1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Atomtöltetek

Diskurzus a(z) 'Ballisztikus és taktikai nukleáris, biológiai és v' témában - hiryu által indítva @ 2013. november 2..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem ismerem, de nettó kretén lehetett a szerző.
   
 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Szerintem ők voltak képben.
   
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Mondom az elnök háta mögött.
   
 4. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Nos, ezért is kérdeztelek benneteket, mert itt több a hozzáértő. :)

  Nem tűnik úgy, mintha a könyv szerzője utánaszámolt volna bárminek is, mert nem a nuki a fő téma, bár a konfliktus "megoldásában" az a kulcs. Felteszem, hogy a '75-ben általánosan elfogadott álláspontra épít.

  Maga a mű egy fajháborús, szamizdat-disztópia, bár a pokitikai terror lélektana szempontjából érdekesebb. Ha ragaszkodunk a kategóriákhoz, akkor mai közfogalmaink szerint súlyosan náci. Mindenesetre a Szu teljes csapást kap (mindent, ami van), az USA nagyvárosai korlátozott ellencsapást szenvednek el (mindent, ami indítható marad), plusz a lázadók maguk is kisebb tölteteket robbantanak az USA nagyvárosaiban. Ja, és porig legyakják Izraelt a könyvben, és az Uráltól keletre minden sivatag lesz egy kombinált bio-nuki csapástól. Nekem nem tűnik bolygószinten túlelhetőnek mindez.
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dehogy voltak. Lövésük sem volt. Linkeltem már.


  Utána elég jól ki lett fejve már tököm tudja melyik topikban, hogy egy korlátozott atomháború után is ultragáz lenne. Egy korlátlan atomháború esetén a középkori vagy az ókori szint alá zuhant volna az, amit a civilizáció maradékának csúfolnál. Egyszerűen azért, mert a világ ökoszisztémája lazán összeomlott volna. Ott is, ami 10 ezer km-re volt a becsapódásoktól. A kiszóródás és a nukleáris tél miatt is, ha tudnál termelni bármit is, az is radioaktív lenne. A házasított haszonállatok gyakorlatilag kihalnának. Vagy mert felfalják őket amilyen gyorsan lehet vagy ők a radioaktív tápot ennék és innák egy szennyezett környezetben.
   
 6. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Egyszerűen azért, mert a világ ökoszisztémája lazán összeomlott volna.

  Az ökoszisztéma,természet lazán helyrejön, néhány évtized, max évszázad alatt. Főleg ha nincs ember. A természet erősebb mint az emberi civilizáció, ezt soha nem szabad elfelejteni.
   
  ghostrider and misinator like this.
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Azóta volt két "ÓRIÁSI" nukleáris katasztrófa, oszt nem történt semmi. Tán csak hogy Csernobil környékén a harcsák ismét megnőhetnek a normális méretükre. Előtte volt vagy hatszáz atomkisérlet. Tehát csak a tényleges rombolást kell figyelembe venni. Az évi siránkozást Hirosímában meg a ground zeron tertják.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Volt egy frászt óriási.

  Eleve ott kezdődik, hogy nem volt nukleáris robbanás, tehát gombafelhő sem. Egy sem. Nem került fel por a sztratoszférába. Ezen felül Csernobil és Fukishimánál is az erőmű kerítésén belül sem volt pusztítás, nemhogy azon túl.

  Az atomkísérletek nagy része néhány tucat kt hatóerejű volt és nem követte tűz, mert a semmi közepén csinálták azokat, sőt, a robbantások számottevő része földalatti volt.
  Ízlelgesd a listát.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_weapons_tests#Totals_by_country

  A teljes elpukkantott szovjet hatóerő volt 296 000 kt, ami 296 Mt. Na, ebből egyedül a cár bomba 50 Mt. A teljes hatóerő 1/6-a volt az. Ebből leszűrheted, hogy a sok tucat Mt-os tesztek mennyire ritkák voltak. A fennmaradó 246 Mt-ra jut 726 robbantás, de ezeknél is meg kéne vizsgálni az összes legaláb Mt-ás tesztet és utána átlagolni.

  Itt további bontásban. Voltak 10 és néhány Mt-s tesztekből is bőven. A végén kijön az, ha ezeket a batár nagyokat lehúzod, akkor az átlag hatóerő 100 kt sem volt.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_weapons_tests_of_the_Soviet_Union

  Azt látod, hogy kb. kettő legdurvább év alatt pukkantották el a teljes tesztmennyiség kb. 75%-át. Durva. Viszont a többi koncentrációja úgy, hogy semmi közepén van az nem jelentős. Viszont ahogy írtam semmiféle tűzvihar nem volt utánuk, ami a nukleáris telet okozhatná.

  Az 80-as évek beli Threads dokufilm becslése alapján UK-ra néhány óra alatt kb. 500 Mt hullott volna. Nem 30 év alatt. Kevesebb, mint 30 óra alatt.
  Az USA tesztjei ennél is jobban szét voltak húzva.

  A nagy felszíni kísérleti robbantások során a kiszóródás tényleg csak az volt, amit a jellemzően sivatagos környezetben felszívott, mint port, homokot, stb. A tengeri teszteknél még ez sem volt, vagy a földalatti robbantásoknál, ahol a sztratoszférát elérő gombafelhőről szó sem volt.
   
  jOkA, ozymandias, Littlejohn and 10 others like this.
 9. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Nagybalhé esetén az ellenünk is felhasználni szánt SADM-ről:

   
  endre, gacsat and fishbed like this.
 10. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  még egy kis SADM:

   
  endre, gacsat and fishbed like this.
 11. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  A VSz számításai szerint, egy 10kt-s csapás után:
  750m-en belül harcképtelenné válik a harckocsi személyzete
  350m-en belül harcképtelenné a harckocsi maga
  biztonsági távolság a saját harckocsizók részére 1.9km

  Szépen igazolja a számítást ezt a fenti történet, ahol 460m távolságban a harckocsi üzemképes maradt, viszont harcérték (optika, antennák) nélkül.
   
  endre, fip7 and Veér István like this.
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  Jut eszembe.....Atombombás sorozatodat összefésülnéd egy pdf-be,ha szépen kérünk reá?
   
  jOkA likes this.
 13. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Nem, mivel a sorozat jó egynegyede, a 4. generációs töltetekről szóló rész még hátravan, csak mivel ez még elméletibb mint az első 3 generáció, így nem álltam még neki lefordítani magyarra.
   
  jOkA likes this.
 14. Negan

  Negan Well-Known Member

  Ó,én kiegyezem az elkészült teljes sorozat leendő pdf változatával is....;)
   
  jOkA likes this.
 15. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Bleroka, Ettemlevest, fishbed and 2 others like this.
 16. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Hpasp and Ettemlevest like this.
 17. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Még 2019-ben belekezdtem egy az atomtöltetek generációit ismertető sorozatba, és végig is haladtunk az elsőtől a harmadik generációig.
  Ha lenne rá érdeklődés, akkor lehet hogy nekidurálom magam az utolsó résznek, a negyedik generációs töltetek bemutatásának.
  Elég nehéz a történet, mivel a nagyhatalmak még csak dolgoznak (?) ezeken, így a korábbi részletesség helyett, csak brutális atomfizika, meg feltételezések vannak...
   
  jOkA, endre, Árpicsek and 18 others like this.
 18. Horizon

  Horizon Well-Known Member

  Mi az hogy, nagyon is!
   
  jOkA, endre, svajcibeka and 2 others like this.
 19. hayate

  hayate Active Member

  Én a szonáros, tengeralattjárós, falklandos, mig-23-as (mit hagytam ki?) írásaid után nagyon szívesen olvasnék erről is.
   
  jOkA, endre, Árpicsek and 2 others like this.
 20. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Mi lehetne jobb némi feltételezésnél atomfegyverek vonatkozásában? :D:rolleyes:
  Toljad!
   
  jOkA likes this.

Ezen oldal megosztása