Atomtöltetek

A hirosimai szintű bombát ne nehéz építeni. A miniatürizálás és célba juttatás bonyolultabb probléma...
Magyarország is simán tudna építeni atombombát ha ráköltünk pár ezer milliárdot...ne legyen rá szükség!
Poén az,hogy egy egyszerű,ágyú tipusú töltetet igen,még mi is minden további nélkül össze tudnánk rakni.És nem is lenne nagy,Gripen minden további nélkül el tudná vinni.
Nem lenne valami nagy hatékonyságú,sem extraerős-de azért simán lenne a hirosimai 3-5x-e a pusztitóereje (Hirosimában egy 15Kt-s bomba robbant.Ma az átleg a 200kt-s töltet.....)
Ami probléma,a fegyver tisztaságú plutonium előállitása hozzá.Az a fogós kérdés,nem a bomba legyártása.
Hpaps irt erről egy nagyon jó anyagot,külön rovata van,itt a fórumon.Neten fent van PDFbe összeszedve az anyag.

Magyarország kB mennyi atombombát tudna bírtokolni?
Ez nem technikai,hanem pénzügyi kérdés.
Mekkora hatótávú rakéta lenne hozzá?
images
Olasz SLBM,de szárazföldi változatát is tervezték.1600km hatótávú volt.Az ehez kidolgozott hajtóanyag máig gyártásban van az Ariane hordozórakétákhoz (és a pletykák szerint az RSA.Jerikó rakéták is ezt használták/használják)
images
RSA-3 rakétatest Dél Afrikában (üres,csak a sárkány-ennyi maradt az apardheid atomprogrambol,minden mást megsemmisitettek,illetve Izraelbe szállitottak)
RSA család.RSA-1 egyfokozatú,harcászati-hadműveleti rakéta.RSA-2 plusz egy fokozat,MRBM.RSA-3,3 fokozatú 11000km hatótávú ICBM.
RSA-2=Jerikó-II,RSA-3=Jerikó-III.Izrael atomütő erejének gerince.(4. rakéta a műholdhordozó,Izrael máig használja,Dél Afrikában pár inditás után felfüggesztették a programot).
Ezek a rakéták olasz-német technológiával készültek.Ha bármelyik úgy dönt,1-2 év alatt sorozatgyártásba tudná venni.
Szóval ha akarnák,gyorsan tudnának akár ICBM kategóriát is rendszerbe állitani.Ezek ugyan messze elmaradnak hordképességben az orosz/kinai/amerikai nehézrakétáktol,de mégiscsak igen fájdalmas csapást tudnának mérni.
Franciák meg gyártanak SLBM rakétákat,és mostanában fontolgatják a szárazföldi rakétaerő visszaállitását is......
Szóval van,illetve rendelekezésre álló,már kifejlesztett technológiával nagyon is gyorsan bővithető az europai nukleáris rakétaképesség.
Egy igazán korszerű,komoly hordképességű rakétacsalád összehozása persze már jóval tovább tartana.De elrettentésre ezek is elegek.
Hol lennének a teszt robbantások?
Izrael pl soha nem végzett tesztrobbantást.

Mi viszont nem tudnánk jelenleg gyártani semmiféle hordozóeszközt.Nem tudnánk előállitani fegyver tisztaságú hasadóanyagot sem.
De képesek lennénk legyártani egy egyszerű töltetet,és azt berakni egy egyedileg barkácsolt repülőbomba testbe.Meglehetősen sufnitunning barkácsbomba lenne,de működőképes-éppencsak a hasadóanyagot nem tudjuk előállitani hozzá.......

Akkoriban Dél-Afrika is bombán dolgozott - ahhoz volt némi köze Izraelnek is. @Negan majd megszakérti hogy volt ez búr izraeli atom kavarás...
Hát,ez nagyon a legendák világa......Ugyanis az apatheid atomprogrambol tényleg csak egy üres RSA-3 rakétatest maradt fent.Minden eszközt,iratot,kutatási anyagot megsemmisitettek,illetve Izraelbe szállitottak.
Szagértők is csak következtetnek,de tényt nem tudnak mondani.
Volt dél afrikai urándusitási program-de a fentmaradt költségkeretböl arra következtetnek,hogy az nem volt elég teljesitőképes komoly bombamennyiség előállitásához.
Az RSA-3 nem volt elég nagy teljesitményű egy primitiv uránbomba szállitásához.....
Viszont volt Dél Afrikában egy német tervezésű kiséleti thórium reaktor,ami alkalmas plutónium előállitásra.......
Izrael francia eredetű szaporitó reaktort használ plutonium előállitásra,és van nyoma dél afrikai erőműbe való dúsitási fokú uránszállitásnak-és pletykák cserébe plutonium szállitás volt cserében.
Izraelnek elöbb volt atombombája,mintsem a dél afrikai program elindult volna,francia együtműködésben csinálták.A Jerikó-I egy Dassault gyártmányú hadműveleti-harcászati rakéta volt.
Szóval a valószinű történet,hogy Dél Afrika önállóan kezdett bele a fejlesztébe,majd elöbb az NSZK-val,majd/és Izraellel működött együtt.A rakétatechnológiát az olaszoktol és a németektöl szerezte,majd a zsidókkal közösen fejlesztett belőle rakétacsaládot-és Izrael mindmáig ezt a rakétacsaládot tartja rendszerben.
Egyébként hogy a rovat témájára is tekintettel legyünk,ez a búr Logim hk fejlesztésnél is igy volt.A logim a német Leopárd technológiáját és terveit felhasználva lett fejlesztve,izraeli és saját hozzáfejlesztéssel.
Szóval a pletykák szerint az NSZK,miután az USA "lebeszélte" őket az atombombagyártásrol,csendestársként a búr atomprogramba szállt be.Izrael késöbb kapcsolódott be a programba,és a 80as években már ők voltak a fő partnerek-de a németek nem szálltak ki teljesen belőle,továbbra is nyujtottak technológiai segitséget.
Igyhát ölég valószinű,hogy a németeknek mind az RSA/Jerikó rakétacsalád,mind a zsidó-búr dupla ágyú tipusú egyszerű,kis teljesitményű,de kis méretű plutonium bomba technológiája is a rendelkezésükre állhat-mert részt vettek a fejlesztésükben.......
De ezekre a szagértői következtetésekre semmiféle közvetlen bizonyiték nincs.......(Izrael hivatalosan soha nem ismerte el azt sem,hogy volna atombombája)

zsidó-búr dupla ágyú tipusú egyszerű,kis teljesitményű,de kis méretű plutonium bomba technológiája
Mea culpa-itt hülyeséget irtam.Bocsi,de nem értek a nukleáris fegyverek fizikájához.....
Forditva.A búrok uránium bombája volt ágyú tipusú.Kezdetleges,jó nagy és nehéz-és a kis urándúsitás kapacitás miatt feltehetőleg 6db készült 15 év alatt.
A hivatalossan nem is létező Pu bombájuk impluzios rendszerű volt.
Utóbbiak létére maga az RSA-3 rakéta a legfőbb bizonyiték.Egyszerűen nem birt volna el egy kezdetleges,vagyis nehéz uránbombát.Ahogy a többi fejlesztett,de már be nem fejezett hordozóeszköz sem.Ezeknek semmi értelmük nem lett volna egy könnyebb,impuziós töltet nélkül.Márpedig az RSA-3 eljutott a rendszeresitésig pár példányban.A berobbantott és betonnal kiöntött silóhelyek máig megvannak.

Franciáknak elég fasza interkontinentális rakétáik vannak: lásd M51

Az USA visszavonulásával nagy lehetőség a franciáknak hogy átvegyék az atom-elrettentő szerepet Európában, jelentősen növelve a befolyásukat. Mindehhez kérhetne némi pénzt a többiektől hogy növelje a rakéták, tengók és fejek számát.
Oroszország elrettentéséhez néhány száz bomba is elég: egy jelentősebb város sem maradna az Urálon innen az oroszoknak, ha ezeket kilövik rájuk. Baromira értelmetlen több ezer robbanófejet építeni és hadrendben tartani mint ahogy az oroszok és az amcsik csinálják..

Ezt egyébként a franciák fel is ajánlották, kb úgy, hogy tessék befizetni a francia költségvetésbe és akkor ők növelik a nukleáris elrettentő erőt...
Nem volt túl népszerű felajánlás :)

De az alapelgondolás gyökere egyáltalán nem hülyeség -legalábbis európai szinten - minek fejleszteni bármit, amikor már van egy teljesen EUs- francia - megoldás, igen fizetni kell majd nekik, mert egyébként is, de ott van a hordozóeszköz, ott van a fej, le kell gyártani és nevezzük nuclear sharingnak és slussz - még a NPTt is alig sérti úgy :)

Ezt egyébként a franciák fel is ajánlották, kb úgy, hogy tessék befizetni a francia költségvetésbe és akkor ők növelik a nukleáris elrettentő erőt...
Nem volt túl népszerű felajánlás :)

De az alapelgondolás gyökere egyáltalán nem hülyeség -legalábbis európai szinten - minek fejleszteni bármit, amikor már van egy teljesen EUs- francia - megoldás, igen fizetni kell majd nekik, mert egyébként is, de ott van a hordozóeszköz, ott van a fej, le kell gyártani és nevezzük nuclear sharingnak és slussz - még a NPTt is alig sérti úgy :)
Csakhogy az akkor nem EU,hanem francia atomütő erő még mindig.....

Ez nem technikai,hanem pénzügyi kérdés.

images
Olasz SLBM,de szárazföldi változatát is tervezték.1600km hatótávú volt.Az ehez kidolgozott hajtóanyag máig gyártásban van az Ariane hordozórakétákhoz (és a pletykák szerint az RSA.Jerikó rakéták is ezt használták/használják)
images
RSA-3 rakétatest Dél Afrikában (üres,csak a sárkány-ennyi maradt az apardheid atomprogrambol,minden mást megsemmisitettek,illetve Izraelbe szállitottak)
RSA család.RSA-1 egyfokozatú,harcászati-hadműveleti rakéta.RSA-2 plusz egy fokozat,MRBM.RSA-3,3 fokozatú 11000km hatótávú ICBM.
RSA-2=Jerikó-II,RSA-3=Jerikó-III.Izrael atomütő erejének gerince.(4. rakéta a műholdhordozó,Izrael máig használja,Dél Afrikában pár inditás után felfüggesztették a programot).
Ezek a rakéták olasz-német technológiával készültek.Ha bármelyik úgy dönt,1-2 év alatt sorozatgyártásba tudná venni.
Szóval ha akarnák,gyorsan tudnának akár ICBM kategóriát is rendszerbe állitani.Ezek ugyan messze elmaradnak hordképességben az orosz/kinai/amerikai nehézrakétáktol,de mégiscsak igen fájdalmas csapást tudnának mérni.
Franciák meg gyártanak SLBM rakétákat,és mostanában fontolgatják a szárazföldi rakétaerő visszaállitását is......
Szóval van,illetve rendelekezésre álló,már kifejlesztett technológiával nagyon is gyorsan bővithető az europai nukleáris rakétaképesség.
Egy igazán korszerű,komoly hordképességű rakétacsalád összehozása persze már jóval tovább tartana.De elrettentésre ezek is elegek.

Izrael pl soha nem végzett tesztrobbantást.

Mi viszont nem tudnánk jelenleg gyártani semmiféle hordozóeszközt.Nem tudnánk előállitani fegyver tisztaságú hasadóanyagot sem.
De képesek lennénk legyártani egy egyszerű töltetet,és azt berakni egy egyedileg barkácsolt repülőbomba testbe.Meglehetősen sufnitunning barkácsbomba lenne,de működőképes-éppencsak a hasadóanyagot nem tudjuk előállitani hozzá.......
Helyzet az,hogy az 50es években Fr,NSZK és az olaszok elkezdtek egy közös atomprogramot.Majd a franciák kiszálltak,hogy ők full sajátot akarnak,a németeket és a taljánokat meg az amerikaiak állitották le.Olaszok ennek ellenére befejeztek egy MRBM rakétaprogramot,ami szárazföldröl és hajórol/tengórol is inditható tipust eredményezett.Sikeres próbalövészetek után azonban nem került sorozatgyártásra (viszont elég valószinű,hogya dél afrikai-izraeli RSA/Jerikó II/III program ennek az MRBMnek a technológiájára épültek).
Ezenkivűl Svájcnak,Svédországnak,Jugoszláviának és Romániának is volt atomprogramja.
Szóval Európában igazábol elég sok ország pár év alatt össze tudna hozni atombombát,és ahoz hordozóeszközt is elő tudna állitani-ha hajlandó rá költeni.A tudás,technológia igazábol 50+ éve megvan hozzá.

A Jerikó rakétában Izrael a Franciákkal működött közre, vagyis nem az Olasz Alfa raketából eredeztethető a technika.

Forrás a Dassault oldaláról;

A Dassault 1957. szeptember 15-én rakétarészleget hozott létre Saint-Cloud-ban. 1962-ben a francia kormány felkérte a Dassault-t, hogy Izrael számára fejlesszen ki egy ballisztikus rakétát. Ennek eredményeként született meg az MD 620 Jericho ballisztikus rakéta, amelyet egy – máig titkosított tömegű – robbanófej hordozására terveztek, körülbelül 500 kilométeres hatótávolsággal.

A rakéta egyfokozatú változatának első tesztindítására 1965. február 1-jén került sor az Île du Levant lőtérről. A kétfokozatú változat tesztelése 1966. március 16-án kezdődött. Az MD 620 volt Franciaország első olyan ballisztikus rakétája, amely fedélzeti digitális számítógéppel rendelkezett. A programot végül 1969 januárjában törölték, miután Franciaország fegyverembargót vezetett be Izraellel szemben.

De amúgy ja, a technológia megvan.

A Jerikó rakétában Izrael a Franciákkal működött közre, vagyis nem az Olasz Alfa raketából eredeztethető a technika.

Forrás a Dassault oldaláról;

A Dassault 1957. szeptember 15-én rakétarészleget hozott létre Saint-Cloud-ban. 1962-ben a francia kormány felkérte a Dassault-t, hogy Izrael számára fejlesszen ki egy ballisztikus rakétát. Ennek eredményeként született meg az MD 620 Jericho ballisztikus rakéta, amelyet egy – máig titkosított tömegű – robbanófej hordozására terveztek, körülbelül 500 kilométeres hatótávolsággal.

A rakéta egyfokozatú változatának első tesztindítására 1965. február 1-jén került sor az Île du Levant lőtérről. A kétfokozatú változat tesztelése 1966. március 16-án kezdődött. Az MD 620 volt Franciaország első olyan ballisztikus rakétája, amely fedélzeti digitális számítógéppel rendelkezett. A programot végül 1969 januárjában törölték, miután Franciaország fegyverembargót vezetett be Izraellel szemben.

De amúgy ja, a technológia megvan.
Tudom.Irtam is,hogy a Jeriko-I egy francia,Dassault harcászati hadműveleti rakéta.
Viszont a Jerikó-II,az az RSA-2.A Jeriko-III,az meg az RSA-III (RSA-4 meg a Shavit).Közösen fejlesztették ki Dél Afrikával,német és olasz technológiai segitséggel.
Nincs rá egyértelmű bizonyiték,de a "pletykák szerint" az olaszok kifejlesztette hajtóanyag van a Jeriko-II/III rakétákban is.
De hogy ezek a pletykák hány százalékban igazak,azért nem teszem tűzbe a kezem.....
Irtam is,ez erősen a legendák világa (pl állitolag Izrael eredetileg a még sah uralta Iránnal működött együtt rakétafejelesztésben,miután a francik kiszálltak mögülük.Csak a sah bukása után fordultak Dél Afrika fele.Hát,a fenetudja.....)

Tudom.Irtam is,hogy a Jeriko-I egy francia,Dassault harcászati hadműveleti rakéta.
Viszont a Jerikó-II,az az RSA-2.A Jeriko-III,az meg az RSA-III (RSA-4 meg a Shavit).Közösen fejlesztették ki Dél Afrikával,német és olasz technológiai segitséggel.
Nincs rá egyértelmű bizonyiték,de a "pletykák szerint" az olaszok kifejlesztette hajtóanyag van a Jeriko-II/III rakétákban is.
De hogy ezek a pletykák hány százalékban igazak,azért nem teszem tűzbe a kezem.....
Irtam is,ez erősen a legendák világa (pl állitolag Izrael eredetileg a még sah uralta Iránnal működött együtt rakétafejelesztésben,miután a francik kiszálltak mögülük.Csak a sah bukása után fordultak Dél Afrika fele.Hát,a fenetudja.....)
Én az olasz vonalról semmi érdemeit nem találtam, pedig elhiheted, hogy foglalkoztam a témával.
Ahogy az Izraeli-iráni együttműködést is feldolgoztan már;
Ami a hajtoanyagot illeti a HTPB több ország is kísérletezte párhuzamosan, az alap összetevők nem titkosak, a pontos arány megtalálása igazából csak pénz kérdése.

Az pl, hogy a németek adtak mondjuk speciális eszterga eszközt a gyártáshoz nem tudom mennyire tekinthető együttműködésnek.. Izrael már csak a történelme okán minden honnan is volt kapcsolata, de ettől még nem tekinthető a Shavit rakéta pláne az Alfa örökösének.

Én az olasz vonalról semmi érdemeit nem találtam, pedig elhiheted, hogy foglalkoztam a témával.
Ahogy az Izraeli-iráni együttműködést is feldolgoztan már;
Ami a hajtoanyagot illeti a HTPB több ország is kísérletezte párhuzamosan, az alap összetevők nem titkosak, a pontos arány megtalálása igazából csak pénz kérdése.

Az pl, hogy a németek adtak mondjuk speciális eszterga eszközt a gyártáshoz nem tudom mennyire tekinthető együttműködésnek.. Izrael már csak a történelme okán minden honnan is volt kapcsolata, de ettől még nem tekinthető a Shavit rakéta pláne az Alfa örökösének.
Upsz,ezeket olvastam.De arra fel se figyeltem,hogy Te irtad.Mea culpa.
Mondom,az egész erősen a legendák világa......Dél Afrika komplett atomprogramja egy fekete luk.
Németek viszont biztosan jobban belefolytak,mint sima esztergagép szállitók.És a pletykák szerint az olasz hajtóanyag receptet használták fel a rakétájukhoz-de semmi konkrét bizonyiték nincs semmire.
South_African_nuclear_bomb_casings.jpg

Ez az egy kép van,ami állitolag a búr atombombákat ábrázolja.De ezen eleve 8 bombatest van,miközben állitolag 6 bombájuk volt........
FTslX85WQAAWkAc

És ennyi az RSA rakétákbol.Egy üres rakétatest egy múzeumban.
Minden más csak következtetés,hogy ne mondjam találgatás,minden konkrét bizonyiték nélkül.
De nem csak az atomprogramjuk rejtélyes.Pl a temngóprogramjukról csak annyit tudni,hogy német külkereskedelmi iratok között szerepel,hogy 19000(tizenkilenc ezer) dollárért átadták Dél Afrikának a Type209 tengók teljes terv és gyártási dokumentációját-és ennyi.Dél Afrika ezt soha nem ismerte el,igaz nem is tagadta.
De a most elhiresült Geran dron őse,a Kentron KRD-10 is a német Dornier segitségével készült.Kubaiak állitják,hogy 87-88ban be is vetették ellenük(sőt,hogy löttek is le közülük).Dél Afrika meg ismét csak hallgat.Hivatalosan a dron nem volt rendszerben,ez a vállasz-de a a G6 önjáró se volt hivatalosan rendszerben,mikor bevetették a 4db előszéria példányt.....89ben indult a löveg sorozatgyártása,és hivatalosan 89ben lett rendszeresitve,már a háború után.
Szóval az apardheid Dél Afrika fegyverprogramjainak egy részéről lényegében az se biztos,amit kérdeznek róluk........

Csakhogy az akkor nem EU,hanem francia atomütő erő még mindig.....

Ebből az apropóból gondoltam én is amit írtam, hogy vegyünk. Rendben hogy a franciák gyártanának még, amennyiben a többiek kifizetik, de mi a garancia, hogy miértünk is bevetnék ,ha kell ?
Attól az még továbbra is francia atom ütőerő marad.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Én az olasz vonalról semmi érdemeit nem találtam
Egymásik pletyka is tartja magát az apartheid Dél Afrika,és az olaszok közötti együttműködésről-és amire szintén nincs semmiféle bizonyiték.
Állitolag olasz vegyipari cégek működtek közre az állitolag létező vegyifegyver programjukban.Az egész pletyka alapja egy állitolagos szovjet kémjelentés.
Az egész "bizonyitéka",hogy az állitolagos vegyifegyver üzem telephelyének megjelölt területen tényleg volt valami,amit legyalultak az apartheid bukásakor.Dehogy mi is volt ott,amit legyalultak,azt igazábol nem tudja senki.
Lényegében mindenk azt gondol oda,amit csak akar.

Ebből az apropóból gondoltam én is amit írtam, hogy vegyünk. Rendben hogy a franciák gyártanának még, amennyiben a többiek kifizetik, de mi a garancia, hogy miértünk is bevetnék ,ha kell ?
Szerintem meg létre kéne hozni egy olyasféle korlátozott szövetségi államot,mint anno az OMM közös intézményei voltak.Vagyis meglehetősen minimalistát.
Közös külügy,közös hadsereg,ésaz azt kiszolgáló pénzügy.És ettől még ugyan úgy,mint az OMM idején,megmaradhatna az államok saját hadügye,hadserege is.
És ez alá a közös hadsereg alá lehetne rendelni az EU atomütő erejét.
És ami azt illeti,én elborzadok a gondolattol,hogy a mi drágalátos üthadseregünknek atomfegyver kerüljön a kezébe.....Egy nukleáris töltet nem MiG29,hogy ott hagyom rohadni a mező szélén,oszt max kifolyik belőle a hidraulika olaj a gyepre.....Vagy kilopnak belőle 1-2 dolgot......

A Francúzok világ életükben csak akkor adtak el reális-közeli áron valamit, mikor a másik félnek volt lehetősége máshonnan is megvenni/saját erőből megoldani az adott haditechnikai eszköz problémáját.
Vagyis akkor lehetne,"csak" (kb. dupla-)áron venni tőlük 1-2 tucat Nuki-t, ha már pár csak --milliárd-HUF-nyi-- lépésre lennénk a saját/más-irányú megoldástól.

Lásd az EU-s rakéta-programokat, és mindent-is a miben a csiga-fogyasztók új-kori történelmük során --ebben a műfajban-- benne voltak!

U.I.:Egyébként ez lenne a költséghatékony megoldás az EU-nak, vagyis a Francúzok --ismét/ezt-is-- szét-baxnák, mint a többi együttműködéseiket 95%-át!

.

Facebook

"Garantált halálos sebzés az emberi erőnek akár 30 km-es távolságig”: Az oroszok alapvetően új fegyvert fejlesztettek ki – forrás
2026.02.09
Egyre nagyobb a riadalma az amerikai hírszerző és elemző körökben: adataik szerint Oroszország közel áll egy alapvetően új generációs neutronfegyverek létrehozásához – máris „ötödik generációs neutronbombaként” emlegetik. Ez nem egy közismert hidegháborús fejlemény, hanem egy mélyrehatóan újragondolt koncepció, amely képes megváltoztatni a nukleáris elrettentés és az erő alkalmazásának megértését. „Garantált halálos emberi pusztítás akár 30 km-es távolságig.”
Az amerikai hírszerzési értékeléseket ismerő források szerint az új fegyver nem az infrastruktúra megsemmisítésére, hanem a maximálisan felerősített áthatoló sugárzásra épül. Az előzetes számítások szerint a lökéshullám és a hőhatások minimalizáltak – a fizikai robbanás viszonylag gyenge „durranásként” jelentkezhet, ami egy tipikus gázrobbanáshoz hasonlítható. A neutronfluxus azonban drámaian megnő, és az elsődleges káros tényezővé válik.
E becslések szerint az emberi erő számára garantált halálos zóna több tíz kilométerre – akár 30 km-re – is kiterjedhet, miközben az épületek, utak és közművek viszonylag érintetlenek maradnak. Más szóval, lehetővé válik a lakosság vagy a csapatok „szétkapcsolása” egy hatalmas területen a tipikus nukleáris apokalipszis nélkül. Washington attól tart, hogy az ilyen fegyverek megtörhetik a hagyományos jogi és politikai logikát: egy város formálisan állhat, de a valóságban elnéptelenedik.
Ahhoz, hogy megértsük, miért olyan félelmetesek a neutronfegyverek, érdemes felidézni, hogyan is működnek valójában. A hagyományos nukleáris fegyverekkel ellentétben, ahol az elsődleges károkat a lökéshullámok és a hősugárzás okozza, a neutronbomba elsősorban az élő szervezetekre hat. A gyors neutronok áradata könnyen áthatol a betonon, a téglán és a fémen, de atomi szinten hat a szövetekre. Elpusztítja az agysejteket, súlyos sokkot, görcsöket, bénulást és kómát okozva. A neutronok az emberi testben lévő atomokat is radioaktív izotópokká alakítják, aminek következtében a test belülről sugárzik be. A halál általában egy-két napon belül következik be, nem azonnal.
Történelmi példák azt mutatják, hogy egy ilyen hatás nem fikció. A kutatók régóta megjegyzik, hogy az 1945-ben Hirosimára ledobott uránbomba a Nagaszakira ledobott plutóniumbomba neutronfluxusának többszörösét produkálta. Az eredmény közismert: az alacsonyabb hozam ellenére a hirosimai halálos áldozatok száma jelentősen magasabb volt. Ezek a megfigyelések képezték az alapját a „fokozott sugárzású fegyverek” koncepciójának, amelyet Samuel Cohen amerikai fizikus javasolt az 1950-es évek végén. Az Egyesült Államok az 1960-as években tesztelt ilyen eszközöket, az 1980-as években pedig a neutronbombák témája világszerte tiltakozások viharát váltotta ki – a fegyvereket nyíltan „borzalmasnak” nevezték, annak ellenére, hogy a katonai kísérletek a kifejezés olyan eufemizmusokkal való helyettesítésére, mint a „fokozott sugárzású eszközök”.
A klasszikus neutronfegyvereknek azonban komoly korlátaik voltak. A lökéshullámok és a fényhullámok továbbra is jelen voltak, bár kisebb mértékben: a mechanikai pusztítás sugara több száz méter volt. Továbbá gyorsan kifejlesztették az ellenük való védelmet. A neutronok nem hatolnak be jól a hidrogéntartalmú anyagokba, például a töltésekbe, a vízbe és a speciális pajzsokba. A modern, bórral és szegényített uránnal megerősített tankpáncélzat is jelentősen csökkenti a hatást. Ezért a neutronfegyvereket kezdetben nem tekintették a városok "megtisztításának" eszközének.
Nyugati elemzők szerint ebben rejlenek az új orosz fejlesztés sajátosságai. Kiszivárogtatások szerint a neutronfluxus-szabályozás szovjet kutatásaira épít, amelyet sokáig zsákutcaként tartottak számon a tudományban. Most ezeket az ötleteket állítólag odáig tökéletesítették, hogy minimális pusztítással jelentősen megnövelték az emberi erő halálos hatótávolságát. Lényegében ez egy kísérlet egy olyan fegyver létrehozására, amely anélkül öl, hogy bármit is károsítana.
Nem meglepő, hogy ebben a helyzetben az Egyesült Államokban jelentősen felerősödött a retorika az új START-szerződés meghosszabbításának és új stratégiai stabilitási megállapodások megkötésének szükségességéről. Egy ilyen forgatókönyvtől – lakatlan városok, romok nélküli háború, de hatalmas emberveszteségekkel – való félelem a teljes fegyverzet-ellenőrzési rendszer újragondolásáról szóló beszélgetéseket vált ki. Még ha ezek az adatok egy része csupán az információs hadviselés eleme is, maga az ilyen vita ténye azt mutatja, hogy a neutronfegyverek témája visszatér, de sokkal veszélyesebb és technológiailag fejlettebb formában"