MSPO - Miedzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego (Kielce, Lengyelország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

R

rejsz felügyelő

Guest
Angol nyelvű interjú a Rafael képviselőjével, nagyrészt a lengyel haderő modernizációjával kapcsolatos. MSPO 2019
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Én még harcolok a képekkel, most nem tudok írni.. Viszont szerdán indulok Kielcébe a hadiipari kiállításra. Lehet ott is + info.
Ja Kielcében szombaton katonai bemutató is lesz, a kiálltás után, a lengyel eszközökkel, + apache és mindeféle helikopter és az ukránok vándorkiállítása, mitt hagytak ott, és mit lőttünk ki ..az oroszoktól.. Nos megnézem..
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and krisss

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 504
113
Az MSPO 2022-t hivatalosan is megnyitották

Erős török részvétel az MSPO 2022 kiállításon

Precíziós fegyverek Törökországból az MSPO-n - A Bayraktarok bombáitól a ballisztikus rakétákig

MSPO 2022: "Red Hawk" vagy Battle Hawk?

MSPO 2022: Spike és Sky Ceptor Lengyelország számára...

MSPO 2022: AW149 és AW109 Katonai helikopter duó a PZL-Świdnikből

MSPO 2022: repülési és űrtechnológiák a WZL1 standon

MSPO 2022: Rakéta és drón újdonságok az ITWL standján

MSPO 2022: Varan 4x4
HSW Waran
20220906-084740.a8xo.jpg


MSPO 2022: PIT-Radwar a szárazföldön, a levegőben és a vízen
pitradwar-mspo-osu-1.n1mf.JPG


MSPO 2022: PCO éjszakai felszerelések
img-2566.b064.JPG
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 728
113

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Nem tudom, hogy a topic tagjai közül ki volt Kielcében. Nos ott voltam csütörtökön, pld. egy aláíráson amelyet a koreai FA-50 megállapodáshoz kapcsolódik. A kiállításon látszott, hogy az Egyesült államoktól van lezsírozva a haderőfejlesztés nagy része. AH-64, UH-1, AH-1 helikopterek a saját S70i-n kívül. Az olasz kézben lévő AW-től is persze az AW-149 kint volt. A szárazföldi eszközök közül egy Abhrams alapú műszaki jármű és egy Trophy-s M-1 is látható volt. A lengyel haderő elsősorban a jelent és jövőt mutatta, de keleti eszközök nélkül, illetve saját gyártású BMP-k modernizációi ott voltak, de pld. se T-72M akármilyen változat, és ami lényege a PT-91 Twardy-ból semmi. Szvsz az összesen 1-2 példány kivételével ment Ukrajnába. A Leo2-ből mindhárom változat kint volt, tehát az elavult közepes harckocsi A4-es amit mi büszkén viszont körbe az országba mint a véres kardot, ott meg sima közepes harckocsiként mutatták be. Mellette a A5 német változatot, és az A5PL modernizációt. A Rozsomák sok-sok változatban került kiállításra, sőt MLU upgrade is volt belőle. Ami érdekesség, hogy az ősi 23mm-es ikergépágyúk mindenféle földi nyalánksággal modernzálva. (tehát Grom, csak Piorun rakétákkal, zavaróberendezésekkel, tehergépjárműre szerelve, állványon, távíránytású állványon stb. Elég sok cég volt egyébként Kielcén. Kiemelten a LM és az F-35A mockup, amibe be lehetett ülni, persze már piros-fehér kockás jelzéssel. A Boeing az AH-64 miatt, az M-1 gyártói, a Patriot gyártói (szembe volt az MDBA standdal).. millió dronfejlesztés, de a törökök is megvoltak hivva, sőt ők voltak a kiállítás kiemelt vendégei. egy tucat cégük kézifegyverekekel, másik féltucat drónoktal. Bayraktar már lengyel felségjellel...Magyar vontkozásúként ott volt a szárazföldi seregnek AESA-t gyártó magyar cég, a lengyel is bemutatták a magyar radart. Ami hozzánk illik, RM - semmi, illetve annyit, hogy 1-2 helyen közös kiállítás, és az Ausztrálok, akik le "mate"-zteék a közönséget, kvázi gyerek egy kávéra haver.. ott mutatták be LCD-n a RM cuccokat, mármint az ausztrál Hiuzt, az áltaunk is ohajtott löveget stb. Ha már löveg és önjáró kerekes. Látató volt a Caesar vaduiúj TATRA alvázon és modern felépítménnyel.
Sok sok kézifegyver gyártó, a berettától kedve akármeddig. A lengyelek és törökök hadihajó fejlesztései, tengoktól kezdve fragatt és romboló szintig (olyan volt a hadihajós rész, mint az oroszoknál, hogy makettból mindent lehet :)
Lesz majd blogbegyzés, de sok-sok képet most töltök le, valamint a nagy szatyor prospektust is á kell nyálazni.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 978
113
pld. se T-72M akármilyen változat, és ami lényege a PT-91 Twardy-ból semmi. Szvsz az összesen 1-2 példány kivételével ment Ukrajnába
Nem mert még mindig vannak azokkal szerelt alegységeik. Pár zászlóalj még tuti, hogy van. Amik majd akkor mennek a levesbe ha az első adag pótlás megjön.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Nem mert még mindig vannak azokkal szerelt alegységeik. Pár zászlóalj még tuti, hogy van. Amik majd akkor mennek a levesbe ha az első adag pótlás megjön.
Lehetséges. A Twardy-ból 300 darabnál kevesebb készült, azt Én is látom, hogy oszlottak meg a különböző magasabbegységek között. Azonban bár a kiállításon nem szerepelt.
Azt akartam még írni, hogy a Krab önjáró tüzérségi eszközön kívül más önjáró löveg nem volt kint (a cseh-francián kívül) podig ebből is vannak volt orosz típusok, akárcsak sok más komplexumból.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 831
113
Lehetséges. A Twardy-ból 300 darabnál kevesebb készült, azt Én is látom, hogy oszlottak meg a különböző magasabbegységek között. Azonban bár a kiállításon nem szerepelt.
Azt akartam még írni, hogy a Krab önjáró tüzérségi eszközön kívül más önjáró löveg nem volt kint (a cseh-francián kívül) podig ebből is vannak volt orosz típusok, akárcsak sok más komplexumból.
Miért vitték volna el az elavult kohószökevényeiket?