Nem találok rá hatómagasságot. Igazából egyikre sem. Te milyen paraméterekről tudsz?AN/MPQ-65
Nem találok rá hatómagasságot. Igazából egyikre sem. Te milyen paraméterekről tudsz?AN/MPQ-65
Nézz utána, mely nyugati rendszerek képesek ballisztikus rakétát lelőni, azok radarjai között fogsz találni olyat ami 30km fölött is lát.
AN/SPY-1, AN/MPQ-64 (mindkettő a délkeleti szomszédban), AN/TPY-2
Keletről: Sz-400 MFR, Nyebo-M, Sz-300V komplexum radarjai
Remélem segíthettem.
Kihagytad amúgy a Misztrál MCP radarját, az nem lát 30km fölé![]()
Nem találok rá hatómagasságot. Igazából egyikre sem. Te milyen paraméterekről tudsz?
Mitol lenne igaza? Mert azt mondod?
Ez hihetetlen, mar a magyaron is vitazunk?
Miert? Az egy boszme nagy repulogep, teljesen mas karakterisztikaval, sajat propulsionnel, gyakorlatilag midenben mas. Mar kiindulasi pontnak is irrelevans.
Megint egy legbol kapott allitas tenykent feltuntetve...
3) glide-ing fázis: na ez egy érdekesebb kérdés...induljunk ki abból amit @molnibalage írt, hogy az SR71 3 Mach-nál tudott 1,5G-t. Tegyük fel, hogy egy Mach8-9-el repülő HGV is tud ennyit (szárnyak nélkül ugye...de legyen). ebben az esetben a fordulósugár 100km-es nagyságrendben mérhető. Ezzel természetesen semmilyen légvédelmi rakétát nem manőverezne ki. Ugyanakkor itt nem is az a cél, hanem pont az amit a Patriot officer ábrája is mutat...vagyis hogy egy ilyen manőverrel a potenciális célpontokat egy több ezer km2-es területre tudja szétszórni. És mivel a HGV ellen csak pontvédelem van, ezért az összes célpontot külön kell védened
Ezt kiegészíteném azzal, hogyha egy nagybalhé alatt Kína HSGV-t indít, akkor a Kína felé hajózó amcsi hordozókötelék pontosan tudni fogja hogy az adott HSGV nekik szól, nem pedig a Csendes Óceán tetszőleges hullámjának.
Szóval a valóságban szükségtelen találgatni, adott a célpont, a környéken hajózó amcsi hordozó az.
Tudom hogy nagyon érdekel téged a nyugati technika, de rendszerben álló minősített eszközökről nem fogunk társalogni.
![]()
Az én látószögem szerint jelen állás szerint létezik egy jelenleg működő NATO/USA légvédelmi rendszer aminek van egy bizonyos képességbeli határa -egyesek nagy önbizalommal állítják , hogy ismerik alaposan ezen (amúgy titkos) rendszerek harci paramétereit (azoroszoksokpénztsadnánakérte) is- amiről bizton állítják , hogy a még most rendszerbe álló , tesztfázisban lévő titkos HVG fegyver rendszerek ellen annyira hatékonyak , hogy nem is kérdés az , hogy hatásosak ellenük .Leirták.Tudják észlelni,követni.Le tudják lőni.
Pontvédelemhez elég a nostani észlelési képesség.Területvédelemhez viszont kevés.
Ez úgy igaz,hogy nem igaz.Mert nem tudjuk a pontos technikai adatokat,de azok elég jól becsülhetőek a fizika alapján.Az én látószögem szerint jelen állás szerint létezik egy jelenleg működő NATO/USA légvédelmi rendszer aminek van egy bizonyos képességbeli határa -egyesek nagy önbizalommal állítják , hogy ismerik alaposan ezen (amúgy titkos) rendszerek harci paramétereit (azoroszoksokpénztsadnánakérte) is- amiről bizton állítják , hogy a még most rendszerbe álló , tesztfázisban lévő titkos HVG fegyver rendszerek ellen annyira hatékonyak , hogy nem is kérdés az , hogy hatásosak ellenük .
Csak én érzek ebben annyi bizonytalansági tényezőt ami kétségbe vonja azon állításokat miszerint már most tudja a rendszer amit tudnia kell és bizton ellátja védelmi feladatát ?
Ezzel szemben vagyunk mi akik csak azt állítjuk , hogy mivel nem ismerjük a rendszerben álló védelmi technikát(nem ismerhetjük hiszen titkosak) illetve még ennyire se ismerjük az új Orosz/Kínai HVG fegyvereket és társaikat (még titkosabbak) ezért nagy felelőtlenség azt állítani , hogy a meglévő képességekkel már most letudják küzdeni a rendszerbe álló HVG fegyvereket . Majd valamikor (USA publikáció alapján 2025-2030 körül ) lesz ilyen képesség amin dolgoznak a szakemberek . Majd !
Én nem állítom , hogy a tudásom vezérel (közép iskolai fizikából nem voltam ötös) de a józan parasztival jól elvagyok látva (tudok nagyon paraszt lenni) és ha az általam képviseltek egybecsengenek a NATO/USA katonai szakértői által képviseltekkel akkor hajlamos vagyok azt elhinni , hogy én látom helyesen a dolgokat !
Elhiszem , hogy egy pár embernek ez a fétise -mármint a hadi lokátor/rakéta/repülőgép technika - és nagy elméleti tudást halmozott fel , de a tudás igazi nagysága ott kezdődik , hogy nem állítjuk magunkról se közvetlenül , se közvetve , hogy mindent is tudunk és szimpla fizikával/matematikával próbáljuk alátámasztani ,hogy amin mérnökök/tudósok/technikusok sokasága dolgozik főállásba az felesleges mert mi már kimatekoltuk , hogy az csak szar és felesleges erőlködés !
Az én véleményem szerint valahol ott lehet az igazság a dologban,hogy a az orosz és részben a kínai hiperszónikus fejlesztések eljutottak arra a pontra,hogy ezeket a fegyvereket az amerikai haditechnikai érzékelő és elhárítórendszerek az amerikai haderő vezetése szerint nem képes az általuk elvárt szinten érzékelni és elhárítani, és ez jó alkalom a számukra,hogy erre a veszélyre hivatkozva pénzt sajtoljanak ki a kongresszustól és ebben lelkes támogatókra találtak az amerikai haditechnikai ipar nagyvállalataiban.Ez gyakorlatilag azt jelenti szerintem,hogy a hiperszonikus fegyverek által jelentett kétségkívül valós veszélyt egy kicsit felnagyítva máris hozzáférnek az amerikai védelmi költségvetés "páncélszekrényéhez".Az én látószögem szerint jelen állás szerint létezik egy jelenleg működő NATO/USA légvédelmi rendszer aminek van egy bizonyos képességbeli határa -egyesek nagy önbizalommal állítják , hogy ismerik alaposan ezen (amúgy titkos) rendszerek harci paramétereit (azoroszoksokpénztsadnánakérte) is- amiről bizton állítják , hogy a még most rendszerbe álló , tesztfázisban lévő titkos HVG fegyver rendszerek ellen annyira hatékonyak , hogy nem is kérdés az , hogy hatásosak ellenük .
Csak én érzek ebben annyi bizonytalansági tényezőt ami kétségbe vonja azon állításokat miszerint már most tudja a rendszer amit tudnia kell és bizton ellátja védelmi feladatát ?
Ezzel szemben vagyunk mi akik csak azt állítjuk , hogy mivel nem ismerjük a rendszerben álló védelmi technikát(nem ismerhetjük hiszen titkosak) illetve még ennyire se ismerjük az új Orosz/Kínai HVG fegyvereket és társaikat (még titkosabbak) ezért nagy felelőtlenség azt állítani , hogy a meglévő képességekkel már most letudják küzdeni a rendszerbe álló HVG fegyvereket . Majd valamikor (USA publikáció alapján 2025-2030 körül ) lesz ilyen képesség amin dolgoznak a szakemberek . Majd !
Én nem állítom , hogy a tudásom vezérel (közép iskolai fizikából nem voltam ötös) de a józan parasztival jól elvagyok látva (tudok nagyon paraszt lenni) és ha az általam képviseltek egybecsengenek a NATO/USA katonai szakértői által képviseltekkel akkor hajlamos vagyok azt elhinni , hogy én látom helyesen a dolgokat !
Elhiszem , hogy egy pár embernek ez a fétise -mármint a hadi lokátor/rakéta/repülőgép technika - és nagy elméleti tudást halmozott fel , de a tudás igazi nagysága ott kezdődik , hogy nem állítjuk magunkról se közvetlenül , se közvetve , hogy mindent is tudunk és szimpla fizikával/matematikával próbáljuk alátámasztani ,hogy amin mérnökök/tudósok/technikusok sokasága dolgozik főállásba az felesleges mert mi már kimatekoltuk , hogy az csak szar és felesleges erőlködés !
Ez egy fontos tény ! De attól , hogy valaki üzemeltetett magas szinten VSZ Légrak rendszereket és utána is érdekelte/érdekli a hivatása/szakmája , hogy már nem kell vele napi szinten foglalkoznia az még nem azt jelenti , hogy a mai rendszerben álló eszközökről is olyan mélységű és titkos információi vannak mint anno az általa üzemeltetekről . Mert nem lehet mert az még mindig titkos , ami meg különböző propaganda anyagokban megjelenik az vagy igaz vagy nem !a helyzet az, hogy a jelek szerint nemcsak nekem hanem mondjuk @Hpasp -nak is el kellene azt magyarázni...pedig tudtommal ő lérakos volt....
Az ilyetén becslések alapján már elég sokan elvéreztek a világban ! Ha a NATO/USA szakértői csak ilyen becslésekre építenének akkor már mint egy kártyavár összedűlt volna a szövetség !elég jól becsülhetőek a fizika alapján
Már sok sok évszázada tudjuk , hogy a háborúhoz pénz,pénz,pénz kell tehát van igazság abban amit írsz főleg annak tudatában , hogy az a páncélszekrény egyre kevésbé képes kielégíteni a jelentkező igényeket !Az én véleményem szerint valahol ott lehet az igazság a dologban,hogy a az orosz és részben a kínai hiperszónikus fejlesztések eljutottak arra a pontra,hogy ezeket a fegyvereket az amerikai haditechnikai érzékelő és elhárítórendszerek az amerikai haderő vezetése szerint nem képes az általuk elvárt szinten érzékelni és elhárítani, és ez jó alkalom a számukra,hogy erre a veszélyre hivatkozva pénzt sajtoljanak ki a kongresszustól és ebben lelkes támogatókra találtak az amerikai haditechnikai ipar nagyvállalataiban.Ez gyakorlatilag azt jelenti szerintem,hogy a hiperszonikus fegyverek által jelentett kétségkívül valós veszélyt egy kicsit felnagyítva máris hozzáférnek az amerikai védelmi költségvetés "páncélszekrényéhez".
Hát pedig ez hosszabban és számokkal is magyaráztam...Aztaqurva...
Oké, senkit sem akarok és remélem nem is fogok megbántani, de ennyi oldal és vita után számomra speziale #967-es hozzászólása adott egyáltalán valami támpontot az eredeti kérdésekre, ugyanakkor érzek némi igazságot Fip7 és Kamm megjegyzéseiben is. Azt is megértem, ha rendszerben álló minősített eszközökről nem társalgunk, de innentől kezdve a "nem tudhatjuk" kifejezésnek mégis csak van deklarált létjogosultsága, hiszen ez a cél: nem is szabad tudnunk.
Ugyanakkor mennyire vehető itt komolyan bárki tudása a mai legfejlettebb hiperszonikus fegyverekről...?
Nem azt kérdeztem, hogy mennyire vehető komolyan a véleménye, hanem a konkrét tudást kérdeztem!
Szerintem egy kicsivel több udvariasság és szerénység még a hitelességnek sosem ártott.
Oké, részemről ennyi, úgy látom, hogy amire csak lehetett arra rengeteg féle választ kaptam, Mindenkinek köszi az infókat és véleményeket!
Hozzáteszem ha valamit akkor ezen fegyverek elhárítására fordított pénzösszegeket abszolút nem érzem kidobott pénznek az amerikai védelmi költségvetésből,függetlenül attól mennyire van vagy nincs eltúlozva az orosz illetve kínai hiperszonikus fegyverek által jelentett fenyegetés...Már sok sok évszázada tudjuk , hogy a háborúhoz pénz,pénz,pénz kell tehát van igazság abban amit írsz főleg annak tudatában , hogy az a páncélszekrény egyre kevésbé képes kielégíteni a jelentkező igényeket !
Pedig a hh alatt többnyire csak becsültek,és az alapján fejlesztettek.Hogy mennyire becsültek jol,az meg a tényleges harcokban szokott kiderülni.Az ilyetén becslések alapján már elég sokan elvéreztek a világban ! Ha a NATO/USA szakértői csak ilyen becslésekre építenének akkor már mint egy kártyavár összedűlt volna a szövetség !
AN/SPY-1, AN/MPQ-65 (mindkettő a délkeleti szomszédban), AN/TPY-2
Keletről: Sz-400 MFR, Nyebo-M, Sz-300V komplexum radarjai
Így azért mondjuk nagyon jó fórumozni
Akkor csak kérdezem, hogy rendszerben álló/rendszeresítésre váró minősített keleti haditechnikai eszközökről minek társalgunk?
Gondolok itt a cirkonra vagy az avangardra.
De ha azt mondod, hogy neked sincs adatod ezen nyugati rendszerek radarjának pontos hatómagasságára akkor azt is elfogadom.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..