1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Űrkutatás

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - Luthero által indítva @ 2015. szeptember 19..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 2. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  fishbed and jani22 like this.
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  nem. Ezek részben sikeresek voltak. A Marsz-96ról és a Fobosz-Gruntról szóltam. Ott az indító űrhajó legutolsó fokozatával volt a gond. Gyaníthatóan mindkettőben egy csip ment tönkre a külső sugárzás miatt.
  A Marsz-96 még a Szovjetuniótól örökölt cucc volt, és már félkészen is muszáj volt fellőni, mert az alkatrészei szavatossága elkezdett lejárni. Még az indító állványon is a szoftverét babrálták, úgyhogy az se volt rendesen letesztelve. A kudarca előre látható volt.
   
 4. ladagrant

  ladagrant Active Member

  A Google Earth böngészése közben jöttem rá hogy milyen ritkás, bár nem tudom mennyire teljes az az adatbázis.
  Azok a hosszú egyenes nagyon vékony csíkok a kék tengerfenéken megjelenítve felteszem az útvonal ahol a hajó végighaladt és alaposabban szemügyre vette a műszereivel.
   
 5. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Akkor ez OK, ezzel egyetértek, én meg a korábbira gondoltam.
   
 6. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Egy marék szecskaként végezte a BFR/BFS (Starship) kompozit gyártási mintája. Mondjuk szép kis hátraarc onnan, hogy na, mindent szénszálas kompozitokból fogunk gyártani...

  Jobbra ami volt, balra ami lett belőle:
  [​IMG]
   
 7. kamov

  kamov Well-Known Member

  Tankönyvi példája lehet ez annak, hogy hogyan lehet sikeresen elkerülni a Concorde-effektust.
   
  fishbed and gacsat like this.
 8. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Akár a gépjárművek kérdése.
   
 9. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Em drive-ról talán már volt szó:
  http://www.emdrive.com
  Van pár új prezentáció, de jó lenne már egy tudományos cikk is.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 11. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Annyi történt, hogy pár hónapja a Drezdai Műszaki Egyetemen megépítettek egy elég kifinomult mérőpadot, mu-fém árnyékolással és folyékony fém csatlakozókkal, és bekapcsolva kaptak is pár uN erőt, de a 'hajtóművet' forgatva nem mindig a megfelelő irányban. A konklúzió az, hogy a gondos szigetelés ellenére van egy kis elektromágneses szivárgás a kábelek és a csatlakozók körül, ami reakcióba lép a Föld mágneses mezejével. A számítások figyelembe véve a kábelek hosszát, az áramerősséget, az európai mágneses tér nagyságát és irányát, a megfigyel pár uN erősségű Lorenz-erőt adják ki. Magyarul a mért 'tolóerő' nem a 'hajtóműből' származik. Azért nem adják még fel, terveznek egy jobban szigetelt kísérletet, de egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy egy álommal kevesebb.

  [​IMG]

  Bővebben: https://www.researchgate.net/public..._Results_on_EMDrive_and_Mach-Effect_Thrusters
   
  rappali_, zeal and molnibalage like this.
 12. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

 13. jani22

  jani22 Well-Known Member

 14. Python

  Python Well-Known Member

 15. kamov

  kamov Well-Known Member

  Tcat, Luthero, jani22 and 6 others like this.
 16. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

 17. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  "Years ago, I organized a protest at NASA's Kennedy Space Center in Florida and one of the speakers was Mitchell. And he said if there's one war in space – it'll be the last because so much space junk will be created by blowing up the satellites that we won't be able to get a rocket off Earth anymore. It just won't be able to get through this 'minefield.'"
   
  zeal likes this.
 18. jani22

  jani22 Well-Known Member

 19. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/techtud/2019/03/25/orosz_urprogram_hold_urutazas_szojuz_crew_dragon/
  "Dmitrij Rogozin, az orosz űrkutatási állami vállalat, a Roszkoszmoz vezérigazgatója szerint a Szojuz MSZ-szel való űrutazás sokkal olcsóbb, nagyjából feleannyiba kerül, mint Elon Musk Crew Dragon űrhajóival, árulta el hétfőn újságíróknak.
  Rogozin becslése szerint a Crew Dragonban egy ülés ára legkevesebb 110-120 millió dollárba kerülhet, náluk ez minimum a felével olcsóbb lesz, tehát meg tudják őrizni a versenyképességüket, ami az árakat illeti, ezért a NASA továbbra is érdekelt abban, hogy Szojuzzal – is – repüljenek a Crew Dragon berepülésének időszakában. Sőt, Rogozin szerint a NASA már azt is felvetette, hogy egy barter keretében mind a Szojuzon, mind a Crew Dragonon vegyes legénység repüljön, függetlenül az ülés árától...
  ...A Szojuz-5 2022 és 2025 között tervezett repüléstesztjeit a Fegyeracija típusú, többször felhasználható, négy ember szállítására és Hold-repülésre is alkalmasra tervezett űrhajóval végzik majd. A megerősített hő- és sugárvédelemmel ellátott, Hold-missziókra is felhasználható Szojuz MSZ űrhajó létrehozásának költségeit 400 millió dollárra becsülte.
  A Roszkoszmosz Hold-programját az év közepén védik majd meg az orosz kormány előtt. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ha a NASA a Hold körüli Deep Space Gateaway űrállomás létrehozásában érdekelt az EU, Kanada és Japán oldalán, akkor a Roszkoszmosz az orosz tudományos akadémiával együtt elsősorban a Hold felszínére irányuló missziókra összpontosít majd. A Roszkoszmosz ugyanakkor azt szeretné, hogy az űrállomás orosz űrhajók fogadására is alkalmas legyen, amiről tárgyalások folynak az Energiia orosz űripari vállalat és a NASA között.
  Emellett azt is közölte, hogy a Roszkoszmosz akkor is pályán kívánja tartani a a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást (ISS), ha az amerikaiak a projekt feladása mellett döntenek. Sőt, az állomás orosz részéhez a jövőben újabb modulok csatlakozhatnak majd a 2022-ben felbocsátandó tudományos és energiamodul (NEM) alapján."
   
 20. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://www.urvilag.hu/kinai_raketak...y_kinai_maganraketa_sikertelen_ bemutatkozasa
  "A kínai űripari startup vállalkozás által fejlesztett OS-M1 rakéta Csiücsüanból indult, de az első fokozat leválása után szerencsétlenül járt.
  A Góbi-sivatagban, Belső-Mongólia tartományban fekvő Csiücsüan (Jiuquan) űrközpont volt a helyszíne a OneSpace cég új hordozórakétája bemutatkozásának. A start március 27-én, magyar idő szerint 10:39-kor történt. A magánfejlesztésű rakéta a Lingcsüe-1B (Lingque-1B) műholdat állította volna alacsony Föld körüli pályára, a pekingi ZeroG Technology vállalat megbízásából...
  ...Az OS-M1 rakéta négy fokozatú. Szilárd hajtóanyaggal működik, magassága 19 m. Kapacitásába legfeljebb 112 kg hasznos teher indítása fér bele 500 km magasan húzódó poláris napszinkron pályára. Ilyen típusú pályán működnek általában a földmegfigyelő műholdak. Összehasonlításképp, a jobban ismert, 2017-ben színre lépett amerikai–új-zélandi Rocket Lab cég Electron rakétájához képest mintegy 25%-kal kisebb kapacitásról van szó.
  A OneSpace tervei szerint 2020-ra évente több mint 30 ilyen rakétát tudnának legyártani. A mostani indítási kudarc azonban minden bizonnyal visszaveti a lendületet. Céljuk költségkímélő, rugalmas startlehetőséget biztosítani nano- és mikroműholdak számára...
  ...A következő hónapok során egy újabb, szintén magántőkéből finanszírozott szereplő, az iSpace is bemutatkozhat Kínában. Hyperbola-1 nevű rakétájuk ugyancsak kis műholdak felbocsátására készül, újrahasznosítható első fokozattal."
   

Ezen oldal megosztása