[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 793
30 607
113
ía krvanyját a narancsfejű bohócnak, ki akart már májusig kijönn, ki boltolt le a tálibokkal????
Az, hogy a jelenelgi adminisztráció díszlépésben elbaszta ezt az egészet, azt nem kell Trumpra kenni. Májusig sem lett volna semmivel másabb a helyzet ha ugyanilyen szarúl csinálják. A katonák kivonultak a tálibok meg be, mert az afgán hadsereg szart rá védeni a területet, ennyire egyszerű. Ezen nem változtatott volna az sem ha februárban jönnek ki, csak ez az egész hamarabb megtörténik. Viszont lehetett volna másképp csinálni és akiket akarnak azokat evakuálni, s ténylegesen a legvégén jöjjön ki az amerikai hadsereg, mikor már minden ember meg tech el van onnan hozva. Ez a szar egy az egyben a mostaniak hibája, Trumpnak semmi köze hozza.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://podiji.karpat.in.ua/?p=58394&lang=hu
"Tizenegy ország áll készen az afgán állampolgárok kimenekítésére
Európa és Ázsia 11 országa ajánlotta fel területét tranzitálásra az Afganisztánból való evakuálás során – jelentette be Ned Price, az amerikai külügyminisztérium sajtótitkára egy tájékoztatón.
Elmondása szerint a katari légi bázis túlzsúfoltsága arra kényszerítette az amerikai hatóságot, hogy pénteken hat órára állítsa le a kabuli evakuálási járatokat, és más tranzit állomást keressen.
„Bahrein, Dánia, Németország, Olaszország, Kazahsztán, Kuvait, Katar, Tádzsikisztán, Törökország, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság és Üzbegisztán részben már részt vesznek vagy csatlakoznak az amerikaiak tranzitjához”, közölte Price.
Egyben megnevezett olyan országokat is, köztük Ukrajnát, amelyek felajánlották segítségüket a kockázati csoportokba tartozó afgánok áttelepítésében. Az első ilyen célú járat már leszállt a németországi Ramstein légi bázison, pontosított az amerikai külügyi tárca sajtótitkára...
...Ezen kívül az amerikai elnök reményét fejezte ki, hogy az amerikaiak Afganisztánból való evakuálása a terveknek megfelelően szeptember 31-ig befejeződik. És Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója elmondása szerint azok az amerikai állampolgárok, akik el akarják hagyni Afganisztánt, önállóan kell, hogy kimenjenek a kabuli repülőtérre..."
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113
Helyszínről: US Marine with some thirsty children inside the North KBL gate after entry before further med check, paperwork vetting, security check & food before boarding to their destinations. & The taliban are selling sex slaves for $20 USD in Kabul, guaranteed virgins the little girls appear to be 12 & little boys maybe 10 yrs old......money must be tight for them, isis sells them for $50USD. It's a mad mad world. Not sure of the significance of leaving their shoes behind but it reminds me of the Holocaust Museum pile of shoes outside the gas chambers. videót nem tudtam beilleszteni.
 
W

Wilson

Guest
Drónok, Black Hawk, mindenféle kommunikációs kütyü, radarok, rakéták, hátrahagyott merevlemezek,stb. Lesz amiből csemegézni és amit megnézhetnek az otthoni mérnökök.
Talán a drónokat kivéve nem az amerikai csúcstechnológiát kapták az afgánok..
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113
Az, hogy a jelenelgi adminisztráció díszlépésben elbaszta ezt az egészet, azt nem kell Trumpra kenni. Májusig sem lett volna semmivel másabb a helyzet ha ugyanilyen szarúl csinálják. A katonák kivonultak a tálibok meg be, mert az afgán hadsereg szart rá védeni a területet, ennyire egyszerű. Ezen nem változtatott volna az sem ha februárban jönnek ki, csak ez az egész hamarabb megtörténik. Viszont lehetett volna másképp csinálni és akiket akarnak azokat evakuálni, s ténylegesen a legvégén jöjjön ki az amerikai hadsereg, mikor már minden ember meg tech el van onnan hozva. Ez a szar egy az egyben a mostaniak hibája, Trumpnak semmi köze hozza.
oké, hogy odáig vagy érte, mert nem szereti a niggereket, de ne mentegesd azt .,....-t. please.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Én azért nem tennék nagy összeget az Északi Szövetségre. A 1996-97-ben legalább kétszeres fölényben voltak az ÉSz frakciók a tálibokkal szemben. Ha nagy gebasz van, legfeljebb bezárják Pakisztánban a madraszákat. Nem tartom kizártnak hogy az északiak felszabadítanak néhány tartományt, csak az a kérdés utána mennyi ideig tudják fenntartani az uralmukat. Mivel az északiak etnikai-törzsi alapon szerveződnek, az esetleges térnyerés esetén óhatatlanul egymásnak fognak esni a rivális miliciák. Igy történt a 90-es évek második felében is. A törzsi háború kereteit egyik hadviselő fél sem tudja meghaladni, ez az egyik amit nem vettek figyelembe az amerikaiak.

Én úgy látom, valójában saját maguk ellen dolgoztak az amerikaiak és afgán bábjaik a hadúri rendszer fokozatos leépítésével és a miliciák lefegyverzésével és felszámolásával. Az etnikai-törzsi szempontból vegyes alakulatok felállításával ellehetetlenitették az ellenállást a tálib előretöréssel szemben. A fizetetlenség és ellátatlanság miatt rossz morálú biztonsági erők tagjai nem akartak harcolni, ők túlélni akartak. Feltehetően számos pastun katona és rendőr csatlakozott is tálibokhoz. Én meg vagyok róla győződve, hogy a pastun lakosság java része támogatja a tálibok hatalomátvételét.
Azt állítják egy mai twitter hírben ami itt is megvan nálunk, hogy a 12 talib közül aki megadta magát 9 pakisztáni volt. Ez sem igaz ?

Lassan már egész ország menekülne, legalább 70% ellenzi a tálib hatalmat. Ha ezek nem tudnak elmenekülni két választásuk van: 1., Behódolni és tálib rabszolgaként meghunyászkodni és dolgozni ahogy parancsolnak nekik 2., Fellázadni és elsöpörni a talibant.

Ezen kívül ezzel a mentalitással nem lesz kínai pénz, és az oroszok is hátat fordítanak nekik. Irán nem fogja őket pénzelni, katar sem, ez egyenes út a lezüllésig és bukásig. Te hiszel a talibanban, én meg nem. Nem lehet visszalépni a középkorba, az afgánok is látták már a világot, ha máshol nem a tv-n. Tehát nem fog menni a szellem visszagyömöszölése a palackba.

Jelenleg Allahnak tulajdonítják a győzelmüket. Ennek sokan bedőlnek. De Allah sem támogatja a kegyetlenséget és a vérontást, sem a más vallásúak kiirtását. Ez a taliban csak egy véreskezű gyöpös szekta mint az isis, teljesen kiforgatták a muszlim vallás nézeteit. 5-6 jó nagy vereségük megmutatná mindenkinek, hogy nem Allah segítségével győztek ahogy állítják magukról. Én a dúvad kategoriába sorolom őket, akik értelmetlenül mészárolnak és kegyetlenkednek. Nem hiszem el hogy megváltoztak, akkor nem lenne csonkítás és gyilkolás.

Ismét csak elmondom, akkor sem ha ez esetleg valakinek / valakik nem tetszik, ellenzem a vallás alapú országokat, afganisztán mellett a szaudit, katart és a többit is. Nekem mindegy milyen vallás alapú, mindet. Ezt mindig félreértik a vallásosak: nem a vallást ellenzem, hanem ha az az alapvető mindent átszövő része az államnak. De ez az afgán sok kiskirályos rendszer is rossz. Középkori szint.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 793
30 607
113
oké, hogy odáig vagy érte, mert nem szereti a niggereket, de ne mentegesd azt .,....-t. please.
Nem vagyok oda érte, de Hillaryhez képest utcahosszal jobb volt, és ha kettőből kellett választani akkor már a kisebbik rossz. De visszatérve, nem kell mentegetnem, de a mostani helyzethez semmi köze. Alárt egy egyezményt, hogy kivonulnak, mert már sok volt nekik is. Azt ha úgy látták volna, akkor fel lehet rúgni, ki lehet tolni a határidejét, lehet módosítani egyoldalúan, akármi. Trump január óta nem elnök és az emberei sincsenek ott, 7 hónapjuk lett volna ezt megoldani. Ha meg ki lehetett állítani most egy hét alatt azokat a vízumokat vagy megkeresni a módját, hogy hogyan evakuálják az embereket vízum nélkül, akkor hét hónap alatt is meg lehetett volna ezt tenni.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
az egyetlenek, akik egyértelműen ünneplik a hatalomátvételt, vagy a fanatikus iszlamisták, vagy a pakisztániak, akik közül egyik sincs abban a helyzetben, hogy finanszírozza az államot.

Az összes adminisztratív, politikai, külpolitikai, biztonsági, kormányzási, szervezeti és egyéb kihívás mellett, amellyel az Emirátusnak szembe kell néznie, a legnagyobb fejfájása gazdasági lesz.

Egyszerűen fogalmazva: hol van a pénz az emírség működtetésére?
Igazából kb. mit is kellene nagyon finanszírozni? Szociális háló, nagyon nincs, ami van, azt pedig egy mohamedánnak kötelező támogatnia, adózni; nincs fejlett közút, vasút, vagy infrastruktúra, amit fenn kell tartani; nem kell támogatni még csak a zöld áramot sem. A hadsereget most szerelték fel. Eddig is voltak, akik támogatták a tálibokat. Akár olajból meggazdagodott családok, akár komplett -ugyan olyan szélsőséges ideológiát valló- államok is simán befektethetnek az ásványi anyagok kinyerésébe és értékesítésébe is.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 793
30 607
113
Ha ez igaz és nem barokkos túlzás a szám, akkor már nem olyan haderő, amit figyelmen kívül lehet hagyni.
A képen vannak vagy kétszázan, kb olyan lehet, mint a 300,000 jól képzett és jól felszerelt afgán katona Joe bácsi beszédében.
Ami a posztban érdekes, hogy: "Ahmad Massoud orders to wait, as the army does not need additional forces yet, everything is by plan." - Mi az, hogy nincs szükségük több emberre? Ha lenne 100k ténylegesen képzett kínai katona, az is bármikor jöhetne szerintem ha ezt meg akarják oldani. És mi lehet a terv, ha szerinte minden a tervek szerint halad? Ők is meghátrálnak vagy átállnak vagy kapnak kis pénzt és lelépnek?
 
W

Wilson

Guest
Igazából kb. mit is kellene nagyon finanszírozni? Szociális háló, nagyon nincs, ami van, azt pedig egy mohamedánnak kötelező támogatnia, adózni; nincs fejlett közút, vasút, vagy infrastruktúra, amit fenn kell tartani; nem kell támogatni még csak a zöld áramot sem. A hadsereget most szerelték fel. Eddig is voltak, akik támogatták a tálibokat. Akár olajból meggazdagodott családok, akár komplett -ugyan olyan szélsőséges ideológiát valló- államok is simán befektethetnek az ásványi anyagok kinyerésébe és értékesítésébe is.
A cikkben ott a válasz az állam jelenlegi bevételei csak a töredékét fedezik a 40 milliós állam szükségleteinek, az ásványkincsek kitermelése illetve hasznosítása még a fasorban sincs.Persze jól hangzanak az állítólagos számok az afgán földben lévő ásványkincsekről de sok víz lefolyik még az Amu-Darján mire abból kézzel fogható bevétele lesz az afgán államnak a legoptimálisabb esetben is...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and theo

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 197
66 941
113
Igazából kb. mit is kellene nagyon finanszírozni? Szociális háló, nagyon nincs, ami van, azt pedig egy mohamedánnak kötelező támogatnia, adózni; nincs fejlett közút, vasút, vagy infrastruktúra, amit fenn kell tartani; nem kell támogatni még csak a zöld áramot sem. A hadsereget most szerelték fel. Eddig is voltak, akik támogatták a tálibokat. Akár olajból meggazdagodott családok, akár komplett -ugyan olyan szélsőséges ideológiát valló- államok is simán befektethetnek az ásványi anyagok kinyerésébe és értékesítésébe is.
Vannak akik el sem tudják képzelni a nyugati gazdasági rendszertől független gondolatok lehetőségét sem. Fogalmuk sincs, hogy lehet ilyen, illetve ha van, az ugye nem a standard gazdagokat gazdagítja tehát bűnös. :D
 

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
Nézd, ami most történik az nekünk jó. Megrendíti annak az USA-nak a nemzetközi pozícióit, ami jelenleg az egyetlen állam a világon, ami fenyegetést jelent Magyarország szuverenitására, a magyar nép szabadságára a magyar államiságra. Ez ugyanaz a szituáció, amikor a tálibok nagyapjai megtették ezt a Magyarországot megszállva tartó Szovjetúnióval. A magyar katonák, akik Afganisztánban szolgáltak mindig köszönetet mondtak egy-egy faluban az öregeknek a velük folytatott tárgyalásokon, amiért harcoltak a közös ellenség ellen és ezzel segítették Magyarország felszabadulását. Előbb utóbb a táliboknak is meg fogjuk köszönni ugyanezt. Akkora csapást mértek a Biden-adminisztrációra, hogy talán már rövid távon nagyobb biztonságban vagyunk nekik hála!
van ebben valami, ugyanakkor ennek az ellenkezőjét is el tudom képzelni: úgy behisztul tony, hogy rajtunk veri le az afgán cumizást.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby