[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Nem csak jelölték, hanem meg is nyerte az Oscar-díjat. :D
220px-The_White_Helmets_film_poster.png
Micsodaaa ????

Ez a nyugati világ egy kuka, annyira tele szeméttel, hogy a kuka körül is bokáig járunk a bűzlő bomló szemétben.
 
W

Wilson

Guest
Az afganisztáni orosz nagykövet a kabuli helyzetről tájékoztatta a Rosszijszkaja Gazeta-t

800x01629062494.JPG


Dmitrij Zsirnov afganisztáni orosz nagykövet a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak nyilatkozott a kabuli helyzetről, a tálibok képviselőivel való találkozójáról és az új kormánnyal való kapcsolatok kilátásairól.

A tálibok teljes biztonságról beszélnek Kabul utcáin, és mik a megfigyelései?

Dmitrij Zsirnov: Egyetértek ezzel az értékeléssel. A helyzet augusztus 16. óta stabilizálódott. A tálibok helyreállították a rendet, és már harmadik napja nem hallottunk egyetlen lövést sem, ami az érkezésük előtt nem volt így. Más szóval, a helyzet jobb, mint a tálibok érkezése előtt.

Milyen üzemmódban működik most a nagykövetség?

Dmitry Zhirnov: Normálisan működik. Minden reggel 8:30-tól dolgozunk. 13:00 és 14:00 között ebédszünetet tartunk. A városba való kimozdulást ideiglenesen korlátozzák a további nyugalom érdekében, mert hatalomváltás van. Nincs hiány élelmiszerből, üzemanyagból és egyéb készletekből. Néhány nagykövet már tervezi, hogy meglátogat, mivel a városban normalizálódik a helyzet. Rendszeres kapcsolatban állunk az USA, Kína, Pakisztán és más országok nagykövetségeivel.

Miről tárgyaltak a tálibokkal kedden a nagykövetségen tartott találkozón?

Dmitrij Zsirnov: A találkozón részt vettek a város egyik vezető szervezetének képviselői, akik elfogadták az ön feloszlatott afgán nemzeti biztonsági erők maradványainak megadására vonatkozó megállapodást. Megvitatták a nagykövetségünk és személyzetünk biztonságának garantálásával kapcsolatos gyakorlati kérdéseket. A találkozó pozitív és konstruktív volt. A nagykövetség biztonságával kapcsolatban feltett kérdéseinkre kivétel nélkül pozitív választ kaptunk. Az Oroszországhoz való viszonyulás pozitív. Ezt nyilvánosan is megerősítik. Kiemeltek minket Pakisztánnal és Kínával együtt. Ugyanezt mondták el nekünk egy bizalmas beszélgetés során. Folyamatosan kapcsolatban leszünk velük.

Tervezik-e egy szélesebb körű napirend megvitatását, beleértve az államközi kapcsolatokat is?

Dmitrij Zsirnov: Korai erről beszélni, nem kell sietni.


 
K

kamm

Guest
Ezert is mondom, hogy kíváncsi leszek en arra a drug banre... pénz nincs, amcsik nem küldtek már hetek ota casht nemzeti banknak, a betetjeiket befagyasztottak, a talibok meg eddig is opiumbol éltek:

The Guardian: Taliban face financial crisis without access to foreign reserves.


"With the Taliban long subject to international sanctions, they have relied heavily in the past five years on hugely increasing their trade in opium including, according to some experts, by introducing a new poppy that can be harvested three times a year instead of twice.
A confidential report prepared by Nato two years ago painted a picture of a movement that had “achieved, or is close to achieving, financial and military independence”, enabling “the Afghan Taliban to self-fund its insurgency without the need for support from governments or citizens of other countries”.
But if that helped to explain the Taliban’s recent successes, the huge disparity between the money the Taliban have had available to fund their military campaign and what they will need to govern has been a leading factor in predictions that the group will need to present a more emollient face to the world to seek backing.
Speaking at an event this year, John Sopko, the US special inspector general for Afghanistan reconstruction, said: “It appears that even the Taliban understand Afghanistan’s dire need for foreign assistance.”
Despite the group’s promise to halt the export of narcotics from Afghanistan “to zero” at its first press conference in Kabul on Wednesday, the country accounted for 84% of global opium production in the year ending 2020, according to the UN’s World Drug Report. Most of that production took place in Taliban-controlled areas and benefited the group via a 10% production tax."
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 848
82 248
113
Nem a hollandok hozták ki, ők üres géppel jolöttek haza. Nem vetteknfel senkit a káoszban.
Anno emlékszem a magyar nk hogyan jött haza Kabulból. Ahogy anno korrektül hazahozták a damaszkuszi csapatot is. Arra is emlékszem, amikor kimentette Szíriából (TEK) a magyarokat. Arra is, ahogy hazahozták a covid alatt a kint maradtakat. Több ezer főt! Arra is emlékszem, hogy mennyire meg tudták oldani Erbilt és Tripolit is, hogy a lövöldözés ellenére is tökéletesen működjön a főkonz és a kövi. A bolsevik prolik és a sorosista telex a koleszhelyek miatt verik a nyálukat, miközben a külügy konténerekből működtetett külképviseletet, sőt, ha jól emlékszem Tripoli pl. sose zárt be, pedig volt ott bulika és lövöldözés keményen! Tök jól meg volt szervezve minden.

A külügyre bakker egy rossz szavatok ne legyen! Amit a covid alatt csináltak, több volt, mint amit 1945 után bármikor is BÁRMELYIK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRÉRT tettek a korábbi minisztériumok!

Az a 26 + a többi se nagyon jelentette le itthon, hogy ott maradtak, sőt, talán azt se, hogy egyáltalán ott vannak, főleg mert még a végén az is lehet, hogy jó részük nem feltétlenül legálisan volt ott magyar állampolgárként ...
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
off:

Na most ez divat, hogy mindenki szagért.
Ha akkor én is.

Szerény véleményem ebben a kérdésben az, hogy vagy hagyjuk őket és magasról teszünk rá mi folyik ott, maximum az érdekeink mentén kereskedünk velük és húzunk egy nagyon éles határt, mindenféle globalizáció marhaság nélkül vagy, ha mindenáron demokratizálni akar valaki egy ilyen országot, javaslom először vegyen elő egy történelemkönyvet.

Ez utóbbi esetben sikeresen lehet demokratizálni bárkit, a recept 1944-45 Németország.
Az összes házat, hidat, várost, kikötőt, utat, vasúti sint, de még a falu végi vécésort is a földig kell rombolni.
Bombázás is kell, de nem ám precíziósan, hanem ahogy az amik csinálták, 3600db liberator/ támadás és szőnyeg, hogy még 100 év múlva is feldobja föld a bombákat.
A helyiekből milíciát úgy szervezni, hogy politikai tisztek mindenkit lőjenek le aki esetleg visszafordulna. És nem szarakodni, hogy ki akar milicista lenni, hanem azt mondani az leszel és irtod a sajátjaid, vagy irány Szibéria, esetleg ott helyben tarkólövés, persze a legnagyobb trébe belehajtani őket mindig.
A női lakosság nagyrészét hetekig csoportosan megerőszakoló katonák, a férfi lakosságból 5 millió kiirtása, másik 8 millió kényszermunkára hurcolás Szibériába, hogy 20 év múlva a tizedük roncsként térjen haza. A halottjaikat hónapokig nem engedni eltemetni, még az ezt megpróbálókat is vagy megerőszakolni és vagy lelőni.
Minden túléléshez szükséges dolgot lerombolni, elvenni tőlük.
A saria bíróságokhoz és saria rendőrséghez pontosan úgy kell hozzáállni, mint ahogy a szovjetek az SS-hez viszonyultak.
Az állataikat elhajtani, termőföldeket felégetni, a gépeket, berendezéseket megsemmisíteni, a lakosság értékeiket szabad prédává tenni a katonáknak.
Aztán a bevonulók parancsnokainak együtt ki kell jelenteniük, hogy nem tekintik őket egyenrangú embernek és, hogy nem azért vannak hogy megmentsék a civileket, hanem azért, hogy kiirtsák belőlük az agressziót.
A megszálló cirka 4 milliós katonaságnak teljes ellátását a helyieknek kellene megtermelniük, hogy amint Berinben, vagy itt Budapesten volt, az olajoshordóról nyalogassák a fáradt olajat.
Ez után csinálni egy is győztesek közötti farokméregetést és várni, hogy ők akarják megkapni a kaját amit ledobnak nekik repülőről, de úgy ám, hogy a másik győztes ezt akadályozza és szerencsésnek érezzék magukat, ha elcsípnek egy száraz zsömlét zsidócsillaggal, mindeközben szuronnyal kényszeríteni őket az újjáépítésre.
Már a "béke" első napjaiban minden hadurat, törzsfőt, de még egy tizedest is nyilvános perekben halálraítélti és kivégezni.
Persze közben még legalább másfél évig terrorizálni a megmaradt lakosságot.
Persze kötelezni őket jóvátételre, meg a megszálló katonaság ellátására mondjuk 30 évig.
Nem 20 év proxyháború hoz megoldást, hanem az ha megtörik a nép lelkét, ha nem az aknavetöt szereli össze a gyerek, hanem a megmaradt rokonával szántja a földet, hogy tudjon mit enni, akkor nem jut eszébe a jihad.

Nézzétek meg a németeket 1500 évig háborúztak mindenkivel akivel csak eszükbe jutott, azóta félnek még pislogni is, valahogy már nem akarnak.

Tudom elég barbár módon hangzik az amit leírtam és megmondom őszintén látni se szeretnék ilyet, de máshogy ez nem megy. Mivel a mai világban erre a nyugat egyetlen állama sem képes, sem katonailag, sem emberileg, sem politikailag (ebbe a nyugatba, most Oroszo.-t is beleértem), igy jobb lenne békénhagyni őket.


Bocs ha valaki ledobta ettől az ékszíjat, csak megpróbáltam érzékeltetni, a háborúnak nevetett ár/érték alapú katonásdit és a ténylegesen rendszer és szemlélet változtató háború közötti különbséget. :)

ui: mindenkinek aki nem látta javaslom az 1945 Berlin c. doku sorozatot
 
K

kamm

Guest
Hat, nagyon úgy fest, a hírszerzési elemzések korrektül megjosoltak, hogy bezony simán jöhet egy ilyen gyors összeomlás... ez egyre kínosabb lesz Bidennek, ha kiderül, hogy ignoraltak az elemzőket, abból nagy cirkusz lesz:

NBC News: Afghanistan's Taliban takeover was predictable. How did Biden miss the red flags?.

 
T

Törölt tag 1586

Guest
A kabuli reptéren ahogy látom elég róka fogta csuka helyzet kezd kialakulni.
Az reptéren lévő katonák nem mehetnek be a városba az ott rekedt 10 ezer amerikaiért, azok meg az egyre hisztérikusabb tömeg miatt nem tudnak kijutni e reptérre.

Kívàncsi vagyok mi lesz a megoldás?
A repteret és annak a környékét ellepő tömeg addíg azt hiszem nem megy haza amíg a NATO gépek ott vannak a reptéten, a NATO gépek meg addig meg nem tudják a saját embereket hazavinni amíg azok képtelenek kijutni a reptérre.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=28617&lang=hu
"A Biden-adminisztráció több ezer afgán menekültet telepítene a Balkánra
A Biden-adminisztráció számos országgal folytatott titkos tárgyalásokat arról, hogy engedjenek be többezer – korábban az Egyesült Államok kormányának dolgozó – afgán menekültet.
Az Egyesült Államok gazdasági és politikai engedményeket ajánlott Pristinának, cserébe több ezer afgán befogadását várja el Koszovótól – közölte a szerb politika.rs. Hozzátették, hogy Washingtonban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a pristinai hatóságok képesek lesznek-e erre.
A portálon kifejtették: a Biden-adminisztráció számos országgal folytatott titkos tárgyalásokat arról, hogy engedjenek be többezer – korábban az Egyesült Államok kormányának dolgozó – afgán menekültet.
Az amerikai kormány Koszovó és Albánia mellett még Kazahsztánnal, Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal is tárgyalt, ám ezek nem hozták meg a kívánt előrelépést – írták. Hozzátették: a Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban felkereste az érintett országok külügyminisztériumait, illetve nagykövetségeit, ám azok nem kívántak válaszolni a feltett kérdésekre..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/202...s-kabulban-maradhatnak-az-amerikai-diplomatak
"Nem kizárt, hogy amerikai diplomaták augusztus 31. után is az afgán fővárosban, Kabulban maradhatnak, amennyiben szavatolt a biztonságuk – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.
"Ha biztonságos és indokolt, hogy ott hagyjuk őket hosszabb időre, akkor megfontolhatjuk ezt a lehetőséget" – fogalmazott Price...
..."Nem fogok feltételezésekről nyilatkozni" – ezt válaszolta szintén a keddi sajtótájékoztatón Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy az amerikai erők az augusztus 31-i határidőn túl is Afganisztánban maradjanak, amennyiben addig nem ér véget a kiürítés..."
 
W

Wilson

Guest
A burka ára az országban a táliboknak való átadás után az egekbe szökik...

A burkát ma már nehéz és drága megvásárolni.
v-afhanistane-v-14_main.jpeg

Fotó: livekavkaz.ru

Mivel a tálibok arra számítanak, hogy minden nőt burka viselésére kényszerítenek, az afgán nők felvásárolták ezt a muszlim ruhadarabot.

A burkák ára a tízszeresére ugrott az őrület miatt. Az ISNA iráni hírügynökség augusztus 18-án számolt be erről. Afganisztánban ma már nagy problémát jelent bármit megvenni. Ugyanez vonatkozik a ruhákra is.

Egy kabuli nő elmondta az ügynökségnek, hogy először órákig kellett sorban állnia egy bankautomatánál, hogy készpénzt vehessen fel, majd burkát kellett keresnie. Hozzátette, hogy a főváros hirtelen elfoglalása a tálibok által mindenkit meglepett: az emberek azt hitték, hogy a város egy évig vagy még tovább kitart.

Azt is mondta, hogy a burka ritkaságszámba megy a családokban. "Nálunk minden három nőre jut egy vagy két burka a családban. Lehet, hogy valamilyen hidzsábot kell varrnunk lepedőből" - mondta a fővárosi lakos.

A burka abban különbözik a hidzsábtól, hogy ez utóbbi egy fejfedő, amely a fejet és a vállakat takarja. A burka viszont az egész testet eltakarja.

Közben a tálibok szóvivője, Soheil Shaheen már azt mondta, hogy az új kormány kötelezővé fogja tenni a hidzsábot, de nem fogja rákényszeríteni az emberekre.

Ha kötelezővé teszi akkor az azt jelenti,hogy gyakorlatilag rákényszeríti a nőkre a viselését....

ISNA
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Tudom hogy csak hirtelen felindultságból elkövetett billentyűkoptatás amit írtál, de reagálok rá
Lokálisan gondolkodol.
Kihagytad az iszlámot mint vallást. 8-10 év felett már a gondolkodást ez vezérli. "ha nem az aknavetöt szereli össze a gyerek, hanem a megmaradt rokonával szántja a földet, hogy tudjon mit enni, akkor nem jut eszébe a jihad." Dehogynem jutna eszébe, ha nem jut akkor eszébe juttatnák.
Kihagytad az iszlám vallású népek radikalizálódásának lehetőségét. Jó eséllyel őket is ki kellene irtani, mert igen nagy tömeg indulna Afganisztán felé harcolni a hitetlenek ellen. Épp ezért sántít a német párhuzam. A náci ideológián alapuló országok csak Európában voltak, (Japán nem volt az). Iszlám meg világvallás.
Így hirtelen ennyi. De ne is folytassuk ezt a témát, mert csak "hirtelen felindultságból elkövetett billentyűkoptatás".
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
off:

Na most ez divat, hogy mindenki szagért.
Ha akkor én is.

Szerény véleményem ebben a kérdésben az, hogy vagy hagyjuk őket és magasról teszünk rá mi folyik ott, maximum az érdekeink mentén kereskedünk velük és húzunk egy nagyon éles határt, mindenféle globalizáció marhaság nélkül vagy, ha mindenáron demokratizálni akar valaki egy ilyen országot, javaslom először vegyen elő egy történelemkönyvet.

Ez utóbbi esetben sikeresen lehet demokratizálni bárkit, a recept 1944-45 Németország.
Az összes házat, hidat, várost, kikötőt, utat, vasúti sint, de még a falu végi vécésort is a földig kell rombolni.
Bombázás is kell, de nem ám precíziósan, hanem ahogy az amik csinálták, 3600db liberator/ támadás és szőnyeg, hogy még 100 év múlva is feldobja föld a bombákat.
A helyiekből milíciát úgy szervezni, hogy politikai tisztek mindenkit lőjenek le aki esetleg visszafordulna. És nem szarakodni, hogy ki akar milicista lenni, hanem azt mondani az leszel és irtod a sajátjaid, vagy irány Szibéria, esetleg ott helyben tarkólövés, persze a legnagyobb trébe belehajtani őket mindig.
A női lakosság nagyrészét hetekig csoportosan megerőszakoló katonák, a férfi lakosságból 5 millió kiirtása, másik 8 millió kényszermunkára hurcolás Szibériába, hogy 20 év múlva a tizedük roncsként térjen haza. A halottjaikat hónapokig nem engedni eltemetni, még az ezt megpróbálókat is vagy megerőszakolni és vagy lelőni.
Minden túléléshez szükséges dolgot lerombolni, elvenni tőlük.
A saria bíróságokhoz és saria rendőrséghez pontosan úgy kell hozzáállni, mint ahogy a szovjetek az SS-hez viszonyultak.
Az állataikat elhajtani, termőföldeket felégetni, a gépeket, berendezéseket megsemmisíteni, a lakosság értékeiket szabad prédává tenni a katonáknak.
Aztán a bevonulók parancsnokainak együtt ki kell jelenteniük, hogy nem tekintik őket egyenrangú embernek és, hogy nem azért vannak hogy megmentsék a civileket, hanem azért, hogy kiirtsák belőlük az agressziót.
A megszálló cirka 4 milliós katonaságnak teljes ellátását a helyieknek kellene megtermelniük, hogy amint Berinben, vagy itt Budapesten volt, az olajoshordóról nyalogassák a fáradt olajat.
Ez után csinálni egy is győztesek közötti farokméregetést és várni, hogy ők akarják megkapni a kaját amit ledobnak nekik repülőről, de úgy ám, hogy a másik győztes ezt akadályozza és szerencsésnek érezzék magukat, ha elcsípnek egy száraz zsömlét zsidócsillaggal, mindeközben szuronnyal kényszeríteni őket az újjáépítésre.
Már a "béke" első napjaiban minden hadurat, törzsfőt, de még egy tizedest is nyilvános perekben halálraítélti és kivégezni.
Persze közben még legalább másfél évig terrorizálni a megmaradt lakosságot.
Persze kötelezni őket jóvátételre, meg a megszálló katonaság ellátására mondjuk 30 évig.
Nem 20 év proxyháború hoz megoldást, hanem az ha megtörik a nép lelkét, ha nem az aknavetöt szereli össze a gyerek, hanem a megmaradt rokonával szántja a földet, hogy tudjon mit enni, akkor nem jut eszébe a jihad.

Nézzétek meg a németeket 1500 évig háborúztak mindenkivel akivel csak eszükbe jutott, azóta félnek még pislogni is, valahogy már nem akarnak.

Tudom elég barbár módon hangzik az amit leírtam és megmondom őszintén látni se szeretnék ilyet, de máshogy ez nem megy. Mivel a mai világban erre a nyugat egyetlen állama sem képes, sem katonailag, sem emberileg, sem politikailag (ebbe a nyugatba, most Oroszo.-t is beleértem), igy jobb lenne békénhagyni őket.


Bocs ha valaki ledobta ettől az ékszíjat, csak megpróbáltam érzékeltetni, a háborúnak nevetett ár/érték alapú katonásdit és a ténylegesen rendszer és szemlélet változtató háború közötti különbséget. :)

ui: mindenkinek aki nem látta javaslom az 1945 Berlin c. doku sorozatot
Erre reagáltam
 
W

Wilson

Guest
Hogyan harcoltak ukrán zsoldosok Afganisztánban...

Украинские наемники в Афганистане. Кадры из видео
Ukrán zsoldosok Afganisztánban. Képek a videóból

Nemcsak az iszlám radikálisok megtorlásától félő afgán férfiak nem tudnak elutazni a leigázott Kabulból. Az országban 12 volt ukrán katona rekedt. Az afgán főváros egyik katonai bázisán hagyták őket. Nem világos, hogy mikor evakuálják őket.

12 elhagyott ukrán ..

A hír, hogy ukrán katonák maradtak Afganisztánban, már augusztus 16-án ismertté vált. Az interneten megjelent egy videó, amelyen egyenruhás, ukránul beszélő, fegyveresek kommentálják a kabuli Pul-i-Csarkhi börtön elfoglalását.


"Lázadás van a börtönben. Kíváncsi vagyok, vajon sikerül-e a kormányzatnak megbékíteni őket. Ó, a bűnözőket szabadon engedik! Srácok, a tálibok szabadon engedik őket! Basszus, még a kormányzat is az ő oldalukra állt... Nézd, integetnek nekik. Nem hiszem, hogy van itt katonaság, nézd, egy lélek sincs. Baszódjunk meg" - olvasható a videóban.

Tekintettel arra, hogy hivatalosan nincsenek ukrán erők Afganisztánban, csak egy katonai magáncégnek dolgozó zsoldosokról lehet beszélni. Később a média elkezdett beszámolni a Kabulban maradt ukránok rokonairól. Azt mondták, hogy a különböző országokból származó zsoldosok - köztük 12 ukrán -, akiket nem akartak evakuálni, az afganisztáni amerikai bázison maradtak. A tálibok állítólag elvették a fegyvereiket.

Az ukrán külügyminisztérium vezetője megerősítette ezt az információt. Dmytro Kuleba elmondta, hogy a kabuli bázison tartózkodó ukránok közül egy tucatnyian az ENSZ-en keresztül dolgozó egyik cég vállalkozói. A miniszter "volt katonáknak" nevezte őket. Kuleba szerint a bázisra vezető utat a tálibok elzárták, akikkel most az evakuálásról tárgyalnak.


%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0(4).png


A Külügyminisztérium reméli, hogy az ukránokat vagy a munkaadójuk, vagy az ukrán hatóságok fogják kihozni. Érdekes módon a minisztérium csak két nappal azután kommentálta ezt a történetet, hogy kiderült, az ukrán állampolgárokat kiszolgáltatták a táliboknak.

A második pont az amerikaiak viselkedése. Úgy tűnik, hogy nemcsak afgán szövetségeseiket hagyták cserben az országban, hanem azokat is, akiket katonai szükségleteik kielégítésére alkalmaztak. De mit is csináltak pontosan az ukrán állampolgárok az amerikai csapatokkal?

Havonta 5 és 15 ezer dollár közötti összeget kapnak.

A Strana ukrán különleges szolgálatoknál lévő forrásai szerint a bázison "véletlenül" felejtett ukránok hivatalosan nem szolgálnak semmilyen állami katonai egységben. Szerződést kötöttek egy nyugati katonai magáncéggel. Ukrán közvetítőkön keresztül. "Stranának sikerült beszélnie két ukránnal, akik zsoldosként dolgoztak Afganisztánban. Az első beszélgetőpartner szerint a bázison felejtett és a média által ismertté vált tizenkét ukrán állampolgár mellett az országban működő katonai magáncégek több más ukrán alkalmazottja is van.

És az ő helyzetük most sokkal rosszabb, mint a Kabulban elfeledett tizenkét harcosé.

"A helyzet meglehetősen bizarr, hiszen köztudott volt, hogy általában véve már májusban vissza kellett volna vonni az összeset. Már akkor is voltak olyan információk, hogy az uralkodó rendszert az amerikaiak ki akarják dobni. A PMC-k több száz katonai szakembere dolgozott Afganisztánban 2016 óta az utolsó pillanatig. Tíz-húsz ember forgatta őket.

Ukrajnából az Egyesült Arab Emírségeken és Isztambulon keresztül repültek Afganisztánba" - mondta a Strana beszélgetőpartnere. Elmondása szerint a PMC tizenkét ukrán tagját "nem véletlenül" felejtették el. "Azért maradtak hátra, hogy őrizzék a bázist a fosztogatás és a katonai felszerelések eladásának megakadályozására. Azt ígérték nekik, hogy jön értük egy transzport, és egy napon belül elviszik őket.

De az amerikai hadsereg nem törődik a mi zsoldosainkkal, nem érdekli őket, hogy mi lesz néhány ukránnal.

Ezért az evakuálást ugyanazon PMC saját szakemberei végezték volna el. De minden túl gyorsan történt, Kabulban, még mielőtt a tálibok ténylegesen elérték volna a várost, a tálibok úgynevezett "alvó" sejtjei előjöttek. Akik elzártak minden kijáratot a repülőtérről és az összes elhagyott katonai bázisról.

A tálibok már az összes bázisra behatoltak, és az első dolguk az volt, hogy lefegyverezték a megmaradt őröket. De ezen a tizenkettőn kívül több mint egy tucat ukrán különleges katona "veszett oda" magában Kabulban és környékén. Senki sem tudja, hogy hol vannak, mert a külföldiek számára szinte lehetetlen Kabulban információkhoz jutni, nemhogy átjutni.

A rossz dolog az, hogy a PMC-k ukrán különleges erői valójában illegálisan dolgoznak Ukrajnában. Az ilyen munka számunkra illegális. Hivatalosan nem vagyunk ott. Még a rokonainknak sem mondanak sokat arról, hogy mit csinálunk ott" - tette hozzá. A Strana második beszélgetőpartnere leírta, milyen körülmények között dolgoznak az ukrán zsoldosok:

"Az amerikaiak és a külföldi PMC-k számára a mi katonai szakembereink még csak nem is másod-, hanem harmadrangúak. Olyan helyeken dolgozunk, ahol még a latin-amerikaiak sem dolgoznak. A legveszélyesebb megbízásokon, ahol a nyugati jóképű "vadludak" nem vezetik őket bottal. Rendszerint aknamentesítés, szabotázsakciók, az amerikai kommandósok visszavonulásának utóvédharcai, humanitárius segélyt és üzemanyagot szállító szállítmányok kísérése azokra a területekre, amelyeket valójában az amerikaiak vagy az afgán kormányerők sohasem ellenőriztek.

Afgán tisztviselők is szívesen alkalmazták minket testőrnek. Az ilyen küldetéseken magas volt a halálozási arány; csak az elmúlt hónapokban nyolc emberünk halt meg Afganisztánban. Az amerikaiak hivatalos jelentéseikben nem számolnak be ezekről az áldozatokról.

Leggyakrabban a PMC-k haláláról a következőket jelentik: "két sofőr és három szállító konvoj személyzete halt meg a támadásban, személyazonosságuk tisztázása folyamatban van".

A fizetések is alacsonyabbak, mint a nyugati különleges erőké. Utóbbiak akár 20 000, néha akár 30 000 dollárt is kapnak havonta, a mieinket 5 000 és 10 000 dollár között fizetik. Vannak alacsonyabb fizetésű pozíciók is - szakácsok és mentősök, ők két-ötezer dollárt kapnak. De még a mi elitünk között is vannak szuperspecialisták, akik nagyon hosszú ideig dolgoznak a PMC-ben. Nagy tapasztalattal. Ezek a fickók még az afgán elnök családját is őrizték. Ezért fizetik őket a nyugatiak szintjén" - ismerte el az ukrán katonai szakértő.