[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

Tehát összesen 14 olyan ország van Európában akinek érdekes lehet a SAMP/T beszerzése mert nincs (elég) ilyen kategóriájú rendszere.
Érdeklődni nem kerül semmibe, az a kérdés hogy mennyire komoly az érdeklődés... vannak a gyártó országok (francia-olasz), a francia befolyás alatt álló szomszédos országok (Belgium, Luxemburg), a többit meg majd számoljuk hogy hány találatod lesz még a 14-ből...
Ha jól emlékszem a norvégok valami sajátot fejlesztenek, az IRIS-T SLX és IRIS-T HYDEF rakéták fejlesztés alatt állnak, pl. a bolgárok egy SLX rendszert is rendeltek a 5 SLM mellé ami már jó a TBM-ek ellen, a törökök sajátot fejlesztenek, vannak országok akiknek nem sürgős mert "úgy sem lesz ilyen háború"...

De Molni is csak tippelgetett, mert a pontos paramétereket Ő sem tudja úgyhogy ilyen szempontból lényegtelen ez a civakodás amit csináltok
Nomég1x......
SkyRangeres példámon gondolkozz egy kicsit el.
@Aladeen ugyanis itt megy tévútra folyton,mhogy nem jol számol harcászati vonatkozásban.
Azért a SkyRangerrel példálóztam,mert viszonylag könnyű utánaszámolni.
Ugyan ezt egy 2AD rakétárs nem olyan egyszerű nekem se,mert
A-mert NEM ÉRTEK HOZZÁ........
B-mert nincs hozzá elég infó
C-mert a hatásadatok változnak a cél jellege és támadási profilja szerint.
Mikor @Aladeen igényt számol,ilyet ir,hogy (hasraütés) 3 üteg lefedi Litvániát.....
Őőőőő.....mi ellenében?Közepes magasságon célt repülő AN26 esetén maximum.........Su35Sz ellenében meg már karcsú lesz az a 3 üteg Litvániának.Kinzsál ellen meg 3 üteg 3 helyet tud védeni pontvédelmi feladatkörben.........
Comprende?

• Robot
Reactions: Aladeen
Nem az a baj.
Az a baj,hogy ezeket a propi értékeket veszi figyelembe mindenféle számitásaihoz,mennyiség és harcászati alkalmazás becsléseihez.
Normál mennyisèg megvètelère kb egyik országnak sincs elèg pènze. :D

Úgyhogy lehet számolgatni mit mekkora darabszámmal lehetne bevèdeni.:D

Főleg ha akarnának egy rètegelt lègvèdelmet, a seregnek, ès a fontos "civil" lètesítmènyek bevèdèsère is.

Normál mennyisèg megvètelère kb egyik országnak sincs elèg pènze. :D

Úgyhogy lehet számolgatni mit mekkora darabszámmal lehetne bevèdeni.:D

Főleg ha akarnának egy rètegelt lègvèdelmet, a seregnek, ès a fontos "civil" lètesítmènyek bevèdèsère is.
Igazábol soha nem is volt egy ország sem 100%osan lefedve légvédelemmel.Senkinek nincs annyi pénze (najó,Szingapúr megteheti)

• Tetszik
Reactions: Ocses
Érdeklődni nem kerül semmibe, az a kérdés hogy mennyire komoly az érdeklődés... vannak a gyártó országok (francia-olasz), a francia befolyás alatt álló szomszédos országok (Belgium, Luxemburg), a többit meg majd számoljuk hogy hány találatod lesz még a 14-ből...
Oké, számoljuk!
A két gyártó országgal együtt legalább 7-re teszem azok számát akik idén SAMP/T-t akarnak venni SAFE-ből vagy anélkül.
Baltiak, belgák biztosan, mi is sztem közte vagyunk - meg hát az olaszok és a franciák...

Ha jól emlékszem a norvégok valami sajátot fejlesztenek, az IRIS-T SLX és IRIS-T HYDEF rakéták fejlesztés alatt állnak,
Ez a projekt még prototípus szintjén sincs, szóval 10+ év múlva lehet belőle valami talán...
pl. a bolgárok egy SLX rendszert is rendeltek a 5 SLM mellé ami már jó a TBM-ek ellen, a törökök sajátot fejlesztenek, vannak országok akiknek nem sürgős mert "úgy sem lesz ilyen háború"...
IRIS-T SLX kész sincsen! SAFE projekt meg most van...
Tudtommal prototípust nem lehet SAFE-elni...

Az is jó kérdés mennyire fog jól működni a TBM-ek ellen...

• Tetszik
Reactions: Ocses
Mely országoknak lehet érdekes a SAMP/T beszerzése SAFE-hitelből?

Íme egy sk. gyors elemzés...

OrszágPályázott összeg (mrd EUR)Nagy hatótávú (ABM-képes) légvédelmi rendszerük van?AMP/T érdekelheti őket?
Belgium8,3nincsIGEN - deklaráltan akarnak ilyet kategóriájú rendszert venni. Lehetséges igény sztem: 2-4 üteg
Bulgária3,2elavult cserélendő szovjet S300 és S200IGEN - Lehetséges igény sztem: 2-3 üteg
Horvátország1,7nincsNEM - a főbb SAFE beszerzéseiket ők publikálták. Ezek mellé nem igazán fér be a SAMP/T
Ciprus1,1Barak MXNEM - nem rég vettek BARAK-ot. Nem is férne bele az igényelt összegbe értelmes mennyiség.
Csehország2,0nincsIGEN - kérdéses, hogy akarnak-e ilyet a SPYDER mellé. Az igényelt SAFE keret több mint felét elvinné... IGEN - Lehetséges igény sztem: 2-3 üteg
Dánia0,046SAMP/T NGNEM - már megvették (2 üteg)
Észtország2,66nincsIGEN - magas a fenyegetettség érzésük Ukrajna rakétázását látva. A Mistral és IRIS-T SLM mellé szükséges egy magasabb szint. A ország kb. két üteggel lefedhető, ami simán belefér a SAFE-keretükbe. IGEN - Lehetséges igény sztem: 1-2 üteg
Finnország1,0David's SlingNEM - már van nekik jobb is a David's Sling formájában. A SAFE keretükbe nem is igazán férne bele.
Franciaország16,2SAMP/TIGEN - leadtak egy jelentős 8 üteges rendelést az új SAMP/T NG-re. Vélhetően ez akarják megfinanszíroztatni olcsó SAFE hitellel.
Görögország0,78Patriot, S300NEM - nem is férne bele a SAFE-keretükbe egyetlen üteg sem.
Magyarország16,2nincsIGEN - egyre inkább nyílt titok, hogy erre kértünk pénzt. Lehetséges igény sztem: 3-5 üteg
Olaszország14,9SAMP/TIGEN - leadtak egy jelentős 10 üteges rendelést az új SAMP/T NG-re. Vélhetően ez akarják megfinanszíroztatni olcsó SAFE hitellel.
Lettország5,68nincsIGEN - magas a fenyegetettség érzésük Ukrajna rakétázását látva. Az RBS70 és IRIS-T SLM mellé szükséges egy magasabb szint. A ország kb. két üteggel lefedhető, ami simán belefér a SAFE-keretükbe. Lehetséges igény sztem: 2-3 üteg
Litvánia6,37nincsIGEN - magas a fenyegetettség érzésük Ukrajna rakétázását látva. Az RBS70 és NASAMS mellé szükséges egy magasabb szint. A ország kb. két-három üteggel lefedhető, ami simán belefér a SAFE-keretükbe. Lehetséges igény sztem: 2-3 üteg
Lengyelország43,7PatriotNEM - már megvették a Patriotot
Portugália5,84nincsNEM - a Stinger náluk a légvédelem csúcsa, de földrajzi okokból nem valószínű, hogy erre akarnának költeni...
Románia16,68PatriotNEM - már megvették a Patriotot
Szlovákia2,31BARAK MXNEM - BARAK mellé nem szükséges
Spanyolország1,0PatriotNEM - már megvették a Patriotot

Tehát a 19 SAFE pályázóból 9-nek lehet érdekes a SAMP/T NG vásárlás.
A várhatóan igényelt mennyiséget az alapján becsülöm, hogy a kb. 43 ezer km2-es, az oroszoktól eléggé parázó Dánia két üteget vásárolt légvédelmére. Szóval terület arányos megközelítést használtam.
Egy üteg kb. egy 70 km-es átmérőjű körben (3848 km2 - kb. fél Pest megye) képes rakétavédelmet biztosítani.

Tehát legalább 32, legfeljebb 41 üteg megrendelésére lehet számítani szerintem. A rendszer ára kb. 800 millió EUR-ra tehető. (Az olaszok 700ért vették tavaly...)
Vagyis a közös SAMP/T NG beszerzések teljes értéke 25,6-32,8 mrd EUR-ra tehető. Ez a benyújtott SAFE igények mintegy 17-22%-a.

Ezeken felül még lehet jó néhány ország, aki saját zsebből (SAFE nélkül) is venne SAMP/T-ot, tehát @Terminator a francia sajtóban megjelent "tucatnyi érdeklődő ország" nem teljesen alaptalan. :)

Ennek fényében érdemes lehet AIRBUS és THALES részvényeket venni... ;)
Lektoráltattam az összefoglalód.
Az AI először is gratulált hozzá!
Ez egy kiváló és logikus összefoglaló :D

Az olaszt, franciát biztosra vette. Mondjuk ehhez nagy ész nem kellett,;)
A belgáknak is van rá számdéknyilatkozat.
A magyart és egy lett-észt közös beszerzést (az IRIS-T is úgy vették??) látta sanszosnak.

A litvánt lehúzta, mert ők az amcsi vonalat viszik a lengyelekkel. A bolgárt ugyanezért.

Viszont Luxemburgot ő is lefelejtette,:)

• Tetszik
Reactions: Aladeen
AI szeret benyalni... :P
Ezért használom ritkán, sztem nem hiteles - "people pleaser"...

A magyart és egy lett-észt közös beszerzést (az IRIS-T is úgy vették??) látta sanszosnak.

A litvánt lehúzta, mert ők az amcsi vonalat viszik a lengyelekkel. A bolgárt ugyanezért.

Sem a litvánokat, sem bolgárokat nem veti fel a pénz: nem hiába kértek méretükhöz képest vaskos SAFE hitelt.
Ebből viszont csak európait lehet venni, ezért sorolom az esélyesek közé.

Kicsit magamat opponálva pl. a csehek nem tartom valószínűek, hogy vesznek ilyen kategóriát: a SPYDER részben lefedi ez az igényt.
Ausztria még bejöhet: az utóbbi időben eléggé elkezdtek fegyverkezni ők is. Bár nem SAFEelnek, de közös vásárlásban jobb árat kapnak ők is.

• Tetszik
Reactions: Tumpek

Nem hiszek a luxembourgi SAMP/T-ben, mert egyrészt van kb 1200 katonájuk, másrészt pedig legutóbb még NASAMS 3-at akartak venni közösen Belgiummal:

• Tetszik
Reactions: Tumpek and Aladeen
Nem hiszek a luxembourgi SAMP/T-ben, mert egyrészt van kb 1200 katonájuk, másrészt pedig legutóbb még NASAMS 3-at akartak venni közösen Belgiummal:

Szerintem itt két dolgot kellene érteni... az egyik hogy van egy benelux együttműködés, a másik hogy pl. az AWACS flotta is "luxemburgi" és mégsem ott állomásozik...

Ausztria még bejöhet: az utóbbi időben eléggé elkezdtek fegyverkezni ők is. Bár nem SAFEelnek, de közös vásárlásban jobb árat kapnak ők is.
Na pl. pont ők azok akiknek nem sürgős, a SAFE hitelre sincsenek rászorulva és simán megvárhatják az új IRIS-T rakétákat, hamár úgy is IRIS-T SLM rendszereket rendeltek vagy tíz másik országgal együtt, akikkel esetleg a jövőben majd szintén lehet közösen új rakétákat venni kedvezőbb áron...

Ez a projekt még prototípus szintjén sincs, szóval 10+ év múlva lehet belőle valami talán...

IRIS-T SLX kész sincsen! SAFE projekt meg most van...
Tudtommal prototípust nem lehet SAFE-elni...

Az is jó kérdés mennyire fog jól működni a TBM-ek ellen...
De ki mondta hogy SAFE-elni akarják? Akinek IRIS-T SL rendszere van/lesz, annak nem olcsóbb megvárni az új rakétákat, mint egy másik valamit rendszeresíteni? Egyébként mintha már most is lennének ukrán tapasztalatok az IRIS-T SL rendszer TBM elfogási képességével kapcsolatban. Nem a kedvenc ukrán híroldalad számolt be ezekről?

• Tetszik
Reactions: Tumpek
Na pl. pont ők azok akiknek nem sürgős, a SAFE hitelre sincsenek rászorulva és simán megvárhatják az új IRIS-T rakétákat, hamár úgy is IRIS-T SLM rendszereket rendeltek vagy tíz másik országgal együtt, akikkel esetleg a jövőben majd szintén lehet közösen új rakétákat venni kedvezőbb áron...

De ki mondta hogy SAFE-elni akarják? Akinek IRIS-T SL rendszere van/lesz, annak nem olcsóbb megvárni az új rakétákat, mint egy másik valamit rendszeresíteni? Egyébként mintha már most is lennének ukrán tapasztalatok az IRIS-T SL rendszer TBM elfogási képességével kapcsolatban. Nem a kedvenc ukrán híroldalad számolt be ezekről?
Nagyon nyomod ezt az SLX-et, de nem egyelőre próbalövészet sem volt vele: évek óta semmi konkrétum.
Google AI szerint 2030-32 körül készülhet el...talán...

Mo.-ot leszámítva a Rajnától keletere mindenki fullban nyomja a fegyverkezést: nem látom ezt az "ej ráérünk arra még!" mentalitást amiről te beszélsz. Most van SAFE, talán soha vissza nem térő alkalom hogy itt a keleti végeken nagyon lehessen fejleszteni. Ezért lehet talán a bolgároknak is érdekes. Osztrákoknak meg azért, mert egy nagy közös vásárlásban ami most körvonalazódik ők is jobb árat kapnának.

Soha nem olvastam, hallottam olyat, hogy IRIS-T SLM ballisztikus rakétát szedett volna le. Még a gyártó sem állítja hogy erre alkalmas lenne...

Egy norvég oldal elemzése a különféle légvédelmi rendszerek árazásáról - érdekes olvasmány.

Az exportárak általában 20-40%-kal haladják meg az amerikai és az európai rendszerek belföldi árait. Az amerikai külföldi katonai értékesítés magában foglalja a fejlesztési költségek helyreállítását és a technológiaátadási korlátozásokat, míg az európai export élvezi a szuverén tervezési hatóságot, amely lehetővé teszi az ügyfelek alkalmazkodását. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a THAAD exportárai 41,7 millió dollár egységenként, szemben a 15,5 millió dolláros belföldi költségekkel - ez a 169% -os árrés a stratégiai technológiai prémiumokat tükrözi.

Az európai rendszerek optimalizálják a különböző költséghatékonysági egyenleteket. Az Aster 30 3,1 millió dolláros ballisztikus rakétavédelmi képességet biztosít, amely összehasonlítható az SM-3-mal a közepes hatótávolságú fenyegetésekkel szemben - 15:1 költségelőnyt jelent az eljegyzési kereten belül. Az IRIS-T SLM 0,95 millió dolláros védelmet kínál 40 kilométeres lefedettséggel, amely alkalmas nagy mennyiségű elkötelezettségre, ahol az amerikai rendszerek gazdaságilag lehetetlennek bizonyulnának.

A tanulmány arra jut hogy az Európai rendszerek olcsóbbak - pláne ha végre nagyobb tömegben készülnek.

Egy norvég oldal elemzése a különféle légvédelmi rendszerek árazásáról - érdekes olvasmány.

Néztem már korábban én is ezt az oldalt, mert elsőre érdekesnek tűnt, de szinte minden cikk végére oda van írva hogy "Mesterséges intelligencia által támogatott cikk.", vagyis ezek az internet digitális szemetéből szintetizált AI generált szóhalmazok, aminek csak kb. a 30%-a igaz és nem tudjuk hogy melyik 30%-a. És a probléma az, hogy itt senki sem fog annyi energiát beletenni hogy utánanézzen pl. az ilyen költségösszehasonlításoknak.
A cikkek általában elég általánosak és kb. eddig mi is eljutottunk itt a fórumon: