A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 835
3 952
113

Egyre több nyugdíjas érzi úgy, hogy évről évre egyre kevesebbet ér a nyugdíja, pedig az állam az emelésekkel gondoskodik arról, hogy annak vásárlóértéke ne csökkenjen. Mégis, ha ez igaz, akkor vajon miért érzik úgy a nyugdíjasok, hogy rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek?”

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 751
21 364
113

Egyre több nyugdíjas érzi úgy, hogy évről évre egyre kevesebbet ér a nyugdíja, pedig az állam az emelésekkel gondoskodik arról, hogy annak vásárlóértéke ne csökkenjen. Mégis, ha ez igaz, akkor vajon miért érzik úgy a nyugdíjasok, hogy rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek?”

Szòlj majd ha megszünik az àllami nyugdíj.
Nem szűnik meg, szóval nem gond...

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 463
14 764
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 712
35 293
113
Vége van kicsi…

“2024 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,4%-kal múlta felül a 2023. IV. negyedévit1​

Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,2%-kal felülmúlta az előző év azonos időszakit. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,5%-kal bővült, véget ért a technikai recesszió. ”
Én azon egy kicsit meg vagyok lepődve, hogy a német gazdaság, illetve különösen az európai autóipar helyzete nem rántotta -még- le a hazai gazdaságot még jobban.

Ez olyan mint a mezőgazdaság, amire azt tanították ismerősömnek az egyetemen anno, hogy a paraszt mindig panaszkodik és kevesel; erre van is egy terminus technicus: szükséges termelői magatartás. Ugyan így van a nyugdíjasoknál is; hogy a jelentős többsége mindig keveselni fogja és nem csak azok, sőt inkább nem azok, akiknek valóban alacsonyabb a nyugdíjuk. Szükséges nyugdíjas magatartás.
Szerintem mindenki ismer ilyeneket a környezetében.

Pedig még saját zenekaruk is van:)

• Tetszik
Reactions: BJani

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 835
3 952
113
Szükséges nyugdíjas magatartás.
Szerintem mindenki ismer ilyeneket a környezetében.
Ugye a cikk arról szól, h a növekvő várható életkor miatt egyre hosszabb a nyugdíjban töltött idő, s az idő előre haladtával a nyugdíj és az átlagbér között egy olló keletkezik a nyugdíj kárára(vásárlóerő).
Állambácsi hiába emelget nem tud annyit emelni, h ezt a folyamatot érdemben kezelje. A svájci indexálás lenne hivatott valamennyire orvosolni ezt a kérdést. Amit ugye kivezettek. Igazából azért, mert valójában állambácsinak nem volt pénze a svájci indexálásra,
illetve ott van politikai haszonszerzési lehetőség a pénzügyi kérdésekben finoman szólva alul képzett hazai lakosságnak(itt kiszolgáltatott nyugdíjasok), bármit mannaként lehet eladni. Lásd 13. Havi nyugdíj.

A másik lehetőség az öngondoskodás felé terelés lenne, illetve volt, mely szinten felszámoltak ahelyett, h módosítottak volna….
Persze az öngondoskodáshoz kell egy olyan jövedelem, melyből megtakarítani lehet …erre a célra is….
Statisztikailag a magyar lakosság uszkve 70%-nak nincs ilyen jövedelme vagyis az alsó hét jövedelmi decilisnek, a magyarok többségének.

Ezért nem értem OV újabb dumáit mikor a középosztályról regél, mert akiket körül ír, azok idehaza nem a középosztály, hanem a felső három decilis, de az MNB banki adatai alapján leginkább a magyarok felső 7-8%a.

Azt most hagyjuk, h a felső 1%(igazából kb 150k ember családtagokkal együtt) kezében micsoda koncentráció jött létre.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 712
35 293
113
Ugye a cikk arról szól, h a növekvő várható életkor miatt egyre hosszabb a nyugdíjban töltött idő, s az idő előre haladtával a nyugdíj és az átlagbér között egy olló keletkezik a nyugdíj kárára(vásárlóerő).
Állambácsi hiába emelget nem tud annyit emelni, h ezt a folyamatot érdemben kezelje. A svájci indexálás lenne hivatott valamennyire orvosolni ezt a kérdést. Amit ugye kivezettek. Igazából azért, mert valójában állambácsinak nem volt pénze a svájci indexálásra,
illetve ott van politikai haszonszerzési lehetőség a pénzügyi kérdésekben finoman szólva alul képzett hazai lakosságnak(itt kiszolgáltatott nyugdíjasok), bármit mannaként lehet eladni. Lásd 13. Havi nyugdíj.

A másik lehetőség az öngondoskodás felé terelés lenne, illetve volt, mely szinten felszámoltak ahelyett, h módosítottak volna….
Persze az öngondoskodáshoz kell egy olyan jövedelem, melyből megtakarítani lehet …erre a célra is….
Statisztikailag a magyar lakosság uszkve 70%-nak nincs ilyen jövedelme vagyis az alsó hét jövedelmi decilisnek, a magyarok többségének.

Ezért nem értem OV újabb dumáit mikor a középosztályról regél, mert akiket körül ír, azok idehaza nem a középosztály, hanem a felső három decilis, de az MNB banki adatai alapján leginkább a magyarok felső 7-8%a.

Azt most hagyjuk, h a felső 1%(igazából kb 150k ember családtagokkal együtt) kezében micsoda koncentráció jött létre.
Igen, teljesen igazad van. De ehhez kellene tudatosság, jelen témában pénzügyi tudatosság, ami sajnos a nagy többségnél nincs meg. Egyszerűen nem lehet és sose lehetett kizárólag az államra támaszkodni. Sőt, ha belegondolunk, történelmi távlatokban számolva az általános nyugdíj sem egy túl régi dolog.

Én ezt a 7-8%-ot is már viszonylag jó eredménynek gondolom ismerve a környezetem pénzgazdálkodási hozzáállását és abból kiindulva.
Nagyon sokan tudnának valamilyen, a maguk eddigi életszínvonalához mérten látható mértékben befektetni, nyugdíjas, vagy munkaképtelen korukban is valamekkora plusz bevételt jelentő megtakarítást kreálni. Ez nem feltétlen a -mindenkori- kormány hibája, hogy nem teszik. Persze a gazdaságnak az is jó, ha épp visszaforgatódik, de az egyéneknek, a családoknak már nem biztos.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 751
21 364
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 595
6 007
113

Ha igazi vezetok iranyitanak akkor az allami nyugdijrendszert nagyon konnyu fenntartani.
Persze ehhez nehany intezkedest meg kell lepni.
Ahogy no az atlageletkor, ugy kell kitolni a nyudjikorhatarat is. Normalis emberek ezt a szukseges intezkedest meg kell ertsek. Nem varhatjuk el, hogy 35-40 ev munka utan 20-30 evet az allam tartson el bennunket. Ha akar csak egy evet is kitoljak a nyugdijkorhatarat, maris kevesebb nyugdijas lesz es tobb befizeto.
Nem kell lehetoseget adni arra, hogy tul koran mehessenek nyugdijba olyanok, akik nyugodtan dolgozhatnanak meg.
Pl. sosem ertettem, hogy miert mehet egy rendor vagy katona koran nyugdijba.
Nem akarok senki megserteni, de szerintem egy civil vallalatnal dolgozo embert sokkal tobb stressz tud erni, mint egy rendort, a katonakrol meg ne is beszeljunk.
Persze tudom, a katonaknak 60 evesen mar nincs meg az a fizikai kondiciojuk Amit elvarnak toluk, de egyreszt ez megoldhato a kierdemelt eloleptetesekkel, mas pozicioba kuldessel vagy vegso esetben a szakmavaltassal.
A masik amire figyelni kell, hogy legyen eleg befizeto. Ebben most eleg jol allunk. Amit javitani kell, az a fedizetesek nagysaga, vagyis nagyobb fizetesek kellenek.
Tovabba kell meg jo egeszsegugy is, hogy minel tovabb tudjanak dolgozni az emberek.
Szerintem a magangondoskodas nem oldja meg azt a problemat amit az egyre tobb nyugdijas es egyre kevesebb befizeto okoz.
Hiaba teszel te felre barmekkora osszeget, az ugyanugy keveset fog erni a jovoben, ha sok lesz a vagyonos nyugdijas es keves a munkaero.
Valaki ugyebar le kell gyartsa a milliomos nyugdijasok keresletehez elegendo fogyasztasi cikkeket es szolgaltatasokat.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
44 973
86 555
113

gatya

Well-Known Member
2012. március 30.
131
477
63

Van friss jövedelmi decilis kimutatásod? 2020-nál frissebbet nem találok, és kivancsi lennék hogy állunk.

• Tetszik
Reactions: fishbed and BJani

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 835
3 952
113
Ezt valaki, aki érti, elmagyarázhatná hogy kinek és miért volt ez így jó...
2023szept és 2024 május között - amikor játszottak (oldalazás, 880-780 között legalacsonyabb szint 755- ha jól látom telefonon néztem).
A forgalom napi 50 M (átlagban) a manipulációval…anélkül…(?)
A prémium kategóriában maradáshoz kell egy minimum forgalom.
Ez különösen 2023-ban problémás volt 4ig-nek.
Kevés szabad részvény. Mindenki ül rajta. Forgalom generálás, mozgóátlag beállítás, bónusz: esetleges forgalom növekedésben (saját) részvény vásárlás, pláne, ha ez a shortos belengetés rövidtávon sikerül.

4ig ebben a hónapban is folytatta a saját részvény vásárlást.

Januári csúcs 1428. A forgalom kb 10x a stróman akcióhoz képest.

Áprilisban közgyűlés. Split várható.

Tavaly ajánlásokban 2400 irányár is felmerült.

A stróman cég esetében ott van még az adó optimalizálás esete (nem néztem meg a beszámolóikat), de ugye kuss van arról ki volt a vevő. Ötletelés szabadon.

A stróman cég esetében, sok szerencsét a behajtáshoz, ha eleve nem támadják meg bíróságon, mivel nekik ugye nem volt közvetlen hasznuk….

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 835
3 952
113
Van friss jövedelmi decilis kimutatásod? 2020-nál frissebbet nem találok, és kivancsi lennék hogy állunk.
2020-ig három évente adott ki erre nézve adatokat a KSH.
Azóta áttértek az ötödökre(?), viszont éves közlés van és komplexebb kontextus (háztartások életszínvonala kiadvány). MNB szinten éves háztartások pénzügyi helyzetéről.
Az utolsó teljes adat 2023 (2024-és most jön majd ki).
Eszerint a felső ötöd egy főre jutó éves bruttó jövedelme(2023): 7,2 millió - havi 603k (netto 398k).
Ebből kalkulálnak tizedre.

Ugyanekkor az átlagbér havi bruttó (2023 vége)655k / rendszeres 565k; medián bruttó 496k.

Ami érdekes lehet GFK és Ny-Magyaorszagi Egyetem (külön -külön) számolta ki, h az átlagbér alatt keres a munkavállalók 68-72%…

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 712
35 293
113
Ami érdekes lehet GFK és Ny-Magyaorszagi Egyetem (külön -külön) számolta ki, h az átlagbér alatt keres a munkavállalók 68-72%…
Gondolom ez a hivatalos fizetésekkel számolva. De pont az alacsonyabb jövedelműeknél van nagyobb arányban a minimálbérre bejelentve +zsebbe; vagy sok pl.: maszeknál van egy jelentős arányú nem bejelentett jövedelem. Ez mennyiben torzíthat? Van erre valami adat, számolás; ilyesmi?

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 835
3 952
113
Gondolom ez a hivatalos fizetésekkel számolva. De pont az alacsonyabb jövedelműeknél van nagyobb arányban a minimálbérre bejelentve +zsebbe; vagy sok pl.: maszeknál van egy jelentős arányú nem bejelentett jövedelem. Ez mennyiben torzíthat? Van erre valami adat, számolás; ilyesmi?
Nemzetközi átfogó tanulmány szerint (1991-2015 között vizsgálva - 2018 publikáció), itthon is elfogadott számítások/becslések szerint a fekete(vagy árnyék) gazdaságban keletkezik a GDP 25%-a.
Tehát GDP aranyos a számítás.
Azóta eltelt időben a kormányzat pont ezen a téren kiemelkedő eredményeket mutatott fel.
Szóval ez az arány biztosan csökkent azóta - láttam 20,5% új adatot, de óvatosan kezelik.

De vissza az alapkérdéshez.
Attól, h ekkora a fekete gazdaság aránya GDP-Ben aranyosan nem lesz belőle bér/jövedelem (a munkadó, a tőke tulajdonos haszna inkább, így itt nem jelenik meg, nem ide számítandó).

Jellemzően a munkaerő piac perifériájára jellemző (és/vagy ágazatokra - pl építőipar) a feketén bérezés, így az alsó decilisekre vagy alsó ötödre jellemző.

A felső ötöd(7,2 millió) és az alsó ötöd (1,45 millió) között ötszörös a különbség alapesetben.
Itt jegyzem meg a régi decilis felosztás szerint az alsó tized és a felső tized között havi bontás esetén 8x volt a különbség.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 687
38 941
113

• Tetszik
Reactions: Pogány

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 476
30 805
113
Közeledünk ahhoz az időponthoz, amikor Trump bedönti a Dollárt és vele bukik majd az Euró is jó eséllyel az Amerikának teljesen kiszolgáltatott EU miatt. Magyarország lényegében minden tartalékát el fogja veszíteni és fizetésképtelenné válik. Az MNB számláin lévő egyesek és nullák csak nullák lesznek. A valutatartalékokat most azonnal kellene aranyra váltanunk, amíg értékes nyugati valutával tudunk fizetni az ezeket a valutákat túlélő tartalékért!

Először csak fokozódni fog a vámháború, aztán vagy eléri azt a szintet, ahol már mindegy -mert leállt a kínai-amerikai kereskedekem- és Kína betiltja a Dollár fizetőeszközként elfogadását, vagy Trumpot fogja annyira frusztrálni a kínai kölcsönösség, hogy előveszi a BRICS valuta ügyét, aminek ugyanez lesz a következménye.

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 240
3 526
113
Szerintem jelen pillanatban Kína rosszubbul járna. Nincs aki megvegye a termékeit, ha Amerika nem veszi meg. Mindenki más csóró, vagy kevesen van. Házon belül meg nem elég nagy az otthoni óriási kereslet sem, mert akkora a termelési kapacitásuk. Szerintem, ha kenyértörésre kerül a sor Kínában a 29-33-hoz hasonló últermelési válság lesz. Az Amerikaiakat jelen pillanatban szerintem nem lehet megfogni. Oroszországra mondjátok mindig, hogy nem lehet megfogni, mert házon belül meg van minden nyersanyaga. Na ez Amerikára is igaz, különösen, ha a Kanadát is hozzá számoljuk. Azaz az izoláció és a kereskedelem szétesése nekik is nagyon fájna, de mindenki más beledögölne. És amikor eloszlik a füst akkor megint ők diktálhatnak. Lehet, hogy ez a cél, addig kirobbantani a legújabb konfliktust, amíg még nyerő helyzetben vannak.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
15 008
38 087
113
Szerintem jelen pillanatban Kína rosszubbul járna. Nincs aki megvegye a termékeit, ha Amerika nem veszi meg. Mindenki más csóró, vagy kevesen van. Házon belül meg nem elég nagy az otthoni óriási kereslet sem, mert akkora a termelési kapacitásuk. Szerintem, ha kenyértörésre kerül a sor Kínában a 29-33-hoz hasonló últermelési válság lesz. Az Amerikaiakat jelen pillanatban szerintem nem lehet megfogni. Oroszországra mondjátok mindig, hogy nem lehet megfogni, mert házon belül meg van minden nyersanyaga. Na ez Amerikára is igaz, különösen, ha a Kanadát is hozzá számoljuk. Azaz az izoláció és a kereskedelem szétesése nekik is nagyon fájna, de mindenki más beledögölne. És amikor eloszlik a füst akkor megint ők diktálhatnak. Lehet, hogy ez a cél, addig kirobbantani a legújabb konfliktust, amíg még nyerő helyzetben vannak.

Amerika a dollár "túlzott kiváltsága" (exorbitant privilege) miatt tudja megvenni a világ termékeit. Ez eredetileg a Bretton Woods-i rendszerből fakadt, de utána is megmaradt, mivel a dollár továbbra is a fő tartalékvaluta szerepét töltötte be, és úgy tekintetenek máig a zöldhasúra, mint az aranyra. Az USA-nak csak nyomtatnia kell a dollárt, igazából semmilyen piacképes árut nem kellene előállítania, mindent megvehetne a világpiacon, csak annyi dollárt kell nyomtatnia, amennyi ehhez szükséges. Amikor Trump sérelmezi a külkereskedelmi mérleg "egyenlőtlenségét", akkor ezt természetesen figyelmen kívül hagyja. Azért deficites a külkereskedelmük, mert kvázi ingyen veszik a világpiac dollárért kapható termékeit, papírfecnikért.
Ha tényleg bevezetik ezeket a vámokat, azzal durván megborítják a világgazdaságot, eladósodásba, a nemzeti valuta elértéktelenedésébe, stagflációba, recesszióba taszítanak egy sor országot. De a saját importjukat is megdrágítják elvileg, szóval öntökönszúrás. Kivéve, ha dollárban a vámmal emelt ár sem lesz magasabb számukra a dollár erősödése miatt. Viszont akkor a hazai ipar védelmének célját nem érik el, persze emelhetik tovább a védővámokat, ameddig akarják. (A két világháború között pl. az USA monetáris politikája idézte elő Európa válságát. Amikor a német márka elértéktelenedett, az USA pótvámokat vetett ki a német importra, ami miatt a német gazdaság nem jutott elég dollárhoz, és nem tudta így fizetni a jóvátételt sem a franciáknak.)

Trumpék láthatóan azt hiszik, hogy az USA most is ugyanaz, ami 1945-ben volt, most is ugyanannyira a világ fölé tornyosul mindenben, és diktálhat, és eddig csak balekságból nem tette meg... hát majd elválik.