1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2013. szeptember 7..

 1. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Gyerekek a vagohidra
  :-(
   
  BiancoGasto likes this.
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igazából ez csak a 20. században vált ilyen különlegesen elitélendő dologgá.A 17-18.században teljesen normális volt hogy gyerekek is szolgáltak a seregben és harcoltak is ha kellett.

  Távol álljon tőlem,hogy támogassam a gyerekkatonaságot!
   
 3. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Kicsit korábban az apródok már 12-14 évesen részt vettek csatákban, abban a korban ez természetes volt.
   
 4. honved

  honved Well-Known Member

  Szerintem nem. Fiatalok voltak, de abba a hadosztályba önkéntes volt a jelentkezés. Sok öreget ismertem magam is gyerekkoromból, akik oda álltak be SS katonának, Vas megyéből, a harcok végére, 1944 őszén. Ipari tanulóként volt szerencsém egy öreg kováccsal együtt is dolgozni. Jáger Péter volt a neve. Csákánydoroszlóban élt akkor. Az öltözőben még a tetoválását is megmutatta. SS katona volt az öreg, ebben a hadosztályban szolgált. 1984-ben ment nyugdíjba, pár évvel később hallottam hogy meghalt.
   
  antigonosz likes this.
 5. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Tudtommal volt önkéntes. A magyar svábok úgy kapták a magyar katonai behívót, hogy a Waffen SS-be kerültek a Honvédség helyett. Volt erre valamilyen megállapodás a magyar és a német fél között. Bár lehet hogy ebbe a hadosztályba pont nem, ennyire nem vágom a részleteket.
   
 6. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Az aprodok a legritkabb esetben mentek a csataba. Ott voltak uraik melett mikorazelindult a taborbol de mar csataba nem vettek reszt.
   
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  A csata vége szinte mindig az volt,hogy a győztes fél kirabolta a tábort szóval harcoltak ott az apródok...
   
 8. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Az hogy onkentes volt a jelentkezesmeg nemjelenti azt hogy nem a vagohidra vittek oket. A fiatalokatkonyu meggyozni hogy fejjelmenjenek a falnak.
   
  BiancoGasto likes this.
 9. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Ez teny. De nem volt sosem a cel.
   
 10. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Harom fele modon kerultek magyarok a Waffen SS kotelekeben:

  Az elso korben illegalisan. Ez a 3500 fot sem erte el az Allamvedelmi Kozpont adatai alapjan. Az illegalis azt jelenti, hogy a toborzast a felig-meddig illegalisan helyi Volksbund vezetok vegeztek az 1940 nyaran megkotott nepcsoport-egyezmenyekre hivatkozva. Roviden a tortenet az volt, hogy a nemetek probaltak a jelentkezoket kicsempeszni az orszagbol kulonbozo modon peldalul sport tanfolyam, munka. Akik ekkor kijutottak az orszagbol azok a "Nord"-ba kerultek. A csatolt teruletekrol kijutok a "Das Reich"-be. Ezek a csoportok 1942 oszen kaptak az elso szabadsagukat es tudtak haza latogatni. Ekkor mar legnagyobb reszuk allampolgarsagot vesztett, mivel errol a jelentkezeskor le kellett mondaniuk. Innen van a viszonylag megbizhato 3500 fo koruli adat, melybol 1242 fo biztosan nemet allampolgarkent tert haza.

  A masodik korben mar legalisan mukodhetett a Waffen SS toborzasa 1942. Ez meg szinten teljesen onkentes modon tortent. A jelentkezok kizarolag Volksdeutschok lehettek, szuloi engedely volt szukseges a nemet felnek pedig azonnal allampolgarsagot kellett adnia a jelentkezoknek. Az elso toborzas megkezdeset kovetoen masodik hetbenkicsit kevesebb mint 15500 fo jelentkezett, ennek ketharmada a bacskai magyar reszekrol. A toborzasido lejartakor /1942 aprilis 30./ osszesen 25700 fovel zartak, s ezek ketharmada tovabba is bacsakai reszrol volt. Ezek az onkentesek a "Prinz Eugen" es "Florian Geyer" hadosztalyokba kerultek.
  A masodik tobrzas meg folyamatban volt, amikor 1943 december 28-i kimutatasa szerint 22125 magyar/volksdeutsch teljesitett szolgalatot a Waffen SS kotelekeiben. Ebben a szamban nem volt benne az elso illegalis/felillegalis toborzaskor jelentkezett szama, illetve az elesetteke.
  A masodik toborzas teljesen konkret szam nincs, de Volksbund adatok alapjan nagyjabol annyian alltak be, mint az elso toborzas alkalmaval. Igy az 1944-es evet korulbelul 40000 magyarorszagrol toborzott katonaval kezdte meg a Waffen SS.

  A harmadik korben mivel ekkor mar a hazai viszonyok megvaltoztak az SS toborzoinak konnyebb dolga volt. 202ezer volksdeutschot vettek fel sorozasi listara, 131ezer ember valt sorozhatova a Waffen SS szamara, ebbol becslesek alapjan 80-100ezer kerult sorozasra. Itt a sorozasi listara vetel mar nem igazan onkentesseg alapjan tortent. Ezert is volt ilyen magas a szam az elozo ket sorozasi szamahoz kepest. Az ekkor sorozottak a "Maria Theresien", "Florian Geyer" hadosztalyaihoz kerultek tulnyomoreszt de innen kapott feltoltest a "Reichsfuhrer-SS", a "Horst Wessel", a 31. granatosok es a 37. hadosztaly, mert szinten lovashadosztaly volt mint a "Maria Theresien" es "Florian Geyer".

  A "Hunyadi" es "Hungaria" teljesen mas tortenet velemenyem szerint. Nem keverendo ide.
   
  alfa74, antigonosz, Kurfürst and 3 others like this.
 11. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Az amerikaiak hany eves sracokkal szaltak partra Okinawan peldaul? Vagy Normandia? Minden hadseregben boven akadt olyan, akik meg "gyerekek" voltak. 20 eves sracok repkedtek bombazokkal... Ez volt akkor. Ezzel nem azt kivanom mondani, hogy ez jo...
   
 12. emel

  emel Well-Known Member

  Ez azért volt így, mert a német birodalmi törvények szerint a Wehrmacht tagja csak birodalmi német állampolgár lehetett, bármely más államból aki a német fegyveres erők kötelékébe akart lépni - vagy államközi szerződés alapján német behívót kapott mint a magyar svábok - annak maradt a Waffen SS.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A jenkiknel sokkal magasabb volt az átlagéletkor, főleg az önkénteseknel. Ennek reszben tarsadalmi oka is volt. Nezzeg meg (nem reprezentatív minta), hogy a híres easy században akit név szerint ismerunk mennyi idős volt 1942 ben. Szinte mindenki 25 vagy tobb. Nagyon ritka volt a 22 alatti.
   
 14. honved

  honved Well-Known Member

   
 15. honved

  honved Well-Known Member

  A 37. volt csak lovashadosztály. Miután 1945. tavaszán összerakták, a 8. és 22. SS lovashadosztály maradékából, akik elvéreztek Budapesten.
   
 16. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Ezt irtam magam is. A 37. lovashadosztaly volt, mint a "Mariah Theresien" es a "Florian Geyer" :)
  Lehet felreertheto voltam, elnezest.
   
 17. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Egy erdekesseg meg ide a Waffen SS magyar alakulataihoz. A "Hungaria"-ban harcolo Hermandy-Berencz Gyorgy SS Hauptsturmfuhrert felterjesztettek a Vaskereszt Lovagkeresztjere miutan 7 orosz harckocsit semmisitett meg pancelokollel. Szamos magyar kituntetes mellett az elososztalyu Vaskereszt birtokosa volt es posztumusz kapta meg a Nemet Arany Keresztet.

  [​IMG]
   
  anonim999, megazez, alfa74 and 3 others like this.
 18. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Eszt granatosok a 20. SS Freiwilligen- Granadierdivisionbol. Az evszam stimmel.
   
 19. honved

  honved Well-Known Member

  Hol látsz hadosztály jelzést ? Én sehol. A facebook szerint, a Hunyadi hadosztály katonái.

  Facebook, képaláírása :
  Willem Van Rensburg
  Tegnap, 0:45
  Hungarian soldiers of the 25. Waffen-Grenadier-Division der SS 'Hunyadi' (Ungarische Nr. 1) receive gifts from civilians in late 1944 before leaving for combat training.
   
 20. reich_und_roll

  reich_und_roll Well-Known Member

  Nem az alapjan irtam, hogy divizio jelzest latnek. Van tobb kulfoldi konyvem amiben ez a kepsorozat /4-5 foto/ szerepel. Mindenhol egyertelmuen a 20. SS sracaikent vannak beazonositva. Egy tranzit allomason kapnak elelmiszer csomagot 1944-ben.
  Azt eszt onkentesekkel eleg sok oldal foglalkozik, igen eleg kemeny gyerekek voltak, a Narvanal es Tartunal rendesen megcsinlatak az oroszokat. Talalsz roluk boven informaciot, ha a kepre keresel ra hamar meg is lesz.

  Dobok be errol meg par kepet neked:

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  honved and antigonosz like this.

Ezen oldal megosztása