[BIZTPOL] Fehérorosz helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Ne feledjük, hogy Fehéroroszország területéről érték/érik csapások Ukrajnát, orosz csapatok onnan vonultak/vonulnak be Ukrajna területére, így Belarusz de facto hadviselő fél, a nemzetközi közösség is így áll hozzá például a szankciók tekintetében, ennek fényében az ilyen nyilatkozatoknak legfeljebb belpolitikai jelentőségük lehet.

Meg azt se felejtsük hány szomszédos országból érkezik oda fegyver meg többtízezer harcoló katona/zsoldos ...

Akkor tulajdonképpen hány "de facto hadviselő" felünk is van valójában?
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
540
1 536
93
Meg azt se felejtsük hány szomszédos országból érkezik oda fegyver meg többtízezer harcoló katona/zsoldos ...

Akkor tulajdonképpen hány "de facto hadviselő" felünk is van valójában?
Semmi köze a kettőnek egymáshoz.
Teljesen más dolog fegyvert eladni valakinek, és megint más, ha a területemről indítanak támadást az én engedélyemmel.
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 079
13 473
113
Úgy látszik, hogy a fehérorosz erok szép kis ideig le lesznek kotve:

❗️ Vasúti háború: Lukasenka hadserege lőállásokat állított fel a vasúti sínek közelében

A jelentések szerint ejtőernyősök, tüzérek, géppuskák, pilóta nélküli légi rendszerek legénységei nyújtanak biztonságot.

 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Remélhetőleg Ukrajna ki tudja kerülni ezt a csapdát.
Vagy /sci fi verzió/ egy későbbi alkalmasabb helyzetben Ukrajna sikeresen védekezik majd kikerekíti a államát északi irányban néhány 10.000,-km2-el mert azért a béketűrésnek is van határa Oroszország meg bevonul a maradák 150.000,-km2 belaruszba mondván ha nem tudják megvédeni magukat akkor segíteni jönnek. win win Oroszországnak és Ukrajnának! Belarusz meg ...

https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

A mostani rakétacsapással a Kreml be akarja vonni Fehéroroszországot a háborúba – a hírszerzés​

Iryna Balachuk – 2022. június 25., szombat, 13:03

112441

Június 25-én az orosz megszállók rakétacsapásokat indítottak Ukrajna ellen Fehéroroszország területéről – 6 gép 12 cirkálórakétát indított.

Forrás : Facebook központ

Szó szerint GUR : "Június 25-én éjszaka hatalmas rakéta- és bombatámadást hajtottak végre Ukrajna területén. Különösen az orosz bombázók" dolgoztak "közvetlenül Fehéroroszország területéről.

Erre a célra 6 db Tu-22M3 repülőgépet használtak, amelyek 12 db X-22 cirkáló rakétát indítottak. Az indítóvonal Petrikov városának területe, nem messze Mozirtól, körülbelül 50-60 kilométerre Ukrajna államhatárától.

Részletek : A hírszerzés szerint a bombázók az oroszországi Kaluga régióban található Shajkovka repülőtérről szálltak fel, a szmolenszki régión keresztül behatoltak Fehéroroszország légterébe, rakétákat indítottak és visszatértek Sajkovkába.

Az oroszok csapást mértek Kijev, Csernyihiv és Szumi régiókra.

A GUR hangsúlyozta, hogy ez az első légicsapás Ukrajnára Fehéroroszország területéről.

A NAP VIDEÓJA

Advertisement: 4:59

„A mai ágyúzás közvetlenül összefügg a Kreml azon törekvésével, hogy Fehéroroszországot közvetlen résztvevőként bevonja az ukrajnai háborúba” – közölte a titkosszolgálat.

Olvassa el még: Mennyei fenyegetés. Milyen repülőgépeket és helikoptereket használ Oroszország az Ukrajnával vívott háborúban?

Őstörténet:


  • Június 24-én a GUR arról számolt be, hogy orosz szabotázscsoportok érkeztek a fehéroroszországi Mozirba, és házakat, iskolákat és kórházakat terveztek felrobbantani a városban. A hírszerzés szerint az ilyen provokációkat Ukrajna légicsapásokra adott állítólagos válaszaként lehet bemutatni.
  • Június 25-én reggel a megszállók mintegy 30 rakétát lőttek ki Zsitomir régióban, egy katonával megöltek.
  • Az OK "North" szerint hajnali 5 óra körül a csernyihivi régiót tömeges rakétatűznek vetették alá. Fehéroroszország területéről 20 rakétát lőttek ki repülőgépekről és a földről Desna faluban.
  • Makszim Kozickij Lviv regionális katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy az ellenség négy rakétát talált el a javorivi körzetben, és két rakétát lelőttek.
  • Korábban a brit hírszerzés arról számolt be, hogy június eleje óta Oroszország legfelsőbb parancsnoksága valószínűleg több tábornokot is eltávolított az ukrajnai háború kulcsfontosságú hadműveleti parancsnoki pozícióiból. Megjegyezték, hogy a Déli Katonai Körzet parancsnoksága most valószínűleg Szergej Surovikin vezérezredesre száll át . A Déli Katonai Körzet továbbra is központi szerepet játszik Oroszország Donbász elleni offenzívájában.
 
  • Szomorú
Reactions: formosa1

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Hozok néhány hírt és próbálok elemezni. /címe ez lehetne: Esély egy döntetlenre?/
Fent idéztem és írtam:
#2 590
Tegnapi hír:
#141 943
Mai hírek:
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Az oroszok elmenekültek Zmiiny elől - azt mondják, "a jóakarat gesztusa"​

Roman Petrenko - 2022. június 30.,
Az orosz hatóságok közölték, hogy állítólag "jóakarat gesztusaként" "végezték a Kígyó-szigeti feladatokat", és visszavonták az ott állomásozó helyőrséget.
Forrás : TASS a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozva
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

A fehéroroszok tömeges idézéseket kezdtek kapni a katonai besorozási irodákba - a médiába​

„Ukrán igazság” – 2022. június 30., csütörtök, 10:34

Fehéroroszországban tömegesen kezdték kiküldeni az idézéseket, amelyekben indoklás nélkül utasították a hadköteleseket, hogy érkezzenek a katonai besorozási irodákba.

Forrás : a "Zerkalo" fehérorosz kiadása
Részletek : A fehéroroszok panaszkodnak, hogy a dolgozókat, a szabadságon lévőket saját költségükön, sőt a katonai szolgálatra alkalmatlanokat is kiküldik.
Az idézésben nem szerepel a katonai nyilvántartó és sorozási hivatalban való megjelenés oka. Ehelyett büntetőjogi felelősséggel fenyegetik a meg nem jelenésért.
A katonai biztosokra érkezetteknek elmagyarázták, hogy „csak kiképzésről van szó, hogy katonai fenyegetés esetén a területvédelem kialakításához gyűjtsenek össze személyzetet”.

A napirendek nemcsak a férfiakat érintik, hanem a nőket is.

A katonai nyilvántartási és besorozási irodák megnyugszanak, mondván, hogy "senki nem visz senkit semmilyen háborúba". A találkozó oka a „mozgósítási gyakorlatok” volt. A legtöbb sorkatona igazolványát ellenőrizték és kiadták.

https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Lukasenko kijelentette, hogy harcolni fog Fehéroroszország függetlenségéért​

Iryna Balachuk – 2022. június 30., csütörtök, 11:31

Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország önjelölt elnöke kijelentette, hogy meg fogja védeni országa függetlenségét, és küzdeni fog azért.

Forrás : BelTA fehérorosz állami kiadvány , amely idézi Lukasenko nyilatkozatát Fehéroroszország függetlenségének napja alkalmából

Lukasenko közvetlen beszéde : "Minden év július 3-án hangsúlyozzuk, hogy a függetlenség minden nemzet legnagyobb értéke, így Fehéroroszországnak is. És meg fogjuk védeni, harcolni fogunk érte, mint hős őseink. Egyszerűen nem kapunk mást. ”.

Részletek : A hírek szerint június 30-án Lukasenko kitüntetéseket adott át Minszkben a Függetlenségi Palotában egy nemzeti ünnep alkalmából.

Külön felhívta a figyelmet a határőrségre és a katonaságra, akik "a frontvonalon vannak, őrzik a békét és a nyugalmat".
Lukasenko nem felejtette el megemlíteni Ukrajnát, amelyet Oroszország támadott meg, többek között Fehéroroszországból is.

Lukasenko közvetlen beszéde : "Sajnos Fehéroroszország déli része nyugtalan. A NATO-csapatok egy csoportja nő Fehéroroszországunk nyugati és északi részén. Meg kell védenünk országunkat és népünket."

/Szintén mai hír hogy szíra elismerte dnr és lnr "függetlenségét".

Esély a döntelenre?
Oroszország minimális célja lehet krím félsziget /megye/ luhangsz és donyeck megyék megtartása /integrálása.
Több nyugati gondolkodó/közíró akik nincsenek jelenleg döntési pozícióban valamikor 2022.02. és 03. hónapokban tették közzé a Ukrajna "finnlandizációja" ötletet.
Ha már finnlandizáció akkor párhuzam talán reális a 1939.12-1940-03. hónap közötti /1939.11.30-1940-03.12/ szovjet-finn háborúval kapcsolatban ahol a nyugati államok /akkor is a németek kivételével.../ támogatták a finneket de semmiképpen se annyira hogy nyerni tudjanak.
Viszont sokkal tovább ellenálltak a agressziónak mint azt józan számítással várni lehetett.
E körülmények eredménye lett egy kompromisszumos béke ahol nagyon értékes délkeleti területekről kellett lemondaniuk azonban kárpótolták őket karéliában persze értéktelenebb területekkel.
Jelenleg talán kiút lehet a helyzetből valami hasonló.
Így Herszon nyilván dokumentált harcok árán visszakerülne de facto is Ukrajnához belaruszból a ottani szemét viselkedés miatt /szárazföldi csapatok léptek be északról Ukrajna területére, iszkander rakétázások, tu-22m3-akról indított rakéták stb. bármelyik önállóan is simán casus belli ok a nemzetközi közjog szerint/ meg kb. 50.000,-km2 Ukrajnához kerülne.
A 150.000,-km2 re meg bevonulna Oroszország.
Ha Oroszország tovább szeretne nyomulni, zavart kelteni akkor ezt követően már ott a kényelmes balti irány.
A 3 balti állam helyzete finoman szólva is kérdésessé válna.

Ez egy gondolat kísérlet a helyzet orosz és ukrán szempontból való megoldására.
Nyilván nem optimális Ukrajnának egy ilyen helyzet /itt továbbra is cél a teljes nemzetközi közjogilag elismert terület feletti joghatóság visszaszerzése/ csak "az ember" jelen esetben a állam nem mindig azt csinálja amit szeretne.
Angol szász államok hogy mit szólnának hozzá?
Nem örülnének neki de Ukrajna őket is meglepve már így is sok áldozatot hozott.
És más egy helyzetről beszélni most és más a előállt helyzetben politizálni.

A mostani belarusz mozgósítás biztosan nem véletlen. Oka van.
Persze ez lehet a fentiek helyett /mellett is:
Balti államok fenyegetése, Kalinyingrádi balhé, Lengyelek felé erő mutatás suwalki rés ugye, Ukrajna elleni agresszió /vagy ezekkel való fenyegetés ami erőlekötést jelent pl. a térségben érdekelt nato tagállam Lengyelországnak mert a nato szóvivő S. azt nyilatkozta a napokban hogy a nato megvédi litvániát ez praktikusan azt jelenti Lengyelország megvédi Litvániát.
Ekkor azonban nem tud segíteni annyira Ukrajnának.
 
  • Vicces
Reactions: formosa1

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 006
53 979
113
Hozok néhány hírt és próbálok elemezni. /címe ez lehetne: Esély egy döntetlenre?/
Fent idéztem és írtam:
#2 590
Tegnapi hír:
#141 943
Mai hírek:
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Az oroszok elmenekültek Zmiiny elől - azt mondják, "a jóakarat gesztusa"​

Roman Petrenko - 2022. június 30.,
Az orosz hatóságok közölték, hogy állítólag "jóakarat gesztusaként" "végezték a Kígyó-szigeti feladatokat", és visszavonták az ott állomásozó helyőrséget.
Forrás : TASS a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozva
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

A fehéroroszok tömeges idézéseket kezdtek kapni a katonai besorozási irodákba - a médiába​

„Ukrán igazság” – 2022. június 30., csütörtök, 10:34

Fehéroroszországban tömegesen kezdték kiküldeni az idézéseket, amelyekben indoklás nélkül utasították a hadköteleseket, hogy érkezzenek a katonai besorozási irodákba.

Forrás : a "Zerkalo" fehérorosz kiadása
Részletek : A fehéroroszok panaszkodnak, hogy a dolgozókat, a szabadságon lévőket saját költségükön, sőt a katonai szolgálatra alkalmatlanokat is kiküldik.
Az idézésben nem szerepel a katonai nyilvántartó és sorozási hivatalban való megjelenés oka. Ehelyett büntetőjogi felelősséggel fenyegetik a meg nem jelenésért.
A katonai biztosokra érkezetteknek elmagyarázták, hogy „csak kiképzésről van szó, hogy katonai fenyegetés esetén a területvédelem kialakításához gyűjtsenek össze személyzetet”.

A napirendek nemcsak a férfiakat érintik, hanem a nőket is.

A katonai nyilvántartási és besorozási irodák megnyugszanak, mondván, hogy "senki nem visz senkit semmilyen háborúba". A találkozó oka a „mozgósítási gyakorlatok” volt. A legtöbb sorkatona igazolványát ellenőrizték és kiadták.

https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Lukasenko kijelentette, hogy harcolni fog Fehéroroszország függetlenségéért​

Iryna Balachuk – 2022. június 30., csütörtök, 11:31

Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország önjelölt elnöke kijelentette, hogy meg fogja védeni országa függetlenségét, és küzdeni fog azért.

Forrás : BelTA fehérorosz állami kiadvány , amely idézi Lukasenko nyilatkozatát Fehéroroszország függetlenségének napja alkalmából

Lukasenko közvetlen beszéde : "Minden év július 3-án hangsúlyozzuk, hogy a függetlenség minden nemzet legnagyobb értéke, így Fehéroroszországnak is. És meg fogjuk védeni, harcolni fogunk érte, mint hős őseink. Egyszerűen nem kapunk mást. ”.

Részletek : A hírek szerint június 30-án Lukasenko kitüntetéseket adott át Minszkben a Függetlenségi Palotában egy nemzeti ünnep alkalmából.

Külön felhívta a figyelmet a határőrségre és a katonaságra, akik "a frontvonalon vannak, őrzik a békét és a nyugalmat".
Lukasenko nem felejtette el megemlíteni Ukrajnát, amelyet Oroszország támadott meg, többek között Fehéroroszországból is.

Lukasenko közvetlen beszéde : "Sajnos Fehéroroszország déli része nyugtalan. A NATO-csapatok egy csoportja nő Fehéroroszországunk nyugati és északi részén. Meg kell védenünk országunkat és népünket."

/Szintén mai hír hogy szíra elismerte dnr és lnr "függetlenségét".

Esély a döntelenre?
Oroszország minimális célja lehet krím félsziget /megye/ luhangsz és donyeck megyék megtartása /integrálása.
Több nyugati gondolkodó/közíró akik nincsenek jelenleg döntési pozícióban valamikor 2022.02. és 03. hónapokban tették közzé a Ukrajna "finnlandizációja" ötletet.
Ha már finnlandizáció akkor párhuzam talán reális a 1939.12-1940-03. hónap közötti /1939.11.30-1940-03.12/ szovjet-finn háborúval kapcsolatban ahol a nyugati államok /akkor is a németek kivételével.../ támogatták a finneket de semmiképpen se annyira hogy nyerni tudjanak.
Viszont sokkal tovább ellenálltak a agressziónak mint azt józan számítással várni lehetett.
E körülmények eredménye lett egy kompromisszumos béke ahol nagyon értékes délkeleti területekről kellett lemondaniuk azonban kárpótolták őket karéliában persze értéktelenebb területekkel.
Jelenleg talán kiút lehet a helyzetből valami hasonló.
Így Herszon nyilván dokumentált harcok árán visszakerülne de facto is Ukrajnához belaruszból a ottani szemét viselkedés miatt /szárazföldi csapatok léptek be északról Ukrajna területére, iszkander rakétázások, tu-22m3-akról indított rakéták stb. bármelyik önállóan is simán casus belli ok a nemzetközi közjog szerint/ meg kb. 50.000,-km2 Ukrajnához kerülne.
A 150.000,-km2 re meg bevonulna Oroszország.
Ha Oroszország tovább szeretne nyomulni, zavart kelteni akkor ezt követően már ott a kényelmes balti irány.
A 3 balti állam helyzete finoman szólva is kérdésessé válna.

Ez egy gondolat kísérlet a helyzet orosz és ukrán szempontból való megoldására.
Nyilván nem optimális Ukrajnának egy ilyen helyzet /itt továbbra is cél a teljes nemzetközi közjogilag elismert terület feletti joghatóság visszaszerzése/ csak "az ember" jelen esetben a állam nem mindig azt csinálja amit szeretne.
Angol szász államok hogy mit szólnának hozzá?
Nem örülnének neki de Ukrajna őket is meglepve már így is sok áldozatot hozott.
És más egy helyzetről beszélni most és más a előállt helyzetben politizálni.

A mostani belarusz mozgósítás biztosan nem véletlen. Oka van.
Persze ez lehet a fentiek helyett /mellett is:
Balti államok fenyegetése, Kalinyingrádi balhé, Lengyelek felé erő mutatás suwalki rés ugye, Ukrajna elleni agresszió /vagy ezekkel való fenyegetés ami erőlekötést jelent pl. a térségben érdekelt nato tagállam Lengyelországnak mert a nato szóvivő S. azt nyilatkozta a napokban hogy a nato megvédi litvániát ez praktikusan azt jelenti Lengyelország megvédi Litvániát.
Ekkor azonban nem tud segíteni annyira Ukrajnának.



Tudod mi fog visszakerülni Ukrajnához?
Az Orosz zászló,meg a rubel,meg az Orosz tankönyvek,stb,szoktasd magad a gondolathoz.
;)
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 460
17 781
113
Hozok néhány hírt és próbálok elemezni. /címe ez lehetne: Esély egy döntetlenre?/
Fent idéztem és írtam:
#2 590
Tegnapi hír:
#141 943
Mai hírek:
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Az oroszok elmenekültek Zmiiny elől - azt mondják, "a jóakarat gesztusa"​

Roman Petrenko - 2022. június 30.,
Az orosz hatóságok közölték, hogy állítólag "jóakarat gesztusaként" "végezték a Kígyó-szigeti feladatokat", és visszavonták az ott állomásozó helyőrséget.
Forrás : TASS a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozva
https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

A fehéroroszok tömeges idézéseket kezdtek kapni a katonai besorozási irodákba - a médiába​

„Ukrán igazság” – 2022. június 30., csütörtök, 10:34

Fehéroroszországban tömegesen kezdték kiküldeni az idézéseket, amelyekben indoklás nélkül utasították a hadköteleseket, hogy érkezzenek a katonai besorozási irodákba.

Forrás : a "Zerkalo" fehérorosz kiadása
Részletek : A fehéroroszok panaszkodnak, hogy a dolgozókat, a szabadságon lévőket saját költségükön, sőt a katonai szolgálatra alkalmatlanokat is kiküldik.
Az idézésben nem szerepel a katonai nyilvántartó és sorozási hivatalban való megjelenés oka. Ehelyett büntetőjogi felelősséggel fenyegetik a meg nem jelenésért.
A katonai biztosokra érkezetteknek elmagyarázták, hogy „csak kiképzésről van szó, hogy katonai fenyegetés esetén a területvédelem kialakításához gyűjtsenek össze személyzetet”.

A napirendek nemcsak a férfiakat érintik, hanem a nőket is.

A katonai nyilvántartási és besorozási irodák megnyugszanak, mondván, hogy "senki nem visz senkit semmilyen háborúba". A találkozó oka a „mozgósítási gyakorlatok” volt. A legtöbb sorkatona igazolványát ellenőrizték és kiadták.

https://www-pravda-com-ua.translate...tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Lukasenko kijelentette, hogy harcolni fog Fehéroroszország függetlenségéért​

Iryna Balachuk – 2022. június 30., csütörtök, 11:31

Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország önjelölt elnöke kijelentette, hogy meg fogja védeni országa függetlenségét, és küzdeni fog azért.

Forrás : BelTA fehérorosz állami kiadvány , amely idézi Lukasenko nyilatkozatát Fehéroroszország függetlenségének napja alkalmából

Lukasenko közvetlen beszéde : "Minden év július 3-án hangsúlyozzuk, hogy a függetlenség minden nemzet legnagyobb értéke, így Fehéroroszországnak is. És meg fogjuk védeni, harcolni fogunk érte, mint hős őseink. Egyszerűen nem kapunk mást. ”.

Részletek : A hírek szerint június 30-án Lukasenko kitüntetéseket adott át Minszkben a Függetlenségi Palotában egy nemzeti ünnep alkalmából.

Külön felhívta a figyelmet a határőrségre és a katonaságra, akik "a frontvonalon vannak, őrzik a békét és a nyugalmat".
Lukasenko nem felejtette el megemlíteni Ukrajnát, amelyet Oroszország támadott meg, többek között Fehéroroszországból is.

Lukasenko közvetlen beszéde : "Sajnos Fehéroroszország déli része nyugtalan. A NATO-csapatok egy csoportja nő Fehéroroszországunk nyugati és északi részén. Meg kell védenünk országunkat és népünket."

/Szintén mai hír hogy szíra elismerte dnr és lnr "függetlenségét".

Esély a döntelenre?
Oroszország minimális célja lehet krím félsziget /megye/ luhangsz és donyeck megyék megtartása /integrálása.
Több nyugati gondolkodó/közíró akik nincsenek jelenleg döntési pozícióban valamikor 2022.02. és 03. hónapokban tették közzé a Ukrajna "finnlandizációja" ötletet.
Ha már finnlandizáció akkor párhuzam talán reális a 1939.12-1940-03. hónap közötti /1939.11.30-1940-03.12/ szovjet-finn háborúval kapcsolatban ahol a nyugati államok /akkor is a németek kivételével.../ támogatták a finneket de semmiképpen se annyira hogy nyerni tudjanak.
Viszont sokkal tovább ellenálltak a agressziónak mint azt józan számítással várni lehetett.
E körülmények eredménye lett egy kompromisszumos béke ahol nagyon értékes délkeleti területekről kellett lemondaniuk azonban kárpótolták őket karéliában persze értéktelenebb területekkel.
Jelenleg talán kiút lehet a helyzetből valami hasonló.
Így Herszon nyilván dokumentált harcok árán visszakerülne de facto is Ukrajnához belaruszból a ottani szemét viselkedés miatt /szárazföldi csapatok léptek be északról Ukrajna területére, iszkander rakétázások, tu-22m3-akról indított rakéták stb. bármelyik önállóan is simán casus belli ok a nemzetközi közjog szerint/ meg kb. 50.000,-km2 Ukrajnához kerülne.
A 150.000,-km2 re meg bevonulna Oroszország.
Ha Oroszország tovább szeretne nyomulni, zavart kelteni akkor ezt követően már ott a kényelmes balti irány.
A 3 balti állam helyzete finoman szólva is kérdésessé válna.

Ez egy gondolat kísérlet a helyzet orosz és ukrán szempontból való megoldására.
Nyilván nem optimális Ukrajnának egy ilyen helyzet /itt továbbra is cél a teljes nemzetközi közjogilag elismert terület feletti joghatóság visszaszerzése/ csak "az ember" jelen esetben a állam nem mindig azt csinálja amit szeretne.
Angol szász államok hogy mit szólnának hozzá?
Nem örülnének neki de Ukrajna őket is meglepve már így is sok áldozatot hozott.
És más egy helyzetről beszélni most és más a előállt helyzetben politizálni.

A mostani belarusz mozgósítás biztosan nem véletlen. Oka van.
Persze ez lehet a fentiek helyett /mellett is:
Balti államok fenyegetése, Kalinyingrádi balhé, Lengyelek felé erő mutatás suwalki rés ugye, Ukrajna elleni agresszió /vagy ezekkel való fenyegetés ami erőlekötést jelent pl. a térségben érdekelt nato tagállam Lengyelországnak mert a nato szóvivő S. azt nyilatkozta a napokban hogy a nato megvédi litvániát ez praktikusan azt jelenti Lengyelország megvédi Litvániát.
Ekkor azonban nem tud segíteni annyira Ukrajnának.
Boccs de te valami párhuzamos univerzumban élsz, vagy csak foghíjas a történelmi tudásod? Finnország nem kapott semmit a háború lezárását követően a Szovjetuniótól. Azt a háború kitörése elött (területcsere) ajánlotta fel Sztálin.

 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Boccs de te valami párhuzamos univerzumban élsz, vagy csak foghíjas a történelmi tudásod? Finnország nem kapott semmit a háború lezárását követően a Szovjetuniótól. Azt a háború kitörése elött (területcsere) ajánlotta fel Sztálin.

Ebben a témában általában van egy ilyen foghíjas történelemtudás. Hiszen ki tudja hány vitában jön elő, hogy de a finnek megvédték magukat a szovjet megszállástól. Ami ugye azért vicces, mert nem is volt szó szovjet megszállásról.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Mai hír /2022.07.03/:
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Lukasenko ne vonja be a fehéroroszokat az Ukrajna elleni orosz háborúba – Zelenszkij​

2022. 07. 03. 18:52

Volodimir Zelenszkij elnök veszélyes jeleknek nevezte Alekszandr Lukasenko nyilatkozatait Fehéroroszország és Oroszország egyesült hadseregéről, valamint Fehéroroszországnak az Orosz Föderáció „különleges műveletében” való részvételéről szóló döntését. Az államfő sürgette, hogy ne vonják be a fehérorosz népet az oroszok agressziós háborújába.

Ezt Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón mondta Kijevben, az Ukrinform tudósítójának kérdéseire válaszolva.

„Az Ön által említett információ számomra úgy tűnik, hogy általában véve veszélyes a barátságos fehérorosz népre, fehérorosz szomszédainkra, amit ő (Lukasenko – a szerk.) csinál. Nem szabad belekevernie Fehéroroszországot Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújába, valamint az összes nemzetközi szerződés és általában a nemzetközi jog megsértésébe. A hangjelzés veszélyes, azt hiszem, látni fogjuk ezeknek a jelzéseknek az eredményét” – kommentálta Zelenszkij Lukasenko kijelentését, miszerint Fehéroroszország és Oroszország uniójában régóta egységes hadsereg jött létre, és ő „régen elhatározta” Fehéroroszország részvétele az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborújában.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az orosz rakéták Ukrajna fölé indítása Fehéroroszország területéről senki előtt nem titok. „Amennyire én tudom, Lukasenko ilyen vagy olyan formában jeleket adott minden társadalomnak, így a fehérorosznak is, ami nagyon fontos, mert támogatja Ukrajnát és a mi álláspontunkat, tehát jeleket adott, hogy bizonyos rakétákat az ő akarata nélkül indítottak. "- jegyezte meg Zelensky.

Olvassa el még: A fehérorosz határon a Teroborona Volyn erős védelmi vonalat épített ki
Mint arról beszámoltunk, Lukasenko július 3-án kijelentette, hogy Fehéroroszország támogatja Oroszországot, és "uniós államot" épít az Orosz Föderációval. Elmondása szerint Fehéroroszország és Oroszország uniójában már régen létrejött egy "egységes fegyveres erőcsoport", és Fehéroroszország részvételét a "különleges műveletben" már régen ő határozta meg.

Oroszország február 24-én teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Az orosz hadsereg egy része Fehéroroszországból támadta meg Ukrajnát. Ezenkívül az orosz csapatok Fehéroroszország területét használják Ukrajna ágyúzására. Június 25-én éjszaka az orosz bombázók hatalmas csapásokat mértek Ukrajnára: hat Tu-22M3 repülőgép 12 Kh-22 cirkáló rakétát indított. A GUR szerint az orosz bombázók közvetlenül Fehéroroszország területéről működtek. A sztrájkokat Kijev, Csernyihiv és Szumi régiókban hajtották végre. Múlt héten orosz gépek bombázták a Zhytomyr régiót, a Lviv régiót és a Csernyihiv régiót a fehérorosz légtérből.
 
  • Szomorú
Reactions: formosa1

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Ukrajna nem hiszi, hogy Fehéroroszország bekapcsolódik a háborúba, de készül - Zelenszkij​

2022. 07. 05. 13:52

Ukrajna nem hisz abban, hogy Fehéroroszország háborúba keveredne ellene, de készül az esetleges provokációkra.

Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mondta a The Economist 26. éves kormányzati kerekasztalán, amelyről az államfői Telegramban megjelent egy videó, amely az esemény résztvevőinek kérdéseire válaszolt – írja az Ukrinform.

„Őszintén kell beszélnünk veled a valós dolgokról, amelyek történnek. Fehéroroszország területéről rakétákat indítottak . Sokan vannak, különböző kaliberűek, akik különböző szenvedést hoztak Ukrajnának. Mindazonáltal megértjük, hogy ez nem a fehérorosz nép döntése, és úgy gondoljuk, hogy a fehérorosz népnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne keveredjen bele ebbe a háborúba. De azoknak is felelősséget kell vállalniuk, akik látják, mi történik. Nem lehet egyszerűen csak elhallgatni, és azt mondani: nem mi, hanem az Orosz Föderáció adja le ezeket a lövéseket a területünkről. Szerintem ez igazságtalan. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy Fehéroroszország nem fog belekeveredni ebbe a háborúba, de provokációk vannak, provokációk lesznek” – mondta Zelenszkij arra a kérdésre válaszolva, mit lehet tenni annak érdekében, hogy Fehéroroszország ne csatlakozzon aktívan az Ukrajna elleni háborúhoz.

Zelenszkij azt is hozzátette, hogy vannak provokációk Dnyeszteren túlról. „Vannak provokációk Dnyeszteren túlról, kicsik, de vannak. Oroszország megteszi, Oroszország kifejezetten azért teszi, hogy ott konfliktus legyen, hogy legyen ennek a háborúnak a következő robbanása... Fehéroroszországot fenyegeti ez az érintettség, csak egyet mondhatunk - mi készülünk rá” – tette hozzá Zelenszkij.

Olvassa el még: Zelenszkij : Nem a NATO-ban vagyunk, hanem ezen az úton
Mint arról beszámoltunk, Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország önjelölt elnöke július 3-án jelentette be, hogy Fehéroroszország támogatja Oroszországot, és "uniós államot" épít az Orosz Föderációval. Elmondása szerint Fehéroroszország és Oroszország uniójában már régen létrejött egy "egységes fegyveres erőcsoport", és Fehéroroszország részvételét a "különleges műveletben" már régen ő határozta meg.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Kuleba: Ukrajna megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Fehéroroszországgal, ha csapatai átlépik a határt​

2022.07.18. 17:00
Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Fehéroroszországgal, ha fegyveres erői átlépik az ukrán határt.

Ezt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nyilatkozta a Forbesnak adott interjújában – írja az Ukrinform.

„Fehéroroszország cinkos az agresszió bűntettében, senki sem kérdőjelezi meg ezt a kérdést. Az Orosz Föderációval közvetlenül a teljes körű támadás megkezdése után megszakítottuk a diplomáciai kapcsolatokat. Akkor is elszakadnak Fehéroroszországtól , ha a Fehérorosz Köztársaság fegyveres erői átlépik Ukrajna határát” – mondta az ukrán diplomácia vezetője.

Azt is megjegyezte, hogy Kijev a balti országokba irányuló gabona tranzit fehérorosz útvonalát kizárólag az utolsó remény útjának tekinti, ha más út nem működik.

„Senki sem akart semmiféle kereskedelmi ügyben köze lenni Minszkhez, amely az agresszió cinkosa. Ám a logisztikusok és a magánbefektetők (lényegében a kereskedők) nagyon jól dolgoztak az EU-országokon áthaladó szárazföldi útvonalak lehetőségeinek bővítésében, a tengeri útvonallal kapcsolatos tárgyalásokon is előrelépés történt, így a vészhelyzeti belorusz útvonal lehetősége már nincs napirenden, – mondta a miniszter.
Olvassa el még: Az Orosz Föderáció - Kuleb - hibája miatt most nincsenek béketárgyalások
Amint arról beszámoltunk, az ukrajnai provokálatlan orosz agresszió következtében több mint 20 millió tonna exportra szánt gabona, különösen az ENSZ Élelmezési Világprogramja keretében, blokkoltnak bizonyult. Ez a világ legsebezhetőbb országait, különösen Afrikát, az éhezés veszélyének teszi ki.

Az EU "szolidaritási folyosókat" szervezett az ukrajnai határokon gabona szárazföldi, közúti és vasúti szállítására, valamint belvízi szállítására.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Tovább erősödik Fehéroroszország gazdaságának hanyatlása: hat hónap alatt 4,2%-kal csökkent a GDP​

2022. július 18., hétfő, 17:30 - Olekszij Pavlis
1403 megtekintés
2022 első felében Fehéroroszország GDP-je 4,2%-kal csökkent 2021 azonos időszakához képest.

Ezt bizonyítják az Országos Statisztikai Bizottság (Belstat) adatai – írja az "Interfax".

Így 2022 január-júniusában Fehéroroszország GDP-je 87,4 milliárd fehérorosz rubelt tett ki.

Ugyanakkor egyre mélyül a fehérorosz gazdaság hanyatlása: a január-májusi eredmények szerint 3,4%-os, január-áprilisban 2,1%-os volt a csökkenés. Fehéroroszország GDP-jének dinamikája az első negyedévi eredmények szerint negatív síkra vonult (0,4%-os csökkenés), míg január-februárban 1,2%-kal, januárban 2,7%-kal nőtt a GDP.

Az IMF a fehérorosz GDP 6,4%-os, az EBRD 4%-os csökkenésére számít idén, az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő akár 15%-os esést is engedélyez a nyugati szankciók hátterében.

Emlékeztetünk:

A Moody's nemzetközi hitelminősítő július 14-én kijelentette , hogy Fehéroroszország külföldi adósságának helyi rubelben történő kifizetése mulasztásnak minősül.
Olvassa el még: Lukasenko gazdasága. Hogyan veszített el Fehéroroszország mindent, amit 10 éven keresztül épített két év alatt

Gazdasági igazság
 
  • Hűha
Reactions: formosa1

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 428
16 716
113

Kuleba: Ukrajna megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Fehéroroszországgal, ha csapatai átlépik a határt​

2022.07.18. 17:00
Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Fehéroroszországgal, ha fegyveres erői átlépik az ukrán határt.

Ezt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nyilatkozta a Forbesnak adott interjújában – írja az Ukrinform.

„Fehéroroszország cinkos az agresszió bűntettében, senki sem kérdőjelezi meg ezt a kérdést. Az Orosz Föderációval közvetlenül a teljes körű támadás megkezdése után megszakítottuk a diplomáciai kapcsolatokat. Akkor is elszakadnak Fehéroroszországtól , ha a Fehérorosz Köztársaság fegyveres erői átlépik Ukrajna határát” – mondta az ukrán diplomácia vezetője.

Azt is megjegyezte, hogy Kijev a balti országokba irányuló gabona tranzit fehérorosz útvonalát kizárólag az utolsó remény útjának tekinti, ha más út nem működik.

„Senki sem akart semmiféle kereskedelmi ügyben köze lenni Minszkhez, amely az agresszió cinkosa. Ám a logisztikusok és a magánbefektetők (lényegében a kereskedők) nagyon jól dolgoztak az EU-országokon áthaladó szárazföldi útvonalak lehetőségeinek bővítésében, a tengeri útvonallal kapcsolatos tárgyalásokon is előrelépés történt, így a vészhelyzeti belorusz útvonal lehetősége már nincs napirenden, – mondta a miniszter.
Olvassa el még: Az Orosz Föderáció - Kuleb - hibája miatt most nincsenek béketárgyalások
Amint arról beszámoltunk, az ukrajnai provokálatlan orosz agresszió következtében több mint 20 millió tonna exportra szánt gabona, különösen az ENSZ Élelmezési Világprogramja keretében, blokkoltnak bizonyult. Ez a világ legsebezhetőbb országait, különösen Afrikát, az éhezés veszélyének teszi ki.

Az EU "szolidaritási folyosókat" szervezett az ukrajnai határokon gabona szárazföldi, közúti és vasúti szállítására, valamint belvízi szállításár
Sosem exportált Ukrajna ekkora mennyiséget.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113


Lukasenko biztosítja, hogy "nincs kedve" bombázni Ukrajnát​

Stanislav Pogorilov – 2022. augusztus 19., péntek, 15:39.
27672

70ac731-lukashenko2.jpg


Olekszandr Lukasenko, fotó: "Belta"
Olekszandr Lukasenko, Fehéroroszország önjelölt elnöke kijelentette, hogy nem tervezi megtámadni és bombázni Ukrajnát fehérorosz területről.

Forrás : Belta kormánypárti fehérorosz ügynökség
Lukasenka közvetlen beszéde : "Ne gondold, hogy támadást tervezek itt, mi fogjuk bombázni Ukrajnát Fehéroroszország területéről és így tovább. Nem vágyom arra, hogy a te és a gyerekeim harcoljanak. mi? Meg kell nyugodnunk. Dehogyis. "Ukrajna ma nem áll háborúban. Ma az egész NATO-blokk és Amerika elsősorban Oroszországgal áll háborúban."

Részletek : Lukasenko ugyanakkor elkezdte magyarázni az általa meglátogatott fehérorosz vállalatok alkalmazottainak, hogy véleménye szerint Európa már rég leállította volna a háborút, "ha az Egyesült Államok nem folytatja az ellenségeskedés fokozását a segítségével Lengyelország."
Ami korábban történt :
  • Augusztus 12-én Fehéroroszország ismét meghosszabbította hadgyakorlatait legalább augusztus 20-ig.
  • Augusztus 15-én a "Belarusian Gayun" megfigyelőcsoport arról számolt be , hogy a fehéroroszországi Gomel régióban található "Zyabrivka" repülőtér területén nagyszámú, mintegy 15-60 rakétát tartalmazó légvédelmi rakétarendszer halmozódott fel, ami előkészületekre utalhat. egy hatalmas sztrájkra.
 
Status
Not open for further replies.