Ugye több alkalommal vízionáltam az utóbbi hónapokban, hogy teljesen beszakad az ukrán védekezés, összeomlik a front.
Azonban utólagos infók alapján erősen úgy fest, az oroszok mindenhol egészen véletlenül épp akkor 'merültek ki' amikor az áttörés nagyban bekövetkezett volna, más források szerint amelyik frontszakaszon érezhető volt, hogy az ukránok nem bírnák tovább a nyomást onnét levették a terhelést és//vagy máshová helyezték azt át..
Erősen gyanítható, hogy az oroszoknak nem áll szándékában befejezni a történetet, legalábbis nem túl hamar -- szerintem megvárják még az EU betol pár ezer milliárdot a sztoriba, amit elégetnek FAB-kkal meg tüzérséggel fillérekből -- és még a gatyánk is rámegy erre, az unokáing is ezt fogják nyögni.
Szerintem az orosz iszonyatosan fél, hogy csapdába rohan, jó okkal. Szóval nem kockáztat, mert a céljait elérni úgyis hosszú folyamat lesz.
Kellett három év, de nagyjából látszik, mi volt és lesz az orosz folyamatok iránya, amit ez a tágyalási színjáték tökéletesen megerősít. Olyan apró hírmorzsák, hogy egy gazdasági vezető váltotta Sojgut, vagy, hogy azért nem kapta meg idén a VKS a 20 ígért Szu-57-est, mert (most már tudjuk) Algériának gyártottak.
Az orosz semmiféle békére nem készül, hanem a gazdasági/hadiipari potenciáljára koncentrál, hogy képes legyen 2-5-10 év múlva is folytatni, pontosabban lezárni ezt az egészet. Ha bele is mennek bármiféle tűzszünetbe (nem hinném, felkoncolnák Lavrovékat), azt is max akkor, ha fixen tudnák, mikor kezdik újra és az idő nekik hasznosabb lesz, mint az ukránnak. Csakhogy azt sehogy sem látom, miképp történhetne meg - elég csak arra gondolni, hogy az ukrán légierő teljesen át tudna állni nyugati tipusokra, és akkor az életben nem számolnák fel még egyszer (folyamatos utánpótlás).
A front áttörésének kérdése pont ez - lehet tényleg itt-ott beszakaadhatna a front már most is, de ezt nem akarják, nekik az kell, hogy annyira elvékonyodjon az ukrán, hogy semmi esélye se legyen bármit is átcsoportositani, ha egyszer tényleg elindulnak... valamerre. Három éve az megy, hogy mindenhol kell nyomást gyakorolni, semmi erőkoncentráció - ezzel eszik meg az ellenséget (a bombázással meg a tüzérséggel együtt), a cél szerintem az, hogy mindenhol egyszerre vékonyodjon el olyannyira az egész front, hogy ahol tényleg átmennek rajta, oda már ne maradjon semmi betömni a rést. Vagyis az ukrán még nem merült le eléggé, még tudna reagálni. Vagy talán a NATO tervez valamit erre az esetre és tudnak erről. Esetleg annyira el akarják véreztetni az ukránokat, hogy menetből bevehessék az egész országot. Fene tudja.
Szóval még darálni kell (bár nem sok maradt, de biztosra mennek), nem sietnek, mert úgysem törekednek megegyezésre.