Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
APKWS már több mint 10 éve létező fegyverrendszer.Eredetileg arra találták ki hogy azokban az esetekben ha nem szükséges a hellfire hatótávja/pusztitó ereje kiváltsák egy olcsó preciziós fegyverrek.Hasonlóan a preciziós bombákhoz egy "kittet" kap az eredetileg irányitatlan Hydra rakéta.Célpontra nem az indító gép radarja hanem a célzókonténer vezeti.Ami akkor is képes rávezetni akár az APKWS-t ha már nem a célpont felé repül az indító gép.Tény kissebb a hatótávja mind az amraamnak mind a sidewindernek de lényegesen olcsóbb azoknál és jóval nagyobb mennyiség hordozható egy bevetésen.Az hogy lassú meg nem probléma a célzókonténer bármilyen szögből megvilágítja és rávezeti a lézervezérlésű fegyvert ha az indító gép magasabban repül.
.APKWS már több mint 10 éve létező fegyverrendszer.Eredetileg arra találták ki hogy azokban az esetekben ha nem szükséges a hellfire hatótávja/pusztitó ereje kiváltsák egy olcsó preciziós fegyverrek.Hasonlóan a preciziós bombákhoz egy "kittet" kap az eredetileg irányitatlan Hydra rakéta.Célpontra nem az indító gép radarja hanem a célzókonténer vezeti.Ami akkor is képes rávezetni akár az APKWS-t ha már nem a célpont felé repül az indító gép.Tény kissebb a hatótávja mind az amraamnak mind a sidewindernek de lényegesen olcsóbb azoknál és jóval nagyobb mennyiség hordozható egy bevetésen.Az hogy lassú meg nem probléma a célzókonténer bármilyen szögből megvilágítja és rávezeti a lézervezérlésű fegyvert ha az indító gép magasabban repül.
Szerintem ezen a ponton feladom. Tudom, hogy mi az.
Amit meg nem tudok, az úgy túnik, hogy másnak is ismeretlen, pedig elég konkrét szkenáriót vázoltam fel.
"Ami akkor is képes rávezetni akár az APKWS-t ha már nem a célpont felé repül az indító gép"
Ez így fizikai lehetetlenség bizonyos esetekben ming a célzókonténer, mind a lézer, mind maga a rakéta és annak célzórendszere szempontjából.
"lényegesen olcsóbb azoknál és jóval nagyobb mennyiség hordozható egy bevetésen" Attól még nem lesz haszmálható. Hamburgerből még többet hordozhat egy F-16, aztán még sem lesz hatékony a Geranok ellen.
Mindegy.
Nem értek hozzá.De ezért nem is áll össze.Valahogy a sebesség különbséget nem tudom hova rakni.Meg olyan sas kapkod a legyek után..Ha még egy Super Tucano vagy L-39NG jellegű gép kergetné talán hihetőbb lenne nekem.Helikopter gondolom azért nem játszik mert az már túl lassú lehet ,hogy odaérjen az esetleges találka helyre.Mindenesetre a múltkori energetikai létesítmények elleni orosz csapás nem igazolta hogy nagyon hatékonyabb légvédelmet építettek volna tömeges támadás esetére.Szerintem ezen a ponton feladom. Tudom, hogy mi az.
Amit meg nem tudok, az úgy túnik, hogy másnak is ismeretlen, pedig elég konkrét szkenáriót vázoltam fel.
"Ami akkor is képes rávezetni akár az APKWS-t ha már nem a célpont felé repül az indító gép"
Ez így fizikai lehetetlenség bizonyos esetekben ming a célzókonténer, mind a lézer, mind maga a rakéta és annak célzórendszere szempontjából.
"lényegesen olcsóbb azoknál és jóval nagyobb mennyiség hordozható egy bevetésen" Attól még nem lesz haszmálható. Hamburgerből még többet hordozhat egy F-16, aztán még sem lesz hatékony a Geranok ellen.
Mindegy.
Szerintem ezen a ponton feladom. Tudom, hogy mi az.
Mindegy.

Azért gerincet nem kell keresni a poszt készítőjében s benned sem, hogy ezt a mocskot idehoztad. Próbálod úgy beállítani az ukrán állami terrorizmust egy civil hajó ellen, ami nem orosz zászló alatt hajózik nemzetközi vizeken, mintha az oroszok lennének a felelősek a támadásért meg a lehetséges környezeti katasztrófáért.
Nem érted.Ugyanaz a lézer vezeti célra a rakétát, ami egy lézerirányítású bombát is célra vezetne, ami becsapódáskor már a rg. alatt és mögött lenne. Nyilván a rendszer működési szögtartománya nem végtelen, de elég tág ahhoz hogy a gép el tudjon fordulni a céltól (nem 180 fok, de mondjuk 140). Nincs ebben semmi irreális.
Az, hogy milyen a találati arány az már nyilván más kérdés. Mivel az ukránokról van szó, biztosan lelőnek 100 drónból 250-et. 10 rakétával.
Erre a megoldás az a még több és/vagy gyorsabb drón.
Ahol nincsenek erődvárosok ott sem haladnak... Ugye nem az van, hogy kínkeservesen elfoglalnak egy erődvárost, majd elindulnak a következőhöz és villámgyorsan ott is vannak, majd megint a kínkeserves ostrom, hanem évekig szenvednek egy egy erődvárossal, majd hónapokig tart nekik pár tucat km-et megtenni a következő erődvárosig.Van itt pár szagértő, akik az oroszok gyengeségét látják abban, hogy milyen lassan haladnak előre. Igaz, hogy lassan, de viszont biztosan haladnak. Húsdarálónak nevezik és az oroszok bolondok lennének nem kihasználni, hogy az ukránokat belehajtják a húsdarálóba. Darálódnak az oroszok is egészen biztosan, de valószínűleg kiszámították, hogy ők fogják tovább bírni. Élőerőben és technikában is.
Miért is haladnak lassan?
"Az erődvárosokban a SZU idején létrehozott szovjet vasbeton erődítmények. Hatalmas mennyiségű anyagot pakoltak bele, olyan sokat, amit ma már senki nem csinálna. Nem lenne gazdaságos, nincs annyi alapanyag és olcsó energia. Erre jó példa Szeverszk, amivel az oroszok 3 éve próbálkoznak, most tudtak csak bejutni a városba. Másfél tonnás irányított bombáknak simán ellenállnak az épületek.
A másik Csugujev, ahol a katonai bázis hangárjai 5-7 méter vastag beton alatt vannak."
Az erődvárosok néven a kilenc nővér értelmezhető, ezeken alapszik a teljes ukrán védelem. Mennyit is foglaltak el már az oroszok? Ha mind a 9 elfoglalva, akkor meglátjuk mennyire gyengék az oroszok.
Nem érted.
Ezt kapták az ukránok rávezetésre:
![]()
Ezzel te az életben nem tudod rávezetni, ha kifordultál, hacsak nincs valami, amit nem tudok. Ezzel előre és lefelé tudsz célozni és egy kicsit oldalra.
Ez bombánál nem annyira gond, mert lefelé repül kb. fix célra, de egy Geran repül 60-200 méter magasan 150-200 km/órával és a mókolt hydrát nem indíthatod 20 kilométerről, mert 1 másodperc alatt elfogy az üzemanyaga és 10 km a maximális hatótávja. Tehát megjelöléskor már 10 km-es távon belül illene lenned (eleve fostos érzékelői vannak a kompromisszum miatt BTW), ha azt akarod, hogy el is érje a célját (közben ugye távolodik is, ami a bombák célpontjai esetében nem jellemző illetve azoknál nincs ez a 10 kilométeres korlát, mert a földre érkeznek akkor is, ha "leejted" őket; még egy buta bomba esetében is kalkulálható a sebességből, hogy kb. hová ér le (de pontos nem lesz).) A lézervezérlés meg mehet igen nagy távról is, mert nem kell tekintettel lenni a rakéta korlátaira (hátrafelé ezzel bombának sem világítasz meg semmit, hacsak nincs szenzorkit az alján/hátulján is a PODnak; tudtommal nincs)
A lézervezérlésű bombának is meg kell festeni a célt egész a leérkezésig tudtommal.
Közben megtaláltam én is.A konténer első része nem fix, elforgatható a konténer hossztengelye körül. A képen "felfelé" áll, mert így károsítja legkevésbé a fel/leszállás közben bármi. Ott van az "üveg" folytatása, amit nem látsz a képen.
A Geranok észlelese földi radarokkal simán megoldott, de ott a gép saját radarjai erre a célra. A Geran az gyakorlatilag egy célgép nehézségű célpont semmi több.Közben megtaláltam én is.
Szóval az egyik probléma megfejtve, maradt még a felderítés (honnan tudni, hol a Geran és hová kell menni), hatótáv (rakéta), sebességkülönbség.
Örülök, ha segítetek megfejteni.
És? Nem tudom miért kell állandóan felhozni, hogy az oroszok nem száguldanak úgy mint a kis Bajszos páncélos előékei pld a Normandiai harcoknál (időnként 100 km / nap felett).Ahol nincsenek erődvárosok ott sem haladnak... Ugye nem az van, hogy kínkeservesen elfoglalnak egy erődvárost, majd elindulnak a következőhöz és villámgyorsan ott is vannak, majd megint a kínkeserves ostrom, hanem évekig szenvednek egy egy erődvárossal, majd hónapokig tart nekik pár tucat km-et megtenni a következő erődvárosig.
Azert, mert a haború egyik legkritikusabb komponense az idő. Nem létezik olyan a háborúban, hogy ráérünk, van időnk stb. Az elhúzódó háborúnál nincs rosszabb.És? Nem tudom miért kell állandóan felhozni, hogy az oroszok nem száguldanak úgy mint a kis Bajszos páncélos előékei pld a Normandiai harcoknál (időnként 100 km / nap felett).
Ha így lenne, akkor már az Óperencián innen és túl az összes polgár talpig (tökig) fegyverben állna hogy vigyázat , az oroszok már készülnek a Spájzból (Ukrajna ) kitörni , és 10 nap - két hét alatt az Atlanti Óceán partjánál megállni - egy kicsit megpihenni..
Az 1980 - 1990 közötti időszakban , az akkori III Vh-ra való felkészüléskor az oroszoknak valóban ez volt a terve, ezt terepasztalon modellezve akkor láttam, esélylatolgatásokkal egybekötve.
Pedig most is kifogyhatatlan ötletekkel cseszegtetik a Medvét - igyekezve kapásra bírni pld a távolsági rakéta indítást figyelő radarállomások kilövésével stb.. Sokan akkor itt a fórumban arra gondoltak - hogy ez az elkövetéshez méltó választ fog adni az orosz -de meglepő módon minden ment tovább..
A Nyugat most is erre a rég idejét múlt szovjet elképzelésre készítette el a terveit - hogy az oroszok teljes mozgósítással, megpróbálják majd Nyugat-Európa lerohanását, és igy igen könnyű lesz az egész világot médiás ijesztgetéssel hadrendbe sorakoztatni ellene..
Az oroszok az első hetek után berántották a kéziféket - és az álbéke tárgyalásra mentek Isztambulba, elfogadva a kosárlabdameccsre jellemző időkérést.. Ezalatt a lélegzethez jutott Ukrajna beleállt a kihívásba , de az oroszok a teljes erejű csapás, egy napon belüli villanyoltás helyett (amit Nyugati erők szíve vágya lett volna, ürügyként ) - beröffentették az anyag és emberfelőrlő háborút..
Tehát látom, ez lett az Achilles sarka az egész Ukrán Faló hadműveletnek - az Orosz Trója erődítménye ellen.. És ez a megoldás ezért fáj nagyon Nektek..
Ez nekem is érthetetlen.Nem tudom miért kell állandóan felhozni, hogy az oroszok nem száguldanak úgy mint a kis Bajszos páncélos előékei pld a Normandiai harcoknál
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..