Atomtöltetek

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 951
86 574
113
u2OOYBtkuNc.jpg

9nMy8IT6jW8.jpg

8t5LVPqWL44.jpg

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 939
67 958
113
Érdekes filmet találtam. Az első jelenet nekem összevágásnak tűnik, mivel egy natúr fémszínű Tu-16-osba egy FAB-9000M54-est töltenek, majd a lőtéri bombakráterek is inkább tűnnek nagy kaliberű, hagyományos bombatestek becsapódásainak, semmint nukleáris robbanások nyomainak. Konkrétan az oldott eszköz is egy FAB-9000M54-es, de a robbanás már nukleáris. Viszont igencsak kis hatóerejű, ami felvet egy érdekes kérdést. Létezhet, hogy néhány korai, harcászati célú, kis kaliberű, szabadesésű szovjet nukleáris bombát FAB-9000-esekből alakítottak át?
Vagy ez csak egy összevágott anyag?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Minden esette a videó legvégén egy olyan, igencsak nagy hatóerejű teszt látszik, amit idáig még nem láttam. Merthogy a Cár-bomba híres-hirhedt képsorain kívül a többi nagy tesztjük felvételei idáig még nem nagyon kerültek elő. Pedig az 58Mt-n kívül volt 24, 19 és 12 megatonnás is.

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
Érdekes filmet találtam. Az első jelenet nekem összevágásnak tűnik, mivel egy natúr fémszínű Tu-16-osba egy FAB-9000M54-est töltenek, majd a lőtéri bombakráterek is inkább tűnnek nagy kaliberű, hagyományos bombatestek becsapódásainak, semmint nukleáris robbanások nyomainak. Konkrétan az oldott eszköz is egy FAB-9000M54-es, de a robbanás már nukleáris. Viszont igencsak kis hatóerejű, ami felvet egy érdekes kérdést. Létezhet, hogy néhány korai, harcászati célú, kis kaliberű, szabadesésű szovjet nukleáris bombát FAB-9000-esekből alakítottak át?

Minden esette a videó legvégén egy olyan, igencsak nagy hatóerejű teszt látszik, amit idáig még nem láttam. Merthogy a Cár-bomba híres-hirhedt képsorain kívül a többi nagy tesztjük felvételei idáig még nem nagyon kerültek elő. Pedig az 58Mt-n kívül volt 24, 19 és 12 megatonnás is.
Korszakot ismerve, összevágott film, szerintem.

• Tetszik
Reactions: gacsat
T

Törölt tag

Guest

A korai szovjet harcászati nukleáris töltetű bombák orra jellemzően műanyag (bakelit) hogy a rádió magasságmérő kilásson rajta.
Emiatt hagyományos bombatestek nem igazán jöhettek szóba.

004.jpg

photo-11-1393078778.jpg

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 939
67 958
113
Nekem még az is feltűnt, hogy a nevezett bombatesten semmiféle szerelőnyílás, vagy antenna nincsen, azt pedig valószínűtlennek tartom, hogy a komplett nukleáris töltetet és segédberendezéseit a lecsavarozható farokrész felől töltötték volna be abban az időben.

T

Törölt tag

Guest
Nekem még az is feltűnt, hogy a nevezett bombatesten semmiféle szerelőnyílás, vagy antenna nincsen, azt pedig valószínűtlennek tartom, hogy a komplett nukleáris töltetet és segédberendezéseit a lecsavarozható farokrész felől töltötték volna be abban az időben.
Bizony hozzá kellett tudni férni rendesen, a töltetben időszakosan a polóniumot kellett cserélni (amíg az elektromos neutroninicializátorok el nem terjedtek), bevetés előtt meg feltöltött akkumulátort kellett beszerelni, és az egész elektronikát végig ellenőrizni.

Cgn5-Ap4-UUAEVEzr.jpg

T

Törölt tag

Guest
Vannak benne pontatlanságok, de olvasható...
Én inkább úgy mondanám hogy "eposzi túlzások" vannak benne....
Azt írja: "...A Newsweek szemleírója szerint a jövőre rendszerbe állítandó Szarmattal az oroszok negyven évvel megelőzték e téren az amerikaiakat..."

Az előtte írt "dermesztő pontosság" nem csak az Orosz ICBM rakétákra jellemző. Az USA ICBM ek hasonló CEP pel bírnak + inteligens gyújtóval.
Az Orosz Sarmat talán annyival több mint az USA Minuteman-ek hogy állítólag visszahozza a FOBS képességet (erről viszont nem ír a cikk...) amit eddig a sohasem ratifikált de tiszteletben tartott SALT II tiltott. A FOBS ra viszont az USA nak a kiterjedt támaszpont hálózata miatt nem igazán van szüksége (így is kb. olyan irányból támadhatja az Oroszokat amilyen irányból csak akarja...)

Amúgy egy ICBM-nél a 10m es CEP et csak igen speciális esetekben - bunker rombolás - lehet előnyként értelmezni.
Egymás nagyvárosainak elpsztítására szánt több száz kilotonnás robbanófejeknél nagyságrendekkel rosszabb pontosság is bőven elegendő.

T

Törölt tag

Guest
Britt atomaknák.

dátumra figyeljünk :D

M

molnibalage

Guest
Britt atomaknák.

dátumra figyeljünk :D
Melyikre?

A csatornával kapcsolatban azóta vagyok szkeptikius - nem nagyon nézzem amúgy sem - amióta egy totálisan sztereotip balfasz hülyeségekkel megtömött videót sikerült az F-117 lelövésről leohoznia. Az alapján a többi videó pontosságában is vannak kétségeim...

Persze egyszerűbb témák kapcsán ettől lehet még pontos, vagy ebben is.

T

Törölt tag

Guest
Melyikre?

A csatornával kapcsolatban azóta vagyok szkeptikius - nem nagyon nézzem amúgy sem - amióta egy totálisan sztereotip balfasz hülyeségekkel megtömött videót sikerült az F-117 lelövésről leohoznia. Az alapján a többi videó pontosságában is vannak kétségeim...

Persze egyszerűbb témák kapcsán ettől lehet még pontos, vagy ebben is.

A videó megjelentetésének dátumára...
... a képen a bal alsó sarok.
:D

2021-02-03-13-20-58-Window.jpg

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 230
73 841
113
Az NSzK-ban tárolt atomaknákról, rombolótöltetekről illetve előkészített alkalmazási helyeikről van egy nagyon jó kis cikk, németül.

01wartung.jpg

03sprengschachtg.jpg

Itt meg a megoszlásuk 100km²-ként. (fekete a Fulda gap)

Fotogalerie-Studny-v-silni-n-m-t-lese-objekty-SZN-ur-en-pro-ulo-en-klasick-konven-n-1.png

Szó van benne az előre előkészített hagyományos rombolótöltettel felszerelt műszaki zárakról is.

main_obernburg.jpg

11kammern1.jpg

stspba_2451.jpg

stspba_2456.jpg
Mondjuk elég érdekes a NATO meglepödése ezek után az IED fenyegetés miatt amit a közel-keleten tapasztalhatták meg. Alapból normális hadvezetés készül ezzel, nem értem, hogy ezután miért most érik el a harcjárművek az akna elleni védettség magasabb fokát? :D

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 265
30 045
113
Mondjuk elég érdekes a NATO meglepödése ezek után az IED fenyegetés miatt amit a közel-keleten tapasztalhatták meg. Alapból normális hadvezetés készül ezzel, nem értem, hogy ezután miért most érik el a harcjárművek az akna elleni védettség magasabb fokát? :D
NMRAP vagy hogy?

T

Törölt tag

Guest
Elkezdek egy pár részből álló sorozatot*, ami a hidegháború végén történt a nevezetes fénykupola eseményekről szól, mely a szovjet-amerikai hadászati erőegyensúly megbontásával fenyegetett.
Források a sorozat végén lesznek felsorolva.

*Mivel nem találtam a témába vágó topic-ot, újat meg ezért a pár hozzászólásért nem akartam létrehozni, így mintegy megszokásból ide írom a részeket.

A hadászati triád (szárazföldi, illetve tengeralattjáró telepítésű ballisztikus rakéták, és a robotrepülőgépeket hordozó bombázó repülők) fenntartásának, illetve továbbfejlesztésének szükségességét (B-21, hiperszonikus robotrepülőgépek, stb…) gyakran kétségbe vonják, pedig egyetlen technikai vagy tudományos áttörés (passzív szonár, SOSUS, neutrínókon alapuló felderítés, Area Denial SAM rendszerek, MiG-31, stb…) is komolyan megbonthatja a kölcsönös elrettentés (MAD) egyensúlyát, és valamelyik felet az első csapás kiváltására ösztönözhet.

2021-02-14-11-06-37-Window.jpg

Az Aleut-szigetlánc egyik legnyugatabbra fekvő tagja a Shemya sziget (aleut nyelven: Samiyax) ami az alaszkai Anchorage-tól délnyugatra mintegy 1900 km-re található.
A szigetecske mindössze 4km széles, és 7km hosszúságú.

2021-02-14-11-07-26-Window.jpg

A rajta található katonai repülőtéren (Eareckson Air Station) kívül a sziget egyetlen „nevezetessége” az AN/FPS-108 Cobra Dane nagyteljesítményű fázisvezérelt rádiólokátor állomás, amely a szovjet Kura rakétakísérleti telepen (Ракетный полигон Кура) zajló ballisztikusrakéta lövészetek megfigyelésére épült 1976-ban.

5c28749ceb7e7-image.jpg

Hasonló feladattal, itt települtek az Amerikai Légierő 6. Stratégiai Felderítő Ezred 24. Stratégiai Felderítő századának KC-135S Cobra Ball felderítő repülőgépei is.

message-editor-1549411198378-cb61-2663atpasyroberthopkins.jpg

Amíg a Cobra Dane a lőtérre beérkező szovjet ballisztikus rakéták harci részeit, illetve radarcsalijainak pályáját nagypontossággal követte, addig a Cobra Ball feladata a Kura rakétakísérleti telep közelébe repülve, a rakéta telemetria üzeneteinek lehallgatása (TELINT) és a harci részek optikai tulajdonságainak megfigyelése (MASINT) volt.

ss20.jpg

Robert S. Hopkins Cobra Ball gépével 1980-as évek végén egy szovjet SS-20-as lövészet megfigyelésére szállt fel.
Nemzetközi repülési tervet ilyenkor természetesen nem nyújtottak be, és a navigációs fényeiket is kikapcsolták, hogy azok fénye ne zavarja az optikai felderítő berendezéseiket, egyedül az IFF maradt bekapcsolva.
A Cobra Ball az ICAO „due regard” szabályai szerint közelítette meg a szovjet légteret, a pilóták feleltek gépük, és az esetleges civil forgalom biztonságáért.

A szovjet 12 tengeri mérföldes határt a biztonság kedvéért csak 40 mérföldre közelítették meg, a robotpilótát a nagypontosságú Litton LN-20 csillagászati, és inerciális navigáció rendszer irányította.
Tiszta csillagfényes éjszaka készültek a pilóták a beérkező ballisztikus harci részek által nyújtott tűzijáték megfigyelésére, a személyzet leellenőrizte a gép megfigyelő és rögzítő berendezéseit, minden készen állt.
Nem is sejtették, hogy a szovjetek mivel készültek…

Ahogy a két pilóta a horizontot pásztázta, esetlegesen felbukkanó civil, vagy szovjet katonai gépek után, egyszer csak a Szovjetunió irányából egy tejszerű fényes fal közeledésére lettek figyelmesek.
Az egész eget betöltötte, a tengertől felfelé egészen addig amíg a pilóták kiláttak az ablakaikon.
Nagyon gyorsan közeledett, majd a fényfal áthaladt a gép pozícióján, és tiszta sötét csillagos eget hagyott maga után.
A bevetés után a legénység megegyezett abban, hogy nem hallucináltak (nem a beszedett élénkítő tabletták voltak rájuk hatással), egymástól függetlenül észlelték a fényfalat közeledni és áthaladni, amely egyáltalán nem hasonlított az általuk gyakran látott északi fényre, vagy rakéta kísérletek után látható égi jelenségekre.

folytatása következik…