America LHA osztály (USA)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
Az előnézeti kép ne tévesszen meg senkit :) (03:15-től kezdődik az LHA 8 rövid összegzése, ha nem onnan indulna egyből a videó)

 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Én úgy tudom, hogy a fél tucatnyi F-35B a teljes osztályra nézve biztosított lehetőség.

Nem egészen, a "szabvány" egységbe tartozik 6db F-35B, 12db MV-22, 3-4db CH-53K, 2db MH-60 és 6-8db AH-1Z illetve UH-1Y. Ez persze rugalmasan van kezelve, de az alapfelállás ez. A Flight 0 esetében is...

A Flight 0-át képviselő, dokkmentesített USS America és USS Tripoli esetében viszont elméletileg megoldható akár 20 db F-35B hurcolása is, ha semmi mást nem visznek. Azaz a Bőrnyakúak végül is összerakattak maguknak 2 "kis" rephordozót, amit gyanítom lényegében sohasem fognak tisztán olyan konfigban használni.

Ez elméletnek szép, de akkor pontosan zéró tengerészgyalogost tudnak a partra eljuttatni. Akkor meg mi a frászkarikának van 1600 bőrnyakúnak priccs? Szóval ez a koncepció szép, de akkor meg van egy LHA, amely valójában CV szinten működne, de van egy csomó kihasználatlan hely rajta. Ez így egy vicc...

A 3. egységgel kezdődik majd a Flight 1*, amin már ismét lesz well-deck - ennek helyet a Flight 0 megnagyobbított hangárjának, illetve a kórházrészleg kisebb visszanyesésével szorítanak. A végeredmény: az America és Tripoli hangárjainál kicsit kisebb hangár és a Wasp-ok well-deckjeinél kicsit kisebb elárasztható dokkfedélzet. Na meg kisebb kórházrészleg és egyéb, nem részletezett belső terek. További variálás, hogy a kisebb hangár miatt az Osprey-ek karbantartása részlegesen felköltözik a repfedélzetre, ahol ennek a felépítmény kisebb átalakításával szorítanak majd helyet. Szóval ja...

Irtó mókás, hogy anno a USS America lényegében az MV-22-höz lett méretezve, de a végén mégse az a fontos. Gondolom mennyire örül majd a karbantartó-személyzet, hogy a fedélzeten kell a szabad ég alatt dolgozniuk...
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 288
17 348
113
Döbbenetes, és félelmetes, hogy 3,5 milliárd dolláros, 50k tonnás hordozókkal sikerült ez a "nem is tudom, igazából mit akarok" hozzáállás. Egy America akkora, mint a CdG! :eek:
 
 • Tetszik
Reactions: fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Közben találtam konkrét adatokat. Az oldal közepe felé össze van vetve az utolsó Wasp példány, a Flight 0 és Flight 1 America: http://www.navyrecognition.com/inde...-design-by-huntington-ingalls-industries.html

Azaz a 3 helyett 2 LCAC kapacitású lesz.

Lehet,hogy csak vak vagyok de mi a helyzet a szarazföldi texhnikával?Belefér egy ilyen hajóba egy egész TGY dandár(ez kb az 1600 fő)összes tehnikája?Tanktól a quadig bezárólag minden?
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 288
17 348
113

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Lehet,hogy csak vak vagyok de mi a helyzet a szarazföldi texhnikával?Belefér egy ilyen hajóba egy egész TGY dandár(ez kb az 1600 fő)összes tehnikája?Tanktól a quadig bezárólag minden?

Az America osztály Flight 0 egységeibe nem - mivel nincs Well Deck.
Az előd Wasp-osztálynál a következő szárazföldi járművek férnek 1600-1800 bőrnyakú mellé:

 • 4-5db M1A1 Abrams harckocsi
 • 25db AAV7 kétéltű harcjármű
 • 68db terepjáró és teherautó
 • 8db M198 vagy M777 tarack
 • 12db kiegészítő jármű
 
 • Tetszik
Reactions: molnibalage

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 208
76 696
113
Az America osztály Flight 0 egységeibe nem - mivel nincs Well Deck.
Az előd Wasp-osztálynál a következő szárazföldi járművek férnek 1600-1800 bőrnyakú mellé:

 • 4-5db M1A1 Abrams harckocsi
 • 25db AAV7 kétéltű harcjármű
 • 68db terepjáró és teherautó
 • 8db M198 vagy M777 tarack
 • 12db kiegészítő jármű

Nem is a Flight 0-ás America egységekre gondoltam természetesen.
Köszi!
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 795
35 210
113
Miért kötöznek az amcsi tengerészgyalogosok könnyű páncélozott harcjáművet (stryker) a repülő fedélzethez?
 
M

molnibalage

Guest
Meg a HIMARS teszt is. Vajon eljön a "hová tűnt Kohn" pillanat, amikor valaki feláll és megkérdezni, hogy miért nem készül olyan "hadihajó", amire csak ráparkol egy Patriot osztály, egy NASAMS osztály meg néhány jármű?
:D
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 328
24 538
113
DykoTdnX0AARCQD.jpg


 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 288
17 348
113
Egy érdekes előtervezet az America-osztályhoz, ahol igyekeztek minimális kompromisszummal megoldani a növelt csapásmérő kapacitást, anélkül, hogy fel kellene adni a desszantolási képességből. Egy, a korábbiaknál sokkal nagyobb hordozót képzeltek el, a teljes hossz 292 méter, a szélesség 42 méter lett volna, a vízkiszorítás 69 000 tonna. Két felépítményt kapott volna a középvonalban, az F-35-ösök a repülőfedélzet jobb oldaláról üzemeltek volna, itt (először amerikai hordozó esetében) kialakítottak volna egy síugró sáncot a felszállás segítésére, míg a helikopterek és MV-22-esek bal oldalról. A hajó tatjában pedig kialakítottak volna egy klasszikus, elárasztható fedélzetet. Ezzel gyakorlatilag elérték volna a Kuznyecov- és Queen Elizabeth-osztályú repülőgép-hordozók méret kategóriáját. Néhány jellegrajz és koncepció kép, hát elég masszív dögök lettek volna!

ECAAi7_UwAA7qcC

ECACHN4UcAAzppX

file.php

file.php