[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

azért biztosan éreznétek Ti is különbséget, ha a "paliknak" kínai,orosz,iráni,É-koreai logisztikai,hírszerzési,pénzügyi és katonai háttere lenne és nem ilyen csepegtetünk - csepegtetünk valami, odaküldünk pár láda AK-47-est,és néhány hegesztőtrafót meg elektródát, elavult esztegrapadokat hogy legyártsanak ott barkácsrakétát,hanem fullba tolnák a pénzt,paripát,fegyvert a seggük alá mint a nyugat az ukránoknak .. na ennyi az a "nüansznyi" különbség !

és nem , ne menjünk bele kérlek abba,hogy hát jó de ezeket pénzelte Katar meg Irán .. tudod hogy teljesen más lett volna a dolog, ha Izrael is minimum 10-12 dandárnyi jó felfegyverzett félbolonddal áll szembe, nem ilyen siklóernyős,meg modepes idiótával .. szerencsétekre ez nem így történt, és a kisebbik rossz következett be,írom ezt úgy, hogy egy ember élete is túl sok , túl sok vért látott már aza föld(is), és sokkal kevesebb energiába telne békésen megférni egymás mellett,mint az állandó buzerálása a másiknak. :(

szóval mivel nem egyforma a két kávéház, igy érthető sok embernél miért esik ez más megítélés alá (tudod Dávid és Góliáth .. csak itt a "palik" játszák Dávid szerepét) , ettől függetlenül igazad van,mert mindig a civilek ülnek fel a szopórollerre,ne tegyünk különbséget.
Ne akarjuk már megmagyarázni, hogy legitim a ruszkiknak civileket kínozni.
Semmi köze hozzá, hogy ki az ellenség, és milyen felszerelése van.
Szokjátok emlegetni a kettős mércét, ez is eklatáns példája :P
Sőt, a célzott, egyértelműen direkt, civil célpontok szisztematikus rombolása pariban van
a sajnálatos, de az adott viszonyok között elkerülhetetlen já-ru-lé-kos veszteségekkel.
De ugyanez valid az iráni mészárlásra. A topicjába be is tettem egy kis eszmefuttatást az ottani, és a gazai halottakról,
ellenkampányról.

• Tetszik
Reactions: mindenen kívül
Ne akarjuk már megmagyarázni, hogy legitim a ruszkiknak civileket kínozni.
Semmi köze hozzá, hogy ki az ellenség, és milyen felszerelése van.
Szokjátok emlegetni a kettős mércét, ez is eklatáns példája :P
Sőt, a célzott, egyértelműen direkt, civil célpontok szisztematikus rombolása pariban van
a sajnálatos, de az adott viszonyok között elkerülhetetlen já-ru-lé-kos veszteségekkel.
De ugyanez valid az iráni mészárlásra. A topicjába be is tettem egy kis eszmefuttatást az ottani, és a gazai halottakról,
ellenkampányról.
és ki az aki bedobta be megint a kettős mércét ,ki próbált párhuzamot keresni ? :D

én arra céloztam,hogy a "palesztin" nép basztatása, meg egy full force haderővel rendelkező entitás basztatása között azért van "nüansznyi" különbség , még ha civilek is szenvednek emiatt,és próbáltam arra is rávilágitani,hogy ha a "palesztinok" lettek volna úgy kitmöve minden földi jóval mint az ukránok voltak/vannak akkor biztosan nem érzékenyednek be páran a javukra, mivel elég egyoldalúak az erőviszonok az esetükben (erre ment a ki a Dávid és ki a Góliáth hasonlat) .. viszont nem vagy Te annyira hülye hogy ne értsed ezt, szóval nem is értem mit értetlenkedsz most :P

egyszer feltettem itt a kérdést igaz ,másnak,szokásához híven, nem válaszolt ...de mutatsz akkor nekem Te civil áramot ? civil vizet ? civil vasúti csomópontot ? mert én csak olyan erőműveket látok,vagy közelekedési csomópontokat látok amit katonai célokra is fel lehet használni (támadható kategória) . ellenben ha már kettős mérce .. igaz, hogy Te legalább nem örömködtél rajta , de volt itt olyan szellemi fogyatékos aki igen* .. a pláza elleni szimpla terrortámadásnál sem nagyon olvastam itt elítélő nyilatkozatokat arról az oldalról , pedig ha már felemlegettem én pl katonai plázáról még nem hallottam, viszont olyan villamoserőműről,vízerőműről,hőerőműről,amit a hadsereg is tud hasznosítani annál inkább.

*Izraeli civilek, de egyébként katonák halálán vicceskedő szellemi toprongyok is ugyanolyan megvetést érdemelnek,mint itt az orosz-ukránban vagy bármelyik topicban, bármelyik fél halálán viccelődő elmebetegek, ideális helyzetben csak a politikai vezetőknek kellene rendet baszni a saját országukban (Itt meg bannolnám egy életre az összes ilyen mocskot) , legyomlálni az összes szélsőséges szart, a száélsőjobbtól, a liberálison át a szélsőbalis, és talán jobb hely lenne ez a világ .. de sajnos nem ideális világban élünk, ezeknek a hatalmakosóknakmegnincs annyi vér a faszukban,hogy hanem tetszik valami akkor azt úriemberek módjára egy mezőn rendezzék le karddal vagy pisztollyal , mert a köznép egyáltalán nemkíváncsi a hatalmaskodók buziságaira. nekik megvannak a mindennapok problémái amik körülveszik őket.

és véleményem szerint bármikor hamarabb leülne az átlag ukrán az átlag oroszzal bevágni egy fél liter vodkát,uborkával meg pelmenivel,mint bevágni a másikra egy kézigránátot.

mindig az "Independence Day" című film jut eszembe,hogy amig nem fenyeget minket egy olyan kivédhetetlen katasztrófa ami végleg letakarítja az emberiséget erről a bolygóról, addig mindig teret nyernek majd ezek a rohadt szélsőségek, pedig mennyivel kevesebb energiába kerülne,normálisan meglenni a szomszédainkkal mint rosszban lenni velük.

Ilyen az amikor az oroszok terrorizálnak egy népet. Ezért utálja őket mindenki a régióban
Mint a grafitbombák Szerbiában vagy Venezuelában?

Vagy a szétbombázott vízellátás Gázában?

A rakétasorozatvetővel lőtt Donyeck?

Esetleg a szarajevói embervadászat túrák?

A szomáliai kórházlátogatók?

A félmillió gyerek Irakban?

Olvass Wass Albertet a románok viselkedéséről Erdélyben.

Az oroszok ugyanazt csinálják mint bárki. Az ukránok lennének erősebbek ők is ugyanezt csinálnák.

Az ukránok, legalábbis Szirszkij ma vicces kedvében van:
Új tervet eszelt ki Ukrajna, változtathatnak a stratégiájukon

Ukrajna új offenzíva hadműveleteket tervez , mivel pusztán védekezéssel lehetetlen győzelmet elérni – mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy interjúban, számolt be az Unian.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország stratégiai terve nem változott, és egész Ukrajna megszállását irányozza elő: csak a tervezett határidők, valamint a rendelkezésre álló fegyverek és személyzet létszáma módosult.

Támadó műveleteket fogunk végrehajtani, harcolni fogunk a hadműveleti kezdeményezés fenntartásáért, mert ez oda vezet, hogy az ellenség kénytelen jelentős emberi erőforrásokat, fegyvereket és lőszert bevonzani és kivonni, hogy megfékezze aktív fellépésünket
– mondta Szirszkij.

A főparancsnok szerint technológiai fölény elérésével és saját fegyvergyártás bevezetésével fordulópont jöhet idén a háborúban.

És a valóság...
Egy fogságba esett ukrán katona szerint az emberek el sem tudják képzelni, mekkora veszteségeket okozott a háború

Egy fogságba esett ukrán katona a TASZSZ hírügynökségnek elmondta, hogy az emberek el sem tudják képzelni, mekkora veszteségek voltak Hulyaipoléban.

Amikor az emberek tudomást szereznek erről, szerintem polgárháború fog kitörni ezekért az emberekért, akik minden látható ok nélkül meghaltak
– hangsúlyozta.

Korábban a „Kelet” erőcsoport 57. különálló gárda motorizált lövészdandárjának rohamszázadának parancsnoka arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők akár két századát is megsemmisítették Hulyaipoléban.

Az oroszok eddig mindig találtak okot más népek terrorizálására, ez valószínűleg a jövőben se fog változni.
Mint minden nagyhatalom. Ez a realitás. Ezzel az ukránoknak is számolniuk kellett volna, nem kell basztatni őket. Még egy pont amellett mekkora idióták voltak. A neoliberális szívárvány színű vágyálmaitok a reálpolitikát nem fogják átírni. A nagyhatalmak ilyenek, nem basztatjuk. Az oroszlán megeszi a zebrát, ez van. Hiába kapálóztok ez ellen, ez a világ és az élet törvénye. Ez több ezer év alatt sem változott, most sem fog. Elfogadod és alkalmazkodsz, akkor túlélsz. Ha nem, meghalsz. Az élet és a világ kegyetlen.

és ki az aki bedobta be megint a kettős mércét ,ki próbált párhuzamot keresni ? :D

én arra céloztam,hogy a "palesztin" nép basztatása, meg egy full force haderővel rendelkező entitás basztatása között azért van "nüansznyi" különbség , még ha civilek is szenvednek emiatt,és próbáltam arra is rávilágitani,hogy ha a "palesztinok" lettek volna úgy kitmöve minden földi jóval mint az ukránok voltak/vannak akkor biztosan nem érzékenyednek be páran a javukra, mivel elég egyoldalúak az erőviszonok az esetükben (erre ment a ki a Dávid és ki a Góliáth hasonlat) .. viszont nem vagy Te annyira hülye hogy ne értsed ezt, szóval nem is értem mit értetlenkedsz most :P

egyszer feltettem itt a kérdést igaz ,másnak,szokásához híven, nem válaszolt ...de mutatsz akkor nekem Te civil áramot ? civil vizet ? civil vasúti csomópontot ? mert én csak olyan erőműveket látok,vagy közelekedési csomópontokat látok amit katonai célokra is fel lehet használni (támadható kategória) . ellenben ha már kettős mérce .. igaz, hogy Te legalább nem örömködtél rajta , de volt itt olyan szellemi fogyatékos aki igen* .. a pláza elleni szimpla terrortámadásnál sem nagyon olvastam itt elítélő nyilatkozatokat arról az oldalról , pedig ha már felemlegettem én pl katonai plázáról még nem hallottam, viszont olyan villamoserőműről,vízerőműről,hőerőműről,amit a hadsereg is tud hasznosítani annál inkább.

*Izraeli civilek, de egyébként katonák halálán vicceskedő szellemi toprongyok is ugyanolyan megvetést érdemelnek,mint itt az orosz-ukránban vagy bármelyik topicban, bármelyik fél halálán viccelődő elmebetegek, ideális helyzetben csak a politikai vezetőknek kellene rendet baszni a saját országukban (Itt meg bannolnám egy életre az összes ilyen mocskot) , legyomlálni az összes szélsőséges szart, a száélsőjobbtól, a liberálison át a szélsőbalis, és talán jobb hely lenne ez a világ .. de sajnos nem ideális világban élünk, ezeknek a hatalmakosóknakmegnincs annyi vér a faszukban,hogy hanem tetszik valami akkor azt úriemberek módjára egy mezőn rendezzék le karddal vagy pisztollyal , mert a köznép egyáltalán nemkíváncsi a hatalmaskodók buziságaira. nekik megvannak a mindennapok problémái amik körülveszik őket.

és véleményem szerint bármikor hamarabb leülne az átlag ukrán az átlag oroszzal bevágni egy fél liter vodkát,uborkával meg pelmenivel,mint bevágni a másikra egy kézigránátot.

mindig az "Independence Day" című film jut eszembe,hogy amig nem fenyeget minket egy olyan kivédhetetlen katasztrófa ami végleg letakarítja az emberiséget erről a bolygóról, addig mindig teret nyernek majd ezek a rohadt szélsőségek, pedig mennyivel kevesebb energiába kerülne,normálisan meglenni a szomszédainkkal mint rosszban lenni velük.
Azért böfögtem be a két megítélés összehasonlítását, mert idézett kolléga előszeretettel
szörnyülködik a K-Kelet topicban, miközben itt dob egy száznyolcvanast.

Civil áram?
OK, akkor ennyi erővel tényleg lehet legalizálni bármit és akármit, mert közvetve, közvetlenül köze lehet
a hasviselési képességekhez.
Btw hányszor is jött be a lakosság elleni terror? Blitz, német városok bombázása, partizánok utáni irtóhadjáratok,
Vietnámban a hatalmas pusztítás?
Szerintem egyik se igazán.

/edit: a német városok elleni mondjuk nagyjából bejött, de az 'rendes munka' volt (jó lenne nem visszatérni a 80 évvel ezelőtti/
színvonalhoz)

Szerintem pedig ezt végig kell csinálni az oroszoknak.

Mint minden nagyhatalom. Ez a realitás. Ezzel az ukránoknak is számolniuk kellett volna, nem kell basztatni őket. Még egy pont amellett mekkora idióták voltak. A neoliberális szívárvány színű vágyálmaitok a reálpolitikát nem fogják átírni. A nagyhatalmak ilyenek, nem basztatjuk. Az oroszlán megeszi a zebrát, ez van. Hiába kapálóztok ez ellen, ez a világ és az élet törvénye. Ez több ezer év alatt sem változott, most sem fog. Elfogadod és alkalmazkodsz, akkor túlélsz. Ha nem, meghalsz. Az élet és a világ kegyetlen.
Lehet így gondolkodni. De akkor mi is megérdemeltük a tatárjárást, mohácsot, 48-at, 56-ot. Elvégre mi baszakodtunk, ugye?

Valójában ez a háború az oroszoknak se jó. A saját nagyhatalmiságuk temetője. Ukrajna annyira szarul sikerült nekik hogy régebb óta tart mint a nagy honvédő háborújuk. Közben a NATO bővül és Oroszország szövetségesei vagy megbuktak vagy pedig szépen függetlenednek. Oroszország pedig kínai lélegeztetőgépre került aminek a saját szuverenitásuk lesz az ára. Elvégre Kína se szeretetszolgálat, hanem egy még nagyobb hal érdekekkel.

@Sir megkérdezem akkor megint van olyan hogy katonai áram ?

idézném akkor magamat .. " mert én csak olyan erőműveket látok,vagy közelekedési csomópontokat látok amit katonai célokra is fel lehet használni (támadható kategória) . "

ne menjünk már bele parttalan vitákba, itt számtalanszor kiderült,hogy a ruszkik játszva elérik Kijevet,mint a legnépesdebb lélekszámú ukrán várost, ha kizárólag a civilek gyilkolása lenne a céljuk, nem kellene ott buziskodni a frontvonalon, jól megszórnák a fővárost azzal amilyük csak van, és akkor hullanának a civilek mint a legyek .. várom akkor megint majd az okoskodó kommenthuszárokat,hogy nem ez nem igy van ahogyan leirtam .. de úgy van , úgy van ahogy leirtam !!

tehát mivel katonai célokra is fel lehet például használni az áramot, még szép.hogy ki lesznek ütve a trafóállomások, meg az erőművek (tehát mint irtam támadható)
irta itt valaki.. amikor a szerbeket megcsapta a NATO miért is szórták le a grafitot ? hogy ceruzát gyártsanak belőle lent a szerbek, vagy hogy kikapcsolják ezáltal az áramot ? (zárlat .. igy köznyelven)

ide tartozó hír, hogy elvileg jelen pillanatban a rivnyei a juzsnoukrajinszki és a hmelnyickijben lévő atomerőművektől függ Ukrajna áramellátása, nyilván ezeket az erőműveket magukat nem kellene támadni,mert annak elég komoly másodlagos hozadéka is lehet .. viszont a transzformátorállomások támadhatóak, itt igazából arra kellene ügyelniük,hogy magának a reaktornak a hűtése ne szünjön meg ezáltal.

@cirqle véleményem szerint elfoglalni nem akarják Ukrajnát, de a térképet át akarják szabni, most ha idővel (mint itt többen beszéltük anno) behúzzák Ogyesszát és sikerül elvágniuk a tengerpartjától Ukrajnát, akkor az elég erős fegyvertény lenne, Ukrajna gazdasága kapna egy brutális sallert, elérhető lenne szárazföldön is Transznyitria (bár jelentősége nem igazán van,de leírom,mert ezt is említette valaki anno) illetve a ruszkiknak a fekete-tengeri szállítási útvonalaik (nagyobb) biztonságban lennének, szóval hogy visszatérjek az elejére, elfoglani nem akarják, rezsimet dönteni viszont igen, és minimum egy olyan embert a hatalomhoz segíteni, aki ha nem is oroszbarát, de látva a következményeket, egy független (nem NATO-tag) Ukrajna mellett elkötelezett, ha ez az ember netán oroszbarát akkor az egy + grátisz nekik, de sztem ez most a kevésbé fontos a részükről, első kör,hogy semleges legyen a NATO iránt.

@Sir megkérdezem akkor megint van olyan hogy katonai áram ?

idézném akkor magamat .. " mert én csak olyan erőműveket látok,vagy közelekedési csomópontokat látok amit katonai célokra is fel lehet használni (támadható kategória) . "

ne menjünk már bele parttalan vitákba, itt számtalanszor kiderült,hogy a ruszkik játszva elérik Kijevet,mint a legnépesdebb lélekszámú ukrán várost, ha kizárólag a civilek gyilkolása lenne a céljuk, nem kellene ott buziskodni a frontvonalon, jól megszórnák a fővárost azzal amilyük csak van, és akkor hullanának a civilek mint a legyek .. várom akkor megint majd az okoskodó kommenthuszárokat,hogy nem ez nem igy van ahogyan leirtam .. de úgy van , úgy van ahogy leirtam !!

tehát mivel katonai célokra is fel lehet például használni az áramot, még szép.hogy ki lesznek ütve a trafóállomások, meg az erőművek (tehát mint irtam támadható)
irta itt valaki.. amikor a szerbeket megcsapta a NATO miért is szórták le a grafitot ? hogy ceruzát gyártsanak belőle lent a szerbek, vagy hogy kikapcsolják ezáltal az áramot ? (zárlat .. igy köznyelven)

ide tartozó hír, hogy elvileg jelen pillanatban a rivnyei a juzsnoukrajinszki és a hmelnyickijben lévő atomerőművektől függ Ukrajna áramellátása, nyilván ezeket az erőműveket magukat nem kellene támadni,mert annak elég komoly másodlagos hozadéka is lehet .. viszont a transzformátorállomások támadhatóak, itt igazából arra kellene ügyelniük,hogy magának a reaktornak a hűtése ne szünjön meg ezáltal.

@cirqle véleményem szerint elfoglalni nem akarják Ukrajnát, de a térképet át akarják szabni, most ha idővel (mint itt többen beszéltük anno) behúzzák Ogyesszát és sikerül elvágniuk a tengerpartjától Ukrajnát, akkor az elég erős fegyvertény lenne, Ukrajna gazdasága kapna egy brutális sallert, elérhető lenne szárazföldön is Transznyitria (bár jelentősége nem igazán van,de leírom,mert ezt is említette valaki anno) illetve a ruszkiknak a fekete-tengeri szállítási útvonalaik (nagyobb) biztonságban lennének, szóval hogy visszatérjek az elejére, elfoglani nem akarják, rezsimet dönteni viszont igen, és minimum egy olyan embert a hatalomhoz segíteni, aki ha nem is oroszbarát, de látva a következményeket, egy független (nem NATO-tag) Ukrajna mellett elkötelezett, ha ez az ember netán oroszbarát akkor az egy + grátisz nekik, de sztem ez most a kevésbé fontos a részükről, első kör,hogy semleges legyen a NATO iránt.
Azt értettem a végigcsinálás alatt, hogy ukrajnából menthetetlen országszerűséget kell csinálniuk. Hogy akik az elmúlt négy évben sipákolva, egymásra licitálva verték a mellüket, hogy ezt a kuplerájt márpedig a végsőkig támogatni kell “merazoroszok” meg mert hókuszputyin majd mindenkit faszra húz Európában, ha nem hozzák meg ezt az áldozatot… szóval ez a banda akkor lesz szíves és tényleg a végsőkig támogatja az ukránokat (nem fogja).

Putler bácsi így mutatja meg, hogy a képmutatás az európai elitben már évtizedek óta magas szinten művelt sportág.

Dehogy kell elfoglalniuk az országot…

Említetted az I. Világháborút, említed az ukrán népet. Nos, a helyzet az, hogy az ukránok a szovjetúnió alatt se nagyon törődtek azzal, hogy "fent Kievben", de leginkább "fent Moszkvában" a nagyok mit és hogyan döntenek a fejük felett, róluk.
És egészen 2004-ig, míg az EU oda nem költözött a határaikra, nem is nagyon tettek semmit se magukáért, de utána is csak annyit, hogy felkerekedtek és leléceltek. De a magasságos vezetőkhöz soha nem nyúltak egy ujjal se. A politika a nagyok dolga, ennek oka pedig az, hogy az ukrán nép muzsik mentalitású, legyint és műveli tovább a földet. Az elit messze van és, hogy mit miért csinál, az nem az egyszeri ukrán dolga.
Az, hogy a Majdan után elitváltás volt és konkrétan külföldi állampolgárok ültek be az ukrán kormányba, az se érdekelt senkit.
És ez a háború is csak annyi ingert vált ki, hogy lelépnek előle, de továbbra is Kiev tudja, mit, miért tesz.

Az I. Világháború előtti európai közállapotok is hasonlóak voltak. Az ipari forradalomnak nevezett társadalmi átalakulási folyamat még csak pár évtizede zajlott és a keletkező "polgári, képviseleti demokráciák" is nagyon gyerekcipőben, jobbára még mindig a feudális, de mindenképpen dinasztikus hatalmi körök által leuralt politikai paletta játékszerei voltak. Abból választhattak, amit ez a nomenklatúra nekik megadott. És amikor az elit eljutott oda, hogy háborúzni akar, akkor a civileket hergelte be, lényegében egész Európa utcáit elözönlötték a lelkes, háborúpárti tömegek, akik boldogan vonatoztak ki a frontra.
A bő száz évvel ezelőtti európai civil közgondolkodás nagyon hasonló volt a mostani ukránhoz, "a nagyok dolgába nem szólunk bele".
Nincs polgári öntudat.

De mire az ember eljut erre az ok-okozati összefüggésre, rájön, hogy napjainkra valójában Nyugaton sincs ez másként. Azaz, ismét a régi nóta tért vissza. A fogyasztói társadalom lényegében olyan, mint az egykori jobbágy, vagy gyári melós, aki felett elzúg a történelem, ami a nagyok játéka, amibe neki nincs beleszólása.
Ukrajnában a nép körében valóban ezt a "langyos" és semleges közgondolkodást találtam és azért gondolhattam hogy minden OK, nyugi van sz@rkeverés nélkül. Arra pedig nem volt rálátásom hiszen az számomra elérhetetlen és érdektelen magasságban kavargott - mignem a sz@rcunami a majdani szervezéssel egyszerre csapott le az egyre jobban szegényedő, és ezért könnyen meggyőzhető tömegeket állig beborítva. Igy születhetett meg a jelmondat, hogy " Fel a fejjel - ennél csak jobb lehet" hiszen ha nem így cselekednek , ebbe belefulladtak volna..

Itt is érvényesült a magyar közmondás, hogy fejétől büdösödik... - azaz a nép által megválasztott vezetők árulták el és árúsították ki őket és országukat - egy tál lencséért.....

Lehet így gondolkodni. De akkor mi is megérdemeltük a tatárjárást, mohácsot, 48-at, 56-ot. Elvégre mi baszakodtunk, ugye?

Valójában ez a háború az oroszoknak se jó. A saját nagyhatalmiságuk temetője. Ukrajna annyira szarul sikerült nekik hogy régebb óta tart mint a nagy honvédő háborújuk. Közben a NATO bővül és Oroszország szövetségesei vagy megbuktak vagy pedig szépen függetlenednek. Oroszország pedig kínai lélegeztetőgépre került aminek a saját szuverenitásuk lesz az ára. Elvégre Kína se szeretetszolgálat, hanem egy még nagyobb hal érdekekkel.
Nem érdemeltük meg, és nem baszakodtunk. Nem korlátoztuk az orosz kisebbség jogait, zsebnácijaink nem bántalmazták őket, nem loptuk tőlük a gázt, és sorolhatnám. Szégyen, hogy az 56os hősöket holmi mocsok azovosokkal és ajdarosokkal emlìted egy lapon.

Az ukrán területen végrehajtott csapások idővonala 2026. január 18. és 19. között.

Tegnap, nappal-éjjel a Légierő és a rakétaerők célpontokat támadtak a Donbász, Szumi, Harkiv, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Herszon megyékben (teljes fegyverzettel), Odesszában és Sznovszk városában a Csernyihivi megyében (muskátlik/Gerberák).

Idővonal:

2026. január 18.

• 09:45 Szumi megye – robbanások. UMPK. Vakalivscsina.
• 09:50 Sznovszk, Csernyihivi megye – robbanások. Muskátlik/Gerberák.
• 10:15-10:20 Harkiv megye – robbanások. UMPK. Vovcsanszk külvárosa.
• 10:50 Harkiv megye – robbanások. UMPK.
• 11:00 Dnyipropetrovszki régió – robbanások. UMPK.
• 11:15-11:20 Zaporizzsja régió – robbanások. UMPK. Ternovata külterületén.
• 11:50 Donbas és Harkiv régió – robbanások. UMPK.
• 12:20-12:30 Vasylkivka, Dnyipropetrovszk régió – robbanások. UAV.
• 12:40 Donbas – robbanások. UMPK.
• 13:00 Kharkiv régió – robbanások. Liptsy MLRS.
• 13:15 Zaporizzsja külterülete – robbanás. UAV.
• 15:50 Kharkiv régió – 4 robbanás. UMPK. Veseloe.
• 16:10 Dnyipropetrovszki régió – robbanások. UMPK.
• 18:20 Zaporizzsja régió – robbanások. Zaliznychne külvárosában.
• 19:10 Dnyipropetrovszki terület – robbanások. UMPK.
• 19:30 Volnyansk, Zaporizhzhya Oblast – robbanás. UAV.
• 19:55 Zaporizzsya Oblast – robbanások. UMPK.
• 21:55 Dnyipropetrovszk és Szumi megyék – robbanások. UMPK.
• 22:30 Donbas – robbanások. UMPK.
• 23:00 Szlovjanszk – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 23:15 Donbas és Dnyipropetrovszk megye – robbanások. UMPK.

2026. január 19.

• 00:00 Buruluk, Kharkiv Oblast – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 00:05 Zaporizzsya Oblast – robbanások. UMPK.
• 00:15 Zaporizzsja – robbanások. Nehéz MLRS.
• 00:15 Dnyipropetrovszk külvárosa – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 00:35 Yavornytske, Dnyipropetrovszk régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 00:40 Zaporizhzhia régió – robbanások. UMPK.
• 00:45 Chuguev, Harkiv régió és Javornicke, Dnyipropetrovszk régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 01:00 Yavornytske, Dnyipropetrovszk régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 01:05-01:20 Vasylkivka, Dnyipropetrovszk régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 01:20 Volnyansk, Zaporizhzhia régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 01:50 Shostka, Sumy Oblast – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 02:35-02:55 Odesa – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 03:35 Dnyipropetrovszk – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 03:50 Sumy Oblast – robbanások. UMPK.
• 04:20 Donbas – robbanások. UMPK.
• 05:45 Zaporizzsja – robbanások. Muskátlik/gerberák.
• 06:55-07:05 Donbasz – robbanások. 3 UMPK csapás. Limanszki járás.

Videó: Geranium csapás egy célpontra Dnyipropetrovszk megyében.

Nem érdemeltük meg, és nem baszakodtunk. Nem korlátoztuk az orosz kisebbség jogait, zsebnácijaink nem bántalmazták őket, nem loptuk tőlük a gázt, és sorolhatnám. Szégyen, hogy az 56os hősöket holmi mocsok azovosokkal és ajdarosokkal emlìted egy lapon.
A ruszkik pedig az 56-os hősöket is nácizták. Szerencsére a nem létező orosz kisebbséggel nem tudtak jönni.

Mert milyen más népeket terrorizáltak ?

Szerinted csak az oroszok terrorizáltak más népeket, az angolok, a franciák, a török, és a társaik nem ?

Bocsáss meg, de te teljesen egydimenziósan, démonizálióan, és dehumanizálóan írkálsz.
Ne terelj!
Ez az orosz-ukrán topic!

Mások bűne pedig nem menti Putyin bűneit!
;)
De gondolom tudtad, csak megint értetlenkedsz...
Az ő döntésük volt Zelenszkij. Ukrajna a nacionalizmusra és a kisebbségek terrorizálására szavazott. Aki nem támogatta hangosan, az mosolyogva félre nézett. Persze még mindig lett volna választásuk, el mozdíthatták volna Zselét, nem tették. Akkor hát aki prostituáltnak áll, ne sírjon, ha ba++ák. A gyermekek akiket sajnálok. Nem tehetnek róla, hogy a szüleik idióták.
Ezt jellemzően csak a 22. márciusban regisztrált tagok szeretnék elhitetni. ;)

A szabad világból viszont inkább így látják:

Putyin soviniszta rendszere más népeket fenyeget, terrorizál. Persze lenne más választása az orosz népnek, láttuk hova vezet egy diktatúra fasizálodása, ha valaki, akkor ők tudják.

Semmilyen ideológia, vélt sérelem nem igazolja az emberiesség elleni bűnöket! Fölösleges az áldozat hibáztatás.
A polgári infrastruktúra szándékos rombolása, a lakosság szenvedését, elüldözését célzó terrorizmus gyáva emberek bűne.
A katonák megvetik az ilyet elkövetőket.
Nem lesznek az oroszok büszkék erre, nem festegetik a rakétainditókra a tízemeletes sziluetteket. Gondolom ez belátható.
Hazudoznak majd náci NATO biolaborokról, titkos NATO raktárakról, ahogy ilyenkor szoktak.
Ők is tudják, hogy értelmetlenül.
Szánalmas és szégyenteljes Putyin kínlódása, amivel szégyent hoz az orosz népre és a hadseregre.
Mint a grafitbombák Szerbiában vagy Venezuelában?

Vagy a szétbombázott vízellátás Gázában?

A rakétasorozatvetővel lőtt Donyeck?

Esetleg a szarajevói embervadászat túrák?

A szomáliai kórházlátogatók?

A félmillió gyerek Irakban?

Olvass Wass Albertet a románok viselkedéséről Erdélyben.

Az oroszok ugyanazt csinálják mint bárki. Az ukránok lennének erősebbek ők is ugyanezt csinálnák.

És ez menti őket, vagy bárki népírtását!?!

Akkor meg, miről beszéltek?

Mindenki tudja, hogy sok gaztettet elkövettek már a bolygón, de ez nem jogosít fel senkit hasonlóra.

Ezt hitték a nácik is....
:D
Afganisztán, Vietnám, Irak példája mutatja, mekkora ostobaság, amit írsz.

Amellett, hogy ezt a háborút Putyin provokálta. ;)
Hiába állítja az ellenkezőjét.

• Vicces
Reactions: OhioNurse and arcas
Azt értettem a végigcsinálás alatt, hogy ukrajnából menthetetlen országszerűséget kell csinálniuk. Hogy akik az elmúlt négy évben sipákolva, egymásra licitálva verték a mellüket, hogy ezt a kuplerájt márpedig a végsőkig támogatni kell “merazoroszok” meg mert hókuszputyin majd mindenkit faszra húz Európában, ha nem hozzák meg ezt az áldozatot… szóval ez a banda akkor lesz szíves és tényleg a végsőkig támogatja az ukránokat (nem fogja).

Putler bácsi így mutatja meg, hogy a képmutatás az európai elitben már évtizedek óta magas szinten művelt sportág.

Dehogy kell elfoglalniuk az országot…
többször is írtam már itt, hogy a gazdasági rivalizálásban van aki le akarja nyomni a leggyengébb riválist az EU-t, ez pl az USA érdeke szvsz, hiszen ezzel az ukrán-orosz háborúval kiüti a nyeregből es egyben fuggővé is tette önmagától (mármint az USA tette fuggővé az EU-t), hiszen pont ezzel a háborúval lett bebizonyítva, hogy az EU önmaga mégis csak egy gyenge szar .. akinek van egy operett hadserege, illetve a gazdasági ereje nagyban függ a nyersanyagkitettségétől, és ha nincs gazdaság, akkor nincs hatalom, nincs haderő, nincs ipar, nincs semmi..

pont ezen a csúszdán megy lefelé az EU, amihez az Ukrajnában feleslegesen elégetett pénz és egyéb erőforrás csak egy plusz lendület lesz,úgy, hogy közben az EU-t belső feszültségek terhelik már eleve a migráció miatt is, ehhez jönnek még bónuszban az olyan "jackpot" dolgok, mint pl a gazdatüntetések,iszlamizáció okozta problémák, munkanélküliségi ráta növekedése stb..

Olyan lesz ez a projekt az EU-nak, mint a kurszki kaland volt az ukránoknak, felesleges elpazarlása az erőtartalékaiknak, de hát sok sikert.. lehet hozni kellene még vagy n+10000-ik szankciót is hátha működik.

ui: az pedig, hogy ebben a játszmában ki az igazi csicska az az "ide nekem Grönlandot" történetben mutatkozik meg igazán

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Az orosz katonai egészségügyi rendszerből 2024 közepén kiszivárgott betegadatok meglehetősen egyszerű okokból kerülték el a kommentárok figyelmét: az oroszok nem fognak kommentálni egy kiszivárogtatást, és az adatok katasztrofálisak Ukrajna számára. Különösen figyelemre méltó az az adat, hogy az orosz erők 2024. június közepéig mindössze 3200 amputációs sérülést szenvedtek el – beleértve az ujjak és lábujjak kisebb amputációit is. Az amerikai erők Vietnámban mintegy 5283 súlyos amputációt szenvedtek el, amelyek végtagok elvesztésével jártak, szemben az 58 281 halálesettel, ami 11:1 arányt jelent. Feltételezve, hogy az orosz orvosi ellátás Ukrajnában hasonló jellegű ahhoz, amit az amerikai erők a vietnami háború alatt tudtak nyújtani (ami ésszerű feltételezés), ez arra utalna, hogy az orosz erők 2024 júniusára kevesebb mint 40 000 fős személyzettel végeztek volna. Akkoriban a legkonzervatívabb, általánosan elfogadott becslés az orosz veszteségekről Ukrajnában, a Mediazona becslése szerint, egy természeténél fogva kétes eredetű közösségi média bejegyzések adatbázisa alapján, közel 90 000 fő volt. Az ukrán fél néhány hónappal később, 2025 elején közzétett hasonló orvosi adatai szerint saját erőik mintegy 120 000 amputációt szenvedtek el a háború alatt addig a pontig. Megjegyzem, hogy ez a megdöbbentő arány - harminc-negyven ukrán egyetlen oroszra vetítve, ami összehasonlítható a Franciaország és Németország közötti 1940-es aránnyal, beleértve a francia hadsereg tömeges megadását is - pontosan tükrözi az elmúlt másfél évben kicserélt holttestek számát is. Elgondolkodtató.
Forrás: https://www.svoboda.org/a/tysyach-r...atsientov-gospitaley-minoborony/33321812.html

Feltételezve, hogy az orosz orvosi ellátás Ukrajnában hasonló jellegű ahhoz, amit az amerikai erők a vietnami háború alatt tudtak nyújtani (ami ésszerű feltételezés)
Sajnos (minden harcoló számára) ez egyáltalán nem ésszerű feltételezés, a folyamatos megfigyelés miatt az I. vh-s szint elérése is kb. reménytelen, a vietnámi háborús amerikai ellátási szint meg nem is sci-fi, hanem space fantasy lenne.