Aknavetők

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 196
75 657
113
Brazilian Army: the Arsenal de Guerra do Rio (AGR) carried out tests to certify the viability of the inertial aiming system on the 120 mm heavy mortar (Mrt P 120 M2A1 R)...

AGR_Sist_Inercial_Pontaria_Mrt-6.jpg
AGR_Sist_Inercial_Pontaria_Mrt-1.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 196
75 657
113
A SIATT SGM-120 irányított aknavető lőszer fejlesztése

The SGM-120 is SIATT proposal for a guided mortar bomb, which will also be available with two different guidance kits, GNSS-INSS or SALS-INS. Of course the company tried to exploit commonalities as much as possible, although here the SALS CEP is declared at less than 1 meter, while the GNSS accuracy remains 10 meters. Typical range is 10 km, and SIATT proposes its system both for smoothbore and rifled mortars. The four canard wings are located in the mid section and rotate backwards after launch, that section also hosting batteries, while the seeker is in the front section, which also hosts the on-board computer and communication module.

SIATT_AGR_2023-1-560x420.jpg
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 622
37 561
113
ELBIT Crossbow-ról néhány új információ:
 • 2025 elejére lesz bevethető az IDF-nél
 • 10 lövés/perc tűzsebesség, de tartósan csak 6 lövés/perc
 • A brit hadsereg is érdeklődik a rendszer iránt - BOXER-re tennék.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 196
75 657
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 622
37 561
113
ELBIT Crossbow-ról néhány új információ:
 • 2025 elejére lesz bevethető az IDF-nél
 • 10 lövés/perc tűzsebesség, de tartósan csak 6 lövés/perc
 • A brit hadsereg is érdeklődik a rendszer iránt - BOXER-re tennék.
 • A páncélvédettség: Level 1, de Level 4-ig növelhető. Utóbbi esetben a torony tömege: 3,2 tonna alatt marad
 • A NEMO-hoz hasonlóan egy töltő kézzel tölti a lőszertárolóba a gránátot a megfelő számú kivetőtöltettel ellátva
 • Cső hossza 3 méter
 • Irányzási korlát: +87°/-3°
 • MRSI: max 6 gránát, de csak 2,5 és 5 km közötti távolságban képes erre
 • A rendszer fejlesztés alatt áll még: első éles lövészt jövő héten (DSEI-2023 utáni héten) lesz. Utána a töltőrendszer tesztje következik. A végső rendszer tesztett 2024Q2-ben tervezik.
 • Első rendszeresítő: Izraeli haderő (IDF), amely konténerben elhelyezve "határvédelmi" célokra akarja használni
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 677
34 859
113
Spanyol ALACRAN önjáró aknavető Ukrajnában...

ezek a járműre telepített hagyományos aknavetők tartós tüzelés esetén amikor az aknavető lövegtalpa egyre mélyebbre hatol a talajba akkor hogy oldják meg hogy a szerkezetbe ne keletkezzen fesuültség esetleg deformáció? ha meg tüzelés közben kienged hogy szabadon mozoghasson (oldás) akkor az mennyiben ront egyéb tulajdonságon? és ha így van ez az oldás fizikai behatásra vagy valami elektromos jelre törénik?
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 385
31 642
113

"Az első tétel 120 mm-es 2S40 „Phlox” önjáró fegyvert átadták a csapatoknak. 2023 augusztusának végén ez a tétel a Rostec vállalat első vezérigazgató-helyettese, Vladimir Artyakov kérésére átment a tesztelés utolsó szakaszán. A csapatok részére történő szállítások kezdete a termék szolgálatba vételét jelenti. A fegyvert úgy tervezték, hogy elnyomja az ellenséges munkaerőt, fegyvereket és felszereléseket. A jó mobilitásnak, biztonságnak, automatizálásnak és viszonylag alacsony árának köszönhetően a Phloxra nagy a kereslet a csapatok körében."