Ugye a cikk arról szól, h a növekvő várható életkor miatt egyre hosszabb a nyugdíjban töltött idő, s az idő előre haladtával a nyugdíj és az átlagbér között egy olló keletkezik a nyugdíj kárára(vásárlóerő).
Állambácsi hiába emelget nem tud annyit emelni, h ezt a folyamatot érdemben kezelje. A svájci indexálás lenne hivatott valamennyire orvosolni ezt a kérdést. Amit ugye kivezettek. Igazából azért, mert valójában állambácsinak nem volt pénze a svájci indexálásra,
illetve ott van politikai haszonszerzési lehetőség a pénzügyi kérdésekben finoman szólva alul képzett hazai lakosságnak(itt kiszolgáltatott nyugdíjasok), bármit mannaként lehet eladni. Lásd 13. Havi nyugdíj.
A másik lehetőség az öngondoskodás felé terelés lenne, illetve volt, mely szinten felszámoltak ahelyett, h módosítottak volna….
Persze az öngondoskodáshoz kell egy olyan jövedelem, melyből megtakarítani lehet …erre a célra is….
Statisztikailag a magyar lakosság uszkve 70%-nak nincs ilyen jövedelme vagyis az alsó hét jövedelmi decilisnek, a magyarok többségének.
Ezért nem értem OV újabb dumáit mikor a középosztályról regél, mert akiket körül ír, azok idehaza nem a középosztály, hanem a felső három decilis, de az MNB banki adatai alapján leginkább a magyarok felső 7-8%a.
Azt most hagyjuk, h a felső 1%(igazából kb 150k ember családtagokkal együtt) kezében micsoda koncentráció jött létre.
Ha igazi vezetok iranyitanak akkor az allami nyugdijrendszert nagyon konnyu fenntartani.
Persze ehhez nehany intezkedest meg kell lepni.
Ahogy no az atlageletkor, ugy kell kitolni a nyudjikorhatarat is. Normalis emberek ezt a szukseges intezkedest meg kell ertsek. Nem varhatjuk el, hogy 35-40 ev munka utan 20-30 evet az allam tartson el bennunket. Ha akar csak egy evet is kitoljak a nyugdijkorhatarat, maris kevesebb nyugdijas lesz es tobb befizeto.
Nem kell lehetoseget adni arra, hogy tul koran mehessenek nyugdijba olyanok, akik nyugodtan dolgozhatnanak meg.
Pl. sosem ertettem, hogy miert mehet egy rendor vagy katona koran nyugdijba.
Nem akarok senki megserteni, de szerintem egy civil vallalatnal dolgozo embert sokkal tobb stressz tud erni, mint egy rendort, a katonakrol meg ne is beszeljunk.
Persze tudom, a katonaknak 60 evesen mar nincs meg az a fizikai kondiciojuk Amit elvarnak toluk, de egyreszt ez megoldhato a kierdemelt eloleptetesekkel, mas pozicioba kuldessel vagy vegso esetben a szakmavaltassal.
A masik amire figyelni kell, hogy legyen eleg befizeto. Ebben most eleg jol allunk. Amit javitani kell, az a fedizetesek nagysaga, vagyis nagyobb fizetesek kellenek.
Tovabba kell meg jo egeszsegugy is, hogy minel tovabb tudjanak dolgozni az emberek.
Szerintem a magangondoskodas nem oldja meg azt a problemat amit az egyre tobb nyugdijas es egyre kevesebb befizeto okoz.
Hiaba teszel te felre barmekkora osszeget, az ugyanugy keveset fog erni a jovoben, ha sok lesz a vagyonos nyugdijas es keves a munkaero.
Valaki ugyebar le kell gyartsa a milliomos nyugdijasok keresletehez elegendo fogyasztasi cikkeket es szolgaltatasokat.