A százalékaidről beszéltem amiket a hét elején számoltál a 40+ százalékokról.
Azt mondják március elejére várható a járvány tetőzése, és elmarad a halálozási arány 2003-as SARS járványétól. Én a felesleges pánikkeltésedről beszélek, de te meg gyurcsányista vehemeséggel támadsz mindenkit aki nem ért egyet veled, és leostobázod. Amolyan igazi komcsi stílusban, aztán meg fel vagy háborodva. Mindenki próbálja nyugtatni az embereket, és higgadtságra inteni, hogy mielőbb megfékezzék, a járványt.
Te a pánikkeltéseddel, a vírusnak dolgozol.
Tudod miután meggyógyul valaki még 14 nap karantén mire kiengedik, hogy biztosan ne fertőzzön, addig nincs gyógyultnak nyilvánítva. Egy gyógyulás meg szinte mindig lassabb mint a halálozás. És senki sem vitatta, hogy leterheli az egészségügyet. Még pont én írtam, hogy a fertőzöttek 30%-a komolyabb kórházi ellátást igényel.
Szóval hagyd abba a faszulást. Mert kurva idegesítő. Meg az is, hogy a topik, lassan egy laposföldhívő szintű blogba megy át.
"A százalékaidről beszéltem amiket a hét elején számoltál a 40+ százalékokról."
Kétféle mutatószámot számoltam: az egyik a halálesetek száma / fertőzöttek száma, a másik pedig a halálesetek száma / (halálesetek száma + meggyógyultak száma).
Az első szám alacsony, ez egy optimista becslés, mivel még a járvány folyamatban van. A másik szám magas, de idővel csökkenhet.
Azt mondtam, hogy a tényleges halálozási ráta
a kettő szám közé esik.
Mutatom a példát az éppen most érvényes számokkal:
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
Total Deaths / Total Confirmed = 304 / 14,514 = 2.09 % (erre szoktatok ti hivatkozni)
Total Deaths / (Total Deaths + Total Recovered) = 304 / (304 + 342) = 304 / 646 = 47.06 % (ez magas, de kezdetben volt magasabb is, tehát csökkent)
Most figyelj:
nem azt állítottam, hogy 40+%-ok vannak, hanem azt, hogy ez a két mutatószám a jelenleg még bizonytalan halálozási ráta lehetséges két végpontja (az adott időpillanatban):
[2.09% ... 47.06 %]
Ha emlékszel még általános iskolából, hogy matematikában hogyan jelöljük
az intervallumokat, akkor ezt másképpen úgy is megfogalmazhatjuk, hogy
a tényleges halálozási ráta ebbe az intervallumba fog VÁRHATÓAN esni. Azért várhatóan - mert ha esetleg
valószínűségszámítást is tanultál - akkor jelenleg a halálozási ráta még csak egy
valószínűségi változó, mivel a folyamatnak nincs vége. Ezért az intervallum két végponta is mozoghat, és mozogni fog is, mégpedig idővel a két végpont egyre közelebb fog esni egymáshoz, ahol a vírus terjedése majd lassul és ahogy az esetek is idővel a két lehetséges kimenetel egyikébe fognak átsorolódani.
"Én a felesleges pánikkeltésedről beszélek, de te meg gyurcsányista vehemeséggel támadsz mindenkit aki nem ért egyet veled, és leostobázod."
Fideszes vagyok egyébként, kormánypárti. De ha így viselkedtek, akkor csak voltam.
"Te a pánikkeltéseddel, a vírusnak dolgozol."
Vigyázz, mert ez rágalmazás! És uszítás is.
"Tudod miután meggyógyul valaki még 14 nap karantén mire kiengedik, hogy biztosan ne fertőzzön, addig nincs gyógyultnak nyilvánítva."
Soha nem mondtam ennek az ellenkezőjét, ezért aktualizálom mindig a számadatokat az éppen érvényes publikált számok alapján. Ha igaz, amit mondasz, és a most már 14,514 fertőzött beteg gyógyultan lábadozik a kórházakban, csak éppen még nem nyilvánították gyógyultnak őket, akkor örülök, és ha majd gyógyultnak nyilvánítják őket, és például ilyen számadatok fognak jönni, hogy 14,000 Total Recovered, meg hasonlók, akkor az általam számított két mutatószám is tükrözni fogja ezeket.
"Szóval hagyd abba a faszulást. Mert kurva idegesítő."
Kikérem magamnak ezt a stílust. Én nem beszélek így veled. Orvoshoz különben sem méltó.