Én azt nem értem hogy lehet dupla költség ha heti 2 napot home office-ben tölteni ahhoz képest, hogy minden nap bejársz. Vagy a full home officet hasonlítod a heti 3 nap bejáráshoz?
A home office munkaállomás kb. +1 monitor. Asztal általában minden lakásban van, a laptopot meg viszed ahol dolgozol.
Heti 3 napot (vagy többet, mert ahol ez elvárás ott hamarosan több is az lesz) bejárni már csak közelebbről reális, ahol minden drágább. Vagy a dugóban rohadsz, ha autózol, és inkább apránként akarod kifizetni azt a pénzt, meg azt inkább jobb autóban tudod csak elviselni. Home office egyik nagy értelme, hogy olyan környezetben élhetsz, ahol olcsóbban kapsz többet a pénzedért, közelebb lehetsz a családodhoz, stb. de ehhez a bejárás pénz és idő költségével egyensúlyozni kell. Ja, tedd hozzá, hogy a fizetetlen utazással töltött időd a szabadidődből, a családodtól veszed el. Ami drága. A legdrágább.
Nekem a város széléről a heti 1x bejárás a város belsejébe tehernek érződik már, pedig csak ~40 perc ajtótól ajtóig, benne kellemes tempójú 10 perc sétával, mert kevés időm van magamra és a szeretteimre, és ez elpocsékolt idő, az irodában nem tudok úgy rugalmas sem lenni az időbeosztásommal, hogy ha késő este egy transzkontinentális hívásom van, akkor ebéd után ledőlök egy órát szundítani.
A felszerelésről:
Nem tudom mit/hogy dolgozik akinek a home office mukaállomás csak egy extra monitor, de hogy nem 8 órát számítógép előtt, az biztos, vagy hamar rámegy az egészsége. Valamint az is, hogy a teljesítményével kapcsolatos elvárások pont olyanok, ami alapján megindokolható utána, hogy a home officeban nem termelékenyek az alkalmazottak.
1. állítható magasságú íróasztal (ma már nem drága)
2. minőségi szék (ez ma is drága)
3. +1 JÓ monitor (most vettem egy rendes egy kábeles USB-C -set, mert meguntam a kábeldzsungelt, meg a töltő pakolászást, ez már nem túl drága)
4. egy jó headset
5. Egy olyan hely, ahol a fényviszonyok megfelelőek, hogy a szemed ne rontsa nagyon. Monitor mögött nem lehet ablak. Monitor nem tükröződhet. az egész egy olyan helyen, ahol nem érik folyton zavaró tényezők őt, vagy a vele távolról dolgozókat. (nem hallatszanak be zajok, nem jön a kutya/cica/gyerek pár percenként oda). Ez egy extra (fél)szoba tipikusan. Ami pénz. Nem kevés. A munka tér és a személyes/családi tér elválasztása kritikus a mentális egészség és munka-szabadidő egyensúly megőrzéséhez.
6. redundáns internet szolgáltatás (pl. egy korlátlan mobilnet a normál net mellé...)
7. White board. Nekem jó gondolkodni. Kollégákkal együtt nem lehet az itthoni whiteboardon, de magamban is van értelme. Ez papírral helyettesíthető mondjuk.
Egyéb esetben back to office lesz a vége, mert alig dolgozik, nem hatékony, esetleg másokat is feltart.
Ha minden nap bejársz amúgy is, ebből semmi nem kell, a fő megtakarítás a 6-10 négyzetméter ingatlanod. Ha viszont néha kell ez, de amúgy majdnem mindig be is jársz, akkor közel kell drága ingatlanban lakj, és még ezt is ki kell csengetni. Vagy tönkremegy a gerinced, szemed pár év alatt. (amúgy is, csak lassabban)