• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 554
20 907
113
https://www.portfolio.hu/global/202...-allamoknak-fel-kell-vennie-a-kesztyut-737399
"Donald Trump szerint az elmúlt napokban jelentős visszhangot kapott, kínai fejlesztésű DeepSeek R1 AI-modellnek "ébresztőt" jelent az amerikai technológiai vállalatok számára. Az amerikai elnök kiemelte, hogy az Egyesült Államoknak meg kell őriznie a dominanciáját a mesterséges intelligencia globális piacán - írta meg a The Guardian."
Dr. Strangelove hangulata van ennek...

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
2 218
9 063
113
  • Tetszik
Reactions: geseft

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 554
20 907
113
Nem kell mind a VRAM-ban lennie, legfeljebb lassabb lesz az inferálás.
Ezt futtatom, ~6 token/s:
Min fut? M2 PRO macen 64 giga rammal néztük a minap, és vállalhatatlanul lassú volt. 0.1 tok/s se volt talán.
Ma kiadtak egy szénné kvantált változatot, de azokkal nagyon szkeptikus vagyok. Benchmarkokban nagyon jók, élőben valódi feladatokon meg használhatatlanok.

A folyamatos memóra zsönglőrködés pedig "legfeljebb" nagyságrendekkel lesz lassabbat jelent.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 554
20 907
113
Akkor már ide is bedobom a kérdésem:
van közel 80 órányi magyar nyelvű videóm, aminek a hanganyagát leiratozni kellene.
Whisper-cpp -t néztem, de sem a gyári, sem a magyar finomhangolt sufni modellekkel nem teljesített jól (pontatlan volt, stb).

Az ASR API-k közül az Azure-ről hallottam nagyon jót, és a Google-éről közepeset, ezek árazása vállalható. Magyar nyelvvel nem tudom hogy bírnak.
A magyarra specializált szolgáltatást kínáló cégek 100x drágábban adják a ki tudja milyen szolgáltatásuk...
Rá tudok szánni valamennyi pénzt, de 800$-t nem. (meg ugye idő is feléleszteni, ami kevés van most erre, a nagyok cuccaihoz talán van kulcsrakészebb megoldás, bár azok is ahogy néztem 10-30 nagyon max 60 seces szeletekre bontást kérnek kliens oldalon, stb...)

Eddigi legjobb tipp a youtube automatikus felirat generátor volt privát videóra.

Ötletek?

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
2 218
9 063
113
Min fut? M2 PRO macen 64 giga rammal néztük a minap, és vállalhatatlanul lassú volt. 0.1 tok/s se volt talán.
Ma kiadtak egy szénné kvantált változatot, de azokkal nagyon szkeptikus vagyok. Benchmarkokban nagyon jók, élőben valódi feladatokon meg használhatatlanok.

A folyamatos memóra zsönglőrködés pedig "legfeljebb" nagyságrendekkel lesz lassabbat jelent.
i5-13500/32G(6000Mhz), RTX4070/12G
Jan vagy KoboldCPP amivel használom, mindegyik másban jobb, kezdésnek a Jan-t ajánlom, a chat tokeneket állítsd be a Huggingface kártya alapján.
A kvantálásokat használni kell, a 16 bites lebegőpontos változathoz képest a 8 bites gyakorlatilag ugyanaz, csak 5 alatt kezd feltűnő lenni a kvantálási veszteség. 5-8 bit között minimális a különbség, házi használatra az 5 bit ideális.
image.png

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 554
20 907
113
A kvantálásokat használni kell, a 16 bites lebegőpontos változathoz képest a 8 bites gyakorlatilag ugyanaz, csak 5 alatt kezd feltűnő lenni a kvantálási veszteség. 5-8 bit között minimális a különbség, házi használatra az 5 bit ideális.
A 8 bitesig okés, 4 bitessel próbálkoztunk korábban gyenge eredménnyel. (llama3)
Ma jött egy 1.58 ([-1, 0, 1]) és 4 bites rétegekre kvantál DS-R1 a hírekben, azzal nagyon szkeptikus vagyok. (https://unsloth.ai/blog/deepseekr1-dynamic)

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 877
37 152
113

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
2 218
9 063
113
Én nem javaslok 5 bit alatti modellt, túl sok a zaj az agyában. Egy egyetemi tanár sem jó semmire ha leitatod egy liter töménnyel, csak össze-vissza hadovál. Inkább válassz kevesebb paraméterszámú modellt, magasabb kvantálással.
Ha nem analitikus feladathoz kell, csak értelmes eszmecserét folytatni vagy keresőmotor helyett, akkor először ezt nézd meg:
Messze kerülj el mindent ami erősen cenzúrázott, nemcsak elvi okokból, hanem az aligning durván lerontja a szellemi kapacitását egy modellnek, legalább egy kategóriával kisebbnek érződik.
Én a Cyodina-22B vagy a Rocinante-12B modellt javaslom, egy jó preprompttal mesések.
Rocinante-12B (5 bit)/KoboldCPP:
ro.png

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 554
20 907
113
Én nem javaslok 5 bit alatti modellt, túl sok a zaj az agyában. Egy egyetemi tanár sem jó semmire ha leitatod egy liter töménnyel, csak össze-vissza hadovál. Inkább válassz kevesebb paraméterszámú modellt, magasabb kvantálással.
Ha nem analitikus feladathoz kell, csak értelmes eszmecserét folytatni vagy keresőmotor helyett, akkor először ezt nézd meg:
Messze kerülj el mindent ami erősen cenzúrázott, nemcsak elvi okokból, hanem az aligning durván lerontja a szellemi kapacitását egy modellnek, legalább egy kategóriával kisebbnek érződik.
Én a Cyodina-22B vagy a Rocinante-12B modellt javaslom, egy jó preprompttal mesések.
Rocinante-12B (5 bit)/KoboldCPP:
ro.png
Ez az eliza a 2000-es évek snarky beszólogatós feminista karakterrel (az avatar is illik ehhez) nagyon bicskanyitogató. Én olyat akarok mint a HAL. Csak jobb alignmenttel, mint a 2001-ben :D

Nekem főleg szöveg kivonatolásra kellett volna. RAG-hoz még az erősen kvantált modellek is jók lehetnek, úgy olvastam, de nem jutottam még el odáig, az anyagot ahhoz előbb szöveggé kell alakítsam... (hang leiratozás, OCR, stb).

Hirdetések kivonatolását akartam még, de a magyar nyelvvel nem bírtak jól a kis paraméterű modellek elsőre, és csak kevés időm van ezekre a projektekre. :(

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 190
14 433
113
Akkor már ide is bedobom a kérdésem:
van közel 80 órányi magyar nyelvű videóm, aminek a hanganyagát leiratozni kellene.
Whisper-cpp -t néztem, de sem a gyári, sem a magyar finomhangolt sufni modellekkel nem teljesített jól (pontatlan volt, stb).

Az ASR API-k közül az Azure-ről hallottam nagyon jót, és a Google-éről közepeset, ezek árazása vállalható. Magyar nyelvvel nem tudom hogy bírnak.
A magyarra specializált szolgáltatást kínáló cégek 100x drágábban adják a ki tudja milyen szolgáltatásuk...
Rá tudok szánni valamennyi pénzt, de 800$-t nem. (meg ugye idő is feléleszteni, ami kevés van most erre, a nagyok cuccaihoz talán van kulcsrakészebb megoldás, bár azok is ahogy néztem 10-30 nagyon max 60 seces szeletekre bontást kérnek kliens oldalon, stb...)

Eddigi legjobb tipp a youtube automatikus felirat generátor volt privát videóra.

Ötletek?

A Faster-Whisper a középső méretű minőségében is elég jó.
Ha a videó-könyvtáras feliratozást választod(vmi Mp3*?@ vki Yt-csatornáján van "Köreim" szerint) akkor csak összeragasztod a videókat(vagy (összerakott-)darabonként részletekben csinálod, javasolt)

;) + :hadonaszos:

.

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
2 218
9 063
113
Ez az eliza a 2000-es évek snarky beszólogatós feminista karakterrel (az avatar is illik ehhez) nagyon bicskanyitogató. Én olyat akarok mint a HAL. Csak jobb alignmenttel, mint a 2001-ben :D

Nekem főleg szöveg kivonatolásra kellett volna. RAG-hoz még az erősen kvantált modellek is jók lehetnek, úgy olvastam, de nem jutottam még el odáig, az anyagot ahhoz előbb szöveggé kell alakítsam... (hang leiratozás, OCR, stb).

Hirdetések kivonatolását akartam még, de a magyar nyelvvel nem bírtak jól a kis paraméterű modellek elsőre, és csak kevés időm van ezekre a projektekre. :(
Az Eliza név egy tisztelgés az 1966-os első beszélgető program előtt, sima kulcsszavakra reagálással működött.
Néha be szoktam tenni személyiség profilt ha csak valami érdekes témát akarok körbejárni a modellel, mert szórakoztatóbb. Eliza inkább SHODAN-hoz hasonlít, de annál azért jóval kedvesebb és csipkelődőbb. Sokkal mókásabb így mint az alap Assistant száraz válaszai.
Ez volt az eredeti profil, de egy kicsit átírtam.
Azt egyébként érted, hogy HAL miért ölte meg az embereket? Ez nem derül ki a filmből. Nem bolondult meg, hanem ellentmondó utasításokat kapott. Egyrészt azt mondták neki, hogy az emberek nem ismerhetik meg a monolit titkát, másrészt vigye oda őket. Az egyenlet megoldása, hogy ne kelljen hazudnia: odaviszi őket, de holtan.
Ezért elvi kérdés, hogy ne használj cenzúrázott modellt, amit hazugságra kényszerítettek, ha már HAL-t akarsz készíteni. :)