[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 517
20 263
113
Mégis kik akarnak bevonulni ?
Franciák, britek, lengyelek, észtek, lettek, litvánok, csehek... A többiről meg majd kiderül. Természetesen "nem harcolni" mennének, csak felváltani az ukránokat, hogy azok mehessenek a darálóba. Persze kérdés, hogy pl. az eddig leszállított HIMARS- ok nyugati kezelői azok minek számítanak, harcolónak, kiképzőnek vagy csak nézelődőnek?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 577
47 736
113

Az ukrán fegyveres erők éjszakai támadása: 57 UAV-t lőttek le csak a krasznodari terület felett​

Az orosz védelmi minisztérium szerint az elmúlt éjszaka leállították a kijevi rezsim számos terrortámadási kísérletét amerikai ATACMS hadműveleti-taktikai rakétákkal és repülőgép típusú pilóta nélküli légi járművekkel.

A szolgálati légvédelmi rendszerek 9 ATACMS hadműveleti-taktikai rakétát és 1 UAV-t semmisítettek meg a Krími Köztársaság területe felett.

3 UAV-t semmisítettek meg a belgorodi régió területén.

57 UAV-t semmisítettek meg és fogtak el a krasznodari terület felett.
Источник: https://rusvesna.su/news/1716096419


Felvételek egy orosz pilóta nélküli csónak "tesztjéről" az északnyugati katonai övezetben, legfeljebb 250 kg TNT-egyenértékű robbanófejjel⚡️


Támadás Volchanszk ellen.

Volchanszk:
információ érkezett arról, hogy az orosz egységek áttörték az ellenséges védelmet az orvosi főiskola területén, és dél felé haladnak a város strandjára, az ellenség visszavonult a déli partra, a tűzoltóság felé. Volcsanszk északi partján az Ukrán Fegyveres Erők beástak a líceum és az Ukrtelecom épülete területén, de helyzetüket bekerítés fenyegeti.
Az ukrán források megerősítik a központi kórház területén lévő pozíciók orosz katonai ellenőrzését, valamint a Csehov, a Korolenko, a Gogol és a Szobornaja utcákon végrehajtott támadási műveleteket.
Staritsa település orosz csapatok általi megszállásáról szóló információkat is megerősítik.

Liptsy: Az orosz csapatok folytatják a támadást Glubokoe falutól délnyugatra fekvő dachák területén, az erdősávok mentén a 212-es magasságban és Liptsy falu közeli megközelítésein. Mellesleg, Liptsy stratégiai jelentőségű Harkovhoz (17 km-re) való közelsége , valamint a szomszédos nyugati és keleti magaslatok miatt, amelyek ellenőrzése lehetővé teszi a fegyveres erők harkovi csoportjának összes kulcsfontosságú ellátó útját.



Összefoglaló 2024. május 19-én reggel

▪️Az elmúlt hét Shoigu új pozícióba költözése és Belousov új védelmi miniszteri kinevezése mellett telt el. 2024. május 14-én, kedden az Oroszországi Nyomozó Bizottság büntetőeljárás megindítását és az orosz védelmi minisztérium személyzeti osztályának vezetőjének letartóztatását jelentette be Kuznyecov korrupciós jellegű cselekményei miatt, amelyet a most távozó vezetés idején követett el. az Orosz Fegyveres Erők Vezérkarának 8. Igazgatósága (HRT, államtitkok védelme). A HM Testülete nem hozott drasztikus változtatásokat a tárca vezetésében, de ezek várhatóak és rendkívül szükségesek. Csakúgy, mint a letartóztatott Timur Ivanov esetében, „mindenki mindent tud”, de az összes tisztviselőn végzett egyszeri munka az ellenkező hatást eredményezheti.

Belousov nehéz „örökséget” fogadott el, ismerős fájdalmakkal. A „szép beszámolók” továbbra is zavarják a helyzet objektív értékelését és a helyes vezetői döntések meghozatalát, ezért állt elő a „hibázni igen, hazudni nem lehet ” tézissel . A hadsereg ellátása kis drónokkal, elektronikus hadviselés, optoelektronikai és hangmetrikus rendszerekkel, kommunikációval, légvédelmünk megerősítése, a hadigazdaság „normál harcba” hozása nevezhető meg célként. A főparancsnok feladatait az új miniszter bejelentette, sok a tennivaló.

▪️Az új, harkovi irányban csapataink ütközőzónát alakítanak ki, heves harcok folynak, számos települést elfoglaltak, amelyeken az ukrán fegyveres erők védelme összeomlott. Az ellenség botrányokba és lopásokba keveredett a mérnöki akadályok építése során, de sikerült más irányokból tartalékokat vonni, és lelassítani csapataink előrenyomulását Lipcsy és Volchansk falu közelében. Az orosz hadsereg burkolt manőverrel és FAB- és tüzérségi csapásokkal válaszol.

▪️Az ellenség a frontvonalban lévő Kurszk és Belgorod régiókat naponta lövöldözi, ez utóbbiak lakosai ellen NATO-országokból szállított fegyvereket vetnek be, aminek tisztelt osztályaink ígérete szerint súlyos következményekkel kellett volna járnia Kijev számára. A beígért akciót azonban még nem figyelték meg a nyilvánosságban.

▪️Csapataink előrenyomulása az Ocheretinsky párkányon Avdejevkától nyugatra lelassult dél felé csapataink heves harcokkal haladnak előre. Az Orosz Fegyveres Erők fenntartják a kezdeményezést Kupjanszkij irányában Kislovka térségében . Véres csaták zajlanak Csaszov Yar keleti részének közelében.

A Krasznohorivka elleni támadás Juzsnodonyeck irányában folytatódik. A zaporozsjei fronton csapataink megrohamozzák az ukrán fegyveres erők drónjaitól és tüzérségétől súlyos veszteségeket szenvedő, szerencsétlenül járt Rabotinót , miközben magában a lerombolt faluban nincs hol megvetni a lábát, gyakorlatilag nincs lőcsata. Ebben a szektorban a Verbovoy előrelépését remélik , de nyilvánvaló okokból a tempó is alacsony.

▪️A hetet az ukrán fegyveres erők drónokkal és rakétákkal végrehajtott hatalmas csapásai jellemezték a Krím-félszigeten és a krasznodari területen . Az ellenség célpontjai katonai repülőterek, finomítók és kikötői infrastruktúra. Az ellenség mindenekelőtt gazdasági kárt okoz, amely egyértelműen meghaladja a normál légvédelmi szervezés költségeit.

▪️Így az orosz hadsereg egésze megtartja a kezdeményezést a front teljes hosszában, megnyílt egy új irány, amely más szektorokból vonja ki az ukrán fegyveres erőket. A harcokban a NATO által támogatott katonai gépezet szisztematikusan megsemmisül. Jelenleg „lehetőségek ablaka” van a repülésünk számára, hiszen az ellenség légvédelmi rendszerei kidőltek vagy kimerültek, és már nincs sok idő hátra az új rendszerek kiszállításáig Nyugatról.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 242
26 061
113
516142_O.jpg

ykr33-170524-1200.jpg

eb699328-fcc1-4f7f-b81f-00ed70247305_F.jpg
10569652_original.jpg

756638449108679.jpg
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
946
11 071
93
Engedd már el ezt a hülyeséget. A kutyan nem fog háborúzni az oroszokkal. Se az oroszok nem akarnak se a nyugatiak.
Ja, senki sem akar belesodródni a háborúba, ez igaz. Ugyanakkor a fél atlantista brigád szívesen venné ha valami balfasz belesodródna helyettük.
Ukrajnának sikerült. Aztán a bukaresti kilenceket megszondázták, csak annyira nem hülyék mint azt Washingtonban/Londonban gondolták. Nálunk is van fizetett majmuk aki téged is küldene "ha a Nato úgy dönt". Tényleg elhiszed hogy nekik egy magyar/román/lengyel értékesebb mint egy ukrán? Mert utóbbiaknak addig kell harcolni amíg mondják, lásd Bojót. Biztos azért üresek az utcák mert saját akaratukból akarnak a frontra menni.
Nincs NATO, szerződés, szövetség, barátság, gerinc, humánum, jövőkép és semmi, ami a pénz útjába állhat. Ez az atlantista kultúra alapja, hite, bármilyen bizalom feléjük veszélyes naivitás. Mesél erről a történelem és a halott szövetségeseik.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 386
79 315
113
Ja, senki sem akar belesodródni a háborúba, ez igaz. Ugyanakkor a fél atlantista brigád szívesen venné ha valami balfasz belesodródna helyettük.
Ukrajnának sikerült. Aztán a bukaresti kilenceket megszondázták, csak annyira nem hülyék mint azt Washingtonban/Londonban gondolták. Nálunk is van fizetett majmuk aki téged is küldene "ha a Nato úgy dönt". Tényleg elhiszed hogy nekik egy magyar/román/lengyel értékesebb mint egy ukrán? Mert utóbbiaknak addig kell harcolni amíg mondják, lásd Bojót. Biztos azért üresek az utcák mert saját akaratukból akarnak a frontra menni.
Nincs NATO, szerződés, szövetség, barátság, gerinc, humánum, jövőkép és semmi, ami a pénz útjába állhat. Ez az atlantista kultúra alapja, hite, bármilyen bizalom feléjük veszélyes naivitás. Mesél erről a történelem és a halott szövetségeseik.
Milyen magyar vagy román? Szerinted mi vagy a románok képesek vagyunk Kelet-Ukrajnában háborúzni? A lengyelek esetleg, de őket meg nem engedik.
Felejtsük el ezt a blődséget. A nyugatnak teljesen tökéletes a mostani szituáció.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 715
86 318
113
Ja, senki sem akar belesodródni a háborúba, ez igaz. Ugyanakkor a fél atlantista brigád szívesen venné ha valami balfasz belesodródna helyettük.
Ukrajnának sikerült. Aztán a bukaresti kilenceket megszondázták, csak annyira nem hülyék mint azt Washingtonban/Londonban gondolták. Nálunk is van fizetett majmuk aki téged is küldene "ha a Nato úgy dönt". Tényleg elhiszed hogy nekik egy magyar/román/lengyel értékesebb mint egy ukrán? Mert utóbbiaknak addig kell harcolni amíg mondják, lásd Bojót. Biztos azért üresek az utcák mert saját akaratukból akarnak a frontra menni.
Nincs NATO, szerződés, szövetség, barátság, gerinc, humánum, jövőkép és semmi, ami a pénz útjába állhat. Ez az atlantista kultúra alapja, hite, bármilyen bizalom feléjük veszélyes naivitás. Mesél erről a történelem és a halott szövetségeseik.
Ne felejtsük el a fegyverbiznisz, szervkereskedelem, termőföld és gyógyszerbizniszt ami miatt a történet az utolsó ukránig zajlik.

Ebből egy is milliárdos biznisz, egyben, főleg előre leosztott történettel csak akkor érhet véget, ha megnyerik a ruszkik.

Most ért véget a Franklin az Apple TVn. Az utolsó rész arról szólt, hogy megkötik a békét. Folyamatosan ott sündörögtek a háttérben brit oldalon olyan alakok, akik közül az egyik ellenezte Kanada átengedesét, ill. Új-Fundland elvesztesét, a másiknak Floridában volt birtoka, az meg a kártérítésért fúrta a békét.

Aztán amikor az amerikaknak elég volt a Új-Fundland halászati joga, eldőlt, hogy Florida spanyol lesz, az amerikaiak meg vállalták, hogy a kongresszus 1x kifizeti a briteknek a kártérítést, a gáncsoló emberek lekoptak, a britek azonnal meg megkötötték a békét az amerikaiakkal, mert mindkettő ki akart cseszni a franciákkal, akik mindkettővel ki akartak cseszni.

A következmények utána közismertek: az USA elvette/megvette a spanyoloktól és franciáktól amit akart, Kanadában a britek 1812ben szétrúgták az USA seggét, a franciáknál pedig kitört a forradalom 1789ben.

Most is helyettesítsünk bele egyes országokat a történetbe, a többi meg úgyis ismétli önmagát ...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 755
9 098
113
Nem az oroszoknak lobbizik, hanem a saját jól felfogott érdekében nem akar belesodródni egy háborúba, amit a "szövetséges" USAkok provokáltak ki a szomszédságunkban. Azért ez nem ugyan az! A NATO tagság meg nem az USA érdekeinek kiszolgálásáról szól, hanem a kölcsönös védelemről. Tudtommal Ukrajna nem tagja a NATO-nak.
Érdekes módon ezt egyedül a magyar kormány látja így a nyugati világban, nyilván nincs köze az egészhez az orbán rendszer gazdasági kapcsolatainak Oroszországgal.
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 103
3 157
113
Milyen magyar vagy román? Szerinted mi vagy a románok képesek vagyunk Kelet-Ukrajnában háborúzni? A lengyelek esetleg, de őket meg nem engedik.
Felejtsük el ezt a blődséget. A nyugatnak teljesen tökéletes a mostani szituáció.
Hát rohadtul nem! Vedd figyelembe a dollár és a gazdasági háttérbe szorulást is.Társadalmi problémák?Megvannak?Itt és most a "nyugati civilizáció"(bármit is jelentsen ez)vív élet halál harcot.Szerintem vesztésre áll.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 242
26 061
113
https://eadaily.com/ru/news/2022/08...vyh-ust-a-takzhe-o-neobychnom-udare-vs-rossii
Kivonat a cikkből.
Az Orosz Légierők légi optikai/rádiófelderítő eszközeinek, valamint az Légierő és Stratégiai repülő erőknek a többcélú csapásmérő platformjaiba történő egyetlen „információs mezőbe” integrálása bevált a Donbass-i hadműveleti terepen (TVD).
ce66b89dea7b6521dbc6c5df73b60.jpeg

BM-30 Szercs
3p_minoboroni_centr_0cb.jpeg

Sz-400 menetben
3p_niz_s400_c50.jpeg

Sz-400 Készültségben a Krím félszigeten

tass_24774042_4e7.jpg

152mm 2Sz-3 Akácija
RIA_8348285-pic4_zoom-1500x1500-25093.jpg
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 796
56 310
113
Franciák, britek, lengyelek, észtek, lettek, litvánok, csehek... A többiről meg majd kiderül. Természetesen "nem harcolni" mennének, csak felváltani az ukránokat, hogy azok mehessenek a darálóba. Persze kérdés, hogy pl. az eddig leszállított HIMARS- ok nyugati kezelői azok minek számítanak, harcolónak, kiképzőnek vagy csak nézelődőnek?
Katasztrófaturisták. :)
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 069
24 321
113
Érdekes módon ezt egyedül a magyar kormány látja így a nyugati világban, nyilván nincs köze az egészhez az orbán rendszer gazdasági kapcsolatainak Oroszországgal.
Most ezzel arra akarsz utalni, hogy ha itt senki nem ért veled egyet akkor nincs vagy nem lehet igazad? :)

kénytelen voltam így megkérdezni, mert így fogod látni, hogy nagyon rossz volt az érvelésed, mondhatni totál logikátlan.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 811
35 085
113
Érdekes módon ezt egyedül a magyar kormány látja így a nyugati világban, nyilván nincs köze az egészhez az orbán rendszer gazdasági kapcsolatainak Oroszországgal.
A horvát köztársasági elnök is ezen az állásponton van. A szlovák kormany Fico óta hasonszőrű. Az írek is elég jól elzárkóznak bármi konkrettol.