1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

9K333 Verba

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - boki által indítva @ 2014. július 12..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  Verba a MAKSon:
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Legjobb tudomásom szerint :
  A NATO tagság miatt, csak hogy lássák veszünk mi modern fegyvereket, beszereztünk pár ATLAS rendszert (a Mistral dupla indítós valtozata) meg ugye a Gripenek lízingbe.
  Egyébként a tenderen a Stinger nyert, de az amcsik nem voltak hajlandóak átadni a teljes tervdokumentációt számunkra, ez pedig a tender egyik feltétele volt. Egyébként nem adják át senkinek, mert nem szeretnék ha a vásárló saját maga szervizelné és ha esetleg embargózzák akkor is tudná használni. Mi meg semmi olyat nem veszünk (normális keretek között, pl a vadászép nem tartozik ide) aminek nem adják át a teljes tervdokumentációt (sose lehet tudni egy háborúban nem biztos hogy tudja vagy akarja majd az eladó szervizelni a technikát) Szóval maradt a Mistral, de az meg kétemberes, ezért lett a dupla változata az ATLAS.
  A Iglák ellövőldözése nettó pazarlás volt. A Sztrelák üzemideje lejárt, ellövőldözni ilyenkor már veszélyes lehet, nem indul el, felrobban, nem látja a célt, standard...
  Az USA hozzá anyagilag járult a szétszedésükhöz (veszélyes hulladék, bonyolult technológia, vagyonba kerül), egyébként ilyenkor a teljes költségét ugye mi állnának. A Honvédségét nem tervezte több MANPAD beszerzését, vállaltuk hogy nem veszünk ezek még adtak erre pénzt is (vállalod hogy nem veszel jacht-ot magadnak adok egy milliót, mivel sose vennél potya pénz) . Bár szerintem hibás döntés volt!!!!
  Én szívem szerint Verba - t vennék, de ha NATO akkor legalább Grófot. t
   
 3. laiki

  laiki Well-Known Member

  szuvorov:

  "Bár szerintem hibás döntés volt!!!!"

  Bizony ár/érték arányban a kézi légvédelmi rakéta a leghasznosabb és még az amcsi és orosz légierő is tart még a régebbi változatoktól is. Olcsó, jól rejthető, könnyen szállítható, nem nagyon lehet kilövöldözni. Azután is használható, hogy a területet megszállták. A szegényebb, gyengébb küzdő fél fegyvere. Nem véletlen, hogy az USA pénzt ad azért, hogy ne legyen ilyen fegyvere még a kevésbé megbízható szövetségeseinek se, nem hogy a potenciális ellenfeleinek.

  "Én szívem szerint Verba - t vennék"

  Én is (a 3 csatornás vezérlés elég jó zavar- és csaliszűrést ígér), de azon kívül, hogy mit kapnánk ezért kedves szövetségeseinktől, még az oroszok sem adnák el egy NATO tagországnak. A sok infra zavaró és csali miatt azért érdemes lenne elgondolkodni az RBS-70 BOLIDE rakétán. Igaz, hogy állványos, ami hátrány, viszont nehezen zavarható és téríthető el csalival. Ráadásul megvan az az előnye, hogy a teljes hatótávjáig használható szemből, mert az állványon lévő képalkotó optika kicsit komolyabb, mint amit a rakéták fejébe bele tudnak gyömöszölni. Ezen kívül az állítólag képalkotó infra kínai QW-4 sem lenne rossz, ha adnák.

  "de ha NATO akkor legalább Grófot"

  Lehet hogy nem értem a viccet, vagy le vagyok maradva, de az meg minek a beceneve?
   
 4. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Egyébként se tudunk velük semmit kezdeni, az éles rakéták amerikai felügyelet alatt vannak. A magyar Gripenek csak gyakesszal repkedtek eddig és ezután is úgy fognak. Én szívem szerint visszaadnám nekik, azzal, hogy kenjék a hajukra, ha ennyire tartanak szövetségben.
  Nyilván nem bíznak bennünk, tudomásuk van a magyar közvélekedésről velük kapcsolatban, a szolgálataik naprakész infókat szolgáltatnak a Külügybe. A hírszerzésük a legjobb a világon.
  Éppen ezért nem is értem ezt a mosolydiplomáciát, meg "megbízható szövetséges" szövegeket, a magyar katonák így, a magyar katonák úgy ...
  Közben meg ott raknak alánk ahol tudnak, gazdaságilag, politikailag egyaránt, nem tetszik az hogy az oroszokkal kereskedni akarunk - ennek a hasznát is ők akarják lefölözni és hogy egyáltalán kiegyensúlyozott viszonyra önálló érdekképviseletre törekednénk a lehetőségekhez képest.
   
 5. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  ""de ha NATO akkor legalább Grófot"

  Lehet hogy nem értem a viccet, vagy le vagyok maradva, de az meg minek a beceneve?"

  Tabletről írok, és van rajta SwiftKey, ami néha felulbírál, ha úgy gondolja hogy nincs olyan szó, akkor betesz egy számára értelmeset.
  A lengyel Grom - ot akartam írni, de felulbírált :)
   
 6. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Látom neki a felülbírál az felulbírál!
   
 7. laiki

  laiki Well-Known Member

  A GROM a 9K310 IGLA-1E 1981-re kifejlesztett rakéta lengyel másolata a 90-es évek elejéről. Egy picit korszerűsítettek az eredeti rakétán, de még az IGLA-S-től is nagyon bőven elmarad.

  Javítottak a hűtésen, ettől némileg érzékenyebbé vált az optika, Javítottak a szervón, némileg nőtt a kitérítési szögtartomány. Csökkentették a robotpilóta méretét és növelték a robbanófejet kemény 10 dekával. Kicsit megbízhatóbb lett. Kicsit javult a manőverező képessége (főleg a kiégés utáni tömeg pár százalékos csökkenése miatt). Mozgási energia szempontjából jobb lett a vezérlés + 30 dekával csökkentették a rakéta tömegét azonos motortömeg mellett. Ettől 10 %-kal nőtt a hatótáv. De alapvetően megmaradtak az IGLA-1-es tulajdonságai. Maradt az egycsatornás vezérlés. Zavarható és érzékeny a csalikra. Szemből csak nagyon közelről fog be, vagy egyáltalán nem. A robbanófej kicsi és nincs közelségi nyújtó. A valós hatótáv optimistán is csak 2-3 km repülőgépek és 2,5-3,5 km helikopterek ellen.

  A lengyelek már 2006-ban hozzáfogtak a továbbfejlesztéséhez. A továbbfejlesztett változat neve PIORUN. Azonban tudomásom szerint a PIORUN még mindig csak teszt fázisban van.

  Az alábbi cikk viszonylag részletesen ír a GROM és a PIORUN rakétákról (ékes lengyel nyelven, de ugye a Google fordító a barátunk). Az adatokból látszik, hogy a PIORUN sem generációs ugrás, mindössze továbbfejlesztés. Egy napon sem említhető a Verbával. Szerintem még az IGLA-S is veri több szempontból.

  http://dziennikzbrojny.pl/artykuly/art,5,22,18,wojska-ladowe,bron-rakietowa,przeciwlotniczy-zestaw-rakietowy-ppzr-grom-i-piorun
   
 8. boki

  boki Well-Known Member

  https://www.youtube.com/watch?v=fknJLMGajFM
   
 9. boki

  boki Well-Known Member

  angol nyelvu
  https://www.youtube.com/watch?v=gm43qGznNOk
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A HMZ felső határát egyes forrás 4500 métereben adta meg, pislogtam is. A videóban 3500 méter van, ami pontosabbnak tűnik a rakéta méreteit nézve.

  Azt jól látom, hogy három (!) féle érzékeló van benne? Az igen..
   
 11. joker

  joker Well-Known Member

  Semmi közelségi gyújtás meg repeszfelhő? Így nagyon pontosnak kell lennie.
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  Mivel nincs sajját topikja így a konkurenciájéhoz teszem. Így működik egy Stinger.
   
 13. laiki

  laiki Well-Known Member

  1:31 és 1:34 között látszik, hogy 3 másodperc az indítástól mire felgyorsul annyira, hogy el tud kezdeni kezd manőverezni. A fazon meg bemondja, hogy 3-5 másodperc az indítás. Hallani is a befogást visszajelző hang és és az indítás között az időkülönbséget. + Amennyi idő alatt előkapják a rakétát és becsatlakoztatják a generátor és hűtő egységet. Ez így összesítve a reakcióidő, akkor ha a kezelőt figyelmeztették, hogy kb. honnan és mikor várja a gépet és kéznél van a rakéta. Ennyi idő alatt egy gyorsan és alacsonyan repülő gép minimális indítási távolságba ér, vagy esetleg keresztül repül a megsemmisítési zónán, ha nem nem pont a rakéta fölött repül el és a megsemmisítési zónába csak egy rövid repülési szakasz esik bele. Így azután a gyorsan és alacsonyan repülő céloknál marad az utánlövés, hiába lenne elméletileg szemből is indítható a rakéta. Utánlövéssel pedig nagyon lecsökken a megsemmisítési zóna. A fej amúgy sem képes a teljes kinematikai hatótávról befogni egy gépnek pusztán a sárkányát. Meg annak sincs sok esélye, hogy a lérakos 5-6 km-ről meghalljon és meglásson egy alacsonyan és gyorsan közeledő gépet.

  Ezért fektettek az oroszok olyan nagy hangsúlyt ara hogy a Verbához egy olyan rendszert fejlesszenek ki, ami az alacsony magasságú radar adatait közvetlenül a lérakosokhoz közvetíti, a kezelő helyzetére lefordítva, így a kezelő előre pontosan rá tud áll a cél irányára és tudja, hogy melyik pillanatban tűnik fel olyan távolságban, ahonnan már van esély befogni. Persze így sem 6-6,5 km-ről lövöldöznek vele közeledő célokra, mert annak a miniatűr infra fejnek korlátozottak a képességei, de sokkal nagyobb az esélye, hogy a gyakorlatban is ki tudják használni a közeledő cél megsemmisítési képességét.
   
 14. laiki

  laiki Well-Known Member

  Van közelségi gyújtó, meg repesz felhő is. Már az Igla-S-nél is volt. A videóban látszik is. De közvetlen találatnál a csapódó gyújtó működik, mert a közelségi nem előre néz, hanem oldalra. A közelségi gyújtási távolsága valahol 1,5-3 m méteren belül lehet, mert ilyen kis fej ennél nagyobb távon már nem sokat ér,
   
 15. joker

  joker Well-Known Member

 16. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

 17. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Új légvédelmi komplexumok a 106. Túlai Gárda hadosztálynak...
  9K333 Verba

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  svajcibeka, fishbed and molnibalage like this.
 18. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Ez nagyon tetszik nekem,mik vannak a málhában,látom,hogy antenna lóg ki,meg kanócok csatlakoznak a vetőcsőhöz,ill a sisakba is van integrálva ez-az,szóval mi,mi?
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az AVR kapcsolathoz szükséges dolgok szerintem. Azon jelenik meg, hogy merre forduljon az indítóval így pikk pakk ráll a célra akár éjszaka is, hogy az NVG FOV-ján belül legyen.
   
  fishbed and fip7 like this.
 20. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Ez a 9F635M gyakorlókomplexum.
  (az éles komplexumok zöld színűek)

  [​IMG]
   
  fishbed likes this.

Ezen oldal megosztása