1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Aster 30

Diskurzus a(z) 'Ballisztikus rakéta-elhárító rendszerek' témában - Jeno által indítva @ 2013. január 6..

 1. Jeno

  Jeno Member

 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  China says Turkey will decide in its "own interests" on missile system

  http://www.reuters.com/article/2014/09/09/china-turkey-idUSL3N0RA0WI20140909
   
 3. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Ha know-howra ácsingóznak úgyse kapnak senkitől, csak kész terméket.
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Pont ez a vicc, hogy a kínaiaktól megkapták volna.
   
 5. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Szerintem azért álltak el a kínaiaktól mert nem kaptak semmit. Azért próbálkoztak velük mert úgy gondolhatták hogy a kínaiak majd átadnak technológiát, de a visszakozás azt jelenti, hogy mégsem. Ha két késztermék közül kell választaniuk, techtranszfer nélkül akkor pedig inkább az európai.
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Szerintem azért állnak el, mert hatalmas nyomás van rajtuk a többi NATO tag, főleg az amik részéről. Széllel szembe meg ők sem fognak pisálni.
   
 7. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Tobb oka is van az elallasnak. Egyreszt ugye a NATO nyomas mivel az igy letrejovo torok lerak rendszert csatlakoztatni kell akar rendszer akar helyi alrendszer szinten a NATO adatrendszerhez. Ezt viszont csak ugy tudjak megtenni ha a gyarto ugye a maga reszerol ezt megteszi. O ismeri a termeket es azok vezerleseit.
  Ehez viszont a kinaiaknak ki kene adni erzekeny adatokat amit ugye ertelem szeruen nem szeretnenek a NATO tagok.

  Masreszt a kinai lerak egy S-300 koppintasa ami eleve gyengebb teljesitmenyu mint az eredeti orosz. Az oroszoknal meg mar az erosebb S-300 as is kifuto tipus leallnak a gyartassaval , akkor meg minek vegyen meg a torok egy ilyet .

  Kabe olyan a helyzet mint a 80 as evek elejen mikor lehetett valasztani hogy a Volhov utolso szerias verziojat vagy az uj S-300 at vegye az ember.  szerintem
   
 8. joker

  joker Well-Known Member

  A kínai mivel gyengébb az orosznál? A rakétát azt gondolom le tudják másolni. Az nem annyira bonyolult, sőt az a legegyszerűbb része az egésznek a szilárd hajtóművel meg a robbanófejjel. (Úgy olvastam, hogy jelenleg a kínaiaknak van a legjobb szilárd rakéta-üzemanyaguk) A radar, vezérlés, elektrónika, érzékelők, zavarvédettség, kommunikációs technológiák, stb az miért is kellene szarabb legyen az orosznál? Ilyen téren a kínaiak nem állnak rosszul.
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Van egy apró részlet ami felett mintha az egész szaksajtó elsiklott volna. Ez a rakéta "nem az" a rakéta:)))
  Néhány dolgot szerintem az elején érdemes tisztázni.
  - Úgy is tekinthetjük, hogy egy rakétarendszer két részből áll hardwareből és softwareből. Az első, maga a rendszer fizikai valóságában, a második pedíg a számítógépprogram ami működteti
  - A gártók kifejlesztenek egy rakétarendszer a hazai igényeknek, viszont mikor exportálni kell, le szokták butítani. Napjainkban ezt a "lebutítást" software szinten szokták csinálni. Az export rakéta nem azért nem "tud" annyit mint az "eredeti", mert gyengébb rakétamorot adtak volna hozzá, vagy mert gyengébb anyagokbóll rakták volna össze, hanem mert program szinten lekorlátozták.
  - Ha az importáló félnek oda is adnak bizonyos gyártáshoz kapcsolatos jogokat, a forráskódokat nem adják oda. Viszont pont ezek azok amivel igazán "fel lehetne tuningolni" a rakétát.
  - Ez alól kivételt tesznek a kínaiak és itt van az a pont ahol a szaksajtó nem tájékoztat elég részletesen. A kínaiak a HQ-9 export változatát ajánlották megvételje az FD-2000, nem a HQ-9-et. A kettő közt pedíg nem csak software beli különbség van, hanem hardwarebeli is. A kettőt egy kalap alá venni, legalább olyan mint a J-10-et a JF-17-tel. A két renszer közt szabad szemmel látható a különbség. Az FD-2000 nem kerek hanem hatszögletü csövekből insítja a rakétát.
  Ebből kifolyólag a kínaiak nyugod szívvel odaadhatják nyíltan az egész programcsomagot, rakétát, gyártósor, mindent, mivel ez egy hardware szinten is lebutított rendszer. A törökök kedvükre piszmoghatnak a programmal úgy sem ér majd el a HQ-9 szintjére. Viszont a törökök pont ezt akarták. Ők saját rakétát akartak minden téren és bőven megfelelt volna nekik a kevésbé potens DF-2000 ha az 100%-ban az övég lehet.
  Ha perspektívában gondollkodunk lehet úgy számolták, hogy ez a hazai rakétagyártás kezdő lépése lett volna. Megkapnak egy licenc rakétát 100%-ban. Ha elsajátítják az egész gyártásfolyamatot második lépésben továbbfejleszthetik a sajátjukat, míg ha importot vesznek akkor nem.
   
 10. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Amúgy messze a legjobb szilárd hajtóanyagú rakéta a németeké: Bayern Chemie nevű cég fejlesztette ki, változtatható teljesítményű!!!!
   
  Brimstone likes this.
 11. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Mack:

  tehát ahogy mondtam: a kínaiaktól sem kaptak semmit (korszerűt) Ezek a rakétaelfogó meg kozmikus rakétás technológiák kb a lopakodó technológiánál is kényesebb dolgok, egyhamar senkitől sem kapnak technológiát.
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Igen, és? Csodák nincsenek, de akkor mégis miért épp ezt akarták első körben? Gondolom azért mert ez kompromisszumok nélkül 100% arányban az övéjek lehetett volna. Azták később az alapját képzhette volna a további hazai fejlesztéseknek.
   
 13. Fade

  Fade Well-Known Member

  sok oka lehet pl a legolcsobb ajánlat Kínai volt.

  A visszakozásnak meg imo nem a tot volt a fő oka, totál totot tuti nem kaptak volna, max arányaiban többet hanem, hogy maguktól nem tudták volna integrálni légvédelmi rendszerükbe.
   
 14. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  <i>"sok oka lehet pl a legolcsobb ajánlat Kínai volt."</i>
  Fullos tech transzferrel? :eek:
   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem ez lenne az első alkalom mikor ilyen üzletet kötnek a törökökkel.
  http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?id=20131115000080&cid=1101
   
 16. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egy elég jó videó az Aster 30-ról...

   
 17. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Azt tudja valaki, hogy miért Aster 30 ill. Aster 15 a rakéták neve? Hatómagasság esetleg?
   
 18. fip7

  fip7 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása