a falra tudok mászni ezektől a soronként írok és válaszolok módszertől, de most egyszer és utoljára megteszem..
2022-nek úgy vágunk neki, hogy pl. az amcsi hitelkártya-adósság abszolút csúcson van, az országok/magánszemélyek eladósodottsága dettó.
A dolog másik része, hogy az emberek pénzügyi intelligenciája a momentumosok műszaki érzékével vetekszik. Ez egy rendszerszintű probléma. Az embereket meg kell védeni önmaguktól, lásd naked-short, vagy a Cipruson bejegyzett forex "brókerek", fizikai aranyvásárlási okosságok, stb..
Egyik ismerősöm is ezerrel veszi a Palantir-t. Egyik munkatársam vett egy rakás Lufthansa-t, mert "olcsónak tűnt".
A forex-nél kis kötésekkel voltam/vagyok néha bent, mert a brókerek 95% csaló, plusz a HFT-s robotok meg skalpoló hülyegyerekek miatt a volatilitás nagy, így az alkalmazott stop miatt a kötések kicsik.
EFT és certifikátorok tabu, CFD is lassan ez kezd lenni.
Kurva érdekes, hogy a kriptón mindenki csak nyer, sehol sem hallom, hogy valaki veszített volna. Mindenki bölcs Salamon, mindenki nagyon érti, csak akkor nem értem, hogy ez a pénzügyi tudatosság/intelligencia hol van a mindennapokban? Ennyi erővel mehettek a kaszinóba is, piros 8 aztán vagy bejön, vagy nem. Így nem hozok pénzügyi döntést.
Ha már a lidércnél vagyunk: mi van azzal, hogy pl. a Tether fedezet nélkül csinál USDT-t? Minden coin álítólag betonstabil, csak valahogy nem sikerül elszámolni a rájuk bízott pénzzel. Vagy ha gond van, akkor csinálunk egy új coin-t? Mennyi is van eddig, olyan 15 ezer?
NTF!? Komolyan? A Dávid-szoborból van egy. Mi a pláne egy n+1 majmos képben!? Bármiből lehet csinálni NTF-et, akkor miért képviseljen értéket!? De ha már a digitális ingatlannál tartunk, akkor már tényleg nem tudom, hogy mit mondjak. Muskotály twittje 1,2 millió dollár!?
De keressünk más lidérceket, amit az ostobasággal vegyült kapzsiság hoz létre:
A 31 KIA részvényt kapok egy teszla részvényért. Világszinten elment 6,2 millió elektromos autó, ebből kb. 15% volt a Tesla. Két éve az EU-s vellanyautók harmada volt Tesla, ma 14%. Hol az önvezetés, hol a többi nagy dolog? A számokat meg tagadja a tech-egyház.
Lidérc sokadik: minden szarból unikornist akarnak csinálni. Túláraznak "ígéretes, komoly növekedési potenciállal bíró" babzsákos sztártáp-csürhét, hogy majd az IPO során a CV komoly haszonnal szálljon ki a hülye részvényesek kárán, lásd weWork és társai.
Ezek egyesével már rengeteg pénzt és rizikót jelentenek. Ezt látják már sok helyen, de amíg a BOE 7,25%-os áprilisi inflációra 0,5%-os alapkamatnál, az kifejezetten beteg.
Senkit sem kellett volna kimenteni, se a bankokat, se a devizahiteleseket. Ez most durva, de ha a bankokat nem mentik ki rendszeresen, akkor metanulnak vigyázni a pénzre. Mivel a történelem során rendszeresen kimentették őket, a kockazátkerülő magatartást felváltotta a "too big to fall" mentalitás, így annak a tudatában ment a svindli a devizahiteleknél, hogy:Miért kellene bárkit kimenteni? Hogy tudsz eladósodni kriptóban? Max a pénzét veszíti el aki balek. Érdekes akkor nem aggódsz amikor családokat vágnak ki az utcára a bankok. Humoros szemfényvesztésről beszélni amikor a nagyon felügyelt bankjaidat kellett n+1 alkalommal kifizetni a károsultak adójából, mert a gyökér bróker még kutyák nevére is szórt ki hitelt jutalékért. Előbb kell majd a kriptó után fizetett adóból bankot kimenteni mint a te adódból kriptó kereskedőt...
- vagy minket mentenek meg,
- vagy a hitelfelvevőt
2022-nek úgy vágunk neki, hogy pl. az amcsi hitelkártya-adósság abszolút csúcson van, az országok/magánszemélyek eladósodottsága dettó.
A dolog másik része, hogy az emberek pénzügyi intelligenciája a momentumosok műszaki érzékével vetekszik. Ez egy rendszerszintű probléma. Az embereket meg kell védeni önmaguktól, lásd naked-short, vagy a Cipruson bejegyzett forex "brókerek", fizikai aranyvásárlási okosságok, stb..
Persze, mindig készül a technológia. Ez a tech-egyházak híveinek piros ásza minden vitában. Érdekes, eddig folyamatosan az volt a blockchain fő létjogosultsága, hogy "minden követhető, így ez lesz az okosszerződések alapja". Kb. 3 éve kapok így műszaki dokumentációt - pont a visszakövethetőség miatt. Ezek szerint nem érdek a likviditást és árfolyamot stabilizáló "érdekes" üzletek visszaszorítása. Beszélünk róla, de azért annyire ne. Érthető, az állam is megelégszik a cigisdobozon a figyelmeztetéssel, az adóbevétel meg jöhet.Ezt is megoldják, készül olyan technológia amivel követhető lesz az egész, pl Palantir.
Egyik ismerősöm is ezerrel veszi a Palantir-t. Egyik munkatársam vett egy rakás Lufthansa-t, mert "olcsónak tűnt".
Ehhez képest nem nagyon hallani arról, hogy az FBI/BfV/közeti megbízott kriptópénztárcákat zárolt volna pénzmosás, terrorizmus és társai. Jelen állapotban arról beszélnek, hogy az EU 2024-től fogja a névtelenséget kiszedni a rendszerből. Újabb ellentmondásEddig is megoldották kriptó nélkül. kaletának nem kellett shitkojin hogy röhögve kisétáljon a bíróságról. Örülök hogy csak ez a gondod a pedókkal, mivel fizetnek... Egyébként ugyanúgy elkérnek minden iratot egy kriptobank/tőzsde regisztrációnál mint egy normál banknál, venni és eladni is csak hitelesített adatokkal tudsz. Szürke zóna meg minden pénzügyi rendszernél van.
Mert azzá teszik, ami szart drágán eladtak a legelején, annak az árát húzta a bányászok pénze, plusz benne volt hogy az elsők között akartak venni. Amúgy vicces ez az aggodalom 2forintos NFT-k miatt amikor ezer milliárdokat lopnak el a szemed láttára vigyorogva
Anno 2004-ben kezdtem a tőzsdét. El tartott pár évig, mire kialakult a filozófiám és a szemléletmódom. Nem veszek meg olyan terméket, amit nem tudok azonnal eladni és nem látom a létjogosultságát és nem ismerem az utolsó lépésig. A shitkojin ez - mert nem látom a létjogosultságát és nem ismerem az utolsó lépésig. Az ingatlan ez - mert nem tudom azonnal eladni. Nekem a nyersanyag és a részvénypiac marad. A kötvényeket kerülöm, mivel szart sem fizetnek - ha változik az irány, akkor esetleg. Nem egy részvény fizet 4-5%-os osztalékot, ami nekem kényelmesebb, mint pl. magyar eurós állampapírt venni.Szerencsére mindig megtudjuk hogy minden szar, tőzsde (legalábbis amibe te nem raksz), ingatlan, kriptó... Az hogy kialakul tőke nagy csoda, még nem történt ilyen.
A forex-nél kis kötésekkel voltam/vagyok néha bent, mert a brókerek 95% csaló, plusz a HFT-s robotok meg skalpoló hülyegyerekek miatt a volatilitás nagy, így az alkalmazott stop miatt a kötések kicsik.
EFT és certifikátorok tabu, CFD is lassan ez kezd lenni.
A tőzsdei szakértők száma exponenciálisan nő. Bárhová megyek be a bankba, már tolják az orrom alá a "tőkegarantált befektetési alapokat" és mutatják a 10 éves historikus chart-ot és extrapolálnak belőle a következő 20 évre. Vastaps. Nem belépni kell jól, hanem kilépni.Az meg egyéni probléma ha valaki hülye, ehhez nem kell se kriptó, se tőzsde. Elég a boltban elkölteni a rezsi pénzt.
Hát, izé... A bitkójin 85%-a a tulajdonosok 1%-ánál van. Mivel a jelek szerint ez továbbra is anonim kifelé - feltételezem ez a szűk kör azért jól ismeri egymást. Lazán lehet manipulálni az árakat az egymás közötti kereskedéssel. Persze, erre az a válasz, hogy ezek digitális tárcák, meg a centralizált kripotőzsdék és "nem feltétlenül a teljes képet mutatják".Szerencse hogy az adót azért engedik befizetni a kripto nyereség után... akkor nem kamu pénz.
Tudod mit, majd az idő eldönti, te nem leszel szegényebb akkor sem ha eltűnik akkor sem ha ez a jövő. Aggódni meg van miért, de az nem a kripto lidérc...
Kurva érdekes, hogy a kriptón mindenki csak nyer, sehol sem hallom, hogy valaki veszített volna. Mindenki bölcs Salamon, mindenki nagyon érti, csak akkor nem értem, hogy ez a pénzügyi tudatosság/intelligencia hol van a mindennapokban? Ennyi erővel mehettek a kaszinóba is, piros 8 aztán vagy bejön, vagy nem. Így nem hozok pénzügyi döntést.
Ha már a lidércnél vagyunk: mi van azzal, hogy pl. a Tether fedezet nélkül csinál USDT-t? Minden coin álítólag betonstabil, csak valahogy nem sikerül elszámolni a rájuk bízott pénzzel. Vagy ha gond van, akkor csinálunk egy új coin-t? Mennyi is van eddig, olyan 15 ezer?
NTF!? Komolyan? A Dávid-szoborból van egy. Mi a pláne egy n+1 majmos képben!? Bármiből lehet csinálni NTF-et, akkor miért képviseljen értéket!? De ha már a digitális ingatlannál tartunk, akkor már tényleg nem tudom, hogy mit mondjak. Muskotály twittje 1,2 millió dollár!?
De keressünk más lidérceket, amit az ostobasággal vegyült kapzsiság hoz létre:
- Revian: tőzsdei értéke 120 milliárd$ és még egy autót sem adott el
- KIA: 2,8 millió eladott autó és 4 milliárd$ profit (tudom, mert vettem még 2 éve KIA papírt). A piaci értéke 27 milliárd$
- Teszla: 0,97 millió eladott autó, 5 milliárd$ profit (nagyrésze kvóta, shitkojin emelkedés). A piaci értéke 980 milliárd.
A 31 KIA részvényt kapok egy teszla részvényért. Világszinten elment 6,2 millió elektromos autó, ebből kb. 15% volt a Tesla. Két éve az EU-s vellanyautók harmada volt Tesla, ma 14%. Hol az önvezetés, hol a többi nagy dolog? A számokat meg tagadja a tech-egyház.
Lidérc sokadik: minden szarból unikornist akarnak csinálni. Túláraznak "ígéretes, komoly növekedési potenciállal bíró" babzsákos sztártáp-csürhét, hogy majd az IPO során a CV komoly haszonnal szálljon ki a hülye részvényesek kárán, lásd weWork és társai.
Ezek egyesével már rengeteg pénzt és rizikót jelentenek. Ezt látják már sok helyen, de amíg a BOE 7,25%-os áprilisi inflációra 0,5%-os alapkamatnál, az kifejezetten beteg.