[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Én csak azon spekulálok hogy Trump bíró inkább az oroszoknak fúj..Az ukránokat bátoritgatják a kiugrásra az oroszokkal meg ugyse lehet csináni semmit mennek előrefele mig megfelelő nem lesz az ajánlat..Engem csak ez feltevés izgat hogy Trump és Putyin a háttérben lerendezték Ukrajnát és valójában hol a megegyezési határ.Ezeket a háborus szponzorokat nem értem .Kinek milyen.érdekeltsége van áttekinthetetlen nekem.De szerintem az Usa cuccairol simán megegyeznek ha orosz részen van is.Meg talán a többikérőll is.
Minél később fújják le a meccset, annál kevesebb marad Ukrajnából. Te úgy nézed, h most, ebben a pillanatban Ukrajna hogyan áll, nem veszed figyelembe, h mi lesz 1 hónap - 3 hónap - fél év múlva. És hát ez nem foci, ahol a vesztésre álló csapat a 96. percben még nyerhet. Az ukrán vezetés meg olyan pozícióba lavírozta magát, hogy nem tudnak kiállni, és azt mondani, h ha most nem fejezzük abba, akkor nem marad semmink. És baromi nehéz lesz megértetni a társadalommal, h tök fölöslegesen mészároltatták le a rokonaikat, mert rosszabb békét kötnek, mint amilyen nem kellett 2022 áprilisában.
Az oroszok meg még mindig nem kaptak olyan ajánlatot, aminél ne lennének jobb helyzetben 1 hónap - 3 hónap - fél év múlva.

És igen, Ukrajna kapitulációja. Ugyanis már 2022 áprilisában kapituláltak volna (értsd: belementek az oroszok lényegi követeléseibe, mint no NATO, kicsi hadsereg, orosz kisebbség helyzete), ha valaki nem mondja nekik, h van egy jobb ötletem. Az orosz lényegi követelések nem változtak, ellenben jött mellé a területi követelés is. Most meg a nyugati félteke vért hugyozik, h ezt átkeretezze döntetlenre, és Trump a gonosz, mert az oroszoknak fúj. Hát baszki, az oroszoknál vannak az aduk.

Amúgy miért gondolja bárki erre a béketrvre, hogy ez győzelem Oroszországnak? Jelenleg Oroszország 4 megye tejes területére (tehát még az általuk nem birtokolt területekre is) tart igényt. Ez a béketerv ezt nem teljesíti. Sőt, igazából Oroszországnak elfoglat területeket kellene átadnia Ukrajnának...
Ami a gazdasági részét illeti, kérik vissza a lefoglalt orosz vagyont, ezt sem teljesíti, hisz ebből építenék újá Ukrajnát. A szankciók azonnali feloldását kérik és nem meglepő módon ezt sem teljesíti, hisz fokozatos szankciófeloldásokról beszél (mondjuk el nem tudom képzelni, hogy az EU szankcióiról hogy alkudozhat Trump).
Az egyelen dolog ami teljesül az a NATO tagság kizárása, de az EU-s tagságról egy szó sem esik benne (mondjuk az pont olyan vágyálom, mint a NATO tagság...).

Szóval miben is győzelem ez Oroszországnak? Mert gyakorlatilag semmit nem kap ami még nem az övé, de át kell adni olyan területeket, amik már az övé.

Miben vereség ez Ukrajnának? Gyakorlatilag semmit nem kell adnia ami az övé lenne, de kap olyat, ami jelenleg nem az övé, ezen túlmenően minimum 200 milliárd Dollár értékben építik újá az országot.

Amúgy miért gondolja bárki erre a béketrvre, hogy ez győzelem Oroszországnak? Jelenleg Oroszország 4 megye tejes területére (tehát még az általuk nem birtokolt területekre is) tart igényt. Ez a béketerv ezt nem teljesíti. Sőt, igazából Oroszországnak elfoglat területeket kellene átadnia Ukrajnának...
Ami a gazdasági részét illeti, kérik vissza a lefoglalt orosz vagyont, ezt sem teljesíti, hisz ebből építenék újá Ukrajnát. A szankciók azonnali feloldását kérik és nem meglepő módon ezt sem teljesíti, hisz fokozatos szankciófeloldásokról beszél (mondjuk el nem tudom képzelni, hogy az EU szankcióiról hogy alkudozhat Trump).
Az egyelen dolog ami teljesül az a NATO tagság kizárása, de az EU-s tagságról egy szó sem esik benne (mondjuk az pont olyan vágyálom, mint a NATO tagság...).

Szóval miben is győzelem ez Oroszországnak? Mert gyakorlatilag semmit nem kap ami még nem az övé, de át kell adni olyan területeket, amik már az övé.

Miben vereség ez Ukrajnának? Gyakorlatilag semmit nem kell adnia ami az övé lenne, de kap olyat, ami jelenleg nem az övé, ezen túlmenően minimum 200 milliárd Dollár értékben építik újá az országot.
az Ukrajna határai előtte és utána térkép azért gondolom neked is elmond valamit ugye .. vagy nem ? mert ha nem ,akkor nem nagyon van miről beszélni .
azt meg egy külön sztori lesz majd amikor eladja a nyugati mainstream,nektek,hogy az eredeti területek kb 20-25% elvesztése végül is nem kudarc,hanem egy fényes, világraszóló diadal ..

ui: Putyin legutóbbi nyilatkozataiban nem zárkózott el Ukrajna EUs-tagságától, az egyébként sem kitétel náluk, az ukrán NATO tagsággal ellentétben.

Orosz katona PKM-el próbálja elhárítani a rá támadó drónt (nem sikerül), pár méterre mellette csapódik be és durran, kicsit köhög, megrázza magát, valószínűleg sérülten megy tovább (ha már a repeszhatás meg a hatásos elhárítási távolság szóba került).

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Pontosan, ugyanezt mondom én is. Sőt, az ukránok elvileg 5. cikkellyel megegyező értékű biztonsági garanciákat is kapnának, szóval még a NATO tilalom sem állja meg teljesen a helyét

Oroszok most szépen kivárnak és hagyják, hogy az ukrán-EU duó ugorjon neki először a tervnek
Putyin legutóbbi nyilatkozataiban nem zárkózott el Ukrajna EUs-tagságától, az egyébként sem kitétel náluk, az ukrán NATO tagsággal ellentétben
Persze, mert az egy pénzügyi fekete lyuk lenne az EU számára, hülye lenne ebbe nem belemenni

Konsztantinovka: Orosz csapatok vannak a városon belül, és utcai harcok folynak.

Videó a bal oldalon :

Mirnograd, FAB-3000 csapás, a kijevi erők 38. tengerészgyalogos brigádjának ideiglenes telepítési pontjára.

Videó a jobb oldalon :

A Kupjanszk melletti Podoli közelében az Orosz repülőgépek csapást mértek a kijevi erők 14. gépesített brigádjának állásaira.

Ukrán villamosenergia termelés és hálózat helyzete:

Látszik, hogy a 2016-os EU-s villamos energia távlati fejlesztési terv értelmében, Ukrajnának kiemelt szerepet szántak az EU-s Zöldenergia, az Időjárásfüggő Erőművek termelésének szükségszerű alámankózására -itt Magyarországon is ezért lett rekonstruálva az 1990 előtt épített 750 kV-os rendszer - Ukrajna felé - onnani import céllal, a Paks II tovább építése helyett.

Németország e terv szerint , még az első lövés után is bízva a tervben - kivégezte a jó állapotban lévő utolsó atomerőművi blokkjait. Hogy meg ne gondolhassa magát - akkor azonnal nekiugrottak azok szétbarmolásához, mára már jóvátehetetlen és felmérhetetlen gazdasági károkat okozva saját magának.

Persze most emiatt a német, és a vele összekapcsolt EU-s villamoshálózat letolt gatyával lesi az utolsó csepp kiegyenlítő villamos energia összekaparásának lehetőségét.

Ezért volt az h Zelenszkij a harci tesztelés közben is, a Bulgáriából áthozandó, "elfekvő" 2 db orosz kompatibilis atomerőmű reaktor megszerzésében ügyködött (600 milla USD / db), persze nem a saját kútfejéből pattan ki ez az ötlet..

2025 első félévében is gőzerővel dolgoztak a kissé szétzilált villamos hálózatuk helyreállításán, 2025 első félévében ez látszik az export import mérlegükben (GWh):
Időintervallum Export Import Egyenleg
2025 I félév 677 1300 - 623

Érdekes fordulat következik be a II félévben, ugrásszerű export emelkedés után az ébresztő hidegzuhany :
július 280 255 + 25
augusztus 446 266 + 200
szeptember 634 137 + 497
október 88 358 - 270

Oka , tételesen :
Az OSINT-források (angol nyelvű) adatai szerint októberben az Orosz Föderáció Fegyveres Erői legalább 71 csapást mértek Ukrajna energetikai létesítményeire:

23 darab 110 kV-os alállomás
17 hőerőmű, vízerőmű és hőerőmű
14 vontatási alállomás
10 darab 330 kV-os alállomás
3 darab 150 kV-os alállomás
1 darab 750 kV-os alállomás

Eredménye, a 2025 novemberi mérleg:
November 1 - 20 3 276 -273

Az egyenlegből látszik hogy a hálózati sérülések miatt, az ukrajna keleti és középső régiójában szükséges, kiesett erőmű pótlásokra innen az EU-ból sem tudnak elég energiát vételezni, működő hálózati elemek hiányában

Azóta az orosz ez irányú csapások minimálisak - ismét gondolkodási időt hagyva a proxiukránokat mozgató erőknek, érdemes - e a mélységi támadásokat béke helyett tovább eröltetni Oroszország ellen, annak destabilizálása céljából.

Még egy ilyen hálózati trimmerelés - és Ukrajnában még az ezzel kapcsolatos híreket sem hallgatják olvassák villany hiányában.

Én úgy gondolom, hogy ez az amerikai béketerv próbál elébe menni a történéseknek.
Ha Pokrovszknál áttörnek az oroszok és lehetőségük lesz a jobb földrajzi terepadottságok miatt nagyobb támadásra, könnyen lehet hogy összeomlik az ukrán védelem (egyre több a dezertálás, egyre nagyobb a lakosság fásultsága és ellenállása a háborús helyzet miatt), eközben Amerika kihátrál a konfliktusból, az EU meg töketlenkedik. Szóval ha lesz egy olyan összeomlás, mint ami volt az első világháború végén a Monarchiában, az sokkal rosszabb eredményt hozhat, mint ez a béketerv.
Az oroszok simán benyelhetik Odesszát, nyithatnak egy szárazföldi határt Transznyisztriával, elvághatják Ukrajnát a tengeri kijárattól.
Szóval ehhez képest nem rossz az ajánlat, bár nem tudom mit szólt volna hozzá a Monarchia ha 1918 augusztus elején kaptak volna egy olyan békeajánlatot, hogy Magyarország bukja Dél-Erdélyt és a Horvátokat, de minden mást megtarthat (valószínüleg dühösen utasították volna vissza, pedig így utólag).
Gyanítom az oroszok hallani sem akarnak róla (most nyerésre állnak).

Ez a mostani ehetsèges bèkeszerződès szerintem az oroszok számára elfogadható. Kötöttek már ilyen bèkèt azelőtt is csak mèg mint Szovjetúnió...anno az orosz-finn háború lezárásakènt. Az is egy felsült villámháborúval kezdődött, a finnek dacos ellenállása miatt (akiket szintèn nemzetközi erők támogattak felszerelèssel). Azonban az orosz túlerő idővel felmorzsolta öket ès bizony terület vesztesèggel záruló bèkèt kellett kötniük, hogy fennmaradhassanak. Oroszország akkor stratègiai fontosságú területekhez jutott amelyeket ma is birtokol. A mostani háborút is fel lehet húzni ugyanerre az analógiára. A hadászati cèlok teljesültek a Krím ès ezzel a meleg tengeri kijárat orosz kèzen maradt, sőt szárazföldi pufferzónát sikerült kialakîtani Ukrajna ès a Krîm közott nyugati határán a nagyobb erők számára szinte áthatolhatatlan Dnyeperrel. Minden más ajándèk (terület ès lakosság növekedès, ásványkincsek ès energiahordozók, harci tapasztalat ès haditechnika fejlődèse)....Ukrajna pedig szegènyebb ès gyengèbb lesz mint 2014 előtt volt mind területèt mind lakosságát tekintve. A haderejèről nem is beszèlve. Harciasságával, nacionalizmusával ès vègtelen korruptságával csak púp lesz a NATO ès az EU hátán.

„Ez történelmünk egyik legnehezebb pillanata.

Ukrajna most nagyon nehéz választás előtt áll: vagy elveszíti méltóságát, vagy kockáztatja egy kulcsfontosságú partner elvesztését.

„Választ várnak tőlünk, de én már 2019. május 20-án megadtam, amikor megfogadtam, hogy megvédem Ukrajna szuverenitását és függetlenségét.

Természetesen acélból vagyunk, de még a legerősebb fém is eltörhet"
- magyarázta.

Az államnak működnie kell, egy háborúban álló ország parlamentjének együtt kell működnie, és egy háborúban álló ország kormányának hatékonyan kell működnie. Tudom, hogy az emberek velem vannak. A jövő hét nehéz és eseménydús lesz. Nagy nyomás nehezedik majd ránk ebben az időszakban - mondta Zelenszkij.

Vagy egy komplex, 28 pontos terv, vagy egy rendkívül zord tél, a valaha volt legzordabb, és további kockázatok.

„Egy szabadság, méltóság és igazságosság nélküli élet, miközben elvárják tőlünk, hogy bízzunk valakiben, aki már kétszer is megtámadott minket”

– mondta Zelenszkij. Hozzátette:

Jelenleg Ukrajnára nehezedő nyomás az egyik legnagyobb. Konstruktív megoldáskeresés lesz az Egyesült Államokkal.

Érveket fogok felhozni, meg fogom győzni az embereket, és alternatívákat fogok javasolni, de nem fogunk alapot adni az ellenségnek arra, hogy azt mondja, “Ukrajna nem akar békét”.

Ez nem fog megtörténni - mondta az ukrán elnök.

Európa velünk van, Európa velünk volt, és reméljük, Európa velünk lesz.”

Az elnök Ukrajna belső egységére is felszólított.

Hogyan tovább?

Zelenszkij Trump béketervével kapcsolatos nyilatkozatában megerősítette, hogy változtatásokat kíván végrehajtani rajta, de két kulcsfontosságú kérdésre nem válaszolt: mit akar pontosan megváltoztatni, és mit fog tenni, ha az amerikaiak nem hajlandók ezeket a változtatásokat végrehajtani.

Az első kérdésre a válasz nyilvánvalónak tűnik: az ukrán hatóságok többször is kijelentették, hogy az általuk jelenleg nem ellenőrzött területek átengedése Oroszországnak „vörös vonal”. Trump terve azonban az ukrán csapatok kivonását követeli meg az egész Donbászból. Továbbá Kijev következetesen ellenezte a NATO-hoz való csatlakozás tilalmát.

Emlékeztetőül, médiaértesülések szerint az Egyesült Államok november 27-ig adott haladékot Ukrajnának a terv elfogadására, azzal a fenyegetéssel, hogy elvágja a fegyvereket szállítmányokat és a hírszerzési információkat.

Ez a mostani ehetsèges bèkeszerződès szerintem az oroszok számára elfogadható. Kötöttek már ilyen bèkèt azelőtt is csak mèg mint Szovjetúnió...anno az orosz-finn háború lezárásakènt. Az is egy felsült villámháborúval kezdődött, a finnek dacos ellenállása miatt (akiket szintèn nemzetközi erők támogattak felszerelèssel). Azonban az orosz túlerő idővel felmorzsolta öket ès bizony terület vesztesèggel záruló bèkèt kellett kötniük, hogy fennmaradhassanak. Oroszország akkor stratègiai fontosságú területekhez jutott amelyeket ma is birtokol. A mostani háborút is fel lehet húzni ugyanerre az analógiára. A hadászati cèlok teljesültek a Krím ès ezzel a meleg tengeri kijárat orosz kèzen maradt, sőt szárazföldi pufferzónát sikerült kialakîtani Ukrajna ès a Krîm közott nyugati határán a nagyobb erők számára szinte áthatolhatatlan Dnyeperrel. Minden más ajándèk (terület ès lakosság növekedès, ásványkincsek ès energiahordozók, harci tapasztalat ès haditechnika fejlődèse)....Ukrajna pedig szegènyebb ès gyengèbb lesz mint 2014 előtt volt mind területèt mind lakosságát tekintve. A haderejèről nem is beszèlve. Harciasságával, nacionalizmusával ès vègtelen korruptságával csak púp lesz a NATO ès az EU hátán.
Szerintem a stratégia célok nem teljesültek, de nyilván nem nekünk kell eldöntenünk és nem is mi fogjuk. Ha levágták volna Ukrajnát a tengerről (Odessza), lett volna összeköttetés Transznisztriával, akkor azt mondom, oké (mondjuk ettől még Transznisztria elvesztése csak idő kérdése, katonailag is tarthatatlan terület).
600e fős haderő? Az sok. USA garancia? Erősebb mint a NATO garancia. Oké, az első hónap után látható volt, hogy ez pocsék győzelem lesz a ruszkiknak, de ez szerintem még vacakabb béke (belső feszültségekhez fog vezetni). Mondjuk mindig mondtam, hogy Putin "háborús elnöknek" nem acélos.
Plusz bérlet a terület után? Elfogadhatatlan. A ruszkik nem a háborúba zakkanhatnak bele pénzügyileg, hanem az újjáépítésbe, aknamentesítésbe, stb. Anélkül, hogy birtokolnák a területet: értelmetlen.

Szerintem a stratégia célok nem teljesültek, de nyilván nem nekünk kell eldöntenünk és nem is mi fogjuk. Ha levágták volna Ukrajnát a tengerről (Odessza), lett volna összeköttetés Transznisztriával, akkor azt mondom, oké (mondjuk ettől még Transznisztria elvesztése csak idő kérdése, katonailag is tarthatatlan terület).
600e fős haderő? Az sok. USA garancia? Erősebb mint a NATO garancia. Okét, az első hónap után látható volt, hogy ez pocsék győzelem lesz a ruszkiknak, de ez szerintem még vacakabb béke (belső feszültségekhez fog vezetni). Mondjuk mindig mondtam, hogy Putin "háborús elnöknek" nem acélos.
Plusz bérlet a terület után? Elfogadhatatlan. A ruszkik nem a háborúba zakkanhatnak bele pénzügyileg, hanem az újjáépítésbe, aknamentesítésbe, újjáépítésbe, stb. Anélkül, hogy birtokolnák a területet értelmetlen.
Itt jelen helyzetben @dudi nak van igaza, ez jelen formájában még pürroszi győzelemhez sem elég orosz oldalról. Ja és a script 20 ezer karakteres jellenleg, szóval jó sok baj van a tervezettel

Azért tettem vicces fejet a hozzászólásodhoz mert az sugallat, h az ukránok gyakorlatilag megnyerték ezt a háborút szerintem nonszensz.

Miért nem nyertek az ukránok?

Gyakorlatilag a jövőjüket vesztették el és lett lehúzva a klotyón kb örökre. Semmi sem lesz ingyen. Ha jól olvastam az USA mindenért ellentételezést kér, jelentsen ez bármit is, bár szerintem sejthetjük, h ez mit takarhat. Minden nyersanyag és kb még az ukrán levegő is az USA “tulajdona” innentől kezdve.

Miért nem nyertek az oroszok?

A csatatéren nem vesztettek és szereztek is területeket.

Bravó!!! A világ legnagyobb területtel rendelkező országa magához csatolt egy magához képest kerekítési hibának is silány jelentőségű területet.

Ugyanakkor jóidőre kiírta magát a globális gazdaságból szerintem. Leválasztotta magát sikeresen a német gazdaságról (mondjuk sztem ez a németeknek sem túl fasza mert az orosz nyersanyag és német gazdaság kombó elég ütős páros volt és mindig szúrta egyesek szemét) és úgy enblock a nyugati féltekéről és majd visszajöhet egyszer, ha az USA úgy gondolja.

Az oroszok simán benyelhetik Odesszát, nyithatnak egy szárazföldi határt Transznyisztriával, elvághatják Ukrajnát a tengeri kijárattól.
a nyári (azóta felszámolt) orosz ellentámadás úgy indult hogy lukat találtak az ukrán védelemben
azóta folyamatosan jönnek a hírek hogy itt beszivárogtak ott beszivárogtak mert annyira nincs ember ukrán oldalon
mostanában már nem is beszivárognak, simán csak begyalogolnak az ukránok háta mögé
és európa rengeteg mindent tud küldeni ukrajnába, csak ukrán katonát nem
hogy mikor jön egy totál katonai összeomlás, azt nem tudni, tegnap szeverszkbe gyalogoltak be lehet holnap ugyanígy begyalogolnak huliapoleba vagy máshova, ahova nem jut már elég ember mert az ukránok elküldtek mindenkit pokrovszkba
és a vége valóban lehet egy odessza nélküli, gazdaságilag nem csak életképtelen de életképessé nem is tehető maradékukrajna ami kényszerűen kolonc marad európa nyakán örök időkre
ehhez képest ez a rendezési terv úgy kezdődik hogy marad egy szuverén ukrajna, jelentős kihívás az életképessé tétele de talán nem lehetetlen
de tengeri kijárat nélkül se az ukrán mezőgazdaság se a nehézipar nem lesz versenyképes
rejtélyes ügy, hogy európa vezető politikusai hogy delirálhatnak még ma is ukrán győzelemről
persze tudjuk, ismerjük az alapszabályt: ha egy tetszőleges kérdésre van olyan lehetséges válasz hogy "mert ilyen hülyék", akkor nagyjából biztosak lehetünk benne hogy ez a helyes válasz..

600e fős haderő? Az sok. USA garancia? Erősebb mint a NATO garancia. Oké, az első hónap után látható volt, hogy ez pocsék győzelem lesz a ruszkiknak, de ez szerintem még vacakabb béke (belső feszültségekhez fog vezetni). Mondjuk mindig mondtam, hogy Putin "háborús elnöknek" nem acélos.
Plusz bérlet a terület után? Elfogadhatatlan. A ruszkik nem a háborúba zakkanhatnak bele pénzügyileg, hanem az újjáépítésbe, aknamentesítésbe, stb. Anélkül, hogy birtokolnák a területet: értelmetlen.
Jelenleg a finn NATObtagság miatt, ha a NATO úgy dönt a Balti-flotta a kikötőt nem tudja elhagyni.... Ennyit a hosszútávú sikerről.

Én úgy gondolom, hogy ez az amerikai béketerv próbál elébe menni a történéseknek.
Ha Pokrovszknál áttörnek az oroszok és lehetőségük lesz a jobb földrajzi terepadottságok miatt nagyobb támadásra, könnyen lehet hogy összeomlik az ukrán védelem (egyre több a dezertálás, egyre nagyobb a lakosság fásultsága és ellenállása a háborús helyzet miatt), eközben Amerika kihátrál a konfliktusból, az EU meg töketlenkedik. Szóval ha lesz egy olyan összeomlás, mint ami volt az első világháború végén a Monarchiában, az sokkal rosszabb eredményt hozhat, mint ez a béketerv.
Szóval ehhez képest nem rossz az ajánlat, bár nem tudom mit szólt volna hozzá a Monarchia ha 1918 augusztus elején kaptak volna egy olyan békeajánlatot, hogy Magyarország bukja Dél-Erdélyt és a Horvátokat, de minden mást megtarthat (valószínüleg dühösen utasították volna vissza, pedig így utólag).
Gyanítom az oroszok hallani sem akarnak róla (most nyerésre állnak).
Nem tudjuk az orosz hátország valós helyzetét és hogy az új amerikai szankciók mennyire fájhatnak nekik. Ezt csak a kreml látja pontosan, vagy még ők sem. Az oroszok legfájóbb pontja az energiaexport.
Itt jelen helyzetben @dudi nak van igaza, ez jelen formájában még pürroszi győzelemhez sem elég orosz oldalról. Ja és a script 20 ezer karakteres jellenleg, szóval jó sok baj van a tervezettel
Ez a téli háború 2.0 lenne. Papípron győznek az oroszok mint ahogyan akkor is, de több ilyen győzelmet ezután biztos nem akarnak.

Igazából a kb akkora területét ellenőrzik Ukrajnának mint 3 évvel ezelőtt. Van ahol jobban állnak van ahol rosszabbul. Innen nézve mindkét fél részéről értelmetlenek voltak az elmúlt évek áldozatai. A NATO pedig csak még jobban felzárkózott az orosz határhoz, mondjuk nem agresszív terjeszkedéssel, hanem önkéntes csatlakozással.

Last edited by a moderator:
  • Vicces
Reactions: tomcat1
Felvételek, amelyeken látható, ahogy az Észak csoport Orosz harcosai megsemmisítik a kijevi erők felszerelését.

Ezek a nyavalyások nem olvassák a HTKA-t, hogy sörétessel is próbálkoznak drón ellen? Kéne nekik egy továbbképzést tartani. Bezzeg az ukránok! Emlékszem egy felvételre, mikor épp egy teherautó platójáról ugráltak le és egy lövés nem dördült... Én mondom, a legjobb tanítvány, a halott tanítvány!

• Tetszik
Reactions: Kim Philby