Atomtöltetek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1945

Guest
Mivel az amerikai felderítő repülőgépek más esetben is észlelték a fénykupola jelenséget, így a jelentést nagyon komolyan vették, és széleskörű vizsgálat indult a forrásának, és céljának felderítésére…

2021-02-14-08-17-55-Window.jpg

A csak éjszaka megfigyelt fénykupola jelenségek egy kicsi fényes fehér gömbként kezdődnek a horizont felett, amik egyenletesen tágulnak.
Fénye eleinte erős, majd a tágulás mértékében csökken, és idővel már a csillagok fénye is átlátszik rajta, és végül egy halványan derengő kupola (szivárvány) alakját veszi fel.
Átmérője 2000km, magassága az 1000km-t is eléri.
A jelenség átlagosan 20 percig tart, de előfordult, hogy másfél órán át is megfigyelhető volt.

Long-right-side-view-of-a-Soviet-SS-20-missile-launching-from-its-transporter-erector-launcher-TEL-v.jpg


A közvetlen kapcsolat a fénykupola jelenség, és a szovjet SS-20-as ballisztikus rakéta lövészetek között nem ismert, viszont minden ismert fénykupola jelenség időben kapcsolódott gyakorló SS-20-as indításhoz.
Több alkalommal a jelenség megelőzte az SS-20-as indítását, máskor azzal szinte egyidőben következett be.
Bonyolítja a helyzetet, hogy több SS-20-as lövészet esetén egyáltalán nem volt megfigyelhető.

KH-11.jpg


A felderítő műholdak fényképei szerint, a fénykupola jelenség középpontjának földrajzi koordinátáin nincs ismert település, műszaki építmény, gyár vagy laboratórium.

A jelenség okára a Légierő Wright-Patterson bázisának (Air Force’s Foreign Technology Division) külföldi technológiákkal foglalkozó tudósai nem találtak kielégítő magyarázatot, az elvetett feltételezések között merültek fel…
- SS-20-as rakéta felhasználatlan folyékony rakéta üzemanyagának kieresztése
- mesterségesen előállított ion felhő, mely a gyakorló SS-20-as legénysége számára szimulálja az atomháború kommunikációs viszonyait

… viszont a fenti feltételezéseket cáfolta, hogy:
- az SS-20-as ballisztikus rakéta szilárd hajtóanyagú
- a jelenséget az SS-20-as indítása előtt is megfigyelték
- a felhő terjedése teljesen homogén, nem fodrozódik a föld mágneses tere által, amint azt más ion felhő kísérletek esetén megfigyelték

dsp2sed.jpg


Minden esetre az valószínűnek tűnt, hogy éjszaka egy fényes nagy területen kiterjedő és diffúz lumineszcens felhő az amerikai ballisztikus rakéta indításra figyelmeztető (DSP) műholdak optikai kontraszton alapuló észlelését ellehetetleníti, így ennek alkalmazásával a szovjetek sikeresen álcázhattak ballisztikus rakéta indítást, vagy akár a NATO Nyugat-Európai országaira mért tömeges elsőcsapást is.


folytatása következik…
 
T

Törölt tag 1945

Guest
A Légierő Wright-Patterson bázisának (Air Force’s Foreign Technology Division) külföldi technológiákkal foglalkozó tudósai a nyilvános szovjet szakirodalmat átnézve, csak egyetlen egy a témába vágó tudományos cikket találtak, ezúttal annak ismertetése következik.

N-vtelen-2.jpg


A cikket a Moszkvai Fizikai Kutatóintézet Obnyinszki kutatóintézete (itt épült meg az első szovjet atomerőmű) jelentette meg 1983-ban, és mesterségesen létrehozott kemilumineszcens* felhők matematikai modellezéséről szól a felső atmoszférában.

* A kemilumineszcencia kémiai reakció eredményeként létrejövő fénykibocsátás, korlátozott hőkibocsátás mellett.

2-001.jpg


1974-óta gyártotta a szovjet ipar az ЭВМ ЕС-1050 számítógépet, amely az IBM System/360 másolata volt, katonai és tudományos célokra.

1050.jpg


A fél megahertz-es processzorral, és 1 Mbyte kapacitású ferritgyűrűs memóriával szerelt, illetve nyolc mágnesszalagos meghajtóval (szalagonként 7.5Mbyte tárkapacitással) rendelkező számítógépen történt a modellezés a szovjet cikk szerint.

ES1060-Prof.jpg


A számítógépen kapott eredményeket, egy 141km magasságban kibocsátott kemilumineszcens etilén* felhő tényleges adataival vetették össze.
Megállapították, hogy a modell használatra alkalmas, mert ugyan a kibocsátás után 18 másodperccel a modell és a valóság között még egy nagyságrendi volt a különbség, 30s-tól a modell és a gyakorlatban mért adatok már megegyeztek.

*Az etilén (C₂H₄) színtelen, gyúlékony, nem mérgező gáz.

N-vtelen-3.jpg


A modell bal oldali diagrammja mutatja az etilén koncentrációját, a jobb oldali a kemilumineszcens felhő fényességét, a kibocsátás helyétől kilométerben mérve, a kibocsátás után adott idő elteltével:
1: 18sec ─────
2: 30sec ─ ─ ─ ─
3: 50sec ─ ∙ ─ ∙ ─

Jól látható a jobb oldali ábrán, hogy középről egy-egy lassan halványuló fényfal indul meg kifelé, gyűrű alakban.


pénteken az utolsó rész és a forráslista következik…
 
T

Törölt tag 1945

Guest
A „The Drive” újságírói az információs szabadságról szóló amerikai törvény (Freedom of Information Act - FOIA) alapján kikérték az összes elérhető, már nem minősített anyagot a fénykupola (Dome of Light - DOL) eseményekről. A korábban ismertetésre került szovjet tudományos cikken kívül, még az SS-25-ös interkontinentális ballisztikus rakéta indításakor megfigyelt fénykupola jelenségekről kaptak egy anyagot, aminek a tartalmát viszont az amerikai hatóságok lényegében teljesen kitakarták.

15.jpg

A lehetőség, hogy éjszaka egy fényes nagy területen kiterjedő és diffúz kemilumineszcens mesterséges felhővel az amerikai ballisztikus rakéta indításra figyelmeztető műholdak észlelését megakadályozzák, felértékeli a nagyteljesítményű fázisvezérelt rádiólokátor állomások az előrejelzésben betöltött szerepét, ami által viszont ismét előtérbe kerülhet ezek zavarása.

16.jpg


Az alábbi 80-as években hosszú expozícióval készült kép, elvileg egy fénykupola eseményről készült. Középen látható a fellőtt ballisztikus rakéta, mely indításának álcázására a felhő szolgál.

17.jpg


2013 október 10-én Luca Parmitano az Európai Űrügynökség olasz származású űrhajósa küldetése 135-ik napján az ISS kupolájából fotózta a földet, amikor a föld éjszakai oldalán egy hatalmas diffúz világító felhő jelent meg.

18.jpg


Ehhez hasonlót még sem ő, sem a szintén a kupolában tartózkodó Michael Hopkins amerikai űrhajós sem látott.

19.jpg


Rövidesen egy rakéta kísérlet szemtanúi lehettek, amit Parmitano szintén megörökített.

20.jpg


Másnap az SS-25-ös lövészet tényét megerősítette az RT híroldal is, idézve az orosz hadügyminisztériumot, miszerint „a teszt eredményeit a hatékony rakétavédelem leküzdésére szánt komplex eszközök kifejlesztésére használják fel”.



Források:

Az eredeti „The Drive” cikk.

És a „The Drive” cikk folytatása.

„The Drive” által kikért FOIA dokumentumok.

IBM System/360 ismertetése.

2013-as észlelés az ISS fedélzetéről.

RT híroldal cikke az SS-25-ös kísérletről.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Nagyon várom már a befejező részt, és valamilyen új témát is, mert a fórumon csak verbális maszturbáció folyik.

Ha nem "like"-olod a hozzászólásomat, akkor innen nézve csak az látszik hogy míg a cikk első része 25 embernek tetszett, utána 17, majd már csak 13 embert érdekeltek a folytatások. Szóval őszintén nemsok értelmét látom a szabadidőmet erre fecsérelni.
:(
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 660
12 347
113
Ha nem "like"-olod a hozzászólásomat, akkor innen nézve csak az látszik hogy míg a cikk első része 25 embernek tetszett, utána 17, majd már csak 13 embert érdekeltek a folytatások. Szóval őszintén nemsok értelmét látom a szabadidőmet erre fecsérelni.
:(
Ha ez jelent valamit, akkor nekem pl a te írásaid a fórum egyik legjobb része. Korántsem érzem úgy, hogy elvesztegetett idő lenne akár többedszerre is elolvasni bármelyiket.
 
M

molnibalage

Guest
Ha nem "like"-olod a hozzászólásomat, akkor innen nézve csak az látszik hogy míg a cikk első része 25 embernek tetszett, utána 17, majd már csak 13 embert érdekeltek a folytatások. Szóval őszintén nemsok értelmét látom a szabadidőmet erre fecsérelni.
:(
Vannak akik napokig nem jártnak fel vagy nincsenek regelve vagy ki tudja és elveszik az új HSZ a sok között. Nála elfőfordul, hogy egyes hsz-eket 1 hét-1hónap késéssel is likeol több ember.

Embertelenül pörög a HTKA fórum a hsz-ek alapján. Néhány topikot leszámítva nem olvasok már szinte semmit. Fogalmazzunk úgy, hogy a mennyiség nem csap át minőségbe.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Ha nem "like"-olod a hozzászólásomat, akkor innen nézve csak az látszik hogy míg a cikk első része 25 embernek tetszett, utána 17, majd már csak 13 embert érdekeltek a folytatások. Szóval őszintén nemsok értelmét látom a szabadidőmet erre fecsérelni.
:(
Nemá'! Majdnem mindegyik írásodat lájkolom!:rolleyes:
 

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
263
296
63
Ha nem "like"-olod a hozzászólásomat, akkor innen nézve csak az látszik hogy míg a cikk első része 25 embernek tetszett, utána 17, majd már csak 13 embert érdekeltek a folytatások. Szóval őszintén nemsok értelmét látom a szabadidőmet erre fecsérelni.
:(
Én Wechaten viszek egy tudomány - technológia - társadalom csoportot, naponta igyekszem posztolni, aztán van, hogy vagy két hétig az ötven+ tag egyike sem reagál. Aztán amikor egyszer le akartam lőni az egészet, akkor hirtelen kiderült, hogy mindenki követi, csak read-only módban.
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 395
3 632
113
Ha nem "like"-olod a hozzászólásomat, akkor innen nézve csak az látszik hogy míg a cikk első része 25 embernek tetszett, utána 17, majd már csak 13 embert érdekeltek a folytatások. Szóval őszintén nemsok értelmét látom a szabadidőmet erre fecsérelni.
:(

Ez szerintem a hozzászólások időrendisége miatt is van. Nézd meg egy hét múlva, akkor kiegyenlítettebb lesz.
Ne hagyd abba az írást!
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat
T

Törölt tag 1945

Guest

Hpasp


Nagyon jó cikket írtál! Ismét!
Arra van ötleted, hogy hogyan állítják elő a felhőt?

A szovjet cikkben (ha jól számoltam át) valami ~15kg-nyi etilén lett kiengedve 141km magasságban, és az diffúz módon szétterjedt 1 perc alatt 40km átmérőre.
Az amcsik 2000km átmérőt mértek, persze kérdés hogy mennyi idővel az esemény után.
Szóval alighanem jóval több anyag feljuttatásáról van szó mint 15kg.

Lehetne még a Parmitano féle fotó alapján méretet számolni (a légkörhöz képest), számomra ott is jóval nagyobbnak tűnik.

Biztos hogy jelenleg is (SS-25-ös ICBM-el) rendszerben tartott cuccról van szó, bár jelentősége az SS-20-as IRBM esetén szerintem nagyobb volt, annak rövidebb repideje alatt az elmaradt DSP műholdas indítás észlelésnek.

Engem az egész történet a szovjet tengeralattjárókon feltűnt SzOKSz sodornyom követő rendszerre emlékeztet...
... valamit kitaláltak a szovjetek, de hogy hogyan működik azt a nyugat (nyílt forrásból) csak találgatja.

Persze érdemes megnézni az 1990-es SS-25 DOL flights FOIA doksit (14. oldaltól), gyakorlatilag mindent töröltek belőle.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 123
53 706
113
Rengeteg kérdésem van:
Mivel vihetik olyan magasra föl? Gondolom nem rakétával mert arra riasztana a NATO megfigyelő rendszere.
Olyan magasból kiszórva miért nem viszik el az anyagot a futó áramlatok?
Hogy nem fagy ki a cucc olyan magasan?
Alacsony pályás műholdról szórják amiket már korábban lőttek fel?
Elképesztő dolog ez számomra :)