[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 537
113
Egy kis ukrán SPA&WELLNESS Dubaiban a megfáradt frontharcosoknak? :D

Kínának a hirek szerint tetszik a Kamov 52, rendszeresítes van kilátásban.
Ennyit jelent egy harcban bizonyított harci helikopter, bezzeg a mi csodahelikoptereink...


Ukran BAT - 2 ég egy faluban Szumi oblasztban. Dron volt ami elintezte, vagy molotov?

A bulgar Btr-60-asok utrakeltek és már Romániában vannak. Én nagyon várom már a filmeket amiken ezek szerepelnek a harcban.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
Hullanak a leok rendesen !

Még kimenteni sem hagyják őket


g-g-g10.png
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
Ha valakinek van kedve cseh (=UA=EU) propit olvasni egy makettcég tolmácsolásában:
A képanyagban van egy Szu-34, ha nem fotoshop, kényszerleszállás közben, csak orrfutóval és - ami nekem gyanús - csak egy pilcsivel, a másik a szöveg szerint kattintott. Fura lenne ha így működne.
Egyébként a többi egy szar, nagyjából a 6 oldal szöveg lényege hogy egy 29-es veszteség árán szarrá verték az oroszt aki csak civil célpontokat képes lőni meg non-stop hazudni. Ezt jól be is bizonyítja mert állítólag olyat tett fel valaki hogy egy nap alatt 12 F16-ost lőtt le az orosz (nem tudom volt-e ilyen a neten mert igen sok állítást nem támaszt alá, de nyilván az euban a net hülyementes, míg egy orosz hülyesége jellemzi az összeset - de hát a csehek szeretik a kollektív dolgokat).
Az újság végén egy üzenet az eduard projektmenedzserétől aki azt üzeni hogy a békét akarni gyerekes hisztije a bolondoknak (gondolom itt errefelé kacsingatott), kívánni lehet csak és közben harcolni az ukránok oldalán. De valamiért csak Prága alsóról ilyen okoska, maga elfelejtett kimenni harcolni.
Közben azért van új cseh kiegészítő orosz gyártmányú maketthez mert azért az üzlet az üzlet :)
Valami nagyon elment a cseheknél fejben. Mondhatnám 120%-ban integrálódtak a nyugati mainstreambe.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 360
113
Az, hogy lesz-e atomozás majd kiderül azután, hogy az első pár ezer német, lengyel, francia katona holttestét haza szállítják, mit lépnek a nyugati kormányok. Ha továbbra is fullba nyomják a kretént és emelik a tétet, akkor baj lesz.
Lassan 2 éve írtam arról, hogy ez a konfliktus mit jelent a Nyugat számára (befektetéseik védelme a felvásárolt Ukrajnában), valamint a politikus oligarchák végtelen lehetősége a költségvetésből összességében dollár ezer milliárdokat elégetni segélyezés jogcímén, amely összegekből mint láttuk nem csak a politikusoknak van visszaosztott jövedelmük ,hanem a fegyvergyáraknak is végtelen , profitban gazdag, tesztelési lehetőségük. Ez mind az ukrán, valamint orosz nemzet véráldozatával jár együtt.

Akkor kirészleteztem azt is, hogy az oroszok hogyan profitálnak ebből, mi az érdekük h 10 nap alatt nem szüntették meg Ukrajnát.

Ott leírtam azt is, hogy Nagy Fehér Főnökünk nyiltan megmondta hogy Ő évekig akar segélyezni, tehát ne számítsunk a konfliktus gyors rendezésére, mert a háborús segélyezési folyamatokat ez egyből kinyírja..

Most jutottunk el egy fordulópontra, ahol ha az eddigi tesztekből adatokból bármelyik fél azt szűri le hogy döntő fölényben van, akkor az eszkaláció irányába fog nyitni, pár napos valódi háborúval. Ha az a tesztek és előrejelzések értelme hogy egy ilyen összecsapásnak kétes a nyerhetősége, akkor kezdődhet egy ingatag béke, amely megágyazhat a konfliktus újrakezdéséhez néhány évtized múlva.

Körvonalazódik a Nagy Terv végső narratívája, a Nagy Cél, mi szerint Nyugat nem veszthet és a végén még behúzza a Medvét is a különböző alkatrészeivel együtt.. Azzal senki nem törődik hogy a Fenntartható Fejlődés (ami fából vaskarika) oltárán lebegő távlati célba beledögölhet - mindenki. Hiszen egy súlyos gazdasági válság végeredménye is anarchiába fordul - a végeredménye ugyanaz.

Valamikor az átkosban azt tanultam hogy a háború - a politikusok "végső" megoldása egy feltartóztathatatlanul jövő válságra. Van benne valami..

Az látszik még, hogy nincs döntés merre folytatódjanak az események, viszont a proxiUkrajna lehetőségének, erejének a vége felé jár.
A döntésig tehát jön a szükség megoldás:

Az EU egyes országai egyre nagyobb mértékben csöpögtetve tolják be a harci területre a frontra a katonaságukat, be a darálóba. A F.O.S média gyözködi a polgárokat a politikusi mutatványokkal hogy ez a helyes út hiszen ez nem a NATO háborúja hanem egyes országoké..
Az otthon maradt polgár is annak fog örülni hogy saját vezetői nem őt tömték a darálóba, valamint hogy a sok atomos fenyegetődzésből egyenlőre nem lett semmi, örül h lyuk van a s@ggén..

Viszont most már nem csak az Ukrán hanem a Nyugati polgár is elgondolkodhat hogy érdemes e tartós tejet vennie.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 051
113
Papajoe: "Amennyiben a fab1500-ak,iszkanderek,tos1,stb nem számít erős ellenállásnak nekik,de mivel díszvendégek,kaphatnak pár kh-101/102-t is,jó vendéglátók az Oroszok..."
Nana!!! A H-102 CM nukleáris töltettel rendelkezik, úgy, hogy azt inkább mellőzni kellene. Sok jel mutat abba az irányba, hogy lassan a célegyenesbe fordul az ukrajnai balhé. Az oroszok azt mondják, hogy készen állnak a tárgyalásokra, de nem a megegyezésre. Nagy különbség. Tárgyalgatni lehet, viszont nincs közben tűzszünet, béke, visszavonulósdi. Nagyon éghet a ház, ennek ellenére a nyugati vezetők még mindig arrogánsak és ez nem igazán jó jel a jövőre nézve.
Arra nagyon kíváncsi leszek majd, hogy a végén milyen statisztikák fognak előkerülni a veszteségekről, bevetett fegyverekről, mennyiségekről, különböző alkukról.
1932589094_0:195:2949:1854_1920x0_80_0_0_ec26d87de1619ac1c9e72c33f12c305d.jpg

2Sz3 Akácija
RIA_8640527-pic_32ratio_1200x800-1200x800-66382.jpg

Modernizált BM-21
264516389_341:0:3072:2048_1600x0_80_0_0_bd05b38d7bb0178a76da4da81d6465ee.jpg

YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyNC8zL3Bob3RvLTIwMjQtMDMtMTgtMjItNTEtMDIxLmpwZw.webp

Iszkander
285008.jpg
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Újabb nato terrortámadás Belgorod ellen, az 1-es számú iskola környékét támadták:
polák mesko sa által gyártott lövedékek voltak:
Egy kis erszényes is a nato áldozata lett:
https://t.me/i20028843/191379

Verbove, ukri visszavonulás kicsit rosszul ment:

Trófea a polákoktól, Grot C16:

Nem kv-val indult a nap:

Orlovkánál, coyote 6x6, irány kubinkai múzeum:

Bradley:

Nincs Balaton:

Drónos vegyes:
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Ezt mégis hogyan képzelnéd el? Ukrajnában háború* folyik. Az orosz gépek számára minden fenyegetés, ami nem az övéik. Ilyen helyzetben nincs idejük azon morfondírozni, hogy a radaron látszó gép az ukrán Szu-27 vagy német Eurofighter, esetleg lengyel F-16.
Ami a radaron látszik az ukrán légtérben, és nem baráti egység, arra tüzelni fognak, mert az életük múlhat rajta. Ergo aki oda beteszi a lábát, az kapni fog. Ez viszont egyenes út az eszkalációhoz. Szóval, ahogy már le lett írva párszor, az egy rossz ötlet.

*Igen, háború. Ezt azoknak, akik a háború/SVO baromságon rugóznak.

Hát a légvédelem eddig sem remekelt annyira a CM/Kinzhal/Geran/Lancet és társaik ellen.

Az valószínű, hogy az eddigi tempóból nem fog az orosz visszavenni, és a célpontokon sem fog változtatni. Ahol ukrán katona van, akár egy is, az legit célpont marad, függetlenül attól, hogy hány lengyel, német vagy francia katona van még ott. S ez nem azért van, mert az oroszok olyan kemények, vagy vakmerőek, hanem mert így működik a háború. Ha nem így működne, akkor a nyugatnak elég lenne minden ukrán városba betolni pár száz nyugati katonát és vége is lenne. Macronék is láthatóan ezt képzelik, de nem fog működni!

Az, hogy lesz-e atomozás majd kiderül azután, hogy az első pár ezer német, lengyel, francia katona holttestét haza szállítják, mit lépnek a nyugati kormányok. Ha továbbra is fullba nyomják a kretént és emelik a tétet, akkor baj lesz.
Nem írtam hogy jó vagy rossz ötlet.Véleményem szerint a cél pont az lehet hogy legyen indok hogy lőjenek Orosz gépekre,nyíltan mérjenek csapást Ukrajnában harcoló Orosz erőkre.Más értelme nincs a hivatalos "bemenetelnek" pár ezer katonával.Nyílván ez eszkaláció is egyben már ha egyálltalán bemennek.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 945
41 179
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Macron eltitkolja az Ukrajnában elveszett francia katonák számát" - "fél a tömegtüntetésektől"

Az orosz külügyi hírszerző szolgálat vezetője szerint E. Macron francia elnök titkolja az Ukrajnában eddig elveszett francia katonák számát.
Az ukrán fronton elveszett katonák számának eltitkolása a franciaországi tömegtüntetésektől való félelem miatt történt.



"2000 francia katona készen áll, hogy belépjen Ukrajnába - ők lesznek a kiemelt célpont"


Aggasztóak az Ukrajnából érkező információk. Az orosz SVR hírszerző szolgálat vezetője, Szergej Nariskin szerint Franciaország kész kétezer katonát küldeni Ukrajnába, mások szerint az első francia katonák már Ukrajna földjén vannak.
Hozzátette, hogy sok francia "zsoldos" vesztette már életét Ukrajnában, megjegyezve, hogy "a francia katonák kiemelt célpontjai lesznek az orosz erőknek".

Párizs a maga részéről tagadta Nariskin állításait.
A francia védelmi minisztérium közleménye szerint:
„A Szergej Nariskin, az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója által megosztott információ további példája annak, hogy Oroszország szisztematikusan alkalmazza a tömeges dezinformációt.
A lehető legnagyobb éberséget kérjük, hogy megakadályozzuk az ilyen típusú kampányok eszközzé tételét.”


A francia védelmi minisztérium cáfolja a csapatok Ukrajnába küldésével kapcsolatos információkat


A francia védelmi minisztérium Twitter-oldalán tett közzé egy üzenetet, amely szerint az ország nem tervez további katonai csapatok küldését Ukrajnába.

- Nem tudom, mi folyik a franc kormányban, már nem is beszélnek egymással: az egyik ezt mond, a másik azt, amit ma mond, az ellentettje a tegnapinak. Ugyanez a cseheknél is.

Uborkafára felkapaszkodottkáim! Gondolkozzatok, gyűjtsétek össze az adatokat, rágjátok meg, emésszétek, vitassátok meg más eszesekkel, és a konkluzióval álljatok elő, és álljatok ki a döntésetek mellett, mert az a helyes. Okos gerincesek imígyen szokták.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 974
82 849
113
Ha valakinek van kedve cseh (=UA=EU) propit olvasni egy makettcég tolmácsolásában:
A képanyagban van egy Szu-34, ha nem fotoshop, kényszerleszállás közben, csak orrfutóval és - ami nekem gyanús - csak egy pilcsivel, a másik a szöveg szerint kattintott. Fura lenne ha így működne.
Egyébként a többi egy szar, nagyjából a 6 oldal szöveg lényege hogy egy 29-es veszteség árán szarrá verték az oroszt aki csak civil célpontokat képes lőni meg non-stop hazudni. Ezt jól be is bizonyítja mert állítólag olyat tett fel valaki hogy egy nap alatt 12 F16-ost lőtt le az orosz (nem tudom volt-e ilyen a neten mert igen sok állítást nem támaszt alá, de nyilván az euban a net hülyementes, míg egy orosz hülyesége jellemzi az összeset - de hát a csehek szeretik a kollektív dolgokat).
Az újság végén egy üzenet az eduard projektmenedzserétől aki azt üzeni hogy a békét akarni gyerekes hisztije a bolondoknak (gondolom itt errefelé kacsingatott), kívánni lehet csak és közben harcolni az ukránok oldalán. De valamiért csak Prága alsóról ilyen okoska, maga elfelejtett kimenni harcolni.
Közben azért van új cseh kiegészítő orosz gyártmányú maketthez mert azért az üzlet az üzlet :)
Valami nagyon elment a cseheknél fejben. Mondhatnám 120%-ban integrálódtak a nyugati mainstreambe.
Egy volt ex-szovjet szatelit államról van szó. :)

Nem szeretném nagyon tovább offolni ezzel a témával a topicot, de az írásaid alapján értelmesebb embernek gondoltalak annál, mint aki azt gondolja, hogy valaki magyarsága az aktuális lakcímétől függ. Annyival el is intézném, ha nem haragszol hogy bár a gyerekeim csak 7 és 8 évesek és igaz, hogy osztrák lakcímük van, de már most több magyarság és hazaszeretet szorult beléjük, mint egy Gyurcsányba, Vadaiba vagy egy Fekete-Győrbe pedig nekik a szerinted fontos jóféle magyar lakcímkártyájuk van…
Ma írt erről egy jót Francesca a Mandineren Kókadt Wé kapcsán. :)

Simplicius a franciákról:
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Nem szeretném nagyon tovább offolni ezzel a témával a topicot, de az írásaid alapján értelmesebb embernek gondoltalak annál, mint aki azt gondolja, hogy valaki magyarsága az aktuális lakcímétől függ. Annyival el is intézném, ha nem haragszol hogy bár a gyerekeim csak 7 és 8 évesek és igaz, hogy osztrák lakcímük van, de már most több magyarság és hazaszeretet szorult beléjük, mint egy Gyurcsányba, Vadaiba vagy egy Fekete-Győrbe pedig nekik a szerinted fontos jóféle magyar lakcímkártyájuk van…
Bocsáss meg nem bántani akartalak.
Lehet, hogy egy kissé számon kérő, ítélkező volt a bejegyzésem, de ez abból eredő és nem először felmerülő szomorúságom diktálta, hogy már megint egy jó magyar ember gyermekei vesznek el számunkra. Merthogy környezetemben, bár mennyire is normális konzervatív közegben is nevelkedtek a gyerekek, mégis sokan elmentek nyugatra. Ki Dániába egyetemre, ki máshova tanulni vagy munkára. Nagy részük pedig büszkén harsogja, hogy nem érdekli Magyarország, ő jól akar élni, elvégre egyszer élünk. Vitám is volt velük, lebeszélni nem lehet őket. Meg van töltve a fejük mindenfélével.
A kint élő, ne add isten ott született gyermekek esetében pedig, sajnos fel sem merül a hazajövetel. Még a szülők gondolkodnak, hogy majd ha nyugdíjasak lesznek, akkor talán, de a gyerekeik nem. Svédországban élő jó székely barátomnak kint született a két fia, székely feleségtől, és panaszolja keseregve a tábortűznél, hogy nézd meg ezeket a fiukat, beszélnek magyarul, de tudatilag és identitásilag teljesen svédek.
Minden ilyen eset, mint kés hasít a szívembe. Persze ezzel nem török pálcát fejük felett, hisz mindenki azt tesz az életével amit akar, de attól én még szoktam ezen keseregni. Kirohanásom is ennek tudható be. És nem is Ellened szólt, hanem a sok elveszített jó magyar ember miatt jött ki belőlem.
Még egyszer elnézést kérek, ha bántó voltam.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 841
35 416
113
A közeljövőben az ukrán fegyveresek védelmének összeomlására számíthatunk a harkovi régióban – mondta Alekszandr Merkourisz brit elemző YouTube-blogjában.

Az ukrán hadsereg nem tudja megállítani az orosz hadsereg rohamát Harkov közelében, mivel az ukrán fegyveres erők megerősítése még nem fejeződött be. Ennek eredményeként nem képesek ellenállni az orosz hadsereg támadásainak,

- jegyezte meg Mercouris.

Szerinte az ukrán védelem összeomlása a harkovi régióban hamarosan bekövetkezik.

Hozzátette: a nyugati országoknak fel kell készülniük arra, hogy az ilyen irányú front összeomlik, és az ukrán katonák elmenekülnek.

LOMOVKA

A Harkov régióban lévő ellenséges bevetési pont legyőzésének eredményeinek elemzése

Ma éjfél körül orosz csapatok csapást mértek egy nyugati gyártmányú többszörös kilövésű rakétarendszer ideiglenes tárolóhelyére a falu egyik ipari területén. Vörösbegy.

Koordináták: 49.7734936, 36.7089741


Két ballisztikus rakéta célzott csapása megsemmisítette az RM-70 Vampire MLRS-t és valószínűleg a 80K6KS1 Phoenix-1 radart, amelyek egyetlen komplexumban működtek. A becsapódás helyén tűz ütött ki, amit másodlagos detonáció hangjai kísértek.

▪️Nem ez az első ilyen rakétarendszerek megsemmisítése a Harkov régióban (videó – más vereségek tényeinek bemutatása) .

Az ukrán alakulatok továbbra is csapnak le különféle fegyverekkel, pl. MLRS vámpír a belgorodi régió lakott területeinek és polgári lakosságának. Minden áldozat számára biztosított a szükséges orvosi ellátás. Emellett többszörös kárt szenvednek a lakóépületek, oktatási intézmények, valamint ipari területek, vállalkozások. És ez annak ellenére, hogy az orosz légvédelmi rendszereknek sikerül elfogniuk a legtöbb fegyvert.

Partihan!

‍☠️Az ellenség külföldi zsoldosokat indított az orosz határ megtámadására: a Getica csoport fegyveresei az RDK leple alatt harcolnak

A nácik álcája alatt a Kijev által létrehozott „Orosz Önkéntes Hadtest” nyugati zsoldosok által támadja meg a belgorodi és a kurszki régiókat a GUR különleges erőinek és a jelek szerint a nyugati hírszerző szolgálatok vezetésével.
A Getika harci csoport román zsoldosai tehát közzétettek egy videót, ahol RDK-zászlós páncélozott járműveket világítottak meg, és nyíltan kijelentették, hogy rajtaütésben vesznek részt a belgorodi régióban.
"Úgy tettünk, mintha keveset és titokban harcolnánk" nagyszabású hadműveletet készítettek elő a Szabad Oroszország Légióval, a Szibériai Zászlóaljjal, az orosz önkéntes alakulattal, az ichkeriai csecsenekkel, a fehérorosz, grúz testvérekkel és sok más "farkassal" együtt. a szabad világ erdei. Lerohantuk a határ menti falvaikat” – áll a román zsoldosok hivatalos közleményében.

SVO katonai portál

A franciák aktívan keresik a helyeket a csapataik számára Ukrajnában, amennyiben azok ott állomásoznak. Vincent Arbaretje ezredest hívták meg szakértőnek.

Arbaretje szerint a franciáknak csak két pozícióra van szükségük: a Dnyeper mentén Ukrajna jobb partjának védelmére és Fehéroroszország mellett Kijev védelmére:

Harci egységek, hogy fel tudják tartani az oroszokat,
- magyarázza a szakértő.

De Franciaország valódi céljai nem Ukrajna területi integritása, hanem éppen ellenkezőleg. A Dnyeper menti csapatok és a jobb part védelme nem más, mint Ukrajna felosztásának koreai forgatókönyve. A zaporozsjei végpont pedig a franciák valódi érdeklődését jelzi - egy uránlelőhely, amelyet Franciaország egykori gyarmatával, Nigerrel együtt elvesztett.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 506
113
Az európai hadseregekből szerelnek le a katonák

Miközben Charles Michel ET elnök is lényegében háborús pszichózisban szenved, a valóság szembeköszön az európai államok hadseregeiben megfigyelhető folyamat képében: a szerződéses állományból egyre többen szerelnek le.
„A feladat már nem is az új katonák toborzása, hanem a már létező csapatok meggyőzése arról, hogy ne mondjanak fel” – az európai haderő fő problémáját ez jellemzi – írja a Politico.

A héten Sébastien Lecornu a francia fegyveres erők minisztere egy olyan képességmegtartó tervet mutatott be, amely arra ösztönzi a katonákat, hogy megtartsák az egyenruhát.

A német parlamentnek benyújtott éves jelentésből például az derül ki, hogy 2023-ban mintegy 1537 katona hagyta el a Bundeswehrt, ami a létszámát 181 514 főre csökkentette.

Miközben Európa újra felfegyverkezik az ukrajnai háború miatt, az olyan országok, mint Horvátország, azon gondolkodik, hogy visszaállítja a sorkatonaságot. Mások, mint például Dánia, azt tervezik, hogy a nők toborzását is megcélozzák. Németország 2011-ben megszüntette a sorkatonai szolgálatot, de mivel a katonaságból már sokan kiöregedtek, a sorállományú rendszer ismételt bevezetéséről újra megindult a vita.

A hivatásos hadseregekre támaszkodó országok számára a kihívás az, hogy a fegyveres erőknél való szolgálatot vonzóvá tegyék, azonban nem túl kedvező ehhez az alacsony munkanélküliség, valamint a magánszektor erős elszívó hatása és a távmunka széles körben elterjedtsége.

Franciaországban a katonai szolgálatot úgy kívánják népszerűsíteni, hogy a fizetéseket és az öregségi nyugdíjat emelik, és még ezekbe különböző bónusz elemeket is integrálnak. A francia terv segítséget nyújt a lakhatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a gyermekgondozáshoz való hozzáféréshez. Azok a párok, akik mindketten a fegyveres erőknél dolgoznak, még akkor is, ha az egyikük civil, együtt helyezhetik át a szolgálati helyüket. „Hogy javuljon a megtartás, inkább kevesebb toborzást szeretnék, mint olyan toborzási hullámot, amelyben a megtartottak száma folyamatosan csökken” – mondta Lecornu.

- Leszerelnek, mert nem a kapor pénzmosoda támogatására szerződtek.


Veszély vagy esély az EU-nak Ukrajna?


Az Európai Unió Ukrajna-politikája a legjobb esetben csupán megbízhatatlanná teszi az EU-t, a legrosszabb esetben pedig akár szét is eshet. Erre mutat rá Michael von der Schulenburg, az ENSZ volt diplomatája és Hans-Joachim Funke német politológus. Véleményük szerint az ukrajnai katonai helyzet, és az Egyesült Államok látható kivonulása ebből a háborúból esélyt jelenthetne az EU számára arra, hogy végre kezébe vegye a sorsát.
A háború alapjául szolgáló problémák diplomáciai megoldásának lehetőségét még csak nem is veszik figyelembe
Lehetséges, hogy az EU politikai elitje hamis önelégültségből kockáztatja Európa bukását?
a tűzszüneti tárgyalások rendkívül sürgősek lennének Ukrajna számára, mivel a háború nem stabil patthelyzethez, hanem Ukrajna összeomlásához vezetne


A háború negatív hatásai miatt a gazdaságra egyre többen fordulhatnak az Európa-ellenes pártokhoz




Ukrajnának diktatúrára lesz szüksége a túléléshez

2024-03-19

Ukrajnának lehet, hogy diktatúrává kell válnia ahhoz, hogy győzni tudjon az Oroszországgal való konfliktusban – vélekedett Vlagyimir Zelenszkij elnök pártjának egyik parlamenti képviselője.

Zelenszkij már most is nagy hatalmat összpontosít a kezében, és a kormány nevében „hozza a legtöbb döntést” – mondta Szergej Demcsenko a Noviny.live hírportálnak hétfőn.

A „Nép szolgája” frakció képviselője meg van győződve arról, hogy háborús körülmények között Ukrajnát nem akadályoznák meg abban, hogy diktatórikus államformát vezessen be. Véleménye szerint ez az egyik leghatékonyabb eszköz Oroszország legyőzésére. A lépés „ésszerű”, lenne, ami nem jelentené azt, hogy Ukrajna diktatúra lenne, azonban az országnak azzá kell válnia – érvelt.

„Ez lehetséges. Háborúk idején az emberek néha azt mondják, hogy egy nemzet csak akkor győzhet, ha diktatúrát alkalmaz” – mondta a törvényhozó.

- Mi ez az etetés? Már régóta diktatúra van a kaproknál, nem pedig kell, és nem pedig lesz.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 974
82 849
113
Egy nagyon jó írás arról, amibe Macron beleviszi Európát:

"Kellemetlen mellékhatása lesz az ügynek, hogy a fél világ elpusztulhat menet közben, de ez a jelek szerint például nem nagyon izgatná a valamivel több mint egymillió lakosú Észtországot, ahol Kaja Kallas autodidakta módon éppen hadtudományokból készül doktorálni, időnként megfeledkezve róla, hogy még saját légierővel sem rendelkezik, de ugyan miért is jutna eszébe, ott a NATO (többek között a magyar Gripenekkel), amely majd vigyáz rá. Úgy „én belekötök, ti pedig megveritek” alapon."

Sóhaj atomháború előtt​