A második világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
18 645
28 896
113
Hetven évvel ezelőtt Magyarország előzetes egyezményt kötött Angliával és a szövetséges hatalmakkal a feltétel nélküli megadásról.

http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20130830-ii-vilaghaboru-magyarorszag-kiugras-tortenelem.html
 
D

danielblack

Guest
Na ezt a témát szeretem :) Itt olyanokat is lehetne mesélni, ami az egyes fórumtársak szüleivel, elődeivel történtek a háború idején?
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 616
1 005
113
Részemről annyi, hogy a nagyapám repeszt kapott a lábába, de felkapták és cipelték a társai, úgyhogy túlélte... A nagyanyám egyik testvérét pedig megerőszakolták az oroszok. Nagyjából ennyi.
 

Terminator

Well-Known Member
2010. április 19.
18 645
28 896
113
Magyar „csodafegyverek” a második világháborúban

http://www.honvedelem.hu/cikk/40994_magyar_csodafegyverek_a_masodik_vilaghaboruban
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
1 976
1 381
113
Jobb híján ide teszem be ezt az érdekes filmet, melynek szerintem nem az az érdekessége a mire a film címe sugall. hanem egy érdekes részlete a filmnek. A film 13. perce után a filmhíradó magyar csapatoknak tulajdonított tevékenysége alatt érdekes járművek tűnnek fel. Mintha ezek magyar felügyelet alatt lettek volna, legalább is a jelenet azt sugallja a felületes megfigyelő számára. A járművek érdekes alakja miatt, és mivel ugy tudom ilyen eszközök a magyar hadsereg kezelésében nem voltak utánna néztem a tipusuknak. Nos ezek a járművek a videón 4 vagy 5 barab volt látható talán nem mások mint az 1 es páncélvadász R35 francia tankra épített változata. Ezek a járművek szerintem kevésbé ismertek ilyen kialakításban. A 47 mm löveggel felszerelt járművek a háború ebben a szakaszában már csak korlátozottan lehettek használhatók. A kérdés az kik láthatók a járművek körül, esetleg átadott járművekként a magyar honvédség kapott belőlük kisebb menyiséget. A fellelhető infók szerint ebből a kivitelből csak kb 200 db létezett és valóban bevetették őket az orosz fronton is. Azonban magyar példányokról nem tudni.
http://youtu.be/H3-AdDA5ulI?t=13m
Adatlap:
http://panzerwaffe.pl/krzemek/pzjager_i/pzjg_i_tt.htm
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
1
18
Lenne pár kérdésem, hátha valaki megtudja erősíteni vagy cáfolni.
Előre szólok ezeket én csak ilyen pletyka szinten hallottam, kb: ismerősöm ismerősének a haverja mondta téma, szóval nem tartom nagyon hitelesnek, sőt inkább abszurdnak.

Magyar katonák (egységek, alakulatok) harcoltak-e a királyi honvédséghez tartozva a nyugati, az észak-afrikai vagy az olasz fronton?
Ha igen, akkor van ezekről valahol valami információ?

A Dániában "került, ragadt" katonáinkról tudok, de ők ugye nem harcoltak.

Igaz, hogy az Afrika Korps egységei valahol az alföldön kaptak sivatagi kiképzést még mielőtt Észak-Afrikába szállították volna őket?
Egyébként ezt több embertől hallottam már.

Igaz, hogy nálunk gyártották az Afrika Korps egyes felszereléseit, pl a bakancsot?

A háború alatt magyar csapatok voltak a finn hadszíntéren?

Az ardenneki offenzívában részt vettek-e magyar egységek, netalán különlegesek?
Ennél azaz elmélet, hogy elvileg a fallschirmjagerekhez és otto skorzeny embereihez is kerültek hazánkból katonák és ők részt vettek ezekben a szabotázs akciókban.

Persze itt feltett kérdéseknél ilyen pár száz fős csapatról, csapatokról szól a városi legenda, nem pedig hadosztályokról :).

Nem tartom hitelesnek ezeket az infókat, kivétel talán a nálunk gyakorlatozó német egységesdit. Mondjuk én már semmin se lepődök meg, lehet, hogy mind igaz :).
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
22 120
23 398
113
Úgy tudom(már régen olvastam? hallottam?) hogy vittek a háború vége felé alakulatot tőlünk a nyugati hadszíntérre. De ha nem, akkor is voltak németországban kiképzésen katonák akik esetleg találkoztak a nyugatiakkal. Dédöregapám pl nyugati (nem orosz) hadifogságba került igaz gyorsan elengedték mert nem katona volt csak erdélyi vezérkari tisztnek szekéren vitte az ingóságait családját nyugatra.
Magyar önkéntesek úgy tudom harcoltak a finnek mellett az orosz ellen. De ennek utánanézek. Mivel hadianyagot adtunk esetleg elképzelhető hogy voltak kint tőlünk "megfigyelők" is.
Valami gumitalpú bakancsról régebben mintha hallottam volna én is ,mindenesetre ismerős a dolog de lehet UL is.
Az SS-ben tőlünk,illetve a rendes magyarországi területekről többen is részt vettek csatlakoztak. De honnét nem? Szóval elképzelhető hogy egyes személyek tudhattak magyarul az offenzíva alatt. Skorzeny-i előtte nem sokkal rabolta el Horthy fiát bebuktatva ezzel a kiugrást és a Horthy rendszert. Csapódhatott mellé magyar személy ezért.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
22 120
23 398
113
Igen már beugrott, volt osztálytársam öregapja a légvédelmi csapatoknál szolgált és németországban vagy valahol attól nyugatabbra voltak az elmondása szerint. De nem mertek nagyon lőni a repülőkre a géppuskával vagy mijük volt? mert akkor azonnal megsorozták őket a levegőből az ami vadászgépek. Kb 20 éve hallottam ha igaz igaz ha UL hát nem tudom.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
1
18
Igazából ez az egész egy komolyabb beszélgetés alkalmából merült fel és ilyenkor mindenkinek jött a „azt hallottam, hogy” szöveg :).

A Finnek megsegítésére küldött téli háborús magyar zászlóaljról és felszerelésről tudok. Nekik ugye az a történetük, hogy 344 fővel elindultak egy hosszú, kacskaringós útra, és mikor Finnországba értek, akkor már vége is volt a háborúnak. Ott még őrizték a határ egy részét, majd 1940 májusában haza is tértek, talán páran ott is maradtak a saját felelősségükre.
De mikor a németek megtámadták a SZU-t, és a finnek is újra hadba léptek, akkor vajon kerültek-e oda magyar katonák vagy egységek és harcoltak-e egészen a háború végéig?

Az ardenneki offenzívás bevetéseket magyar katonákkal, különlegesekkel eléggé sci-finek tartom, de kitudja, lehet alapja.

Van még egy történet.

43-44 körülül fallsirmjager-ek (vagy ss csapatok) gyakorlatoztak vagy fordultak meg az Észak-Magyarországi hegységekben, vagy pontosabban a bükk környékén.

Ezeket a pletykákat hallottam, hallottuk.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
1
18
Igen már beugrott, volt osztálytársam öregapja a légvédelmi csapatoknál szolgált és németországban vagy valahol attól nyugatabbra voltak az elmondása szerint. De nem mertek nagyon lőni a repülőkre a géppuskával vagy mijük volt? mert akkor azonnal megsorozták őket a levegőből az ami vadászgépek. Kb 20 éve hallottam ha igaz igaz ha UL hát nem tudom.

Ezt a légvédelmi csapatos dolgot már másoktól is hallottam, de akik ezt mondták, azok olyan 44-45 környékére datálják, amikor már sokan átmenekültek Ausztriába a szovjetek elől.
Én így tudom a története, persze lehet tőle független amit te írtál.


http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__hadsereg-hadvezetes__4979770-a-masodik-vilaghaboruban-minden-magyar-katonat-a-szovjet-frontra-kuldtek-nyugat

itt van pár érdekesség:

<i>Úgy tudom, hogy kis számban voltak Franciaországban egy ideig magyar helyőrségek, de most nem találtam semmit róla a google-val, szóval a nyakamat nem tenném rá.</i>

<i>Voltak magyar pilóták, akik a Luftwaffe-ban szolgáltak a Nyugat Európa fölött. Becze Csaba- Elfelejtett Hősök c. könyvében is ír róluk név szerint csak most lusta vagyok előkeresni:)</i>
<i>
Ismertem olyat, aki Hamburgban volt légvédelmi tüzér.
http://www.deungarskesoldater.dk/ungarsk/magyar.html</i>
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
31 648
29 018
113
Unio

Szerintem ha Combat Gearen megkeresed johni firpót ő egy jó részére fogja tudni a választ mert úgy rémlik,hogy a hadtörténetiben dolgozik.De ne felejtsd el itt is megosztani a válaszát!
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
11 061
17 195
113
Egy jó kis tartalmas, tömör leírás:
http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20140115-margarethe-i-magyarorszag-megszallasa-hosszas-keszuletek-eloztek-meg-magyarorszag-nemet.html?sec-top
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 499
5 575
113
Valaki tud valamit a 102. nehéztüzér ezredről? Dédnagyapán szolgált ott, gyalog jött haza a hamburgi hadifogságból.
 
D

danielblack

Guest
Nemrég olvastam el a Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj című könyvet. Mindenkinek ajánlom olvasásra! A gyimesi szorost védő magyar alakulat sorsát mutatja be a kiképzéstől a hadifogságig.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
10 940
4 028
113
Egyik ismerősöm Budapest körül szolgált légvédelmi bemérőként. Azt mondta, még a haború alatt is hihetetlen lazaság volt náluk. Félmeztelenül nyugágyakban napoztak még őrségben is. Amikor tenniük kellett volna valamit, akkor se tudtak, mert a repülőgépek már úgy felgyorsultak, hogy mire kiszámolták a lőelemeket, addigra már el is tüntek a láthatáron.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 499
5 575
113
@danielblack
Pont arrafelé voltam egy hétig, mikor a kezembe nyomták. Hatalmas élmény az ott leírtak nyomát felfedezni (a vasúti őrház alatt még mindig ott van a harckocsik ellen ásott gödör).
Én csak csak ajánlani tudom! Kötelező olvasmányként is az illetékeseknek...