[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 511
44 996
113
Hmmm akkor megáll a régi mondás, miszerint:

" Aki tudja , csinálja, aki "kevésbé", oktatja? "
Hagyjátok már békén Dudit!


Több forrás is megerősítette hogy Magyar katona. Még ha tanít is, akkor is a miénk. Arra esküdött fel hogy minket, a közös hazánkat védi.

Tiszteletet kérek az egyenruhások nevében az egyenruhásoknak!

Mindezt úgy kérem, hogy sok dologgal nem értek egyet abban amit mond én sem, a világnézetével úgy ám blokk ahogy eddig lejött nekem az övé, nem sok pontban egyezik az enyém, s szeretek vitatkozni vele én is!

De túl toljátok sokan, ez meg már titeket minősít valahol, mikor a személyével foglalkoztok, hogy portás/konyhás/oktatja - tehát egy fasz, aki nem érti azt sem amit kérdez - etc.

A véleménnyel vitatkozni érdemes és szerintem sokszor az övével kell is, de kérlek szépen Titeket - mert ez messze nem csak neked szól, hanem rajtad túl egy csomó olyan embernek is, akikkel egyébként jellemzően én EGYETÉRTEK a világról alkotott képünkben - hogy NE ezen menjen már az egymás túlszárnyalása verseny, hogy ki hogy tudja elmondani minden szarnak az egyébként gyanúsan harcoló magyar alakulatnál - ha nem ott van, engem az sem érdekel, de szerintem ott van! - MAGYAR KATONÁT!

Köszönöm szépen Uraim, s a hazámat szolgálom!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 402
120 555
113
Az a probléma ezzel az elképzeléssel, hogy mégis mi is volna az a körülmény, ami megakadályozná az oroszokat a hadviselő ország erőinek megsemmisítésében?
Jelenleg mindenhol az látszódik, hogy európának sem kedve, sem pénze, sem erőforrása nincs egy ilyen harc megvívásához, így blöffnek is gyenge volna egy ilyen bevonulás.
Az oroszok részéről felesleges lenne bármilyen atomfegyver bevetése, egyszerűen ledarálhatnák őket ott helyben.
Akkor pillanatok aalatt megszűnne a maradék társadalmi támogatottsága a háborúsdinak, enyhébb esetben is minimum rezsimváltás történne otthon.
Ha valami csoda folytán pedig mégis háborús pszichózisba süllyedne a lakosság, akkor sem bírnák sem erővel, sem pénzzel, sem vérrel a konfliktust.
Az egyetlen út az orosz felett aratott "győzelemre" a kollektív öngyilkosságor követő nukleáris tél.
Szóval ez a háború ott és akkor fog befejeződni, ahol és amikor az oroszok akarják, az ukrán határ ott fog húzódni, ahol ők megrajzolják, és hozzájuk hű politikai garnítúra fog ott kormányozni. A nato a lábát sem teheti majd oda be, és minden bentmaradt külföldi ügynök halott lesz, vagy azt kívánja bárcsak az lenne.
Ezért mondom, ez szerintem azoknak a fejében játszódik így le akik erről nyilatkoznak ( makaróni, a csehek stb)
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
994
8 937
113
Ezzel az egész orosz-ukrán (NATO) háborúval kapcsolatban van néhány alapvető probléma, melyek totálisan függetlenek attól, hogy valaki Nyugat- vagy épp orosz szimpatizáns. Elnézést kérek mindenkitől előre is, de elképesztően hülyének és megszállottnak kell lenni ahhoz, hogy valaki ne lássa az alábbi tényeket:

1. hazugság: „unprovoked war”.
De igen, szándékosan provokáltál az oroszokat megállás nélkül. Aki nem így látja, az tegye fel a kérdést magának, hogy fordított esetben az USA mit lépett volna. Az biztos, hogy nem várt volna 8 évet a saját határai mentén.

2. hazugság: a NATO nem részese a háborúnak.
Ja, nemcsak, hogy részese, hanem a fő szervezője és lebonyolítója is, itt az ukrán csak fogyóeszköznek tekintett alvállalkozó. Persze bele lehet menni a szavak csűrésébe-csavarásába, meg a nemzetközi jog kimagyarázásába, de egyelőre azért nincs még közvetlen orosz-NATO oda-vissza csapásváltás, mert mostanáig még egyik félnek sem volt érdeke egy globálissá váló atomháború beindítása.
A hangsúly a „még” szavacskán van, de ez változhat.

3. hazugság: Oroszország nem győzhet.
Miért is nem? Mert néhány kiskaliberű álpolitikus ezt a nettó marhaságot szajkózza éjjel-nappal? Minden háború végén vagy egy győztes és van egy vesztes, ráadásul sok esetben nem a papírforma jön be. Arról lehet utána vitázni, hogy a győzelem megérte-e vagy sem, meg arról is, hogy a vesztes voltaképpen hosszabb távon jobban járt-e vagy sem, lásd pl. Németország és Japán a II. VH után, de ez már más lapra tartozik. De ez az „oroszok nem győzhetnek” mantra lassan eljut oda, hogy bármi áron nem győzhet. Én meg azt állítom, hogy de, sőt, hagyni kellene nyerni valamekkorát és utána befejezni ezt a kollektív öngyilkossági kísérletet, mert ellenkező esetben Oroszország valóban nem fog győzni, mint ahogy a Nyugat sem. Tudjátok, nem lesznek győztesek…, ez így nem tűnik túl jó bulinak.

4. hazugság: Ukrajna a fő védvonal a Nyugat, a szabad világ és a demokrácia frontján.
Hát gyerekek, ha ez bármikor is igaz lett volna, akkor a Nyugatnak mostanra valóban tényleg kalap-kabát, oszt joccakát.

Az USA vezette világrend közeledik a bedugulásához, mert spekulatív pénzpiaci manőverekre épül, amely rendszer törvényszerűsége a végtelenített piramisjáték és ebből eredően az elképesztő méretű globális pazarlás, a környezetszennyezés és a világ nettó lehúzása, ami további külső és belső, egyébként tök felesleges feszültségeket generál. A jelenlegi elitek nagy része megörökölte a pozícióját, szó sincs arról, hogy ők építették volna fel a rendszert. Beleszülettek, beleültek és eszük ágában sincs önként és dalolva lemondani a kiváltságos helyzetükről (ami egyik oldalról még érthető is), még akkor sem, ha egy részük alapvetően csak egy tehetségtelen pozőr. Szó sincs itt meritokratikus berendezkedésről.

A mostanra felhalmozódott problémák döntő részét a rendszer saját magának termelte ki és alapvetően csak egy gyógymódot ismer ennek a kezelésére: a világháborút. A fő probléma ezzel csak annyi, hogy a technológia eljutott arra a szintre, ahol már nem lehet csak úgy büntetlenül és hosszú távú maradandó károsodások nélkül mindenféle háborúkat szítani aztán meg jóllakottan felrakni a lábakat az asztalra és rágyújtani.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy értelemszerűen itt nem csak az USA az egyedüli felelős, ugyanígy felelős ebben minden érintett, aki hol nyereségvágyból, hol félelemből, hol egyéb saját galád érdekből, de beleállt a szisztémába és egy ideig élvezte annak minden előnyét is, ez igaz Európára, Kínára, a Közel-Kelet gazdag olajmonarchiáira, de igaz a nemzetközi bankrendszerre és a multinacionális nagytőkés társaságokra is, kivétel nélkül, még Oroszországra is.
Az viszont nem megkerülhető tény, hogy az USA, mint világhegemón felelőssége messze megelőz mindenkit. Ha pl. egy cégnek rosszul megy és épp készül tönkremenni, akkor a cégvezetés talán nem felelős érte? Naná, hogy az, mindjárt az első helyen!

Nagyjából ez a publikus véleményem az egész cirkuszról, a többit megtartom magamnak. Ja igen, ez az égvilágon semmin sem változtat és semmit sem segít a megnyomorított családokon.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 761
77 869
113
És ha az oroszok szétbasznak néhány kiképzőközpontot / repteret / lőszerraktárat a nemnato franciák hátországában? Akkor vonyítani fog a wannabe Napoleon, vagy beismeri, h ezt elkúrta?
Nem fognak ilyet csinálni, mert akkor már lehet alapja az 5. cikkely lobogtatásának. De a franciák sem fognak Ukrajnába menni, szóval akadémikus az egész.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 883
22 287
113
Az hogy aki látszólag a Nato-tól függetlenül bemegy az megpróbál a Nato mögé bújni, hogy ne lehessen otthon megcsapkodni. Scholz terítette a lapokat, a briteket és a franciákat már célba lehetne venni. Ha megtörténne, borítékolható az összes médiában az ajvékolás, hogy megtámadták a Nato-t. Úgy tűnik ezt próbálják kiprovokálni. És ahogy a Donbasszban történtek, úgy ez sem lesz objektíven megvizsgálva
Egy rövid jogi "szösszenet", amit érdemes átolvasni, főleg a "1.2 A fegyveres erőszak használatának mai normái: a nemzetközi jog és az igazságos háború mai elmélete" részt:
https://www.debrecenijogimuhely.hu/...normak_a_jelenkori_fegyveres_konfliktusokban/

Néhány érdekes kitétel:

"Az önvédelem jogát a nemzetközi jog (elméletileg) szigorúan értelmezi: csak egy államnak a másik állam területe vagy csapatai elleni fegyveres támadás, tehát első csapás minősül agressziónak. Az önvédelem egyben kollektív önvédelmet is jelent, tehát a hagyományos (de nem offenzív) katonai szövetségeket nem tiltja a nemzetközi jog."

Ill.:

"Annak eredményeképp, hogy az önvédelem joga igen szűken lett meghúzva, a történelem során először vált minden más szemponttól függetlenül döntővé az első csapás ténye egy konfliktus elbírálása során. Ez azonnal felvetette a „preventív önvédelem” szükségességét és megengedhetőségét, a közvetlenül fenyegető támadás elhárításának jogosságától a fenyegető túlhatalom kialakulásának megelőzéséig. A határt jogos és jogtalan között több helyen lehet meghúzni:
  • a közvetlen önvédelemtől a
  • közvetlen fenyegetésen át
  • a távoli fenyegetésig
  • vagy akár a lehetséges fenyegetésig.
A nemzetközi jog az első két esetet, tekintettel a modern fegyverek destruktivitására, elfogadta, vagy legalább is nem ítélte el – manapság „az utolsó lehetőség pillanata az ellenség első lövése előtt elérkezhet”. Teoretikusok alternatív (de gyakorlatilag ugyanoda vezető) mércéi szerint megengedhető a megelőző támadás, ha
  • „az általános helyzet olyan, melyben minden várakozás, vagy nem támadás súlyosan növeli a kockázatot”, beleértve a fegyveres készültséget és a nyilvánvaló támadó szándékot;
  • vagy ha az ellenség olyan helyzetet alakított ki, hogy csak egyetlen döntés választja el a támadástól."
Az én olvasatomban jogos megelőző csapás mérhető egy pl. fehérorsz határon összevont NATO és/vagy orosz, de akár a magyar-ukrán határon összevont magyar vagy ukrán erőre is, ha arról kétséget kizáróan előzetesen kijelenthető, hogy támadó szándékkal került ott elhelyezésre. Ez hatványozottan igaz lesz, ha nyugati "önkéntes harccsoportok" kezdenek operálni ukrajna területén, hiszen nyilvánvalóan azzal a szándékkal lesznek ott, hogy az egyik hadviselő felet támogassák a másikkal szemben, nem lehet majd mindent "csak kiképzésre" meg "humanitárius küldetésre" fogni, ha közvetlen harcérintkezések lesznek az oroszokkal a fronton.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 744
47 961
113
Ha néhányan bevonulnak, néhányan meg nem, az a NATO végét jelenti.
Már miért jelentené a végét?
NATO tagállamként, de “szuverén“ országként hoznak döntéseket. Ez még csak előjáték (ld. a kavarás a második iraki invázió idején, “Coalition of the Willing”).

A szétesés akkor következik majd be, amikor az egyik, oroszokkal határos NATO tagállam kap valami légicsapást, és a NATO remélt, ezt követő közös fellépése nem jön össze.
Erre (az orosz légicsapásra) meg akkor van esély, ha mondjuk az “ukrán” F-16-ok esetleg nem ukrajnából szállnak fel, hogy JASSM-eket indítsanak az oroszokra.
Hanem mondjuk Lengyelországból v Romániából.

Egyébként az F-16-ok szegényes belső üzemanyagkapacitása, meg az egyhajtóművessége nem fog túl sok teret engedni a valóban használható fegyverzet tekintetében. A JASSM-ek nyilván simán használhatóak, annak van is rendes hatótávolsága, emiatt viszonylag biztonságból indíthatók.
De a JDAMek, JSOW-k (biztonságos, légvédelmi ernyőn kívüli) használatához komoly tolóerőfelesleg és plusz üzemanyag kell. Ugyanis a gépeknek a teljes harci terheléssel kell laposkúszásból intenzíven emelkedniük, ráadásul jó magasra, hogy a siklóbombák hatótávolsága maximalizálható legyen.
Az átadott F-16ok pár száz kilométeres hatósugara meg erre nemigen ad módot egy ukrajna méretű ország esetében, ahol a felszállásokat lehetőleg minél nyugatabbra, a bevetéseket meg minél keletebbre kell intézni. Légiutántöltő képességük meg nem lesz.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Már miért jelentené a végét?
NATO tagállamként, de “szuverén“ országként hoznak döntéseket. Ez még csak előjáték (ld. a kavarás a második iraki invázió idején, “Coalition of the Willing”).

A szétesés akkor következik majd be, amikor az egyik, oroszokkal határos NATO tagállam kap valami légicsapást, és a NATO remélt, ezt követő közös fellépése nem jön össze.
Erre (az orosz légicsapásra) meg akkor van esély, ha mondjuk az “ukrán” F-16-ok esetleg nem ukrajnából szállnak fel, hogy JASSM-eket indítsanak az oroszokra.
Hanem mondjuk Lengyelországból v Romániából.

Egyébként az F-16-ok szegényes belső üzemanyagkapacitása, meg az egyhajtóművessége nem fog túl sok teret engedni a valóban használható fegyverzet tekintetében. A JASSM-ek nyilván simán használhatóak, annak van is rendes hatótávolsága, emiatt viszonylag biztonságból indíthatók.
De a JDAMek, JSOW-k (biztonságos, légvédelmi ernyőn kívüli) használatához komoly tolóerőfelesleg és plusz üzemanyag kell. Ugyanis a gépeknek a teljes harci terheléssel kell laposkúszásból intenzíven emelkedniük, ráadásul jó magasra, hogy a siklóbombák hatótávolsága maximalizálható legyen.
Az átadott F-16ok pár száz kilométeres hatósugara meg erre nemigen ad módot egy ukrajna méretű ország esetében, ahol a felszállásokat lehetőleg minél nyugatabbra, a bevetéseket meg minél keletebbre kell intézni. Légiutántöltő képességük meg nem lesz.

A nem résztvevő országok jogosan orrolnak majd meg, hogy a kalandorok az ő bőrüket is vásárra viszik. Kihátrálnak majd a résztvevő országok mögül. Számomra ez a szövetség végét jelenti.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 841
14 732
113
Hagyjátok már békén Dudit!


Több forrás is megerősítette hogy Magyar katona. Még ha tanít is, akkor is a miénk. Arra esküdött fel hogy minket, a közös hazánkat védi.

Tiszteletet kérek az egyenruhások nevében az egyenruhásoknak!

Mindezt úgy kérem, hogy sok dologgal nem értek egyet abban amit mond én sem, a világnézetével úgy ám blokk ahogy eddig lejött nekem az övé, nem sok pontban egyezik az enyém, s szeretek vitatkozni vele én is!

De túl toljátok sokan, ez meg már titeket minősít valahol, mikor a személyével foglalkoztok, hogy portás/konyhás/oktatja - tehát egy fasz, aki nem érti azt sem amit kérdez - etc.

A véleménnyel vitatkozni érdemes és szerintem sokszor az övével kell is, de kérlek szépen Titeket - mert ez messze nem csak neked szól, hanem rajtad túl egy csomó olyan embernek is, akikkel egyébként jellemzően én EGYETÉRTEK a világról alkotott képünkben - hogy NE ezen menjen már az egymás túlszárnyalása verseny, hogy ki hogy tudja elmondani minden szarnak az egyébként gyanúsan harcoló magyar alakulatnál - ha nem ott van, engem az sem érdekel, de szerintem ott van! - MAGYAR KATONÁT!

Köszönöm szépen Uraim, s a hazámat szolgálom!
Igazad van, a múlt században én is voltam katona..
Legalább róla sejtjük, hogy kicsoda, ellentétben azért egy csomó más fórumozóval.

Az is igaz ha ő nem lenne az egyéni, sajátos álláspontjával, akkor tulajdonképp magunkban beszélgethetnénk ezen fórum lapjain?

Már ez a tény is egy beutalóra adhatna okot egy komolyabb pszichológiai kivizsgálásra..
Néha azért érzem az események negatív kihatását az idegállapotomra, megvallom..
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 129
13 579
113
Orosz onkéntes formációk betortek kurszki és belgorodi régiók teruletére kicsit felpaprikázni a kozelendo elnoki vállasztásokat:



 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 931
15 555
113
Elmondom szerintem, hogy is nézhetne ki ez az egész esetleg az ötletgazdàk fejében( részemről némi optimizmussal megfűszerezve):

A behatoló ország erői kinéznek egy vonalat a visszavonuló összeomló ukrán erők mögött, legyen ez mondjuk a Dnyeper, ott szépen pozíciókat foglalnak, jól kihirdetve, hogy ott vannak. És attól a vonaltól maradék ukrajna. Az oroszokkal harcérintkezni nem kell, nem hamvad el a világ! Juhéé.

Természetesen ez némi diplomáciai előkészítést feltételez részemről és elfogadható kompromisszumot.

Technikai kérdés, azon a légvonalban kb 500 km-es fronton hogyan lenne ez a záróvonal megoldva azzal a pár ezer katonával aki a francia idegenlégióban szolgál? Valamint ezek hogyan lépnének fel, ha az orosz mondjuk úgy dönt, hogy nem áll
meg illedelmesen és áthalad rajtuk?
 

zőccséges

Member
2022. február 26.
14
72
13
Orosz onkéntes formációk betortek kurszki és belgorodi régiók teruletére kicsit felpaprikázni a kozelendo elnoki vállasztásokat:



dead man walking
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
914
10 430
93
Azért mert itt a sok szellemi fegyvertelen ezt böfögi ki magából, a NATO még nem szellemi fegyvertelenek gyülekezete és legfőkepp nem így működik. Ha a franciák úgy döntenek, hogy katonai erővel Ukrajnába mennek és az oroszok megölnek néhány francia katonát, akkor Macron nem mehet a NATO központba lobogtatni az 5. cikkelyt.
Pont azt írtam, hogy otthon megcsapkodni, nem Ukrajnában. Akkor jönne az ajvékolás, hogy támadás érte a Nato-t, mert bár hivatalosan nem az ment be, de a válaszcsapást már az kapja - ha az érdekek úgy kívánják.

Erre még magad is ezt írod, bizonyítván mennyire elő van ennek készítve a talaj:
Nem fognak ilyet csinálni, mert akkor már lehet alapja az 5. cikkely lobogtatásának. De a franciák sem fognak Ukrajnába menni, szóval akadémikus az egész.

Más: Scholtz szerint bent vannak. Nem hiszem hogy jogilag lenne olyan kritikus létszám ami alatt még egy kis Scalp-ozás nem számít aktív részvételnek. Ha van bent olyan katona aki a francia állam jóváhagyásával készít elő támadásokat, akkor tényszerűen hadviselő fél. Mindegy hogy 40 expert van ott vagy 4000 gyalog. Ilyen alapon az orosz sem lenne hadviselő fél ha nem lép francia földre csak a De Gaulle előtt felejt egy torpedót. Vagy a Scalp-ra egy másik abszurd párhuzamként leatomoznák az Eifel-tornyot de nem az orosz volt mert a rakéta silójának fedelét egy koreai vendégmunkás kurblizta odébb. Ugye érezzük hogy ez is sántítana?

De a lényeg, ma nem az dönti el hogy megtámadják-e a Nato-t hogy tényszerűen mi történik. Az dönti el, hogy az usa érdeke-e egy ilyen esemény. Ha igen, akkor megrendezik a médiában hogy meglegyen ennek támogatottsága, és ugyanúgy nem engedik oda a kritikus hangokat mint most. 911+ és az afgán bűnbak, Irak a vegyifegyvereivel és most a ki nem provokált Ukrajna tökéletesen mutatja hogy megy ez a valóságferdítés.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 904
5 209
113
Néhányan bemennek, baltiak, esetleg finnek, csehek és lengyelek, hollandok és az atomhatalom franciák. Innét kezdve ok már nem proxi hanem hivatalos háborús, oroszokkal hadba álló felek. Természetesen le lesznek verve, a franciák atommal is mivel van nekik, sőt még sanszosan a lengyelek is mivel náluk van pár tucat vagy száz ideiglenesen ott tárolt USA nuki robbanofej. Nem fogja ölbe tett kézzel várni Putyin hogy mikor gondolja úgy Macron hogy akkor most kedd van 5 óra és akkor 100-at eleged belőle.
Természetesen olyan nagyon nincs hogy csak Ukrajnában harcolunk.
Aztán ahogy megkapjak ezek az elvakult vérszomjas országok az első pofont a saját országunkban, azonnal a Nato elleni tamadasrol lesz szó. Főleg kapora jönne a Nato burokrataknak hogy így első körben Oroszország kitaraz a franciakra, lengyelekre, csehekre, stb.
Aztán úgy már menni fog a mi kis udvhadseregunk is a tábori pottartalekosaival kerékpáron gazallarcban valahova keletre.
Meglatjuk mi lesz, én egy baltiert, finn, vagy cseh, francia, lengyelert se fogok könnyet hullatni, ezt választották maguknak.



Ez meg Zelenszkij újabb burkolt fenyegetése hazánk ellen. Érdekes hogy ugye nem a szovjet kommunista megszállást említette amiben ok is aktívan részt vettek 47 even keresztül Szu allampolgarkent. Hanem a német megszállást, és most egy nyíltan fasiszta kormánya van Ukrajnának a második világháborús banderistakat szellem kiszabadulasa következményeként.
De lássuk csak milyen viszonyban is voltunk mi az UPA-val a második világháborúban, érdemes elolvasni, a lényeges rész az írás első negyede után kezdődik. Annyit elarulok belőle hogy egy UPA egyseg meg Budapestet is védte.

Nyílván azért mennek ha mennek egyálltalán a Franciák mert ők atomhatalom.Többi felsorolt Ország ha "atomcsapást" kap a nyakába ha USA nem "válaszol"csak az "öklét rázhatja".Azt azért mérlegelni kell az Orosz hadvezetésnek ha "kitáraznak" a Franciákra az a 60 ICBM ami van nekik arra pont elég hogy néhány Orosz nagyváros(Moszkva,Szentpétervár) elhamvasszák vele.Lehet én látom rosszul de olyan ellenfél ellen van értelme taktikai vagy akár teljes megelőző atomcsapást merni aki vagy nem vagy elhanyagolható méretű atom-ütőerővel rendelkezik.De atomon kívül is van bőven eszköz az Oroszok kezében amivel "fogadhatják" őket ha belépnek Ukrajnába.De az itteni győzelmi jelentéseket,elemzéseket olvasna nem is értem miért gond ez az Oroszoknak ha ennyire könnyedén "megoldanak" minden problémát és gyengének tartják a Francia haderőt,légierőt,légvédelmet ,"atomarzenált"?
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
752
4 056
93
annyi biztos, hogy szinte a teljes nyugati (tk NATO) felderítés azon dolgozik, hogy az ukránok végre tudjanak hajtani ilyen támadásokat. van amelyik sikerül (erről van híradásuk), van olyan, ami szinte alapjainál elhal (erről meg az oroszok beszélnek).
lehet megérné egy-két nyugati felderítő egység likvidálása a levegőben.
mivel szvsz már úgy is beléptünk az utolsó fázisok egyikébe, így nagyon gyorsan ki fog derülni merre haladunk tovább.
nyugati feladás, vagy totális háború. szóval itt egy-két egység leszedése már nem okozhat nagyobb galibát. viszont legalább tisztázza a pozíciókat.
bármerre is mozdul a dolog, mi sajnos ismét a legnagyobb szarvihar közepére kerülünk, már most csak mint felvonulási területet tartanak nyilván, feláldozható kis pont vagyunk a "nagyhatalmak" szemében. küzdhetünk ugyan, de nincs jelenleg olyan ütőkártyánk, ami ezt meg tudná akadályozni.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
HÉJÁCSKA / HIÉNÁCSKA / SAKÁLKA NÉPMESÉK:

Ha Ukrajna kapitulál, nem biztos, hogy megjön a béke - Tárgyalásokra van szükség

2024. 12. 03. - 08:34

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy Ukrajna kapitulációja nem hoz békét, meg van győződve arról, hogy olyan tárgyalásokra van szükség, amelyek szavai szerint „meg kell tartaniuk Ukrajnát szuverén és független nemzetként”.

Jens Stoltenberg Ukrajna "megerősítésére" szólított fel, hogy "megmutassa" Oroszországnak, hogy "nem fogja megkapni, amit akar a csatatéren". "Le kell ülni a tárgyalóasztalhoz, és meg kell beszélni egy olyan megoldást, amelyben Ukrajna független és szuverén nemzet marad" - mondta Jens Stoltenberg a svéd miniszterelnökkel közös brüsszeli sajtótájékoztatón.

- Jenci fiú biztos lehetsz benne, hogy Ukrajna kapitulál, és biztos, hogy ezzel megjön a béke. Lesznek még hőzöngők, de azokat egy kis muszka segítséggel maguk (a nem kapor) ukránok elintézik.


Itt az ideje, hogy megvitassuk a csapatok Ukrajnába küldését

Gabrielius Landsbergis
litván külügyminiszter az Ouest France című francia lapnak adott interjújában időszerűnek nevezte a nyugati csapatok Ukrajnába küldéséről szóló megbeszélést.

„Eljött az ideje az ilyen megbeszéléseknek. A tárgyalások megkezdése lehetővé teszi számunkra, hogy elvetjük az általunk felállított határvonalakat.”

Landsbergist arról is megkérdezték, milyen sürgős lépéseket tehet az EU Ukrajna támogatása érdekében. Szerinte a lövedékek utánpótlása mellett a fronton különböző küldetéseket teljesítő csapatok kiküldése lehet.

„Az ukrán hadsereg követelményei nagyon világosak: modern fegyverekre, kritikus, nagy hatótávolságú rakétákra van szükségük. Ez lehetővé teszi Ukrajna számára , hogy előnyösebb pozíciókat foglaljon el. Erre sürgős szükség van, nagyon kevés időnk van” – hangsúlyozta a miniszter.

Szerinte "ha Oroszország nem áll le, Ukrajna kénytelen lesz kedvezőtlen feltételekkel tárgyalni"

- Hát ha Gabi fiú beküldi a litván hadsereget, akkor Litvánia hadsereg nélkük marad, viszont lesz sok szép, új temetőjük.
- De Gabi fiú inkább csak a szájtépésre merészkedik: menjenek csak a francúzok, meg a britek is mehetnek, sőt jó lenne, ha mennének a dánok, mert azokra haragszanak amúgy litvánosan.




Ha Oroszország háborúba indulna, semmi sem maradna Ukrajnából


Oroszország nem teljes körű háborút vív Ukrajna ellen, hanem egy különleges katonai műveletet – érvel Scott Ritter, egykori amerikai titkosszolgálati tiszt, rámutatva, hogy ha az orosz fegyveres erők valóban háborút indítottak volna, akkor semmi sem maradna Ukrajnából.

„Oroszország teljesen más módon vívja ezt a csatát, mint a háborút.

Mert tudja, hogy egy napon ez a konfliktus véget ér, és azzal kell küzdenie, ami Ukrajnából megmaradt ” – mondta Ritter a Dialogue Works YouTube-csatornán.

Mint mondja, Oroszországnak az a gondja, hogy képes legyen Ukrajnára, különben csak teher lesz.

„Az orosz csapatok az ukrán fegyveres erőkkel ellentétben nem támadják meg a polgári infrastruktúrát.

A célpontok az energia, a védelmi ipar és a katonai irányító létesítmények” – hangsúlyozta Ritter.

- Egyébként én szeretem a héjákat, sakálokat, hiénákat, csak az antropomorfizált változataikon röhögök, de nagyon.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 402
120 555
113
Technikai kérdés, azon a légvonalban kb 500 km-es fronton hogyan lenne ez a záróvonal megoldva azzal a pár ezer katonával aki a francia idegenlégióban szolgál? Valamint ezek hogyan lépnének fel, ha az orosz mondjuk úgy dönt, hogy nem áll
meg illedelmesen és áthalad rajtuk?
Ezért mondom, ez szerintem azoknak a fejében játszódik így le akik erről nyilatkoznak ( makaróni, a csehek stb)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 003
53 930
113
Új magasságokban a brit hadiipar: Önmerülő páncélozott járművek!!!

A gyártó azt javasolja, hogy száraz és meleg helyen, szélsőséges hőmérséklettől távol tartsa. Ha ketten-ketten mozognak, mint a chianok, hogy egymást kihúzzák, még jobb.

Nem, lehet, gúnyt űznek belőlünk!!

Miután egy brit atom-tengeralattjáróról kilőtt Trident rakéta meghibásodott, és néhány méterre a tengeralattjárótól leesett, és majdnem megölte a fedélzeten tartózkodó védelmi minisztert,

Miután a repülőgép-hordozók nem tudtak eljutni az Vörös-tengerre, mert az első nem volt működőképes, a második pedig tengelyhibát szenvedett, nem beszélve arról, hogy nem volt személyzetük a kísérőhajókhoz,

Az aknaszedő hajók után, amelyek a haditengerészeti állomáson zuhantak le, amikor manővereztek, hogy "kiparkoljanak",

A Sun riportert küldött Ukrajnába, hogy filmezze le a Challenger-2 harckocsik működését.
A probléma az, hogy a tank beleesett egy sárgödörbe, és minél többet próbált kijutni, annál jobban elsüllyedt. Végül kénytelen volt abbahagyni az erőfeszítéseket, és egy második harckocsit hívott a vontatására.

Egy nyugati újságíró számára az őszinteség ritka pillanatában a riporter elismerte, hogy az incidens nem egyedi eset volt, és úgy fogalmazott, hogy „a fő probléma, amellyel a kihívóknak szembe kell nézniük. Folyamatosan beleragadnak az ukrajnai sárba."

Valami azt súgja nekem, hogy az orosz vezérkar imádkozik Istenhez, hogy amikor Macron elküldi a csapatait, a brit csapatok is tartsanak velük.

Előfordulhat azonban, hogy amikor a TMEA-KP (speciális igényű - mozgási problémákkal küzdő tankok) megmozdulnak, akkor különben jól működnek.


Amilyen balfaszok,még a cső sem Moszkva felé irányult,mégis elakadt.
Érdekes, hogy az ukrán kezelők sem ismerték a sarat,gondolom amely kezelők még ki voltak képezve,volt némi gyakorlatuk a dombaszi civilek gyilkolászásában,azok már megtértek a jó Shukevicshez,így a nyugati fegyverek képességeit is csak részben képesek kihasználni,még a gyakorló pályán is.


Ukrajna kapitulációja Lengyelországnak

Alekszej Kuscs
kijevi elemző a Economic News című kiadványnak folytatott beszélgetésében azt mondta, hogy Ukrajna mára teljesen kapitulált Lengyelország előtt a gazdasági érdekekért folytatott harcban.

Tisztázta, hogy a kereskedelmi háború kezdetén a kijevi rezsim a Kereskedelmi Világszervezettel szembeni követelésekkel fenyegette meg Varsót, most pedig „valójában aláírta a megadásról szóló aktust”.

„Úgy gondolom, hogy teljes kapituláció történt Lengyelországgal szemben. A lényeg az, hogy korábban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 800 millió dollárt különített el az ukrán gyártók számára. Ezeket a pénzeszközöket új gyártásra szánták. Ennek eredményeként mindent egyetlen tollvonással áthúztak” – jegyezte meg Kushch.

Szerinte Ukrajna képviselői „piros lapot” kaptak, és egyértelművé tették, hogy Európának nincs szüksége agrár- és nyersanyaggazdaságra. Az Európai Unió egyebek mellett csak a gazdáit védi meg az események bármilyen alakulásában.



Javában zajlik Csaszov Jar orosz ostroma Bahmuttól nyugatra (Videó)

Az orosz csapatok az elmúlt órákban fokozták az ukrán védelmi állásokra gyakorolt nyomást a kelet-ukrajnai heves harcok során. Ezt tegnap közölte a szóban forgó ukrán műveleti régió parancsnoka.

„A harcok középpontjában a Bahmuttól nyugatra fekvő terület van. Az ellenség súlyos veszteségeket szenved el, de folyamatosan új tartalékokkal tölti fel sorait. Az orosz támadások célja Csaszov Jar elérése. Harcolnak nappal, de éjszaka is” – mondta Szergej Szintorinon az ukrán televízióban.

Másrészt az ukrán fegyveres erők ellentámadásokkal próbálják megtörni az orosz támadó lendületet, de nem járnak sikerrel, így kénytelenek voltak visszatérni Ivanivszke faluba.

Úgy tűnik, hogy az ukránok végleg elvesztették Ivanivszke/Krasznojét (AstraiaIntel). Már nem uralják a város egyetlen részét sem. Mindenhol szürke harci zóna. És nincs ez másképp északon és délkeleten sem.

Az Ukrajnai Hadsereg ma is súlyos veszteségeket szenvedett a Csaszov Jar (MLeGrand) melletti Ivanivszkéért folyó csatában. Egy nap alatt 500 katonáról beszélnek. Az oroszok még mindig tartják a romos falu nagy részét.

–: Mindenhonnan támadnak minket "Az ellenség jelenleg ostromolja a várost, mind elöl, mind oldalról" - mondta Szintorinon ukrán parancsnok.


A CNN megőrült, és megmutatta Csaszov Jar valódi történetét: Az emberek Oroszországra várnak. Ezért a banderiták mindent megtesznek, hogy a várost romokban hagyják. Szándékosan tették ezt Mariupolban, Szoledarban, Szeverodonyeckben, Artemovszkben, Avdejevkában és több tucat Donbassz városában.


Most mond,hogy milyenek ezek a gonosz Oroszok,befejezik amit elkezdtek.


A Kupjanszkban állomásozó ukrán katonák azt mondják, attól tartanak, hogy az oroszul beszélő lakosok megmérgezik és szabotálják őket.

Ugyanakkor az ukrán katonák nem mehetnek csoportosan, mivel azonnal ki lesznek téve az orosz drónoknak, mert a lakók kiszivárogtatják pozícióikat, ami közvetlen találatot eredményez, mert az emberek azt hiszik, jobb az élet Oroszország alatt, mint Ukrajnában.



Kicsit várhatnának még az ottani lakosok,hiszen majd a nyugat újjáépít mindent is,belépnek az EU-ba,a nato-ba,mindenhová is,és tejjel,mézzel fog folyni o manna,mint a gonosz Orosz,provokálatlan támadás előtt.
Újra nagyívű fejlesztések,beruházások lesznek,egyből kilő az életszínvonal, mint minden ex vsz/ex szu országban, amint a nyugat betette oda a lábát,hogy az önrendelkezésről,demokrácáról,független gazdaság politikáról,kisebbségi jogok gyakorlásáról ne is beszéljünk!
Nem àm szétlopja a nyugat a helyi alvezíreivel az országot, dehogyis, dehogyis.


Egy rövid jogi "szösszenet", amit érdemes átolvasni, főleg a "1.2 A fegyveres erőszak használatának mai normái: a nemzetközi jog és az igazságos háború mai elmélete" részt:
https://www.debrecenijogimuhely.hu/...normak_a_jelenkori_fegyveres_konfliktusokban/

Néhány érdekes kitétel:

"Az önvédelem jogát a nemzetközi jog (elméletileg) szigorúan értelmezi: csak egy államnak a másik állam területe vagy csapatai elleni fegyveres támadás, tehát első csapás minősül agressziónak. Az önvédelem egyben kollektív önvédelmet is jelent, tehát a hagyományos (de nem offenzív) katonai szövetségeket nem tiltja a nemzetközi jog."

Ill.:

"Annak eredményeképp, hogy az önvédelem joga igen szűken lett meghúzva, a történelem során először vált minden más szemponttól függetlenül döntővé az első csapás ténye egy konfliktus elbírálása során. Ez azonnal felvetette a „preventív önvédelem” szükségességét és megengedhetőségét, a közvetlenül fenyegető támadás elhárításának jogosságától a fenyegető túlhatalom kialakulásának megelőzéséig. A határt jogos és jogtalan között több helyen lehet meghúzni:
  • a közvetlen önvédelemtől a
  • közvetlen fenyegetésen át
  • a távoli fenyegetésig
  • vagy akár a lehetséges fenyegetésig.
A nemzetközi jog az első két esetet, tekintettel a modern fegyverek destruktivitására, elfogadta, vagy legalább is nem ítélte el – manapság „az utolsó lehetőség pillanata az ellenség első lövése előtt elérkezhet”. Teoretikusok alternatív (de gyakorlatilag ugyanoda vezető) mércéi szerint megengedhető a megelőző támadás, ha
  • „az általános helyzet olyan, melyben minden várakozás, vagy nem támadás súlyosan növeli a kockázatot”, beleértve a fegyveres készültséget és a nyilvánvaló támadó szándékot;
  • vagy ha az ellenség olyan helyzetet alakított ki, hogy csak egyetlen döntés választja el a támadástól."
Az én olvasatomban jogos megelőző csapás mérhető egy pl. fehérorsz határon összevont NATO és/vagy orosz, de akár a magyar-ukrán határon összevont magyar vagy ukrán erőre is, ha arról kétséget kizáróan előzetesen kijelenthető, hogy támadó szándékkal került ott elhelyezésre. Ez hatványozottan igaz lesz, ha nyugati "önkéntes harccsoportok" kezdenek operálni ukrajna területén, hiszen nyilvánvalóan azzal a szándékkal lesznek ott, hogy az egyik hadviselő felet támogassák a másikkal szemben, nem lehet majd mindent "csak kiképzésre" meg "humanitárius küldetésre" fogni, ha közvetlen harcérintkezések lesznek az oroszokkal a fronton.



Na,itt szoktak folyton a nemzetközi jogra hivatkozni,el lehet olvasni.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 610
55 284
113
Igazad van, a múlt században én is voltam katona..
Legalább róla sejtjük, hogy kicsoda, ellentétben azért egy csomó más fórumozóval.

Az is igaz ha ő nem lenne az egyéni, sajátos álláspontjával, akkor tulajdonképp magunkban beszélgethetnénk ezen fórum lapjain?

Már ez a tény is egy beutalóra adhatna okot egy komolyabb pszichológiai kivizsgálásra..
Néha azért érzem az események negatív kihatását az idegállapotomra, megvallom..
Szét kellene feltétlenül választani a személyt és a véleményt. A véleményen késig lehet vitatkozni. A személy sérthetetlen. Mindegy, hogy katona, tanitónéni, postás, rendör, tanár stb.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
994
8 937
113
Mindig csak a nyugalmazottak vállalják a nevüket/arcukat, nyilván, ők már nem aktív állományban vannak, így a napi aktuálpolitika tehet nekik egy szívességet. Vagy kettőt. Lehet, azért nem ártana odafigyelni rájuk néha...

Oroszbarát hekkerek, szövetséges "provokátorok" vagy szimplán elqrt programozás, tök mindegy. Minden bajság mögött Putyin áll, ez mostanra a napnál is világosabb. Viszont nem értem ezt az erőlködést, ha valóban világháborút akarnak kirobbantani, akkor minek ez a nagy PR drámázás előtte? Ha összejön a buli, úgysem lesz, aki számon kérje a ma még nagy hangú warmongereket...
... vagy nem akarnak VH-t, valami mást akarnak. Ahhoz viszont pont jó lehet ez a műsor.

Téves a konklúzió: az ilyen üzenetek nem "elrettentik Putyint a további nyomulástól", hanem plusz muníciót adnak a putyini belső propaganda kezébe, hogy lám, az egész Nyugat háborúra készül Oroszország Anyácska ellen. Tehát nem hogy gyengíti Putyin hazai támogatottságát, hanem sikeresen meggyőzik arról az orosz lakosságot, hogy egy új nagy honvédő háború közeledik.

Disszidens orosz harcosok..., ja, ez már igazolja is azonnal a jó és igaz oldalt.
De mit kezdünk akkor a világ többi részén harcoló mindenféle "disszidens harcossal", azaz zsoldossal és tenoristával?

A fő kérdés továbbra is áll: Valóban, elkerülhetetlenül és menthetetlenül robogunk egy világháború kirobbantása felé, vagy csak zajlik a globális spy-op 2.0 művelet, mivel az első menet (C-19) nem hozta meg a kívánt eredményeket?