1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Éghajlatváltozás

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - blogen által indítva @ 2019. szeptember 6..

 1. Python

  Python Well-Known Member

  blitzkrieg and fip7 like this.
 2. Python

  Python Well-Known Member

  Az amazonasi őserdők felpörgetett irtása nyomán valami beindult a világban. Az Amazonas olyan szimbólum a hétköznapi tudással rendelkező emberek között, ami szervesen kötődik túlélésünkhöz. A világ messze legnagyobb esőerdője, amely a maga 5 millió négyzetkilométernél nagyobb területével közel háromszorosa az utána következő kongóinak. Önmagában a világ megmaradt esőerdőinek közel felét teszi ki. Legnagyobb része Brazíliában van, de több más országra is kiterjed. Becslések szerint 16 ezer fafaj él benne és a földi élővilág több mint 10 százalékának ad otthont – az összes esőerdő együttesen a fajok felének.
  Valaha a föld 14 százalékát fedték esőerdők, ma csupán 6 százalékát, és ha az irtás vagy az irtás következtében beinduló önpusztulás ebben az ütemben halad, fél évszázad alatt eltűnhet a maradék. Az esőerdők létfontosságú szerepet kapnak a mai életformánknak és a Föld klímájának fenntartásában. Ebben nincs is vita a világ tudósai között. Csak egy példa: az Amazonas medencéjében van megkötve a világ édesvízkészletének 20 százaléka, ezt az esőerdők nélkül nem lehet megtartani. Pusztulásuk tehát olyan tragikus változásokat idézne elő, amelyek még a modellek szintjén is rémisztők.
  Szétverték a lelkesedést – így lett az esőerdők ügye az év elszalasztott lehetősége
   
  fishbed and Pogány like this.
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Azt én értem, hogy Brazilia fejlődő ország, hatalmas lakosság, minél több erőforrás kell nekik, az óriási esőerdőről pedig azt gondolják, hogy jelenleg kihasználatlan, így pont megfelelő lehet számukra, új nyersanyaglelőhelyek, szántóföldek és faanyag.
  Viszont ha jobban belegondolnak, akkor már most is nagyon jól kihasználják az Amazonászt, méghozzá elektromos áram termelésére.
  Brazilia teljes áramfogyasztásának a 77%-át vízenergiával termeli meg. Az összes folyóvize az Amazonászból ered.
  Ha az őserdőket kivágják, nem lesznek folyók és áram sem. És akkor a nyersanyagra se lesz szükségük, amit onnan kiszednének.
   
  Pogány likes this.
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  rappali_ and Pogány like this.
 5. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  400 millios Nemetorszag

  Kb ennyire komolyan veheto.
   
  Pogány likes this.
 6. Python

  Python Well-Known Member

  Nézd, a klímaváltozás fokozottan érinti Észak-Afrikát, a Száhel-övezetet, a Közel-Keletet, az Indiai szubkontinenst, Kína keleti területeit, Ausztráliát, Közép-, és Dél-Amerika egyes területeit; a sarkvidéki területeken túl, ahol 2,5-3x gyorsabb a melegedés üteme, a bolygónk egészéhez viszonyítva. Ha leképezzük a potenciálisan ott élő populációra, akkor az előttünk álló 25 évben a fokozódó klímaváltozás 2-2,5 milliárd embert fog közvetlenül, vagy követetten érinteni a fentebb említett térségekben. Ennek az embertömegnek egy jelentős része érintett lesz a XXI. századi népmozgásokban, és az ENSZ PC kalkulációinál mindig nagyobb szám a reális!

  A téma jobb megértéséhez nem szakmabeli laikusoknak:
   
  blitzkrieg and Lelkeslaikus like this.
 7. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

 8. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  5 hasznos módszer Kína használ a sivatag átalakításához termékeny földterületté, gazdag növénytakaróval
   
  blitzkrieg and plushun like this.
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  gergo55 likes this.
 10. Python

  Python Well-Known Member

 11. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  svajcibeka, Pogány and Python like this.
 12. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Homokhátság kapcsán; régen is volt meleg, sõt (térdig érõ Tiszáról írnak)...de a legnagyobb gond, h a korábbi áradások-kiöntések jelentős vízvisszapótlást jelentettek. Most ez minimális, így folyamatosan csökken a talajvízszint. Kéne az a Duna-Tisza csatorna...börtönlakóknak ásó-talicska, aztán hajrá.
   
  anonim999, svajcibeka and Pogány like this.
 13. Python

  Python Well-Known Member

  gergo55 likes this.
 14. Python

  Python Well-Known Member

 15. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  blitzkrieg and tonyo like this.
 16. Python

  Python Well-Known Member

  A csapadékbomba, és az azt követő villámárvizek tipikus példája ez. Sajnos az arktiszi jégsapka egyre gyorsuló olvadása miatt, a Polar Vortex légköri áramlás egyre inkább instabillá kezd válni, és az ilyen kihatásokkal is van a kontinensünk időjárására. Ezek a jelenségek az elkövetkező évtizedekben egyre inkább a mindennapjaink szerves részévé fognak válni! :(

   
  tonyo likes this.
 17. Python

  Python Well-Known Member

 18. melampo

  melampo Well-Known Member

  Eredetileg is jó üzlet és hasznos lett volna de a magyar csak azt látta benne, hogy át lehet baszni a szomszédot és gyorsan meg lehet gazdagodni belőle.
   
  antigonosz likes this.
 19. Python

  Python Well-Known Member

 20. Python

  Python Well-Known Member

Ezen oldal megosztása