Aknavetők

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
33 247
63 379
113
Brazilian Army: the Arsenal de Guerra do Rio (AGR) carried out tests to certify the viability of the inertial aiming system on the 120 mm heavy mortar (Mrt P 120 M2A1 R)...

AGR_Sist_Inercial_Pontaria_Mrt-6.jpg
AGR_Sist_Inercial_Pontaria_Mrt-1.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
33 247
63 379
113
A SIATT SGM-120 irányított aknavető lőszer fejlesztése

The SGM-120 is SIATT proposal for a guided mortar bomb, which will also be available with two different guidance kits, GNSS-INSS or SALS-INS. Of course the company tried to exploit commonalities as much as possible, although here the SALS CEP is declared at less than 1 meter, while the GNSS accuracy remains 10 meters. Typical range is 10 km, and SIATT proposes its system both for smoothbore and rifled mortars. The four canard wings are located in the mid section and rotate backwards after launch, that section also hosting batteries, while the seeker is in the front section, which also hosts the on-board computer and communication module.

SIATT_AGR_2023-1-560x420.jpg
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
14 676
27 679
113
ELBIT Crossbow-ról néhány új információ:
 • 2025 elejére lesz bevethető az IDF-nél
 • 10 lövés/perc tűzsebesség, de tartósan csak 6 lövés/perc
 • A brit hadsereg is érdeklődik a rendszer iránt - BOXER-re tennék.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
33 247
63 379
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
14 676
27 679
113
ELBIT Crossbow-ról néhány új információ:
 • 2025 elejére lesz bevethető az IDF-nél
 • 10 lövés/perc tűzsebesség, de tartósan csak 6 lövés/perc
 • A brit hadsereg is érdeklődik a rendszer iránt - BOXER-re tennék.
 • A páncélvédettség: Level 1, de Level 4-ig növelhető. Utóbbi esetben a torony tömege: 3,2 tonna alatt marad
 • A NEMO-hoz hasonlóan egy töltő kézzel tölti a lőszertárolóba a gránátot a megfelő számú kivetőtöltettel ellátva
 • Cső hossza 3 méter
 • Irányzási korlát: +87°/-3°
 • MRSI: max 6 gránát, de csak 2,5 és 5 km közötti távolságban képes erre
 • A rendszer fejlesztés alatt áll még: első éles lövészt jövő héten (DSEI-2023 utáni héten) lesz. Utána a töltőrendszer tesztje következik. A végső rendszer tesztett 2024Q2-ben tervezik.
 • Első rendszeresítő: Izraeli haderő (IDF), amely konténerben elhelyezve "határvédelmi" célokra akarja használni
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány