Szubjektíve értem/értettem h N.Márton éppen a szarból épít várat, de attól még az inflációs pálya rekord magasan tetőzött és a lefutása is ennek megfelelő.Nyilván neked meg kényelmes egy olyan cikket beidézni, amiben egy olyan negyedévet tudsz lobogtatni, amiben technikai okok miatt jelennek meg kegyetlen szar számok.
Egyáltalán nem. A hatósági áras üzemanyag kivezetése decemberben történt meg. Annak az árfelhajtó hatása januárban tetőzött. Tehát ha te egy Q1-es adatot veszel alapkövednek, akkor nyilván egy torzított képet rajzolsz fel a nagyérdeműnek. És lám az inflációs adatok is januárban tetőztek. Nem mellesleg, általában az áremelkedések kötődnek az évfordulóhoz is.
És most visszaidézném az akkori üzenetemet, amibe sikerült egy szarabb Q1-es adattal - szerinted - belekötni:
Erre némá:
Kiemelnék egy részt cikkből:Ha bejött Nagy Márton taktikája, Orbán Viktor már kedden hátradőlhet
Ezt nagyon sokan nem várták.index.hu
Persze naptárhatás. Mert attól önmagában elmúlik az infláció…
Infláció ennél kicsit ugye összetettebb.
Azt most hagyjuk(részemről idő hiány), h ehhez mennyit tett hozza a gazdaságpolitika…
Mint Te is rávilágítottál azért makróban a dolgok egymásra épülnek.
Múlt évében itt is téma volt, a gázt és féket együtt nyomni nem lehet. Kormányzati részről ment a spanyol viasz feltalálása növekedés és infláció letörés egy időben…. Persze.
Aztán lett “fogyasztási sokk” idézet N.Mártontól…
Azért idéztem be a Q1 adatott, mert az infláció csökkenéséhez fogyasztás csökkenés kell, az pedig az infláció tetőzése után beálló reálkereset csökkenés eredménye ergo meg kell előzni az infláció mérséklődését/csökkenését.
Reálkeresetek növekedése az infla letörése szempontjából lesz érdekes, mérsékeltnek kell maradnia jövő évig.
+recesszió-bár ez nem törvényszerű csak ahhoz sokkal alacsonyabban kellett volna tetőzni az inflának. Mindegy ez is összejött.
Belekötés. Nevezzük így akkor.
A nagy “örömködésben” a kormányzati narráció mentén csak azt maradt ki, h ennek a “szép” havi inflációs adatnak az ára az volt, h a fogyasztás,reálkereset beesett, ami azért sokaknak fájhat.
Az infla szegények adója.
S ezt nem tette senki hozzá. Lehet hozzágondolta, de akkor így betettem én.
Most újból-újból előveszik a zsurnaliszták, de attól megfogalmazás helytálló.
Persze inflát letörni sajnos másképpen nem lehet, azért kellett volna átgondoltabb lépéseket tenni nem fokozni.
Összehasonlításban nem tűnt lehetetlen feladatnak.
Az hogy Te ezzel szemben másképpen látod a dolgokat meggyőződésed, tapasztalatod esetleg közvetlen/közvetett érdekeid okán….érthető.
De itt nincs semmi személyes még azzá nem teszed. Feleslegesen.