1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

1956

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - tarzaan által indítva @ 2016. október 23..

 1. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc[2] Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca,[3][4] amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.[5]

  https://hu.wikipedia.org/wiki/1956-os_forradalom
   
  2ndt likes this.
 2. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  1956 szagáról és az élet elviselhetetlen könnyűségéről

  http://tortenelem.mandiner.hu/cikk/...elet_elviselhetetlen_konnyusegerol_tortenelem

  Ez elgondolkodtató rész:

  (...)

  De hadd írjak inkább a lényeges dolgokról: arról, hogy mi mindent tanultunk félelemről, harcról, bevándorlásról, kivándorlásról, újrakezdésről ezektől az emberektől.

  Arra jutottam, hogy mi, a komcsi békeidőkben és azután született békeviselt, digitális nemzedékek bizony puhányak vagyunk. Puhányak vagyunk, mert megijedünk két katonától az utcán, száz katonától a déli határon, nem akarunk katonát látni, mint Linder Béla, és mindent tárgyalásos úton intéznénk. Puhányok vagyunk, mert szalmában, földön maximum extrém kiránduláson alszunk, tét nélkül. Nem koplalunk napokig, nem szökünk át a kukoricáson. Nem mondjuk azt, ha megkérdezik, hogy félt-e, hogy „persze, de hát miért ne féltem volna”, vagy hogy „miért féltünk volna?” Minden este puha ágyban alszunk, s ritkán fázunk otthon. Hazaüzenni egy e-mailbe vagy skype-hívásba kerül, s már magunk is elfelejtettük azokat az időket, amikor vezetékes telefonon kellett egyeztetni, hogy akkor mikor van randi, mikor találkozunk meccsre vagy koncertre menet. Régen nyaltuk le egy levél borítékját, s talán csak karácsonykor adunk még fel egy-egy képeslapot.

  El sem tudjuk képzelni, milyen az, amikor hónapok óta nem láttuk a szüleinket, a barátainkat, a barátnőnket, s ők sem minket, s nem is tudják, mi van velünk. Jó esetben értesülnek róla egy kései küldöttől, aki hazamegy és hazaüzenünk vele. Vagy kidobunk egy levelet a vonatablakból, amit egy ismeretlen arra járó továbbít, célba juttat. Pedig akár ott is hagyhatná, egy arctalan, ismeretlen valaki levelét. Mit érdekli az őt? És milyen erőfeszítésbe kerül elpostázni a levelet? Milyen lehet reménykedni, amikor öt napunk van Rómában, az olimpia idején, hogy megtaláljuk a kedvesünket, akit négy éve nem láttunk?

  *

  S hogy micsoda leleményesség, találékonyság járul mindehhez! Minden ötvenhatos történetei közt akad bőven olyan, amelyikben vagy ő vagy valamelyik rokon, esetleg édesanyjuk, édesapjuk hirtelen felmerülő ötletei, leleményei, csavaros észjárása, hirtelen kapcsolása menti meg az életüket, segít elkerülni valami sokkal rosszabbat – kitelepítést, orosz fogságot, börtönt, megerőszakolást, akármit. Vagyunk-e, tudunk-e mi is lenni ilyen leleményesek?

  Tudunk-e lenni megbocsátók, amikor kell; nagyvonalúak és önfeláldozók, amikor kell; és tudnánk-e lőni, amikor kell?

  Volt ötvenhatos, aki gondolkodás nélkül lőtt az ávósokra; más nem tudta elsütni a fegyvert, amikor kellett volna, és mai napig úgy érzi, bajtársa élete kicsit miatta is veszett el. Nehéz a másik emberre fegyvert fogni, még akkor is, ha ávós vagy szovjet katona, nem épp békés szándékkal. El sem tudom képzelni, milyen; sosem csináltam.

  Pedig lőni tudni kellene. Csak meg kell erősítenünk a lelkünket. Van olyan helyzet, amikor az ellenfél egy igazságtalan rendszer képviselője, ellenség, s éles helyzetben nem egyéni személye számít, hanem az, hogy mit képvisel az egyenruhája, és kinek nevében fog ő fegyvert – és kire. Van, hogy nem lehet elkerülni a lövést. A védekező háború: igazságos háború. Van az, hogy vagy ők, vagy mi. És hogy a „gun-free zone” és más széplelkű békedeklarációk nem érnek semmit. Ötvenhatban a budapestiek rohadó hullákat szagoltak a körúton, míg el nem takarították őket. Émelyítő lehetett, testileg, lelkileg egyaránt. De mégis egyikük, decens professzor, úgy fogalmazott: örül, hogy tudott emberre fegyver fogni, mert így biztos volt benne, hogy később is meg fogja tudni védeni a családját.

  (...)
   
 3. ulippo

  ulippo Well-Known Member

 4. bat77

  bat77 Well-Known Member

  szuvorov likes this.
 5. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Egy zseniális film még zseniálisabb jelenete.

  A srác minden történésznél/politkusnál jobban összefoglalja az egész lényegét.

   
  szuvorov and minszk2 like this.
 6. ulippo

  ulippo Well-Known Member

 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  Miért?
  - Szerinted mi volt a "lényege"?
  - Szerinted a kiabáló srácnak igaza volt hogy egy civilekkel teli házból akart golyószóróval lövöldözni tankra?
   
 8. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Pár hazugság/butaság a filmből:

  1) a szobrot kötelekkel rántja saját magára a tömeg...
  2) a tank elé futnak a felkelők, majd farkasszemet néznek vele...
  3) a tank reaktív páncélzattal rendelkezik...
  4) a molotov-koktélt szemből dobják a tankra, majd a tank az orrán kigyullad, és ettől harcképtelenné válik...
  5) a lángoló tankon ugrálnak a felkelők...

  így torzul el szépen 1956 valóságtartalma...

  ...és a végén már csak annyi marad belőle, hogy gyűlölni kell az oroszokat mindenáron, mert az USA/NATO ezt akarja. Ennek az "ünnepe" 1956. És ez az 1989. október 23-án kikiáltott 27 éves államunk, a Harmadik Magyar Köztársaság alapja. Az oroszgyűlölet. És ugyanez lesz a veszte is.
   
 9. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  - amit a srác mond
  - igen, igaza volt
   
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  - Vagyis szerinted 56-lényege az volt a civilek szégyelljék magukat mert nem akarták hogy a tankok szétlőjék a házukat, mert mennyivel "hősiesebb" golyószóróval lövöldözni tankokra és meghalni...
  - Igaza volt? Tényleg? Vagyis ezek szerint ha Te harcolni akarsz, akkor a környezetdben lévő civilek le vannak sz..va (még akkor sem ha azok a sajátjaid)? Bravó!!
   
 11. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  "Kisszámú ellenforradalmár felbujtók népköztársaságunk rendje ellen fegyveres támadást indítottak, amelyet Budapest dolgozóinak egy része az ország helyzete felett érzett elkeseredése következtében támogatott.”

  Ki mondta?
   
 12. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  - a srácnak tökéletesen igaza van abban, hogy aki behúzza fülét-farkát, és gyáva nyúlként viselkedik, olyan emberként, akivel mindent meg lehet tenni, azzal mindent meg is fognak tenni, szóval az iylen csak ne panaszkodjon.

  - Harcolni ott lehet/kell, ahol az ellenség van, és ahol van némi esély a győzelemre/károkozásra. A civilk elmehetnek/elbújhatnak ha nem tetszik nekik.

   
 13. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Gondoltam, hogy le benne trükk, és ráguglizva igazam lett. Nem lövöm le a történteket nagyjából ismerők számára talán nem is olyan nagy poént.
   
  szuvorov likes this.
 14. bat77

  bat77 Well-Known Member

  Megértem, amit mondasz. Kellenek hősök. Csak jó időben, jó helyen.
  Pont ezt az érzelmi szálat használják ki a titkos szolgálatok alá szervezők.
  Ezzel likvidálják is a vezér egyéniségeket.

  56, mint a legtöbb forradalom esélytelen volt.
  Nem véletlen robbant ki és nem véletlen akkor.
  Ha valaki olyan tökös és értelmes szervez egy kis csoportot 4 mesterlövésszel és likvidálják a párt vezetést.
  Sokkal több értelme lett volna és vértelen.

  Jelképes, hogy akit éltettek Nagy Imre szovjet titkosügynök volt.
  A fejétől bűzlik a hal...

  Ajánlom a fenti könyvet, nem véletlen nem reklámozták. Magánkiadásban jelent meg.
   
 15. ulippo

  ulippo Well-Known Member

 16. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  békés tüntetők...
   
 17. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Remélem senkit nem untatok, de 56-al kapcsolatban engedjetek meg pár észrevételt:

  Mindkét nagyapám börtönt kapott (1947-után egyik, majd 56-után a másik). Amelyikük 1948-ban szabadult, annak 56-ban a barátai mondták, hogy ez nem a MI forradalmunk. Nagyon úgy tűnik-nekem-hogy valójában a kommunisták a saját belső ellenzékükkel akartak leszámolni. Nagy Imre neve pedig-csak kérdezzetek meg öreg parasztokat- a padláslesöpréssel és kuláklistákkal forrt össze.

  A másik érdekesség nekem 2006-os analógia; akkor is elege lett a (poszt)kommunista hatalomból sokaknak. A jelek arra mutatnak, hogy szándékosan, több helyen lehetővé tették a tüntetőknek, hogy rendőröket fegyverezzenek le (más kérdés, hogy hihetetlen módon-de észnél voltak). Ne legyen kétség, hogy a gumilövedéket és kardlapozást az éles töltény követte volna ez esetben. És mi lett a vége? Gyurcsány leszámolt ellenzékével. A közös 1956 és 2006 között, hogy a bűnösök elkerülték a felelősségre vonást :(
   
 18. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Az én bányász-paraszt nagyapám egész életében utálta a kommunistákat, de 1956-ról mégis azt mondta (akkor, amikor éppen zajlott), hogy ez nem a mi ügyünk, hanem ez két kommunista tábor harca.
   
  szuvorov and rappali_ like this.
 19. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nekem pedig az a véleményem, hogy 1956 helyett lenne sokkal jobb és pozitívabb emlékünk a múltban, amelyre a Magyar Köztársaságot alapozhatnánk. (pl. Hunyadi Mátyás kora) Az 1956-ra alapozott Harmadik Magyar Köztársaság pedig azért szomorú dolog, mert ez a 27 éves állam meg fog szűnni akkor, amikor 1956 eszméje megbukik (hiszen 1956-ra van alapozva).
   
 20. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Sok dologban igaza van, de ne feledd, hogy kellett ez a pofon, hogy a rákosi garnitúra eltakarodjon, és pár bosszú év után enyhüljön a rendszer.
  Persze összességében ebben sem volt sok köszönet, mert ezekben az évtizedekben valahol eladták az emberek a lelküket

  A pártvezetés így is likvidálva lett - politikai értelemben.

  Igen, Nagy Imre egy méltatlanul ünnepelt ember.
   
  antigonosz and silurusglanis like this.

Ezen oldal megosztása