• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mike

Well-Known Member
2011. március 14.
775
1 969
93
Nem csak a kutya, de a griffmadár is tüzel :)
240995416_4962980700398259_4175724053277476830_n.jpg
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
fecebookról egy kérdés?
em tudom ki volt a repülőnapon. A programok jók voltak, tetszett az összefegyvernemi bemutató pl., a légibemutatók is jók voltak, nyitáskor felszálltak a grippenek, aztán voltak még grippenek, meg román mig 21, ja és a cseh gripent se felejtsük ki. A szomszédos országok légierejei részt vettek az látszott, voltak szlovákok, horvátok, románok, csehek, és a svéd viggen, draken, és az eurofighter. Persze voltak szép bemutatók, kötelék repülések, a törökök is hozták a szokásos formájukat, jah és a szokásos L39, L59 bemutatók csak többszörözve, ami egy idő után már csak időkitöltésnek tűnt megintcsak.
Viszont a korábbi évekhez képest a nyugat európai országok repülési bemutató elmaradtak, a statikus kiállitáson volt még egy tornádó, meg az amcsi teherszállitók, de sehol egy kiállitott amerikai gyártmányú vadászgép, semmi német, belga, holland, francia, spanyol stb. bemutatót tartó gép.... Mondhatni a NATO tagok nyugat európai tagjai nem igazán képviselteték magukat és ez meglepő volt. Az látszott szerintem, hogy az időt mindenféle programokkat próbálták kitölteni, grippent és Mi-24-est ennyit még összesen sem láttam repülni, mint tegnap. Az is látszott, hogy megpróbálták bemutatni nemcsak a légierőt, de a szárazföldi alakulatokat is, próbáltak kedvet csinálni a fiataloknak, voltak toborzóirodák, felmérés stb. Az nem kérdés, hogy a külpolitikánk erősen közrejátszott a résztvevők megjelénésében is.
A kérdésem az lenne, hogy a nyugati nato tagokat vajon szándékosan nem hivták meg, dacból, kezdünk a NATO-n belül is eltávolodni a többi tagtól, és csak a magyar haderőnemre fókuszáltak szándékosan vagy esetleg a nyugati NATO tagok bojkottálták a részvételt kvázi érzékeltetve, Magyarország eltávolodását a nyugati országoktól?
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Szimplán a jelenlegi helyzet hozta így, SIAF is sokkal gyengébb, ostrava is úgy kukázta össze a gépeket, alig lesz szóló demó, annak is fele kb heli. Ez nem egy normál airshow szezon, reméljük jövőre már jobb lesz a helyzet.
járvány miatt egy csomó bemutató elmaradt így kicsit érthetetlen miért nem jöttek többfelől.

plusz azt írták a meghívók kimentek...
 

B-2

Member
2010. május 6.
95
64
18
Nálam viszonlyag kevés (5% körül + 1-2% ami bemozdul), ismerem a gép és az optika korlátait így kb csak azt fotózom ami használható. Amikor messze van, pezseg, olyan fény van ami se kreatívnak se szimpla fotónak nem jó, akkor pihenő :)
Kb nalam is ilyen aranyban van.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 587
5 190
113
járvány miatt egy csomó bemutató elmaradt így kicsit érthetetlen miért nem jöttek többfelől.

plusz azt írták a meghívók kimentek...

Kikre gondolsz konkrétan? Franciát már megírták. Németek nem nagyon dinamikus bemutatóznak, hoznak statikra egy Tornadót, azt ne hiányold. Holland F-16, ha jól tudom, megszűnt a demo teamjük + elkezdtek átállni F-35re. Amerikai dinamikus ezer éve volt utoljára itthon, irreális elvárás, hogy most repülhettek volna... Oroszoknak program volt otthon.
Amúgy a Mig-21, Viggen, Draken miért nem felelt meg? Mind3 ritkaság, amit már nem sokáig látni
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 481
4 978
113
járvány miatt egy csomó bemutató elmaradt így kicsit érthetetlen miért nem jöttek többfelől.

plusz azt írták a meghívók kimentek...
A csehek és a svédek komoly típusválasztékkal jöttek, és szinte mindegyik repült is. Ezen felül minden cég itt volt, akitől bármit vettünk eddig. + horvát + lengyel + szaudi + török kötelék. Ezen kívül jelképesen képviselte magát az összes szomszéd ország és a USA.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Ezeknek a bődületes mennyiségeknek hány százaléka végzi a kukában?


Most a repnapon lőttem 800 képet, és végül 65-öt dolgoztam ki és raktam bele a válogatásomba. Ennél persze sokkal több volt technikailag jó kép, csak mondjuk ugyanarról több készült, vagy nem lett elég izgalmas. Egyébként soha nem ilyen durva az arány, más témában már rég csak akkor kattintok ha azt érzem hogy erre később is kíváncsi leszek, viszont az olyan rendezvényeknél bizony így alakul ahol a biztonság kedvéért sokszor ismételek vagy sorozatot lövök pl. egy infracsapda szórás esetében, vagy amikor géppuskával lőttek akkor kb 10-ből 1 db sikerült látszódnia a torkolattűznek. Valamint sokszor elcsábultam és pl. minden egyes elguruló Gripent lekaptam, meg minden közelemben megforduló repülőt stb.
A válogatásnál már egy ideje rájöttem hogy könyörtelennek kell lenni, kizárólag azokat hagyom meg amiket 10 év múlva is megnéznék, szóval kiszórok mindent amit nem találok elég érdekes pillanatnak, akkor is ha amúgy technikailag rendben van, így csak ilyen minimál válogatásokat hagyok meg magamnak. Az is benne van hogy a nyers képeken muszáj picit korrigálni a fényeken, színeken, kontraszt árnyék stb. hogy ütősen nézzenek ki, és pl. több száz képnél nekem már úgy férne be az időmbe hogy hetek múlva végeznék, egy kis válogatást meg letudok egyből.
Nyilván ha sajtónak vagy egyéb megrendelőnek dolgozol az teljesen más tészta, ott lehet van egy minimum-maximum keret, egyéb elvárások, én most csak a saját fotózásról írtam.