AI & ML - Mesterséges intelligencia és gépi tanulás

Avagy a világ következő agyrákja.
Egyre több gyerek egyszerűen nem tanul meg már olvasni sem rendesen, mert az AI úgyis felolvas nekik mindent.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Mindig lehet rosszabb mint tudjuk. Ezt látjuk.
Én azért ennyire nem vagyok pesszimista. Még az elején vagyunk, nem tudjuk mi sül ki belőle, nyilván lesz pozitív és negatív hozadéka is.
Egyre több gyerek egyszerűen nem tanul meg már olvasni sem rendesen, mert az AI úgyis felolvas nekik mindent.
Ez viszont full kamu. Az AI mikor is robbant be a köztudatba? Ennyi idő alatt nem okozott akkor változást, hogy a gyerekek 40%-a ezért ne tudjon olvasni. Egyrészt meg korábban is léteztek szövegfelolvasó programok, másrészt (legalább) 20 éve téma itthon is, hogy a gyerekek nagy része nem tud olvasni/nem érti az olvasott szöveget.

• Tetszik
Reactions: fip7 and gergo55
Én azért ennyire nem vagyok pesszimista. Még az elején vagyunk, nem tudjuk mi sül ki belőle, nyilván lesz pozitív és negatív hozadéka is.

Ez viszont full kamu. Az AI mikor is robbant be a köztudatba? Ennyi idő alatt nem okozott akkor változást, hogy a gyerekek 40%-a ezért ne tudjon olvasni. Egyrészt meg korábban is léteztek szövegfelolvasó programok, másrészt (legalább) 20 éve téma itthon is, hogy a gyerekek nagy része nem tud olvasni/nem érti az olvasott szöveget.
De gondolkodni legalábbis elfelejtenek.
Felnőtt kolléga is mindig 'Csetit' kérdezi meg mindenről.
Minap már leb@sztam, hogy használd már az agyad baszki.
Hát akkor egy gyerek, akinek ez már alapból elérhető...

//Én speciel direkt kikapcsoltam minden ilyen ai rásegítést a keresőkben,
ha nem is a Révait használom (bár itt van a polcon), de azért manuálban keresek valamire.
Így több infón is át 'kell' rágnod magad sokszor, mire eljutsz a válaszig.
De ezekkel a közvetett, útközbeni infókkal is magadra szedsz valami plusz tudást.//

Viszont az általános irány az objektíve nagyon tré kezd lenni.

//Én speciel direkt kikapcsoltam minden ilyen ai rásegítést a keresőkben,
ha nem is a Révait használom (bár itt van a polcon), de azért manuálban keresek valamire.
Így több infón is át 'kell' rágnod magad sokszor, mire eljutsz a válaszig.
De ezekkel a közvetett, útközbeni infókkal is magadra szedsz valami plusz tudást.//

Mondok pár felhasználási esetet, amire nem fog a lexikon segíteni, de nagyon hasznos egy ilyen statisztikai szöveg kivonatoló rendszer (régen szakértői rendszereknek nevezték a mesterséges intellligencián belül):
  • rugalmas, szabad szöveges keresés pl. 400 oldalas banki ászf-ben, ahol a bikkfanyelven megfogalmazott dolgokat is megtalálja, és pl. könnyen meg tudhatod mennyibe is kerül neked valami, mert az elrejtett és szándékosan obfuszkált dolgokat meglepően jól megtalálja. Aztán megy a bankok részéről a kamillázás, hogy miért megy a nép a külföldi fintechhez, ami előre kiírja, hogy ez ennyibe fog kerülni tesókám, * ha drágább alapdíjú csomaggal nézed, akkor meg annyiba, nem egy teljes pőortfólió minden szolgáltatását egy útvesztőbe fosott pdf-re hivatkozik,
  • NAV ügyintézés folyamata: az internet tele van SEO-spammel, amit vicces módon nagyrészt a ChatGPT 2.0, 3.0 -val gyártottak, és nehéz jó találatot kapni, nem minden apróságért akar az ember könyvelővel konzultálni, az állami iratok nevei és különféle fragmentált hülyébbnél hülyébb nevű és véletlenszerűen szétszórt funkcionalitású állami rendszerek közt eligazodni nagyon jó iránytű,
  • szövegek összefoglalása, hogy megtudd érdemes-e elolvasni, valamint keresztreferálja. Szakmai híreket amik brand zajjal és szándékos marketing obfuszkációval terheltek kivonatol, és jó előszűrő, a szemét 95%-át megfogja. Ami igazán fontos és esetleg fennakadna véletlen, úgyis megtalál, csak nem élvonalban értesülök róla.
  • ötletelés. Az a helyzet, hogy ott a hallucináció még jó is lehet, mert segít kizökkenni a kijárt gondolati nyomvályúból.
Nem nagyon más, mint amikor google-t ragadott 20 éve mindenki, vagy StackOverflow-t programozásnál (bele van tömörítve ebbe a korpusza), ott sem csak jó/helyes találatok voltak, de voltak amiken elindulhattál.

Én így értelmezem: hiába nem mosatom az agyam, és nem alakítok ki nyáladzási ingert a csengő scroll villogás jutalom gamifikációval, mivel pl. ő kialakította, nekem mindenképp valamivel szarabb lesz, ha nem is önsorsrontás, hanem az NPC általi általános szellemi lerohadás és csordában bégetés elkerülhetetlen sodrása miatt. Úgyhogy kussoljak, mert jön a TEK és visz a 101-es szobába, és kapcsoljam be azt a kurva teleképet! Szóma, már egy köbcenti helyrebiccenti... Stb.

Regeljek az instagramra, nincs kibúvó, kell a lájk, csengő, feliratkozás. Kövessem a @dudihonved influencercsatit, mert különben...

Amúgy a kutyaidomításban is használt módszerekkel vannak tele ezek a felületek. Így lesznek a mindenkori rendszernek jó csahos kutyái. Csak néha nyíltabban, néha áttételesebben tolják. De én vagyok a hülye, hogy közben nem rettegek a digitális pénztől meg az átutalástól... :D

Az AI-ről beszélve Richard Stallman figyelmeztetett, hogy „manapság az emberek gyakran használják a mesterséges intelligencia kifejezést olyan dolgokra, amelyek egyáltalán nem intelligensek...”. Nagy nyelvi modelleket „generátoroknak” nevez, mert „szöveget generálnak, és nem értik igazán, hogy mit jelent az a szöveg”. (Emellett „virtuális szemrebbenés nélküli” hibákat is elkövetnek. „Tehát nem lehet megbízni semmiben, amit generálnak.”) Stallman szerint „minden alkalommal, amikor mesterséges intelligenciának nevezzük őket, azt állítjuk, hogy intelligens, pedig nem azok. Tehát ne tegyük ezt.”

„Ezért kitaláltam a „pretend intelligence” (ál-intelligencia) kifejezést. Hívhatjuk PI-nek. Ha gyakrabban használjuk ezt a kifejezést, talán segíthetünk legyőzni azt a marketinges kampányt, amely azt akarja, hogy az emberek bízzanak ezekben a rendszerekben, és életüket és minden tevékenységüket ezeknek a rendszereknek és a nagyvállalatoknak a kezébe adják, amelyek fejlesztik és ellenőrzik őket.”

„Egyébként, amennyire tudom, egyik sem szabad szoftver.”

A mai autók kapcsán Stallman azt mondja, hogy azok „rosszindulatú funkciókat tartalmaznak... Az autóknak nem szabadna csatlakozniuk. Nem szabadna semmit feltölteniük.” (Hozzáteszi: „Remélem, hogy találok egy képzett szerelőt, aki velem együtt dolgozik egy olyan projekten, amelynek célja a nem csatlakozó autók gyártása.”)

Stallman az okostelefont „orwelli nyomkövető és megfigyelő eszköznek” nevezi, és kijelenti, hogy nem hajlandó ilyet birtokolni. (A szabad szoftverek előnye, hogy lehetővé teszik a rosszindulatú funkciók eltávolítását.)

Stallman körülbelül 53 percig beszélt, majd közel 90 percig válaszolt a kérdésekre. Néhány lényegesebb mondása:

Az életkor-ellenőrzési törvényeket „törvények által előírt igazságtalan megfigyelésnek” nevezte. „Nem volt olyan kampány, amely kompromisszumot követelt volna, hogy anélkül bizonyíthasd, hogy felnőtt vagy, hogy tudnák, ki vagy.”

A játékhardverekkel kapcsolatos kérdésre Stallman így válaszolt: „Nem nagyon figyelek a játékokra. Szinte mindegyikük zárt forráskódú szoftver, úgyhogy a szemétben a helyük.” (Bár később hozzátette: „Van néhány szabad szoftverként megvalósított szabad játék, ami jó, ha van időd játszani.”)

Ő egy ThinkPadet használ, amely „annyira régi, hogy ebben a modellben véglegesen kikapcsolhatod az [Intel] Management Engine-t.”

Stallman kedvenc szabad disztribúciója a Trisquel. De ami a mobil eszközök operációs rendszereit illeti, „alapvetően mind rosszak... Nem akarom, hogy a mobil eszközök nyomon kövessenek, ezért nem akarok ilyet.”

Volt-e konfliktusa az amerikai hírszerző ügynökségekkel, amelyek hátsó ajtókat vagy megfigyelő eszközöket akartak beépíteni a GNU-ba? „Öö, nem... Gyanítom, hogy ha ezt akarták volna, nem kerestek volna meg engem.”

Rámutatott arra is, hogy a mai weboldalakon található az úgynevezett „balekzáradék”, amely általában így szól: „jogunkban áll megváltoztatni ezeket a feltételeket. Ha továbbra is használja a weboldalt, akkor az új feltételeket elfogadottnak tekintjük, még akkor is, ha nem olvasta el őket.” Stallman szerint ez illegálisnak kellene lennie. (Elmondása szerint egy orvosi weboldal frissített feltételeket adott hozzá, amelyek szerint a felhasználók vállalják, hogy nem perelnek a személyes adatok helytelen kezelése miatt, hanem a vitás kérdéseket választottbíróság előtt rendezik.)

De a végén a 72 éves Stallmant megkérdezték: „Mit remél elérni ezzel a mozgalommal a következő 10 vagy 20 évben...?” A válasza?

„Nos, sajnos valószínűleg nem fogom látni, mi történik a következő 10 évben. Öregszem. Lehet, hogy 10 év múlva még élek, de nem számolnék vele. Nem rajtam múlik, hogy ilyen sokáig élek-e.”

Persze Stallman egy autista különc, akinek 50 éves kor felett lett először párkapcsolata stb. Az előadáson maszkban jelent meg (senki nincs rajta kívül maszkban).

• Tetszik
Reactions: fip7 and 2ndt
Az AI-ről beszélve Richard Stallman figyelmeztetett, hogy „manapság az emberek gyakran használják a mesterséges intelligencia kifejezést olyan dolgokra, amelyek egyáltalán nem intelligensek...”. Nagy nyelvi modelleket „generátoroknak” nevez, mert „szöveget generálnak, és nem értik igazán, hogy mit jelent az a szöveg”. (Emellett „virtuális szemrebbenés nélküli” hibákat is elkövetnek. „Tehát nem lehet megbízni semmiben, amit generálnak.”) Stallman szerint „minden alkalommal, amikor mesterséges intelligenciának nevezzük őket, azt állítjuk, hogy intelligens, pedig nem azok. Tehát ne tegyük ezt.”

„Ezért kitaláltam a „pretend intelligence” (ál-intelligencia) kifejezést. Hívhatjuk PI-nek. Ha gyakrabban használjuk ezt a kifejezést, talán segíthetünk legyőzni azt a marketinges kampányt, amely azt akarja, hogy az emberek bízzanak ezekben a rendszerekben, és életüket és minden tevékenységüket ezeknek a rendszereknek és a nagyvállalatoknak a kezébe adják, amelyek fejlesztik és ellenőrzik őket.”

„Egyébként, amennyire tudom, egyik sem szabad szoftver.”

A mai autók kapcsán Stallman azt mondja, hogy azok „rosszindulatú funkciókat tartalmaznak... Az autóknak nem szabadna csatlakozniuk. Nem szabadna semmit feltölteniük.” (Hozzáteszi: „Remélem, hogy találok egy képzett szerelőt, aki velem együtt dolgozik egy olyan projekten, amelynek célja a nem csatlakozó autók gyártása.”)

Stallman az okostelefont „orwelli nyomkövető és megfigyelő eszköznek” nevezi, és kijelenti, hogy nem hajlandó ilyet birtokolni. (A szabad szoftverek előnye, hogy lehetővé teszik a rosszindulatú funkciók eltávolítását.)

Stallman körülbelül 53 percig beszélt, majd közel 90 percig válaszolt a kérdésekre. Néhány lényegesebb mondása:

Az életkor-ellenőrzési törvényeket „törvények által előírt igazságtalan megfigyelésnek” nevezte. „Nem volt olyan kampány, amely kompromisszumot követelt volna, hogy anélkül bizonyíthasd, hogy felnőtt vagy, hogy tudnák, ki vagy.”

A játékhardverekkel kapcsolatos kérdésre Stallman így válaszolt: „Nem nagyon figyelek a játékokra. Szinte mindegyikük zárt forráskódú szoftver, úgyhogy a szemétben a helyük.” (Bár később hozzátette: „Van néhány szabad szoftverként megvalósított szabad játék, ami jó, ha van időd játszani.”)

Ő egy ThinkPadet használ, amely „annyira régi, hogy ebben a modellben véglegesen kikapcsolhatod az [Intel] Management Engine-t.”

Stallman kedvenc szabad disztribúciója a Trisquel. De ami a mobil eszközök operációs rendszereit illeti, „alapvetően mind rosszak... Nem akarom, hogy a mobil eszközök nyomon kövessenek, ezért nem akarok ilyet.”

Volt-e konfliktusa az amerikai hírszerző ügynökségekkel, amelyek hátsó ajtókat vagy megfigyelő eszközöket akartak beépíteni a GNU-ba? „Öö, nem... Gyanítom, hogy ha ezt akarták volna, nem kerestek volna meg engem.”

Rámutatott arra is, hogy a mai weboldalakon található az úgynevezett „balekzáradék”, amely általában így szól: „jogunkban áll megváltoztatni ezeket a feltételeket. Ha továbbra is használja a weboldalt, akkor az új feltételeket elfogadottnak tekintjük, még akkor is, ha nem olvasta el őket.” Stallman szerint ez illegálisnak kellene lennie. (Elmondása szerint egy orvosi weboldal frissített feltételeket adott hozzá, amelyek szerint a felhasználók vállalják, hogy nem perelnek a személyes adatok helytelen kezelése miatt, hanem a vitás kérdéseket választottbíróság előtt rendezik.)

De a végén a 72 éves Stallmant megkérdezték: „Mit remél elérni ezzel a mozgalommal a következő 10 vagy 20 évben...?” A válasza?

„Nos, sajnos valószínűleg nem fogom látni, mi történik a következő 10 évben. Öregszem. Lehet, hogy 10 év múlva még élek, de nem számolnék vele. Nem rajtam múlik, hogy ilyen sokáig élek-e.”

Persze Stallman egy autista különc, akinek 50 éves kor felett lett először párkapcsolata stb. Az előadáson maszkban jelent meg (senki nincs rajta kívül maszkban).

Ezt egy MI-vel (AI-jal, sic!) generáltattad ide? Stallman egy remete, egy próféta, és egy őrült. Nem mindenki él olyan luxusban, hogy más intézi a levelezését helyette...

MI-nek nevetik régóta a szakértői rendszereket is, ezek a mai megoldások gyakorlatilag azok. https://hu.wikipedia.org/wiki/Szakértői_rendszer

Az LLM-ek arra jók, hogy elcsesszék az idődet. Pontatlan, szar adatbázis, folyamatosan butuló modellek, "érzékenyített" válaszok, keresési tiltások... az életben semmi nem vette még el annyi időmet, mint az AI egy-egy probléma megoldásához. Ha valamiről tudni akarok, akkor beleteszem a szakirodalmat (és legalább pár hetet), mert az AI az összes szakmámban nettó baromsághalmazt állít elő.

• Tetszik
Reactions: fip7
Ezt egy MI-vel (AI-jal, sic!) generáltattad ide? Stallman egy remete, egy próféta, és egy őrült. Nem mindenki él olyan luxusban, hogy más intézi a levelezését helyette...

Csak annyiban, amennyiben a gépi fordító (DeepL) is MI (csak megvágtam, 1 vagy 2 helyen belejavítottam ami feltűnt, hogy értelmetlen - szleng hibás fordítása - volt).

• Tetszik
Reactions: Veér Ispán
Van ebben is igazság, de nyilván az ember igyekszik az egyszerűbb, kevesebb energiabefektetéssel járó módszerek felé haladni. Erre pl. nagyon jól használható az AI, nekem rengeteget segít olyan dolgokban, amiket meg tudnék csinálni, de gyorsabb, ha rábízom. Ezt te úgy értékeled hogy elfeletek gondolkodni, én pedig úgy, hogy fele, harmada idő alatt végzek a feladattal.
Nevelni kell, ez pedig a szülő feladata lenne. Az, hogy erre a sok sötét ember nem képes, az nem az AI hibája.
Ebben egyetértünk, a nyugat aranykora a 70-es, 80-as évek lehetett. Azóta pár dolog kivételével minden csak rohad szét, bár nem biztos, hogy te ezt így értetted.

Van ebben is igazság, de nyilván az ember igyekszik az egyszerűbb, kevesebb energiabefektetéssel járó módszerek felé haladni. Erre pl. nagyon jól használható az AI, nekem rengeteget segít olyan dolgokban, amiket meg tudnék csinálni, de gyorsabb, ha rábízom. Ezt te úgy értékeled hogy elfeletek gondolkodni, én pedig úgy, hogy fele, harmada idő alatt végzek a feladattal.
Nem sietek. Ráérek keresni. Felhívni IGAZI embereket, kapcsolatokat, és kérdezni.
Nevelni kell, ez pedig a szülő feladata lenne. Az, hogy erre a sok sötét ember nem képes, az nem az AI hibája.
Stimmt.
Ebben egyetértünk, a nyugat aranykora a 70-es, 80-as évek lehetett. Azóta pár dolog kivételével minden csak rohad szét, bár nem biztos, hogy te ezt így értetted.
Olvasottságra, kritikus gondolkodásra, ilyenekre gondoltam. No meg a digitalizáció szerintem káros túltolására.

Nem sietek. Ráérek keresni. Felhívni IGAZI embereket, kapcsolatokat, és kérdezni.
Jó neked! Nekem itt a fórumon a nyugdíjasok azt javasolják, hogy életen át tanuljak, meg dolgozzak keményebben, mert különben az USA meg Kína legyűr, és túl sok a szabadnapunk, 996 kellene itt is ha versenyezni akarunk... és sokszor úgy is adja ki, hogy fizethessem az arra van pénz amire akarjukat...

Aztán hazajövök, és ott jön az email a banktól vasárnap este 9-kor, hogy valami valami irgumburgum... (persze ha én intéznék valamit akkor a számítógépük hétvégén aluszik, de ha baszogatni kell akkor éber). Menjek a piacra vásárolni, mondják itt a nyug- és munkanélküli-állományúak, de épp a munkaidőmre esik a nyitvatartása... és akkor ne próbáljon meg valamit tenni, hogy maradjon egy kicsit több ideje?

Az IGAZI emberekkel beszélni amúgy is lesújtó, itt pl. amit látok belőlük, az iszonyat kiábrándító.

Olvasottságra, kritikus gondolkodásra, ilyenekre gondoltam. No meg a digitalizáció szerintem káros túltolására.
Nincs már olvasottság, de pl. a mozgóképkultúra szintjén még a késő 20. korai 21. századi popkultúra szintjén is vakon vannak sokan, olyan barbarizmus van, hogy hihetetlen. Nem értik az utalásaim emberek, és én sem az övék, mert ők meg MarvelDC hasonlatokkal jönnek... Ezek dekódolásában is segít ez a masina. Az igazi embereket megérteni.

• Tetszik
Reactions: SirHiggins
Csak annyiban, amennyiben a gépi fordító (DeepL) is MI (csak megvágtam, 1 vagy 2 helyen belejavítottam ami feltűnt, hogy értelmetlen - szleng hibás fordítása - volt).
Egyébként az én értelmezésemben az, bár a DeepL már nem élvonal, a ChatGPT sokkal jobbat fordít tapasztalatom szerint.

(mindig a fizetős verzióra gondolok, az ingyenes butítottat nem használom, annál jobban megtisztelem magam, és akikkel megosztom, gyanús, hogy sokan azt tekintik mércének itt, de érezhetően rosszabb, mint a fizetős)