[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Az őszinte semmi sokkal jobb, mint a kínlódva kiizzadott álgratulációk tömkelege.Ráadásul aranyos, ahogyan a nyugatiak ezúttal legalább nem maguk választottak elnököt Ukrajnának(lásd:Venezuela), hanem a nép tehette ezt meg.Ritkaságszámba megy ez nyugaton.
A Kreml megmondta, hogy ők előbb megvárják jobb-e Zelenszkij, mint a csokigyáros korrupciókirály oligarcha elődje.Háborúban áll a két ország, a megbékélést nem az önámítás fogja elhozni, hanem a tettek a tárgyalóasztalnál.Mindkét fél részéről.Majd elkezdenek barátkozni, amikor hatalom is lesz Zelenszkij kezében.Egyelőre csak megválasztott, nem beiktatott elnök.
A legnagyobb álszentség az, amikor rohannak szépen sorban gratulálgatni valakinek, akit lehet, hogy nem is kedvelnek valójában.Az udvariassággal tele van a padlás.
Udvariasság helyett talán a képmutatás a megfelelô szò..
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 192
20 174
113
Ha ezt meglépik, az igencsak "demokratikus és europer" lesz ám a köbön.

A „RÁDA” ÖSSZEESKÜVÉSRE KÉSZÜL ZELENSZKIJ ELLEN?
Volodimir Kacman politikai elemző szerint a Legfelső Tanács olyan törvénytervezet megvitatására és elfogadására készül, amely megfosztaná minden hatalomtól Ukrajna új elnökét, írja a 112.ua.
Kacman egy televíziós műsorban mondta el aggályait. Értesülései szerint a szóbanforgó törvénytervezetet a Szamopomics párt készítette el és napokon belül a testület elé fogja tárni.
Feltehetően már csütörtökön elfogadhatják ezt a jogszabályt, amely gyakorlatilag felér egy államcsínnyel.
Az új jogszabály révén hatályon kívül helyeződne az 1991 óta meglévő, az elnök jogkörét rögzítő törvény. Ha ez megtörténik, felszámolódik az elnöki hivatal, az új elnök kezéből kikerül gyakorlatilag minden hatalom.
Még arra sem lesz lehetősége, hogy megvétózza ezt az ellene irányuló jogszabályt.

https://karpathir.com/2019/04/23/a-rada-osszeeskuvesre-keszul-zelenszkij-ellen/
Egy törvény hatályba lépéséhez azt az elnöknek alá kell írnia.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://rusvesna.su/news/1556107723
Putyin aláírta azt a rendeletet, mely alapján az Orosz útlevelet DNR és LNR lakosai egyszerűsített eljárással szerezhetik meg.
...A rendelet a hivatalos kihirdetésének napján lép hatályba.

https://karpathir.com/2019/04/24/eg...olgarsagot-az-ukran-szakadar-teruletek-lakoi/
"Egyszerűsített eljárásban szerezhetik meg az orosz állampolgárságot a délkelet-ukrajnai Donyec-medence szakadár területeinek lakói Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Kreml honlapján szerdán közölt rendelete szerint."


https://rusvesna.su/news/1555605880
Zaharovát a Donbass lakosaini számára az orosz útlevél egyszerűsített eljárással való megszerzéséről kérdezték.
Maria Zaharova, az Orosz Külügyminisztérium szóvívőjének tájékoztatása szerint, az Ukrán elnökválasztáson a szavazás lehetőségének hiánya Donbass lakosai számára, legitimálja Oroszország különleges hozzáállását.... Ezeket az embereket törölték a saját országuk (Ukrajna) állampolgárainak listájáról...

https://rusvesna.su/news/1556113881
Információk szerint, az orosz útlevelek átadása DNR LNR lakosai számára 2019 szeptemberére várható.
Mintegy fél millió űrlapot már kiszállítottak Donbasba.

(Ez megegyezik a korábbi információkkal, mely szerint mintegy 500 ezer útlevélből először DNR LNR vezetése, állami és közigazgaás dolgozói minden szinten, valamint a katonaság, fegyveres erők... kapnak majd orosz útlevelet - így lényegében minden közvetlen orosz irányítás alá kerül. )

https://rusvesna.su/news/1556115230
Putyin kommentálta az orosz útlevelek kiadását DNR és LNR lakosai számára - az útlevél egyszerűsített eljárással való megszerzését.
...„Ez pusztán humanitárius kérdés” - hangsúlyozta Putyin..


https://rusvesna.su/news/1556115654
Az Orosz Föderáció azon döntése, hogy orosz útleveleket ad ki a megszállt ukrán területeken, az agresszió és belső beavatkozás folytatása. Ez a Donbass megszállásának útlevele - írta twitteren Klimkin.
Klimkin felhívta Donbass lakosait arra, hogy ne vegyék át az orosz útlevet.

https://rusvesna.su/news/1556116972
Ukrajna felkérte az ENSZ biztonsági tanácsát, hogy üljenek össze a miatt, hogy az Orosz Föderáció elnöke egyszerűsített eljárást vezet be DNR és LNR lakosai számára az orosz útlevelet átadására, Ukrajna ideiglenesen megszállt területén.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Nem lesz itt semmiféle békülés. Zelenszkij felvetette, de Putyinnak esze ágában sincs. Marad ez ami van, Putyin küldi tovább a lőszert egy korlátozott háborúhoz havi egy tucat halottal. Maradnak a szankciók. Ukrajna marad a nyugati úton, más útja nem is maradt.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Nem lesz itt semmiféle békülés. Zelenszkij felvetette, de Putyinnak esze ágában sincs. Marad ez ami van, Putyin küldi tovább a lőszert egy korlátozott háborúhoz havi egy tucat halottal. Maradnak a szankciók. Ukrajna marad a nyugati úton, más útja nem is maradt.

Zelenszkij még mindig nem elnök, innentől kezdve nem vetett fel semmit.Annyira jó lenne, ha legalább az alapokat ismernéd.
Első körben be kéne iktatni, aztán tárgyalásokat kéne kezdeményeznie.Ezt követően kezdhetnének bele a tárgyalásokba, amiből lehetne AKÁR békülés is.
Egyelőre Zelenszkij egy huszadrangú senki és mondhat bármit, nincs súlya a szavainak, mert nincs a kezében hatalom ami miatt tárgyaló fél lehetne.
Megjegyzem, hogy Zelenszkijnek előbb otthon kéne házon belül stabil alapokon állnia (értsd:nem ártana megnyerni a parlamenti választásokat, mielőtt pórázt kap Poros seggnyalóitól utolsó ajándékként), hogy komolyan vehető tárgyalópartner legyen.Addig biztosan nem hozza össze a békét, ameddig Ukrajnán belül nem tesz rendet a Pros-szintű oligarchák között.
Az, hogy mit mond Zelenszkij a kampány alatt és mit tesz majd hatalmon az két egészen elkülönülő dolog.Én egyébként személy szerint remélem, hogy Zelenszkij jó elnök lesz, aki odafigyel a kisebbségekre is.Nem ok nélkül nyert olyan körzetekben is, ami tele van oroszokkal és más kisebbségekkel (pl:magyarokkal).
A Kelet-Ukrajnai háború jó ideje befagyott, ez abból a szempontból egy nagyon jó dolog, hogy nem kell azonnal hozzálátni megoldani.Havi egy tucat halott (ez most hülyén hangzik) belefér, ennyi egy hétvége alatt a közutakon is meghal.Zelenszkij számára a legnagyobb kihívás nem az lesz, hogy leül-e vele Putyin.Előbb a belső problémákkal kell foglalkoznia és semmiképpen nem nézheti hülyének az embereket olyan baromsággal, hogy a Krímet visszaszerezhetik, meg erőből megoldható a kelet-ukrán konfliktus.Porosenko ezt tette, láthattuk mire ment vele.5 év után 24%-ot kapott egy humoristával szemben, aki fél éve még egy "ismeretlen" senki volt.A háborúval érintett területeken egyébként is Bojko nyert, ami megint csak beszédes azzal kapcsolatban, hogy erővel mennyire lehet megoldást találni.Zelenszkijnek ott van a lehetősége, hogy mások hibájából tanuljon.Ennyi a dolga.

A nyugati útból évek óta csak egy körforgalom van meg.Mellesleg külön poén, hogy Nyugat-Ukrajnában lassan út se lesz.
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Jól emlékeztem :) 1,5 éve döntött a bíróság és 4,3 milliárd dollárt ítélt meg a Naftogaznak.
http://www.naftogaz.com/www/3/nakweben.nsf/0/E62D5C9B21795281C225834B00537D4E?OpenDocument&Expand=2&

Ezt tálalta anno úgy az orosz fél, hogy Ukrajna nem fizet, ez él tovább máig álhírként itt is, pedig a valóságban az történt, hogy a követelés mögött egyoldalú módosítások, ártriplázás meg visszamenőlegesség is volt, amik aztán a bíróság előtt elhasaltak.
Pihenj egy kicsit, míg eldöntik, ki lesz az új ukrán nagykövet és fizet-e neked.
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Ne vagdosd meg amit írtam, az európai integrációról volt szó, amiből igenis kér a nagy többség, 80% szavazott olyanokra akik ezt képviselték. Lehetett szavazni az európai integráció ellen is, Jurij Boyko vitte ezt a vonalat, 10% támogatta ebben. Szavaztak róla, eldöntötték, ez van.
Istenem!

A földigiliszták élete is nagyobb intellektuális kihívás, mint téged olvasni. :)
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 464
17 794
113
Zelenszkij még mindig nem elnök, innentől kezdve nem vetett fel semmit.Annyira jó lenne, ha legalább az alapokat ismernéd.
Első körben be kéne iktatni, aztán tárgyalásokat kéne kezdeményeznie.Ezt követően kezdhetnének bele a tárgyalásokba, amiből lehetne AKÁR békülés is.
Egyelőre Zelenszkij egy huszadrangú senki és mondhat bármit, nincs súlya a szavainak, mert nincs a kezében hatalom ami miatt tárgyaló fél lehetne.
Megjegyzem, hogy Zelenszkijnek előbb otthon kéne házon belül stabil alapokon állnia (értsd:nem ártana megnyerni a parlamenti választásokat, mielőtt pórázt kap Poros seggnyalóitól utolsó ajándékként), hogy komolyan vehető tárgyalópartner legyen.Addig biztosan nem hozza össze a békét, ameddig Ukrajnán belül nem tesz rendet a Pros-szintű oligarchák között.
Az, hogy mit mond Zelenszkij a kampány alatt és mit tesz majd hatalmon az két egészen elkülönülő dolog.Én egyébként személy szerint remélem, hogy Zelenszkij jó elnök lesz, aki odafigyel a kisebbségekre is.Nem ok nélkül nyert olyan körzetekben is, ami tele van oroszokkal és más kisebbségekkel (pl:magyarokkal).
A Kelet-Ukrajnai háború jó ideje befagyott, ez abból a szempontból egy nagyon jó dolog, hogy nem kell azonnal hozzálátni megoldani.Havi egy tucat halott (ez most hülyén hangzik) belefér, ennyi egy hétvége alatt a közutakon is meghal.Zelenszkij számára a legnagyobb kihívás nem az lesz, hogy leül-e vele Putyin.Előbb a belső problémákkal kell foglalkoznia és semmiképpen nem nézheti hülyének az embereket olyan baromsággal, hogy a Krímet visszaszerezhetik, meg erőből megoldható a kelet-ukrán konfliktus.Porosenko ezt tette, láthattuk mire ment vele.5 év után 24%-ot kapott egy humoristával szemben, aki fél éve még egy "ismeretlen" senki volt.A háborúval érintett területeken egyébként is Bojko nyert, ami megint csak beszédes azzal kapcsolatban, hogy erővel mennyire lehet megoldást találni.Zelenszkijnek ott van a lehetősége, hogy mások hibájából tanuljon.Ennyi a dolga.

A nyugati útból évek óta csak egy körforgalom van meg.Mellesleg külön poén, hogy Nyugat-Ukrajnában lassan út se lesz.
giphy.gif
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 834
35 404
113
Az Altius nehéz harci drón készen áll a repülésre
5 tonna, 10000 km hatótáv, 48 órán át képes a levegőben maradni, dízelmotor hajtja
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 034
11 915
113
Az Altius nehéz harci drón készen áll a repülésre
5 tonna, 10000 km hatótáv, 48 órán át képes a levegőben maradni, dízelmotor hajtja
Egyszerre említ turbópropot és dízelmotort, a kettő nem ugyanaz. A turboprop az gázturbinás propellerest jelent, a dízelmotor pedig a piston engine kategóriába tartozik bele.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Vlagyimir Putyin államfő aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján egyszerűsített módon juthatnak oroszországi állampolgársághoz az ukrajnai Donyeck és Luganszk terület lakói. Az orosz állami tévéhíradóban elhangzottak szerint, a megválasztott ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij nyilatkozatai nem arra utalnak, hogy ténylegesen is elő kívánná segíteni az öt éve polgárháborús helyzetben lévő délkelet-ukrajnai országrészben a béke megteremtését. Át akarja értelmezni az erre vonatkozó minszki megállapodást, elutasítja az általános amnesztiát, az egyezmény szerinti fogolycserét, továbbá nemhogy azt az autonómiát, amit az akkor érvényes alkotmány szerint az ott élők követeltek, mielőtt a fegyveres konfliktus elkezdődött, de még azt is, hogy a térség különleges státuszt kapjon Ukrajnán belül. Környezete attól is elzárkózik, hogy az újdonsült elnök leüljön tárgyalni a szakadárok vezetőivel. Ő maga egy interjúban kifejezett ellenségnek nevezte Putyint. Kizárólag információs háború révén gondolja megváltoztatni a körzetben élők véleményét és Kijev oldalára állítani őket.
Formálisan az autonómiakövetelés elutasítása, az orosz nyelv háttérbe szorítása miatt robbant ki a fegyveres konfliktus. Ennek leverésére kezdetben önkéntesekből álló, a központi kormány által is büntető zászlóaljaknak nevezett szabadcsapatokat irányított a térségbe az amerikai tanácsadók által kiválasztott és befolyásolt kijevi vezetés. Később a hadsereg egységei is bekapcsolódtak a harcokba, amelyekben tízezernyi civil vesztette életét, nagyrészt a szeparatisták oldalán. Moszkva soha nem ismerte el, hogy reguláris egységeivel, fegyverekkel, lőszerekkel támogatta volna a donyecieket, viszont azt nem tagadta, hogy oroszországi önkéntesek részt vesznek az állóháborúvá vált konfliktusban. Emellett élelmiszersegélyekkel, gyógyszerekkel, az élet megszervezéséhez szükséges rendszeres támogatással tette lehetővé az ellenállást. Putyinnak, a Törvényhozók Tanácsában április 24-én, Szentpéterváron elhangzott szavai szerint (a videón 1:15:00-tól):
Orosz útlevél a szakadároknak