Igen; a reverz szúrta rögtön a szemem.Igen, a rajzon levő reverz a fúvócsőnél is a Concorde hajtóműve, de a Tu-144-esnél is szinte azonosak voltak az értékek.
A "hangyányi" differencia a hajtóművek saját 8-10 százalékából illetve az ejektoros fúvócső 29 százalékánál jelentkezik.
Ugyanis az NK-144-es mivel kétáramú volt, azt a 8-10 százalék tolóerőt az utánégetés használatával érte el, a Concord pedig anélkül, illetve az Olympus hajtóművek ejektorának 29 százalékához képest az NK-144-es ejektor-Laval rendszere kicsivel kevesebbet tudott. Amennyivel kevesebb jött össze az ejektoron, annyival több a hajtóművön (a forszázs miatt), de ennyivel többet is fogyasztott.
Ez már elég ok volt a drámai hatótáv deficitre, ami a szovjet gépet sújtotta.
A másik a kerozinhányad/alaktényező/aerodinamikai jóság/szubszonikus rezsim (emelkedés-gyorsulás) tüzelőanyagfogyasztás összetevőkből ered.
A nettó 63% szívócsatorna hatás mindkét gépen azonos volt Mach 2-nél.
Az értékek azonossága így is meglepő volt számomra. Még azzal együtt is, hogy a szovjetek sok adatot meg tudtak szerezni a Concorde-ról, meg a szovjet aerodinamikusok sem nyeretlen kétévesek voltak.
Amennyit én össze tudtam olvasgatni - no meg felfogni - a TU-144-ről olvasgatásaim alatt, csórikám számos hendikeppel szenvedett:
- A politika rendelte meg (már nem jó ómen a szememben)
- Később kezdték fejleszteni
- Korábban kellett elkészülnie bármi áron.
- Nem volt a szovjeteknek tapasztalatuk a külön vezérsík nélküli deltaszárnyú repülőgépekkel, azok aerodinamikájával, az ahhoz tartozó avionikával. Még az angolok-franciák is számos előtanulmány gépet építettek a projetkhez, holott nekik volt szép számmal mindenféle deltaszárnyújuk...
- a szárazföld felett kellett volna végeznie a hangsebesség feletti repüléseit a Concorde általi 16 km helyetti 20 kilométer magasan (minden általam látott akkori magyar nyelvű könyvben, kiadványban megemlítették ezt a tervezett képességet) - annak minden hozadékával
- S persze nem volt eléggé megfelelő hajtóművük
- Meg nem volt meg minden szükséges képességű berendezésük (hidraulikaolaj/kerozin hőcserélő, hajtómű reverz, hajtóművezérlés)
- Nem véletlen, hogy eleve két lépcsőben próbálták elérni a 6000 kilométer körüli hatótávot,s az első prototípus meg sem tudta közelíteni még az első lépcső tervezett 4500 km körüli hatótávolságát sem. (De nekem mégis a prototípus tetszik a legjobban).
Ту-144 ОКБ Туполева
пеÑвÑй в миÑе ÑвеÑÑзвÑковой паÑÑажиÑÑкий ÑÐ°Ð¼Ð¾Ð»ÐµÑ Ð¢Ñ-144

Ту-144. Описание конструкции. ТТХ.Схема.
пеÑвÑй в миÑе ÑвеÑÑзвÑковой паÑÑажиÑÑкий ÑÐ°Ð¼Ð¾Ð»ÐµÑ Ð¢Ñ-144. ÐпиÑание конÑÑÑÑкÑии. ТТХ. СÑема

Nekem ezek ellenére vagy épp ezekért is kedvencem a Tu-144.