jelenlegi miniszterelnöknek a legutóbbi karabahi háborúban elszenvedett vereség után le kellett volna lőnie magát.

A 2015 és 2019 közötti öt évben Örményország szinte teljes fegyverimportja Oroszországból származott. Ez áll a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) 2020. március 9-én közzétett jelentésében. Míg Örményország szinte minden fegyverét Oroszországból importálja, addig Azerbajdzsán 2015 és 2019 között a SIPRI szakértői szerint a csapásmérő és védelmi rendszerek 60%-át Izraelből, 31%-át Oroszországból és 3,2%-át Törökországból importálta.