Persze, vegyük komolyan a dolgokat, de kerüljük a hisztériát!
Mondtam én ennek az ellenkezőjét?
Nem is rád gondoltam. Sokkal inkább a neten terjedő hírekre, amelyek sokszor nem feltétlenül megbízhatóak , viszont eléggé nyugtalanítók .
A halálozások számának a megítélésekor vegyük figyelembe, hogy azért ott egy zsúfolt városban él kb magyarországnyi lakosság.
A halálozások száma a vírus mortalitásától függ, nem attól, hogy mekkora a város lakossága. A zsúfoltságtól a vírus terjedési sebessége függ, nem a halálozások száma, és ehhez kb. a világ összes nagyvárosa kellően zsúfoltnak mondható.
Tévedsz. Ezt gondold át mégegyszer!
A mortalitás azt mutatja meg, hogy egy adott mortalitasú betegségben megbetegedett személy közül hányan halnak meg.
Adott mortalitás mellett egy tíz milliós városban ötször annyi halott lesz mint egy két milliós városban. (Ha feltesszük, hogy hasonló arányban betegszenek meg.)
Ugye amikor Moszkvában volt egy több tízezres tüntetés valami ellenzéki pasi miatt, akkor írta itt valaki, hogy nekünk az lehet, hogy nagy tüntetésnek látszik, de azért az egy tizenmilliós város!
Ez irreleváns itt most. Ráadásul érvelésileg is hibás, hiszen ezzel épp azt indokoltad meg, hogy Kínát miért nem fogja hazavágni ez a "tüntetés" (a járvány), viszont ez irreleváns abból a szempontból, hogy máshol mi lesz.
Úgy tűnik, félreértettél !
Mi egy hetvenezres tüntetést nagynak gondolunk, mert nálunk nagynak számít.
De a tízmilliós Moszkvában nem az, mert ott az a lakosság nagyon kis százaléka.
Ehhez hasonlóan 70 halott egy városban soknak tűnhet az általunk megszokott nagyságrendben. Pedig az ott nem sok.
Tehát azt mondom, hogy amit, eddig hallottunk, nem olyan súlyos.
Aztán, hogy mi a valóság?
Azért idéztem ezt a pasit, mert úgy tűnik, Magyarországon nem sokan lehetnek, akik nála jobban ismerik ezt a betegséget.
Nem tudhatjuk, hogy a nyugalma mennyire őszinte, és mennyi belőle az indulatok szándékos csillapítása.
A kínaiak ez a járvány most komoly károkat okoz.
Most voltam a kedvenc kínai kajáldámban. Tök üres. Alig volt ma vendég. Mivel ők egyfolytában kommunikálnak egymással, tudják, hogy a többi kínai kajáldában is hasonló a helyzet.
A fiukat már kérdezték az osztálytársai, hogy ő vagy a családtagjai betegek-e?
A kinai ismeretségi körükben sincs olyan ember, aki beteg lenne.
Mondjuk a legtöbb Magyarországon élő büfés jellemzően Csöcsien és Fucsien tartományból jött. Nem Vuhan környékéről.