Igen, mondjuk a háborús héják még gondot okozhatnak. De a háború konkrét megindításához nem kell szenátusi döntés? A többségnek csak van annyi esze, hogy erre nemet mondjuk (bár lehet naiv vagyok)?
Nem. Illetve nem feltétlenül. Hadüzenethez kell a kongresszus és a szenátus jóváhagyása - most nem néznék utána, de szerintem mindkettőé - azonban... nem tudom ezt jól megfogalmazni, de k az a lényege, hogy az USA nemzetbiztonság és fegyveres erők teljhatalmú ura az elnök. Bombázhat, csapatokat küldhet, amit csak akarsz, éppen csak békét nem köthet, mert hát ugye nincs háború.
Megint csak nem néznék utána, de pl a mexikói beavatkozás(ok) , Vietnám is hadüzenet nélkül ment. Nem is beszélve a banánköztársaságokról.
Nem is beszélve arról, hogy ott tulajdonképpen még háború van, fegyverszünettel, amit ráadásul Kim egy gyengéb pillanatában tulajdonképpen felmondott. Ami ugyencsak nem számít semmit, mert ezt megteheti az USA is.
Sőt, egyoldalúan meg is sértheti - bármelyik fél - megintcsaksőt: az északiak párszor már meg is tették.
Mi a fentiből a lényeg? Hát kb csak annyi, hogy ha háború lesz, akkor háború lesz.