[BIZTPOL] Afganisztáni helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 730
3 831
113
Szép szép szép.

RR azt kérte a médiától ne pofázzanak amíg kint vannak az embereinek!

Erre a magyar külügyminiszter teszi ezt, egyértelműen politikai céllal! o_O
Ha az ott lévő emberekre gondolna akkor ő is befogná a p..... :mad:


Nem lehet ezt diplomáciai úton rendezni?
Nebasszon már föl. Ez egy értelmes okos ember.

Tudja most ott, hogyan történik a beléptetés?
Hogyan azonosítják magukat a kimenekítésre váró afgánok?
Ott ahol nem amcsik engednek be mindenki bejöhet a reptérre? o_O


Szép hosszan leírtam 2012ben, hogyan történt odakint a beléptetés.
Aztán inkább visszatöröltem.
Bár nem gondolom a tálibok, bármely terrorszervezet ne lenne tisztába vele de mégis.
Annyit, hogy több ember többször többféle módon ellenőrizte le a személyt, és még egy microsimkártyát sem tudtak becsempészni.

De ez emberenként több percet vett igénybe, egy kialakított működő rendszerben/nagyjából "biztononságban"( ami annyit tesz ha valaki elpukkantja magát egyszerre 2 max 3 emberünk bánja) .

De nálunk előfordult hogy 4 leszerelt kmz-s toppan oda az egyik kapura.
Mivel nálunk volt egy onnan jött srác aki ismerte őket nem csak ök mondták magukról.

Szóval 4 magyar/volt kmz-s.
Amerikai szerződéssel a kezükben(szó szerint) .
Az amerikai kormány álltál felbérelt emberek akik afgánokat képezni jöttek a tálibok ellen.

Na lehet tippelni beengedtük e őket a reptérre vagy hagytuk kint rohadni Kabulban. o_O

Szóval ha valaki odasétál az amikhoz, hogy mi a magyarokat segítettünk engedj be, akkor ők erre gyertekcsak?

Az ott álló tálib mellett mutat valami bizonyítékot?

Odamegy a KRDs és ő mutat rá, vállal kezességet a személyre?
Ha igen nem tudom elképzelni, hogy ne engednék be!!!


DE HA ESETLEG ÍGY IS VAN Szíjjártó ne a médiában üzengessen, hanem hivassa be az amcsi nagykövetet!
RR hívja föl az amcsi katonai atassét!
Oldják meg diplomáciai úton,csöndben.

Hányinger.
Még is mit ér egy operett nagykövetet behívatni? Annak nincs semmi súlya.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113


közben azt pletykálják, hogy az indiaiak is küldtek valamit Tadzsikisztánba, azok is tűkön ülnek, hogy indulhassanak segíteni
mondjuk ezt osztani kell legalább hattal.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
ezt meg itt hagyom, mert kurvára egyetértek minden sorával...
omment, hvg Undorító, amit Orbánék művelnek, mindig van lejjebb... Ott van az (egykori) vámosszabadi tábor, ami sokkal alkalmasabb arra, hogy valamennyire civilizált körülmények között fogadjanak menedékkérőket... Ehelyett abba a konténerekből összerakott, szögesdrótokkal telepakolt koncentrációs táborba viszik őket, ahol ugyan megkapják a minimális ellátást, de milyen szimbolikus már, hogy ott tartják őket a menedékkérelem elbírálása alatt, ahol menekültek ezreit tartották fogva, sokukat éheztetve, és amelyik helyet a jogtalanságok és törvényszegések miatt az Európai Emberi Jogi Bíróság bezáratott...

A menedékkérőt nem az én fogalmazásom de a f.z, beléjük, akik a magyarokat segítették, bebasszák a szögesdrót mögé. hogy rohadjon meg az is, aki ehhez a nevét adta.
1. Megint tolod a politikát, megy orrba szájba az igy az Orbán meg úgy az Orbán!
2. Kit is éheztettek!? Szegények! Na hát elárulom dolgoztam a tranzit zónába EÜ-ként és láttam amit láttam! Amikor dobálták ki a jobbnál jobb kajákat, friss gyümölcsöket meg zöldségeket! Nagyon éreztették őket! Bezzeg nekünk aki ott dolgoztak meg még egy ásványvizet sem adtak!
Jaj de szar dolguk volt!!!!
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
@Leonidas Akkor rossz hírem van a számodra, a tálibok mindenképpen maradni fognak, 1994-1995-ben beálltak mögéjük a pakik, és azóta is rendületlenül támogatják őket. Pakisztán számára kulcsfontosságú, hogy Kabulban paki-barát kormányzat legyen. Afganisztán a stratégiai mélységet jelenti Pakisztán számára. A tetejébe él vagy 30 millió pastun Pakisztánban is, akik az arányukhoz képest felülreprezentáltak a pakisztáni haderőben és titkosszolgálatoknál, és törzsi kapcsolatrendszerük révén rendkívül össze vannak fonódva az afganisztáni pastun törzsekkel is. Lehet terroristázni a tálibokat, csak ez éppen arról tanuskodik hogy gőzöd sincs a dolgok mibenlétéről. A tálib mozgalom egy pán-pastun mozgalom, amely képes egyesíteni a pastun törzseket, viszont az ideológiáját nem a nacionalizmus, hanem a fundamentalista deobandi irányzat biztosítja. A tálibok soha nem tevékenykedtek Afganisztánon és Pakisztánon kívül. Az idegen önkéntesek(arab, kaukázusi, közép-ázsiai) alkalmazása a törzsi háború sajátos jellegéből fakad, amely során a részt vevők igyekeznek külső szereplőket a maguk oldalán bevonni a küzdelembe. Ez a többi hadviselő félnél is igy volt a 90-es években a tadzsikokat és a hazarákat Irán, míg az üzbégeket Üzbegisztán támogatta. Azt se felejtsük már el hogy a mudzsahid kormányzat idején legalább 65 ezer ember vesztette életét a frakciók közötti harcokban. Volt hogy a miniszterelnök tüzérsége az elnök csapatait lőtte, tekintet nélkül a civilekre.
Majd meglátjuk. Az idő majd megmondja.
A mostani helyzet szerintem nem egyezik az 1990-es évekbelivel. Azóta átfordult párszor a föld is, az US megszállta a nagyutyák által az előtte senkit sem érdeklő Afganisztánt. Közben a világ nyersanyag étvágya hatalmasra nőtt, rézhiány van, és az robotizálás és elektromos autók miatt a ritkaföldfémekre is a kereslet az árakkal együtt az egekbe szökött. Közben felfedezték az Arab öböl alatt a világ legnagyobb gáz lelőhelyét, amiért porig égették Szíriát, mert útban van az európai gázvezetéknek. Ráadásul most megjelent két nagykutya Afganisztánban, akiknek időközben geopolitikai és gazdasági stratégiai érdekeik vannak (lettek) Afganisztánban.

Tehát a helyzet GYÖKERESEN MEGVÁLTOZOTT Afganiszzánban ! A két nagykutya meg fogja oldani, hogy Afganisztánban olyan kormány legyen a stabil, hogy a befektetéseiket végrehajthassák. Pakisztán nem akadálya lesz ennek, hanem mint alárendelt segít ebben. Irán szintén a két nagykutya függőségében szintén nem okoskodni fog, hanem segit nekik, és a saját érdekeit igazítja a két nagykutyákhoz. Területi szétszabdalás nem lesz. Nem kerül megszállás alá Afganisztán, elrendezik az érdekeltek az érdekszféráikat. A taliban ilyen véres kézzel ilyen önjárón és megbízhatatlanul nem maradhat az államalkotó erő. Új erőt kell nézniük a helyére. Ezen kívül a lakossági támogatottsága sincs meg, csak véreskezű megfélemlítéssel képes uralni az országot. Már önmagában csak ez is kizárja hogy a résztvevő államok rájuk építsenek.

Pénzügyi és stratégiai érdekek gyökeres megváltozása miatt egészen más de békés forgatókönyv várható Afganisztánban mint 2000 előtt. A nyugati világ kivonul belőle (önszántából). Az ő érdekeik elsősorban a terrorizmus melegágya és a kábítószer gyártás teljes felszámolása, amit ők is megkapnak a bábáskodó álamok által.

Szóval tetszik vagy nem-tetszik de ez az én stratégiai elemzésem és a felvázolt forgatókönyvem. Természetesen nem kötelező ezzel egyetérteni senkinek, de az idő majd dönt hogy jó volt-e. Nem részletes elemzés, csak a nagyobb szálakat említettem részletes kibontás nélkül. A nemzetiségek és a törzsek közötti ellentéteket jólléttel fogják elsimítani. Ez segíti majd a kábítószer termelés és a terrorizmus / fundamentalista radikálódás visszaszorítását is, persze a rendvédelmi szervek is kellenek ehhez katonasággal együtt.

@tong djagbu - sajnos a terroristázást jogosnak tartom. Eddig is rengeteg merényletet követtek el markáns lakossági támogatás nélkül sok civil áldozattal. Most is többszörösen szószegők lettek. Mindenkire kiterjedő amnesztiát hirdettek, majd a megadást követően embervadászatba és bosszúhadjáratna kezdtek az országban. Mi ez, ha nem terrorizmus ? Hazudtak ! Ismét ! Sokadszor a történetük során ! Általános amnesztia esetén NINCS bosszúhadjárat, leszámolások !!! Legalább tízezerre becsülöm a vidéki áldozatok számát, és tartok tőle, hogy a misszió teljes evakuálása után mégnagyobb véres megtorlás fog következni. Erre már vannak voltak jelek, pld. egy-két magát elszóló talibantól. Ha ezek nem tetszenek amiket írtam akkor nem olvasod el ezt. De ettől még az "állítólagos amnesztiában" megtörtént gyilkosságok nagyon is valósak. Aki pedig őket védi az szintén beszennyeződik a bűneikkel.
 
  • Tetszik
Reactions: theo

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
1. Megint tolod a politikát, megy orrba szájba az igy az Orbán meg úgy az Orbán!
2. Kit is éheztettek!? Szegények! Na hát elárulom dolgoztam a tranzit zónába EÜ-ként és láttam amit láttam! Amikor dobálták ki a jobbnál jobb kajákat, friss gyümölcsöket meg zöldségeket! Nagyon éreztették őket! Bezzeg nekünk aki ott dolgoztak meg még egy ásványvizet sem adtak!
Jaj de szar dolguk volt!!!!
teljesen másról beszélsz, de mindegy, megszoktam,
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
NEM! Megmondtuk előre, tipli van onnan. Akinek nem volt annyi esze, hogy hallgasson ránk az így járt. Nehogy már húsdarálóba küldjük a katonáinkat pár kalandvágyó miatt.

Nem mi, általában a nemzetközi kimenekítésre értettem. Kell hogy maradjon ott elég mindenféle titkosügynök, mindenféle titkosszolgálattól, nem beszélve a határvidéken feltehetően ezer számra éldegélő csempészekről. Nem beszélve a lefizetésekről, ami ugye arrafelé nagyban megy. A CIA már rég meg kellett volna hogy oldja, a szárazföldi menekülési útvonalakat, akár egy tucatot is.
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Ismét reaktiválták a Civil Tartalékos Légiflottát, vagyis a CRAF-ot amit az 1951-es létrehozása óta idáig csak kétszer vett igénybe az amerikai kormányzat.
A CRAF-ban való részvétel önkéntes és amerikai tulajdonú és bázisú légitársaságok gépeibő áll fel. Ötletét még Eisenhower alatt az 1948-as berlini légihíd fontossága adta.
A megalakulása óta csak az 1990-es Operation Desert Shield felvonulási hadművelethez és a 2003-as iraki invázióhoz volt rájuk idáig szükség.
Most sem repülnek a forró Kabulba, csak egy köztes állomásig:

Tegnap már kattintottam a fightradar24-en egy ilyenre,
Lynden Air Cargo Lockheed 382G-44K-30 (C130) ez egy 1975-ös civil C130-as
ők is benne vannak a CRAF-ben a C17-kell egy úton haladt, majd az afgán határ előtt lekapcsolt a jeladót.
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Nincs elérhető leírás.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 282
14 202
113
Mindenki azt mondja, hogy az USA szarba hagyta Kabulban őket. Miért kellene ezt eltitkolni, sajnálom ha bántja az érzékeny lelkedet ha valaki kritizálni meri az USA-t. Már most látszik, hogy nem fog sikerülni hó végéig kihozni mindenkit, ez kurva nagy szívás lesz az ottmaradoztatnak.

Nem bántja a lelkemet :D

Miért nem biztosítja az a mindenki a repteret teljesen katonailag aki most háborog, és szidja azt aki képes rá(úgy ahogy)
Ja mert senki nem tudja. Mindenki annyira erős. o_O

Mi pár hete még a törökökkel együtt védtük volna a repteret a tervek szerint.
A politikusaink annyira voltak képben a kinti helyzettel. :eek:

Most meg a németek/franciák/angolok/törökök/mi magyarok és isten tudja hány náció van az usa katonai erejére szorulva.
Megint. :oops:
Egy max 5 km hosszú max 2 km széles terület bevédésére.

Még mielött abba a tévhitbe ringatnád magad, hogy nagy us fan vagyok ki kell ábrándítsalak.

Még azt sem mondom, hogy az amik jól csinálnak mindent odaát a reptéren. (főleg mivel én is a hírekből tájékozódom)

Csak azt mondom ha úgy is van ahogy Szíjjártó mondja, azzal nem lesznek előrébb a szövetségesek, föleg nem a kint rekedt emberek ha ezt világgákürtölik o_O
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
miben különböznek a hibbantak?