Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 929
13 221
113
Nem az antitestek érnek, hanem az azokat termelő sejtek. Az antitestek érése hülyeség. Btw ha jól emlékszem @gafzhu orvos. Lehet ő is tanult immunológiát.

Természetesen lehet szőrszálat hasogatni (persze hogy nem a konkrét, már legyártott antitestek érnek, azok nyilván nem tudnak változni), de az is nyilvánvaló, hogy érési folyamat alatt erre gondoltak, csak némileg egyszerűsítették a megfogalmazást.
Amíg van antigén (ez esetben tüskefehérje) a szervezetben, vagy egy új fertőzéssel újra bekerül a szervezetbe, addig van minta, amihez egyre inkább hozzá lehet igazítani az antitesteket, hogy egyre jobban kötődjenek.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 479
10 016
113
Idézet Dr. Pál Zsuzsanna a Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Tudományági Doktori Iskola doktori védéséből:

I. 1/1. Az antitest diverzifikáció mechanizmusai
....
B-limfociták a perifériás nyirokszervekbe kerülve antigénekkel találkoznak, és aktiválódásuk valamint ezt követően plazmasejtté történő differenciálódásuk során szolubilis, nagy affinitású antitesteket képeznek, illetve memóriasejtekké alakulnak át. Emlősök esetében az aktivált B-sejtekben az antitestek érése a nyiroktüszők centrum germinativumaiban (CG) zajlik két fő mechanizmus által (összefoglalók: Casali és mtsai 2006, Stavnezer és mtsai 2008):
....
Szomatikus hipermutáció során az antigénekhez egyre jobban illeszkedő, egyre nagyobb affinitású antitest repertoár jön létre. A folyamatban az immunglobulin láncok variábilis régióiban (elsősorban a hipervariábilis régiókban) mutációk (főként pontmutációk) keletkeznek, a testi sejtekre jellemző mutációs rátákhoz képest ezerszeres gyakorisággal (Papavasiliou és Schatz 2002). Így az antigénhez egyre jobban kötődni tudó antitestek szelektálódnak ki.
....
Izotípusváltás során az IgM illetve IgD pozitív B-sejtekben egy adott variábilis régió a konstans gének átkapcsolódása (ún. switch) révén egy Cγ, α, vagy ε régióval kapcsolódik. Ezzel IgG, IgA vagy IgE típusú antitestek jönnek létre, új effektor funkcióknak adva teret.

http://old.semmelweis.hu/wp-content/phd/phd_live/vedes/export/palzsuzsanna.d.pdf

Nyilván nem maguktól találták ki ezt a folyamatot a Buenos Aires-i Egyetem, valamint az amerikai St. Louis Washington Egyetemének tudósai. Különösen utóbbiak valószínűleg nem abban érdekeltek, hogy ódákat zengjenek a Szputnyikról. Az 1800-as minta sem épp kicsi. Ha pedig tényszerűen azt mérik, hogy az antitestek számának csökkenése ellenére a semlegesítő hatás növekedett, annak kell, hogy legyen magyarázata.

De az orosz fejlesztő is beszélt korábban erről az erősödő védettségről, akkor konkrét mérési eredmények nélkül, hiszen még nem állt rendelkezésre kellően hosszú idejű tapasztalat. Tehát az elméleti alapok már ismeretek voltak.

Mellesleg a semlegesítő hatást és mutánsállóságot az is javíthatja, ha az alany időközben találkozott a vad vírussal, különösen annak mutánsaival és az immunrendszernek módjában állt csiszolgatni az antitesteken.
És ez hónapokon át zajlik? Mikor az antigén már rég elfüstölt a szervezetből? Mert addig, hogy a betegség leküzdéséig keresi a szervezet a legjobb antitestet az ok, na de utána hónapokkal? Nem vagyok szakértő a témában, csak kérdezek.
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 929
13 221
113
És ez hónapokon át zajlik? Mikor az antigén már rég elfüstölt a szervezetből? Mert addig, hogy a betegség leküzdéséig keresi a szervezet a legjobb antitestet az ok, na de utána hónapokkal? Nem vagyok szakértő a témában, csak kérdezek.

Nyilván addig zajlik, amíg van antigén a szervezetben. Ezt az előbb írtam is.
Feltételezed, hogy gyorsan elfüstöl az a jó nagy adag tüskefehérje, amit az oltás legyártatott a sejtekkel. De vajon ez helytálló feltételezés?
Voltak itt források - oltásellenes fórumtársaink által citálva - arra nézve, hogy a tüskefehérjék viszonylag tartósan kimutathatók az oltottaknál.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 479
10 016
113
Nyilván addig zajlik, amíg van antigén a szervezetben. Ezt az előbb írtam is.
Feltételezed, hogy gyorsan elfüstöl az a jó nagy adag tüskefehérje, amit az oltás legyártatott a sejtekkel. De vajon ez helytálló feltételezés?
Voltak itt források - oltásellenes fórumtársaink által citálva - arra nézve, hogy a tüskefehérjék viszonlag tartósan kimutathatók az oltottaknál.
Oké, legyen sokáig az alfa tüskefehérje a szervezetben, de akkor mégis honnan az az információ, hogy a delta mutánshoz jobban kapcsolódjon? És akkor pl. a Pfizer vagy a többi nem ugyanez?
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 929
13 221
113
Oké, legyen sokáig az alfa tüskefehérje a szervezetben, de akkor mégis honnan az az információ, hogy a delta mutánshoz jobban kapcsolódjon? És akkor pl. a Pfizer vagy a többi nem ugyanez?

Ha a kötés javítása nem olyan ponton jön létre, amit a mutáció érint, akkor a mutánssal szemben is erősebb lesz a kötődés és a semlegesítő hatás.

A Pfizer mRNS típusú oltás, a Szputnyik meg vektor típusú. Ugyanazt a tüskefehérjét gyártatják le a sejtekkel, de nem ugyanúgy jutnak be a sejtbe és a sejtben is a vektor vírus több lépésben jut el a tüskefehérje gyártatásáig, mint az mRNS szakasz. Az immunválasz pedig nem csak attól függ, hogy mennyi antigén kerül a szervezetbe (vagy mennyit gyártatnak le a sejtekkel), hanem attól is, hogy az adott antigénre milyen, a sejt fertőzésekor, rendellenes működésekor és a sejtpusztuláskor keletkező kémiai anyagok hívják fel az immunrendszer figyelmét. A vektor általi rendes sejt fertőzés miatt jobban elkezd rendőrért (immunrendszerrért) sikoltozni (markereket termelni) szegény sejt, amit éppen ölnek és ez némileg eltérő immunválaszhoz vezet. Emiatt a kvázi adjuváns hatásnak nevezett eltérés miatt még a vektor típusú oltóanyagok közül a gyengébb hatékonyságú Astra is veri sejtes immunitás kiváltásában a Pfizert, miközben a Pfizer az antitestek számában érdemben jobb az Astránál.

Természetesen mivel nem vagyok szakember, alátámasztani nem tudom, de feltételezem, hogy ugyanígy eltérés lehet a B sejtek "érésében" is.

Gyakorlatban azt látjuk, hogy a Pfizer kezdetben magas hatékonyságot produkál azzal, hogy nagyon magas antitest szintet provokál ki, viszonylag gyorsan. Viszont a hatékonysága mind az idő múlásával, mind a mutációk ellen minden más COVID oltóanyagénál gyorsabban csökken. Ennek például az is lehet az oka, hogy kevésbé van tartós újratermelés a B sejtek által, ami miatt jobban csökken az antitestek száma is és így kevesebb lehetőség adódik az antigénhez való kötődés javítására is.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
352
1 558
93

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 796
25 391
113
Japánban valami nem stimmelt a modernával "szennyezett adagokat találtak" és 1.6millió adagot visszaküldenek (remélem nem nekünk..)

A NikkeiAsia szerint valamilyen fémes anyag, amely reagál a mágnesre!
---
"The ministry said later in the day that the substance that had been mixed in may have been metal. "It's a substance that reacts to magnets," a ministry official said. "It could be metal."
..
..
Na, akkor még jó, hogy nyitja a garázskaput az oltás helye! :confused: :D :cool:
Lehet föltenni az alusipkát... (lassan)
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
352
1 558
93
Lehet föltenni az alusipkát... (lassan)
Bizonyára záratlanok voltak a fiolák miközben köszörülték az üvegcsét és onnét pattogtak bele fémszennyeződések.
Egyébként vas-oxid meg van benne és az eléggé ferromágneses, az összes összetevő nem pontosan ismert, itt is hagytak helyet [..]*

*szerzői jogvédett tartalom = nem kell tudnod mi ez.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
352
1 558
93
Tovább romlott az angol helyzet (az oltottak hátrányára :(

forrás: https://assets.publishing.service.g...t_data/file/1012644/Technical_Briefing_21.pdf

E9uWmSlVcAkU5PA
 
  • Tetszik
Reactions: merleg

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 831
47 116
113
Na most abból amit állít, logikusan következik, hogy minél többen estek át a koronavíruson, annál megbízhatatlanabb lesz a teszt, hiszen a fertőzés után hónapokkal is fennáll az esélye, hogy a PCR teszt pozitív lesz!
És akkor mi van?
Szerintem ne erőlködj! Ha beleírod a hozzászólásba, hogy "logikusan", attól az még nem jelenti atomatikusan, hogy igaz és logikus is amit leírsz!
Mi köze van a tömegeknek a teszt megbízhatatlanságához? Minden teszt steril a használat előtt, a tesztnek mindegy, hogy hány ember betegedett meg korábban. "Ő" egyetlen dolgot mutat ki, hogy megvan-e az adott személy biológiai mintájában a Covid-19 kórokozó örökítő anyaga.
Nem szokott az egyik minta a másiknak átszólni a labor asztalon, hogy:
- Halló, te pozitív vagy? Mert én negatív, de olyan egyedül vagyok. Leszünk barátok? Mert ha leszünk, akkor én is pozitív leszek....
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 252
33 184
113
Volt ugye a nagy belorusz adatlopás, feltehetően belső emberek segítségével Lukasenkóék "digitális államát" teljesen befoglalták "független hackerek". Ezekből kiderült a belorusz többlethalálozás is: 32 ezer fő 2020 márciusa és 2021 márciusa között.

 
  • Szomorú
  • Hűha
Reactions: bel and Kim Philby

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
811.517 fertőzött (+180)
93 kórházban (+1)
9 lélegeztetőgépen (-4)
6.861 aktív eset (-852)
774.600 gyógyult (+1.031)
30.056 elhunyt (+1)
5.715.525 (5.504.899) kapott oltást (+6.328, +694)
6.531.925 mintavétel (+18.410)
1.217 hatósági házi karanténban (+116)
3c04ab1eaacc48ff8729d6fff43d9529.png
811.706 fertőzött (+189)
82 kórházban (-11)
8 lélegeztetőgépen (-1)
6.363 aktív eset (-498)
775.286 gyógyult (+686)
30.057 elhunyt (+1)
5.725.336 (5.505.341) kapott oltást (+9.811, +442)
6.542.042 mintavétel (+10.117)
1.137 hatósági házi karanténban (-80)
3a04cd6d2e9aff21f08e4362a132ffe5.png
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
352
1 558
93
Itt latolgatják, hogy az eredeti Wuhani verzió alapján kódolt (akár mrns, akár vektor) vakcinák által keltett specifikus antitestek a Delta (vagy más későbbi az eredetitől eltérő) verzióval való megfertőződés esetén sajnos belecsúszunk az ADE ( Antibody dependent enhancement ) veszélyébe, ami nagyon nagy baj.. leginkább az oltottakra nézve!

forrás: https://www.journalofinfection.com/article/S0163-4453(21)00392-3/fulltext

ez az összegzés de a referenciák között ott van az első 3 tanulmány amire hivatkoznak.
Itt a teljes PDF: https://www.journalofinfection.com/action/showPdf?pii=S0163-4453(21)00392-3
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
352
1 558
93
Volt ugye a nagy belorusz adatlopás, feltehetően belső emberek segítségével Lukasenkóék "digitális államát" teljesen befoglalták "független hackerek". Ezekből kiderült a belorusz többlethalálozás is: 32 ezer fő 2020 márciusa és 2021 márciusa között.

Mindenhol megemelte a többlethalálozást az idősek- legyengültek és egyéb veszélyeztetett csoportokat illetően. De leginkább az erősen túlsúlyos, idős és cukorbeteg + magas vérnyomásos együttesen az rizikófaktor együttállás ahol a legmagasabb a veszteségek aránya ( akár több %-os nagyságrendű a fertőzsészámhoz képest)
Persze a többszáz fiatal aki a lezárások miatt öngyilkos lett az is benne van, a mozgáshiány (ugye épp a lezárások) meg egy olyan faktor ami még évek múlva is érezteti a hatását...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 252
33 184
113
Mindenhol megemelte a többlethalálozást az idősek- legyengültek és egyéb veszélyeztetett csoportokat illetően. De leginkább az erősen túlsúlyos, idős és cukorbeteg + magas vérnyomásos együttesen az rizikófaktor együttállás ahol a legmagasabb a veszteségek aránya ( akár több %-os nagyságrendű a fertőzsészámhoz képest)
Persze a többszáz fiatal aki a lezárások miatt öngyilkos lett az is benne van, a mozgáshiány (ugye épp a lezárások) meg egy olyan faktor ami még évek múlva is érezteti a hatását...

Belaruszban nem voltak lezárások, voltak viszont tömegdemonstrációk stb.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 437
5 151
113
Belaruszban nem voltak lezárások, voltak viszont tömegdemonstrációk stb.
Az hagyján, de miközben nem fogadjuk el a covid miatti halálozások statisztikáját, simán elfogadjuk, hogy az a többszáz fiatal a lezárások miatt lett öngyilkos? Vagy, hogy a mozgáshiány 100%-ban összefüggésben van a lezárásokkal? Nem lehet, hogy ezen emberek mondjuk 90 (lehet, 80, 70) százaléka már eleve mozgáshiányos volt? Persze hardcore összeesküvéselmélethívők (hú de szép szót alkottam) soha nem fogják elfogadni, hogy esetleg nincs igazuk. Nem azt, hogy nincs, hanem még azt sem, hogy kétséges amit állítanak.

Sajnos, és ez most teljesen független a covid-tól, az emberiség jelentős része nem igazán van otthon a tudomány működési mechanizmusában. Még egyetemen belül is hallottam olyan hangokat, hogy jajj, hát ezt, vagy azt a tudományt nem kell feltétlenül egyetemen tanulni, ha valaki okos, akkor saját maga is megtanulja könyvből... hát egy fenét. A tudomány 50%-a az, amit a könyvekben leírnak. A tudományos gondolkodást, a problémamegoldást, a érdés feltevést és a válaszadást, és ami a legfontosabb a bizonytalanság értelmezését és kezelését soha nem fogod könyvből megtanulni. Azt úgy fogják hívni szakbarbár. Persze kívülről ez úgy látszik, hogy, de hát a tudósok sem tudják, mert mindig csak azt mondják, hogy valószínűleg, meg lehetséges. Akkor én miért nem mondhatom azt, hogy nem hiszek az egészben? Mondani mondhatod, csak még egy állítás cáfolatához is illik tudományos érveket felsorakoztatni, nem csak a gyíkemberek eltitkoltatják a kormányok segitségével szintű hülyeségeket.

Nem tudok kinyilatkoztatásokat tenni mondjuk a virologia területén, mert nem értek hozzá. Azt tudom, hogy a saját szakterületemen nagyjából 6-7 évig tartott, mire úgy ahogy átláttam a meglévő tudományos cikkek/könyvek/konferenciák anyagát, nagyjából képben voltam a meglévő álláspontokkal és eredményekkel, majd újabb 2-3 évbe amíg el tudtam helyezni a saját kutatásaimat ebben az egészben, és tudtam érvelni az eredmények ellen/mellett. Ehhez el kellett olvasnom a fellelhető szakirodalmat sok-sok évre visszamenőleg, sokszor teljesen más területekkel is átfedve, beszélgetni és levelezni egy halom kollégával, részt venni konferenciák tucatjain, és meglátogatni jópár helyszínt, intézményt. És az én területem a paleontológián belül annyira kicsi terület, hogy alig páran művelik, és nagyjából 100 ember művelte egyáltalán a múltban. Ehhez képest jönnek páran és mindenféle mélyebb ismeret birtokában kijelentéseket tesznek egy sokkal nagyobb szakterületről, megkérdőjelezve olyanok munkáját és ismereteit akik szintén évek sorát töltötték csak azzal, hogy az alapokat megismerjék, és laza csuklóval megkérdőjelezik az összes eredményt holmi összeesküvéselméletekre hivatkozva, amiben a világ összes kormánya, gyógyszercége, azoknak többezer dolgozója, legalább milliós nagyságrendő hivatalnok benne van, úgy, hogy soha semmi nem szivárgott még ki erről, de egyesek "tudják". Mégis akkor honnan? Az aztán marha tudományos, hogy én tudom, de nem mondom meg. Mert akkor... mi is lenne akkor ha elárulnád? Másnap elvinnének a gyíkemberek?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 252
33 184
113
Itt latolgatják, hogy az eredeti Wuhani verzió alapján kódolt (akár mrns, akár vektor) vakcinák által keltett specifikus antitestek a Delta (vagy más későbbi az eredetitől eltérő) verzióval való megfertőződés esetén sajnos belecsúszunk az ADE ( Antibody dependent enhancement ) veszélyébe, ami nagyon nagy baj.. leginkább az oltottakra nézve!

forrás: https://www.journalofinfection.com/article/S0163-4453(21)00392-3/fulltext

ez az összegzés de a referenciák között ott van az első 3 tanulmány amire hivatkoznak.
Itt a teljes PDF: https://www.journalofinfection.com/action/showPdf?pii=S0163-4453(21)00392-3

Nem látni, hogy hullanának az oltottak, inkább az, hogy a halálozási arány mintha szignifikánsabban alacsonyabb lenne most az esetszámhoz képest... vagy eleve gyengébb a delta, vagy mégis értek valamit a vakcinák.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
352
1 558
93
Nem látni, hogy hullanának az oltottak, inkább az, hogy a halálozási arány mintha szignifikánsabban alacsonyabb lenne most az esetszámhoz képest... vagy eleve gyengébb a delta, vagy mégis értek valamit a vakcinák.
Bizonyára valamit csakcsak érnek az oltások, egyébként a delta biztosan jelentősen "gyengébb" ugyanakkor sokkal fertőzőbb is. Olyan nagyságrend különbség biztosan érezhető a súlyos-végzetes kimenetel tekintetében, ezzel egy erősebb közönséges influenzával nagyjából egy kategóriában evez...

DELTA variáns = erősebb influenza

( kórházi kezelés szükségessége, súlyos kimenetel >& halálozási mutatók)

Másrészről többfelől is érkeznek aggasztó információk, hogy egyes kórházakban szinte kizárólag duplán oltottak vannak súlyos állapotban, egyaránt Izraelből és angliábol is. Ezeket addig nem tartom hitelt érdemlőnek ameddig több forrás is meg nem erősíti egymástól függetlenül.

Itt pedig egy jó kis ábra hogy áll a nyugati kísérlet:
trials.png