[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
Nem, nem olvasok hireket. Ide is csak a képeket nézegetni járok. Főleg a csajok topikba. Amig még lehet.
Kárpátaljai orosz származású ukrán állampolgárt volt szerencsém nemrég személyesen megismerni, aki az orosz származása végett inkább itt Felvidéken próbál új életet kezdeni. Kárpátaljai magyar most nem ugrik be,..de mesélj nyugodtan...
nem volt rád jellemző a trollkodás...
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
Asszem ez szarkazmus! :rolleyes::oops:

Amùgy szernted MO-nak most látvânyosan távol kéne maradnia…?
Te azt tennéd? Választások, eu eljárások, Covid 4. hullám, stb elôtt…?

Akkor meg ott a válasz…! :rolleyes:
igen. távol kéne maradni. nem csak így félig, hogy a súlytalan államfő megy, hanem teljesen.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 048
92 071
113

Ez gyalázat, Áder részvétele a szememben felér egy nemzetárulással
Ha elszigeteljük magunkat a Nyugattól és kizárólagosan a vesztesnek látszó orosz oldalt támogatjuk egyedül a térségben az a nemzetárulás. A kettős játék hozhat a legtöbbet. Ahogy OV mondta nyugati zászló alatt hajózunk, de mi vagyunk a legkeletibb szövetséges. Vagy vmi hasonló. Ezt értik sokan félre. Nekünk Moszkva taktikai, de nem stratégiai partnerünk. Viszont mint a térség egyik legbefolyásosabb nagyhatalma, törekszünk vele a jó kapcsolatra. Minden vitánk ellenére Németország a stratégiai szövetségesünk a V4 mellett. Az USA púp a hátunkra, de nem tudjuk megkerülni. Most emiatt a púp miatt veszünk részt a kijevi csúcson. Ez a mozgastér határa. Sosen lépjük át, az lenne a nemezetárulás. Persze az önfeladó USA, Brüsszel bérencség szintén.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Most akkor linkeljem ide a lengyelek Németország lerohanását szolgáló háborús tervét?
Egy rövid írás, viszonylag sok hivatkozással, hogy milyen volt a lengyelek hozzáállása a németekhez jóval a háború kitörése előtt is.

Ez a link meg a megvalósulását is mutatja (Nagyon erősen 18 év fölötti tartalommal.)
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Ha elszigeteljük magunkat a Nyugattól és kizárólagosan a vesztesnek látszó orosz oldalt támogatjuk egyedül a térségben az a nemzetárulás. A kettős játék hozhat a legtöbbet. Ahogy OV mondta nyugati zászló alatt hajózunk, de mi vagyunk a legkeletibb szövetséges. Vagy vmi hasonló. Ezt értik sokan félre. Nekünk Moszkva taktikai, de nem stratégiai partnerünk. Viszont mint a térség egyik legbefolyásosabb nagyhatalma, törekszünk vele a jó kapcsolatra. Minden vitánk ellenére Németország a stratégiai szövetségesünk a V4 mellett. Az USA púp a hátunkra, de nem tudjuk megkerülni. Most emiatt a púp miatt veszünk részt a kijevi csúcson. Ez a mozgastér határa. Sosen lépjük át, az lenne a nemezetárulás. Persze az önfeladó USA, Brüsszel bérencség szintén.
Ez akkor lenne helytálló, ha az ukrán állam a kárpátaljai magyarsághoz a legrosszabb esetben is semlegesen viszonyulna, nem pedig kifejezetten ellenségesen. Így viszont teljesen irreleváns mindaz, amit írtál.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 760
14 880
113
Az afganisztáni kivonulás után az USA Lengyelország elvesztését kockáztatja Pawel Soroka lengyel professzor szerint.....


5b1f1fd55f549fceaa8d27048955a.jpeg

Állókép: youtube.com

Lengyelországnak fel kell készülnie a Fehéroroszországból az országba érkező afgán menekültek számának erőteljes növekedésére. Ez még nem háború, de az eszkaláció nagy konfliktushoz, talán fegyveres konfliktushoz is vezet. Ezt a véleményt a lengyel politológus, Pavel Soroka professzor fogalmazta meg.

A lengyel média szerint az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a Fehéroroszországból a lengyel határon átkelni kívánó közel-keleti illegális migránsok száma. Számos incidens történt, és a lengyel hadsereg katonái már megérkeztek, hogy segítsenek a lengyel határőröknek. Pavel Soroka politikai elemző szerint lehetséges, hogy Fehéroroszország Oroszországgal együttműködve kiélezi ezt a konfliktust.

"Oroszország és Fehéroroszország ezt (a migrációs tényezőt) a lengyel határ destabilizálására akarja majd felhasználni. Úgy gondolom, hogy ezeknek a problémáknak a nagyságrendje olyan nagy lehet, mint néhány évvel ezelőtt Dél-Európában. Feszültségnek kell lennie. Ehhez kétség sem férhet. Nem kizárt, hogy Fehéroroszország kiélezi ezt a konfliktust. Természetesen egyetlen értelmes ember sem kívánna háborút. De ha egy ilyen helyzet bekövetkezik, akkor köztudott, hogy Oroszország is csatlakozik hozzá, és ez nagy konfliktushoz, esetleg fegyveres konfliktushoz vezet" - mondta a professzor.

Véleménye szerint ez a helyzet valójában az Egyesült Államok afganisztáni kivonulásának egyik következménye. Hozzátette azt is, hogy az illegális migránsok beáramlása összefügg azzal, hogy Varsó támogatja a 2020-as fehérorosz ellenzéket. "Véleményem szerint Lukasenko ezt kihasználta, miután támogattuk a fehérorosz ellenzéket. Megengedi a muszlim menekülteknek, hogy átlépjék a határainkat. Nagy probléma lesz" - jósolja a szakértő.

A lengyel különleges szolgálatok már 100 kilométernyi szögesdrótot feszítettek ki a fehérorosz határ mentén. Még 50 kilométer van hátra. Piotr Glinski lengyel miniszterelnök-helyettes is elég harciasan kijelentette, hogy "meg fogjuk védeni Lengyelországot" a közel-keleti migránsok beáramlásától. A magas rangú tisztviselő még azt is engedélyezte, hogy "táborokat" hozzanak létre a menekültek elhelyezésére, amíg Varsó el nem fogadja vagy nem utasítja el a politikai menedékjogot.


a8998557c401b118a9d844200aab9.jpeg

A migránsok már Lengyelországban vannak. Állókép: tvn24.pl

Az iraki és afganisztáni migránsok táborát véletlenül fedezték fel a lengyel-fehérorosz határon. A közel-keleti migránsok ellenőrizetlen beáramlása okozta politikai fejfájás Litvániából Lengyelországba került. A Podlachszki vajdaság Sokul körzetében található Usnazh Gurny lengyel falu lakói véletlenül rábukkantak egy spontán táborra, amelyet menekültek hoztak létre a lengyel-fehérorosz határ melletti semleges sávban.

A TVN24 tudósítója, Piotr Chaban szerint, aki beosont a táborba, körülbelül 50 iraki és afgán állampolgár, köztük nők és gyerekek vannak a táborban. "Patthelyzet van" - mondta Chaban a TVN24-nek. - Határőreink jelentéseiből tudjuk, hogy a fehérorosz oldalon a fák mögött fehérorosz katonák és határőrök vannak, akik nem engedik vissza a csoportot. A menekültek már majdnem egy hete itt vannak. A TVN24 tudósítója szerint a közvélemény véletlenül szerzett tudomást a táborról, amikor egy helyi lakos éjszaka meglátta a tüzet.

Nem hivatalos interjúkban a lengyel határőrök elismerik, hogy nem tudják, hogyan viselkedjenek a migránsokkal szemben. "A parancs úgy szól, hogy nem engedhetik be őket Lengyelországba, de a lengyel katonák és határőrök szimpatizálnak ezekkel az emberekkel. Gyakran a saját pénzükből vásárolnak élelmiszert" - pontosít Chaban.

A határszolgálat támogatására most katonákat küldtek Sokulski Poviatba. A lengyel nacionalista megnyilvánulásairól ismert Robert Winnicki szejm-képviselő már korábban is azt mondta, hogy "a közel-keleti, etiópiai és afganisztáni helyzetre való tekintettel a határokat gyorsan meg kell szigorítani".

Akkora polákoknak annyi...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 048
92 071
113
Ez akkor lenne helytálló, ha az ukrán állam a kárpátaljai magyarsághoz a legrosszabb esetben is semlegesen viszonyulna, nem pedig kifejezetten ellenségesen. Így viszont teljesen irreleváns mindaz, amit írtál.
Szted egy erőteljes konfrontáció szemben az ukrán kormánnyal feladva a párbeszédet és totálisan ignorálva mindazt, ami nekik érthetően fontos, mennyiben javitaná a helyzetüket.

Játszunk el a gondokattal, nem megyünk. Javulna a kárpátaljai magyarság helyzete??? Ugye. Csak hallgatthatnánk Nyugatról az oroszbérencséget és semmit sem nyernénk.

Nekünk tök mind1, kihez tartozik a Krím, az ütőkártyánkat viszont tartjuk, ukrán - NATO hivatalos kaocsolatok.
 

Nero von Schwartz

Well-Known Member
2020. december 16.
445
1 469
93
Szted egy erőteljes konfrontáció szemben az ukrán kormánnyal feladva a párbeszédet és totálisan ignorálva mindazt, ami nekik érthetően fontos, mennyiben javitaná a helyzetüket.

Játszunk el a gondokattal, nem megyünk. Javulna a kárpátaljai magyarság helyzete??? Ugye. Csak hallgatthatnánk Nyugatról az oroszbérencséget és semmit sem nyernénk.

Nekünk tök mind1, kihez tartozik a Krím, az ütőkártyánkat viszont tartjuk, ukrán - NATO hivatalos kaocsolatok.
1. Milyen "párbeszédet"? Bejelentéseket tesznek, diszkriminatív törvényeket hoznak és vörös vonalakat emlegetnek
2. Ők ignorálják mindazt, ami az őshonos (ezt se ismerik el) kárpátaljai magyarság megmaradásához a minimum lenne
3. Attól, hogy megyünk, javul az ottani magyarok helyzete? Természetesen nem. Ebben is a gyengeségünk jelét fogják látni
4. Tényleg az hiszed, hogy ha ismét kiállunk az ellenségünk mellett, attól még nem azt fogjuk ugyanúgy hallgatni, hogy oroszbérencek vagyunk?
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Az afganisztáni kivonulás után az USA Lengyelország elvesztését kockáztatja Pawel Soroka lengyel professzor szerint.....


5b1f1fd55f549fceaa8d27048955a.jpeg

Állókép: youtube.com

Lengyelországnak fel kell készülnie a Fehéroroszországból az országba érkező afgán menekültek számának erőteljes növekedésére. Ez még nem háború, de az eszkaláció nagy konfliktushoz, talán fegyveres konfliktushoz is vezet. Ezt a véleményt a lengyel politológus, Pavel Soroka professzor fogalmazta meg.

A lengyel média szerint az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a Fehéroroszországból a lengyel határon átkelni kívánó közel-keleti illegális migránsok száma. Számos incidens történt, és a lengyel hadsereg katonái már megérkeztek, hogy segítsenek a lengyel határőröknek. Pavel Soroka politikai elemző szerint lehetséges, hogy Fehéroroszország Oroszországgal együttműködve kiélezi ezt a konfliktust.

"Oroszország és Fehéroroszország ezt (a migrációs tényezőt) a lengyel határ destabilizálására akarja majd felhasználni. Úgy gondolom, hogy ezeknek a problémáknak a nagyságrendje olyan nagy lehet, mint néhány évvel ezelőtt Dél-Európában. Feszültségnek kell lennie. Ehhez kétség sem férhet. Nem kizárt, hogy Fehéroroszország kiélezi ezt a konfliktust. Természetesen egyetlen értelmes ember sem kívánna háborút. De ha egy ilyen helyzet bekövetkezik, akkor köztudott, hogy Oroszország is csatlakozik hozzá, és ez nagy konfliktushoz, esetleg fegyveres konfliktushoz vezet" - mondta a professzor.

Véleménye szerint ez a helyzet valójában az Egyesült Államok afganisztáni kivonulásának egyik következménye. Hozzátette azt is, hogy az illegális migránsok beáramlása összefügg azzal, hogy Varsó támogatja a 2020-as fehérorosz ellenzéket. "Véleményem szerint Lukasenko ezt kihasználta, miután támogattuk a fehérorosz ellenzéket. Megengedi a muszlim menekülteknek, hogy átlépjék a határainkat. Nagy probléma lesz" - jósolja a szakértő.

A lengyel különleges szolgálatok már 100 kilométernyi szögesdrótot feszítettek ki a fehérorosz határ mentén. Még 50 kilométer van hátra. Piotr Glinski lengyel miniszterelnök-helyettes is elég harciasan kijelentette, hogy "meg fogjuk védeni Lengyelországot" a közel-keleti migránsok beáramlásától. A magas rangú tisztviselő még azt is engedélyezte, hogy "táborokat" hozzanak létre a menekültek elhelyezésére, amíg Varsó el nem fogadja vagy nem utasítja el a politikai menedékjogot.


a8998557c401b118a9d844200aab9.jpeg

A migránsok már Lengyelországban vannak. Állókép: tvn24.pl

Az iraki és afganisztáni migránsok táborát véletlenül fedezték fel a lengyel-fehérorosz határon. A közel-keleti migránsok ellenőrizetlen beáramlása okozta politikai fejfájás Litvániából Lengyelországba került. A Podlachszki vajdaság Sokul körzetében található Usnazh Gurny lengyel falu lakói véletlenül rábukkantak egy spontán táborra, amelyet menekültek hoztak létre a lengyel-fehérorosz határ melletti semleges sávban.

A TVN24 tudósítója, Piotr Chaban szerint, aki beosont a táborba, körülbelül 50 iraki és afgán állampolgár, köztük nők és gyerekek vannak a táborban. "Patthelyzet van" - mondta Chaban a TVN24-nek. - Határőreink jelentéseiből tudjuk, hogy a fehérorosz oldalon a fák mögött fehérorosz katonák és határőrök vannak, akik nem engedik vissza a csoportot. A menekültek már majdnem egy hete itt vannak. A TVN24 tudósítója szerint a közvélemény véletlenül szerzett tudomást a táborról, amikor egy helyi lakos éjszaka meglátta a tüzet.

Nem hivatalos interjúkban a lengyel határőrök elismerik, hogy nem tudják, hogyan viselkedjenek a migránsokkal szemben. "A parancs úgy szól, hogy nem engedhetik be őket Lengyelországba, de a lengyel katonák és határőrök szimpatizálnak ezekkel az emberekkel. Gyakran a saját pénzükből vásárolnak élelmiszert" - pontosít Chaban.

A határszolgálat támogatására most katonákat küldtek Sokulski Poviatba. A lengyel nacionalista megnyilvánulásairól ismert Robert Winnicki szejm-képviselő már korábban is azt mondta, hogy "a közel-keleti, etiópiai és afganisztáni helyzetre való tekintettel a határokat gyorsan meg kell szigorítani".
Juj, ez a nyilatkozat erősen a médiának szólt.
A képlet ugyanaz mint a Szerb-Magyar határon volt, mégsem lett belőle háború, nem kell ezt túlstilázni. A fehéroroszok szabadulnának a problémától a migrik meg eleve arra akarnak menni, hát ... engedik ahogy a szerbek is engedték, szabadulnak a problémától, de ez nehogymár akkora gondot okozzon egy majdnem 40 milliós országnak. "50 migráns a táborban, patthelyzet van" jaj mi lesz most. A lengyelek már minden fa mögé ellenséget gyártanak maguknak, meg a világ szimpátiájára hajtanak megint , mint teszik százévek óta a sirámaikkal. Méghogy az a nagyságrend mint Dél Európában ? Az a vidék náluk nem is vonulási útvonal, mert nem muszlim területeken át vezet, a migrik arra mennek amerre a kontroll minél hosszabban minimális és a közeg a sajátjuk, nem fognak tömegek megjelenni a lengyel hatáton vagy ha igen az azért lesz mert a Balkánon meg 1000× annyian tódulnak már.
 
W

Wilson

Guest
Juj, ez a nyilatkozat erősen a médiának szólt.
A képlet ugyanaz mint a Szerb-Magyar határon volt, mégsem lett belőle háború, nem kell ezt túlstilázni. A fehéroroszok szabadulnának a problémától a migrik meg eleve arra akarnak menni, hát ... engedik ahogy a szerbek is engedték, szabadulnak a problémától, de ez nehogymár akkora gondot okozzon egy majdnem 40 milliós országnak. "50 migráns a táborban, patthelyzet van" jaj mi lesz most. A lengyelek már minden fa mögé ellenséget gyártanak maguknak, meg a világ szimpátiájára hajtanak megint , mint teszik százévek óta a sirámaikkal. Méghogy az a nagyságrend mint Dél Európában ? Az a vidék náluk nem is vonulási útvonal, mert nem muszlim területeken át vezet, a migrik arra mennek amerre a kontroll minél hosszabban minimális és a közeg a sajátjuk, nem fognak tömegek megjelenni a lengyel hatáton vagy ha igen az azért lesz mert a Balkánon meg 1000× annyian tódulnak már.
Igen annak is szólt, de azért érdemes tudni azt is, hogy a lengyelek teljesen ráparáztak az orosz " "veszélyre", minden egyes a lengyel határon felbukkanó migránsban, Putyin Lengyelország lerohanására szőtt ördögi mestertervének bizonyítékát látják....
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93

Ez gyalázat, Áder részvétele a szememben felér egy nemzetárulással
A Krími Csúcstalálkozó az alábbi módon fog zajlani:
1, Az ukrán görcsös erőlködésével telik, hogy a saját problémájából közös problémát kreáljon az EU-val, az USA-val vagy bárkivel végre.
2, Harcos nyilatkozatok hangzanak el sokak szájából a jogok tiprásáról az országok területi sérthetetlenségéről.
3, A végén egy konszolidált nyilatkozatot fogad el a rengeteg résztvevő amiben elítélik a Krím annektálását.
4, Putyin majd 3 nap múlva nyilatkozik és elmagyarázza megint, hogy a Krímet nem megszállták hanem kivált Ukrajnából és önként csatlakozott az Orosz Föderációhoz.

Kb ennyi és itt a vége minden megy a régiben. A nyugatnak Oroszország nem kell mint ellenség, pláne amikor Kína tolakodik a naghatalmak közé, sokkal inkább nem kell mint amennyire kellene Ukrajna mint partner, szövetséges, tagállam és ide tetszőlegesen behelyettesíthető bármi.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 403
23 335
113
a világ szimpátiájára hajtanak megint , mint teszik százévek óta a sirámaikkal.
Pedig ezzel jó lesz vigyázni!
Mi is ott b@sztuk el, hogy a nagyvilág szimpátiájára hajtottunk 1920-ban, mert 1848 után mi voltunk a szegény árva levert nemzet, akit mindenki sajnált, aztán eltelt 70 év :confused:
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 020
53 963
113
Az afganisztáni kivonulás után az USA Lengyelország elvesztését kockáztatja Pawel Soroka lengyel professzor szerint.....


5b1f1fd55f549fceaa8d27048955a.jpeg

Állókép: youtube.com

Lengyelországnak fel kell készülnie a Fehéroroszországból az országba érkező afgán menekültek számának erőteljes növekedésére. Ez még nem háború, de az eszkaláció nagy konfliktushoz, talán fegyveres konfliktushoz is vezet. Ezt a véleményt a lengyel politológus, Pavel Soroka professzor fogalmazta meg.

A lengyel média szerint az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a Fehéroroszországból a lengyel határon átkelni kívánó közel-keleti illegális migránsok száma. Számos incidens történt, és a lengyel hadsereg katonái már megérkeztek, hogy segítsenek a lengyel határőröknek. Pavel Soroka politikai elemző szerint lehetséges, hogy Fehéroroszország Oroszországgal együttműködve kiélezi ezt a konfliktust.

"Oroszország és Fehéroroszország ezt (a migrációs tényezőt) a lengyel határ destabilizálására akarja majd felhasználni. Úgy gondolom, hogy ezeknek a problémáknak a nagyságrendje olyan nagy lehet, mint néhány évvel ezelőtt Dél-Európában. Feszültségnek kell lennie. Ehhez kétség sem férhet. Nem kizárt, hogy Fehéroroszország kiélezi ezt a konfliktust. Természetesen egyetlen értelmes ember sem kívánna háborút. De ha egy ilyen helyzet bekövetkezik, akkor köztudott, hogy Oroszország is csatlakozik hozzá, és ez nagy konfliktushoz, esetleg fegyveres konfliktushoz vezet" - mondta a professzor.

Véleménye szerint ez a helyzet valójában az Egyesült Államok afganisztáni kivonulásának egyik következménye. Hozzátette azt is, hogy az illegális migránsok beáramlása összefügg azzal, hogy Varsó támogatja a 2020-as fehérorosz ellenzéket. "Véleményem szerint Lukasenko ezt kihasználta, miután támogattuk a fehérorosz ellenzéket. Megengedi a muszlim menekülteknek, hogy átlépjék a határainkat. Nagy probléma lesz" - jósolja a szakértő.

A lengyel különleges szolgálatok már 100 kilométernyi szögesdrótot feszítettek ki a fehérorosz határ mentén. Még 50 kilométer van hátra. Piotr Glinski lengyel miniszterelnök-helyettes is elég harciasan kijelentette, hogy "meg fogjuk védeni Lengyelországot" a közel-keleti migránsok beáramlásától. A magas rangú tisztviselő még azt is engedélyezte, hogy "táborokat" hozzanak létre a menekültek elhelyezésére, amíg Varsó el nem fogadja vagy nem utasítja el a politikai menedékjogot.


a8998557c401b118a9d844200aab9.jpeg

A migránsok már Lengyelországban vannak. Állókép: tvn24.pl

Az iraki és afganisztáni migránsok táborát véletlenül fedezték fel a lengyel-fehérorosz határon. A közel-keleti migránsok ellenőrizetlen beáramlása okozta politikai fejfájás Litvániából Lengyelországba került. A Podlachszki vajdaság Sokul körzetében található Usnazh Gurny lengyel falu lakói véletlenül rábukkantak egy spontán táborra, amelyet menekültek hoztak létre a lengyel-fehérorosz határ melletti semleges sávban.

A TVN24 tudósítója, Piotr Chaban szerint, aki beosont a táborba, körülbelül 50 iraki és afgán állampolgár, köztük nők és gyerekek vannak a táborban. "Patthelyzet van" - mondta Chaban a TVN24-nek. - Határőreink jelentéseiből tudjuk, hogy a fehérorosz oldalon a fák mögött fehérorosz katonák és határőrök vannak, akik nem engedik vissza a csoportot. A menekültek már majdnem egy hete itt vannak. A TVN24 tudósítója szerint a közvélemény véletlenül szerzett tudomást a táborról, amikor egy helyi lakos éjszaka meglátta a tüzet.

Nem hivatalos interjúkban a lengyel határőrök elismerik, hogy nem tudják, hogyan viselkedjenek a migránsokkal szemben. "A parancs úgy szól, hogy nem engedhetik be őket Lengyelországba, de a lengyel katonák és határőrök szimpatizálnak ezekkel az emberekkel. Gyakran a saját pénzükből vásárolnak élelmiszert" - pontosít Chaban.

A határszolgálat támogatására most katonákat küldtek Sokulski Poviatba. A lengyel nacionalista megnyilvánulásairól ismert Robert Winnicki szejm-képviselő már korábban is azt mondta, hogy "a közel-keleti, etiópiai és afganisztáni helyzetre való tekintettel a határokat gyorsan meg kell szigorítani".




Pedig csak a Belorusz rendszert akarták megdönteni,nem sikerült,erre meg reagálni merészel az ellen.
Mik vannak...
A lengyel tesóknak ideje lenne újragondolni a szövetségesi kapcsolatait,ahogy nekünk is,és persze nem usánka a hibás,hogy a cia talált új irányt a migriknek,á dehogy,rossz,csúnya Beloruszok,és Putyin...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 048
92 071
113
1. Milyen "párbeszédet"? Bejelentéseket tesznek, diszkriminatív törvényeket hoznak és vörös vonalakat emlegetnek
2. Ők ignorálják mindazt, ami az őshonos (ezt se ismerik el) kárpátaljai magyarság megmaradásához a minimum lenne
Igen, ez igaz, de azt is látni kell, nem mi vagyunk az elsődleges célpont, igy van esély a kiegyezésre.
3. Attól, hogy megyünk, javul az ottani magyarok helyzete? Természetesen nem. Ebben is a gyengeségünk jelét fogják látni
Nem az ukránok miatt megyünk oda, az USA miatt. Gyengeségnek nevezed, de ez a realitás. Minden helyzet összetett, valahol engedni kell, valahol beleállni. És mindig utólag derul ki, mi a helyes.
4. Tényleg az hiszed, hogy ha ismét kiállunk az ellenségünk mellett, attól még nem azt fogjuk ugyanúgy hallgatni, hogy oroszbérencek vagyunk?
Ukrajna nekünk nem ellenségünk. Az oroszok ellensége. Komoly vitáink vannak, de nem ellenség. Ha továbbra is ilyen rosszul politizálnak hasznot húzhatunk belőle. Ehhez sok türelem kell.

Nem gondolom, hogy a mai viszonyt bármilyen lépés megváltoztathatja. Az orosz bérencség meg valóban a nyakunkon ragadt. De jó jelezni, hogy ez stigma, nem a valóság.