• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 775
113
Stratégiai ellenségtől történő energetikai függés megszüntetése. Persze ti azt nem fogjátok fel, hogy az a nagy paca ott keleten az ellenség, és tőle függeni ostobaság, sőt, árulás mivel bármikor bármivel zsarolhat - és zsarol is - ahogy látjuk a rezsicsöki csökizésén.
De hát na, egyesek itt a nagy szuverenitásra recsizésben azt halucinálják, hogy attól leszünk szuverének, hogy bepucsítunk putyinnak, és a fogsorig mehet a f_sza, csak legyen olcsóbb (valójában drágább) a gáz meg az olaj.
Mit kínál ezzel szemben a szövetséges USA? Választhatjuk értük az ukrán utat. Mert ilyet szánnak nekünk.

Nem vagyok oda a ruszkikért, de nem ellenségünk. Gazdasági partnerünk. A brüsszeli fegyverszállítások és gazdasági szankciók után a pofátlanság csúcsa a ruszkikon számonkérni az árakat.

Az olajat pl. világpiaci ár alatt kapjuk. Az USA mennyiért is szállítanak???

Még mindig érkezik az olcsó orosz olaj, bődületes új rekordok jöhetnek a Molnál


A Mol továbbra is hozzájut az olcsó orosz olajhoz, ráadásul az olaj világpiaci ára még mindig magas, és a vállalat eladásai is jól alakulnak, főként Magyarországon, ahol az eddig a fogyasztók nagy része számára elérhető literenként 480 forintos üzemanyag miatt a magyarok úgy tankoltak, mintha nem lenne holnap. Ezek eredője az, hogy a Mol a második negyedévben korábban soha nem látott eredményt érhetett el, a várt számok kilógnak a grafikonokról, ha valahol van extraprofit, akkor a Molnál biztosan (erre mondja azt a cég, hogy az elmúlt évtizedekben megdolgoztak azért, hogy most profitáljanak az olcsó orosz olajból), ebből von el majd az állam tetemes szeletet a megemelt különadóval.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
életemben egyszer vettem iphone-t
nem sokáig bírtam, nem sokáig bírt .. utáltuk egymást.
mivel én voltam az erősebb darabokra tört. :)
Ezek a mai mobilok már nem érnek semmit…
iu
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
Ezért írtam kölcsönös függőséget!Ha az ottani gyártó sorokat kivinnék onnan a nyugatiak,Kínai "húzó"brandokat szankcionálnak nyugaton mit kezdene a kommunista párt a sok millió utcára kerülő munkással?Ha ez rövid távon megvalósulna belőlne az egész világgazdaság úgy ahogy van.
Még annyi hogy egyre több terméken van made in India,Vietnam,Mexikó stb.
hogy vinné ki a céget ? aláírnának 3 papírt ? :D
Megnézed egyre több terméken van made in India,Indonézia,Mexikó stb vannak Országok ahova fel lehet húzni összeszerelő sorokat.Nyugatinak teljesen mindegy hol rakják össze az IPhonet,Samsungot varják a Nike cipőt stb!Viszont tény hogy már vannak saját erős brandjeik( Huawei). Viszont nem véletlen hogy például chip gyártás nagy ŕésze például nem Kínában van.Egyenlőre kölcsönös nagyon is a függés az ellátási láncok álltal de Kínának is meg kell oldani hogy ne függjön a Nyugati exportpiacoktól és technológiáktól.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Az termeli a pénzt, hogy az egész világ F35-öt vesz és nem annak a kínai verzióját...meg dollárral a dzsungel mélyén is tudsz fizetni. Nem véletlenül...

Energia és alapanyag is lesz. Ahogy most is van. Ha nagyon akarja a Nyugat, akkor megint fog porszívót vagy fűnyírót gyártani. Drágább lesz, de majd ki lesz tiltva a kínai és nem lesz más.
Van igazság abban amit írsz. Régen is egy porszívó egy havi fizetéstbe került. A többi is. Édesapám elmondása szerint az 50-es években egy öltönyért két hónapot dolgozott, igaz szabó csinálta, nem nagyon volt készruha jó minőségben. A cipőt is cipész készítette, sok pénzért. Ami probléma lehet, hogy errefelé, mármint nyugaton nincs meg a gyártáshoz már a tudás. Akik ismerték, azok nagy része már nincs. A mai oktatás pedig nem ebbe az irányba terelte a fiatalokat. És valljuk be, nem is nagyon akarnak szalagmunkát végezni, inkább segélyen vegetálnak. A műkörmös, műszempillás mucuskákat nem nagyon tudom elképzelni, hogy három műszakban 30 perc szünettel 7 szövőgépen figyeli a szálszakadást. Jó, lehet, hogy automatizáltak lesznek ezek a gépek. De az is kérdés, hogy ezeket ki fogja legyártani, ha a nyugatiaknak nem lesz kedvük az ilyenféle munkához. Talán az importált afrikaiak, vagy arabok? Azok nem azért jönnek errefelé. Na meg nem is értenek hozzá.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Ez már az elején tiszta volt, hogy nem villámháború. Lehetett volna, de ez csak is az ukránokon múlt, vagyis múlhatott volna, ha nem az USA és egyes NATO tagok kavarták volna a sz@rt. Akkor hamar vége lehetett volna, de itt sokkal nagyobb tétekről van szó. Nem véletlenül mondta Resperger, hogy 2026-ra számítottak (Balkán 2030?). Tehát szinte mindenki tudta a háttérben (csak mi, polgárok nem), hogy nagyon nagy balhé lesz, de az oroszok nem várták meg, hogy a sz&r kupac a fejükre húljon. A maci nagyon is jól tudta, hogy mire vállalkozik, a látottak alapján fel is készült. Hogy katonailag, hagyományos fegyverzet terén is sikerült-e neki, azt majd idővel meglátjuk. Ukrajna lehet, hogy csak színjáték, puhatolózás, előjáték, ki tudja. A maszkírovka az oroszok nagy játéka volt mindig. Az más kérdés, hogy miért most lépett, önszántából, vagy kikényszerítették. Kína fél év után lépett, most úgy néz ki, hogy mindenkinek színt kell vallania. India, meg a többiek egyenlőre kivárnak. A nagy kérdés, hogy világméretű balhé lesz, vagy közben lecsillapodnak a kedélyek, amire én kevés esélyt látok. Kína is tudja, hogy az Ő bőrére is megy a játék, a kérdés csak az, mennyire áll készen, bele tud állni egy nagy háborúba. Az látszik, hogy mivel a "nyugat", főleg az európai országok nagy része elszámította magát, hogy már most készen kellene állni, valószínűleg be fog dőlni, nem fogják bírni a nyomást. Most már késő hadseregeket építeni, kiképezni, tartalékokat képezni, a gazdaságot stabilizálni. Nagyon rossz előjelek vannak, a háttér hamarosan összeomolhat, csak idő kérdése. Eljött az idő, hogy Kína (Irán) most lép, beleáll a konfliktusba, vagy kapitulál, aminek kevés esélyt adok. Náluk is nagyban megy a maszkírovka.
Lehet ezzel a gondolat menettel vitatkozni, de a valóság nagyon ezt támassza alá, ez nem hit kérdése, hogy miben hiszünk. Ez már nem az álmok birodalma.
De ha tudta a nyugat hogy 2026 táján lesz az orosz balhé, akkor miért nem készült, mondjuk 2015-től teljes gőzerővel? Vagy három év alatt akart felkészülni?
Azt én is mindig mondtam, hogy az orosz korábban lépet mint várták. Ezzel még az USA-t is letolt gatyával kapta, főleg rakétavédelmi képességek tekintetében (most az USA is beledöglene egy atomháborúba, 2026 után már nem biztos).
Nem mellékesen az USA igen is megkezdte a maga részéről a készülődést a nagy háborúkra. Amikor kivonta csapatait Afganisztánból, egyből arra tippeltem, hogy Iránnal akar leszámolni és nem szeretné, ha közben az afganisztáni amerikai csapatok az Irániak által feltüzelt afgánok támadása alá essen. Ehhez képest a muszka volt a célkeresztben. Igaz későbbre tervezve. Az orosz váratlant lépett, igaz ő sem volt teljesen felkészülve (DE, jobban mint az USA az ukrán háború tekintetében). Az USA amikor észlelte, hogy tényleg támadni fog az orosz, nem volt más lehetősége, mint rikoltozni minden nap, hogy holnap támad az orosz. Hátha ezzel a leleplezéssel el tudja tántorítani az oroszt a támadástól. De, nem sikerül. Főleg nyugat-EU-t teljesen felkészületlenül érte és most aztán még nagyobb szarban van, mert egy esetleges háborúhoz szükséges technikai eszközparkot nem tud létrehozni nyersanyag és energia hiányában. Marad az USA egyedül. Ha csak azt a sok sivatagban lekonzervált haditechnikát át nem dobja Európába. De ehhez is kellett volna az a hiányzó három év. Mire sikerülne áthozni ide, addigra az itteni USA bábkormányok könnyen bedőlhetnek és az európaiak elállnak az amerikai érdeket szolgáló háborútól. Na jó a Lengyelekre mindig számíthatnak. És a románra is, ha nagyon rálépnek a nyakára kitart egy darabig. Szóval túl korán, nem az elvárásaik/terveik szerint jött ez a háború a nyugatnak.
 
W

Wilson

Guest
A kínai rendszer legitimitását a folyamatos robosztus gazdasági növekedés jelenti. Egy valódi szakitást eredményező konfliktus esetén a nyugati országok vért hugyozva de ismét ki tudnák építeni azokat a kapacitásokat amik Kínában ragadnak, viszont Kína nem tudna honnan leakasztani még egy ilyen piacot és vásárlót.
Igen a kínai társadalmi béke és kohézió alapja a gazdasági növekedés jelenti.a kinai államaparátus a kínai kormányzat egyszerűen nem engedheti meg a saját jól felfogott érdekében,hogy a kínai gazdaság nem vagy csak csekély mértékben nőjön.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 528
113
De ha tudta a nyugat hogy 2026 táján lesz az orosz balhé, akkor miért nem készült, mondjuk 2015-től teljes gőzerővel? Vagy három év alatt akart felkészülni?
Azt én is mindig mondtam, hogy az orosz korábban lépet mint várták. Ezzel még az USA-t is letolt gatyával kapta, főleg rakétavédelmi képességek tekintetében (most az USA is beledöglene egy atomháborúba, 2026 után már nem biztos).
Nem mellékesen az USA igen is megkezdte a maga részéről a készülődést a nagy háborúkra. Amikor kivonta csapatait Afganisztánból, egyből arra tippeltem, hogy Iránnal akar leszámolni és nem szeretné, ha közben az afganisztáni amerikai csapatok az Irániak által feltüzelt afgánok támadása alá essen. Ehhez képest a muszka volt a célkeresztben. Igaz későbbre tervezve. Az orosz váratlant lépett, igaz ő sem volt teljesen felkészülve (DE, jobban mint az USA az ukrán háború tekintetében). Az USA amikor észlelte, hogy tényleg támadni fog az orosz, nem volt más lehetősége, mint rikoltozni minden nap, hogy holnap támad az orosz. Hátha ezzel a leleplezéssel el tudja tántorítani az oroszt a támadástól. De, nem sikerül. Főleg nyugat-EU-t teljesen felkészületlenül érte és most aztán még nagyobb szarban van, mert egy esetleges háborúhoz szükséges technikai eszközparkot nem tud létrehozni nyersanyag és energia hiányában. Marad az USA egyedül. Ha csak azt a sok sivatagban lekonzervált haditechnikát át nem dobja Európába. De ehhez is kellett volna az a hiányzó három év. Mire sikerülne áthozni ide, addigra az itteni USA bábkormányok könnyen bedőlhetnek és az európaiak elállnak az amerikai érdeket szolgáló háborútól. Na jó a Lengyelekre mindig számíthatnak. És a románra is, ha nagyon rálépnek a nyakára kitart egy darabig. Szóval túl korán, nem az elvárásaik/terveik szerint jött ez a háború a nyugatnak.
Rossz duma.Kutya se tervezett nyugaton háborút.Es ilyet Putyin se.Megtamadott meg ellenal a hoditonak....Hallatlan!
2026,meg 36 után is biztosított a MAD.
Kicsit több jozansagot,és kevesebb konteot,ha kerhetnem
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 032
24 587
113
Egy háborút nem egyedül a hadsereg vívja meg, kell hozzá nagyon sok minden. Az országok katonai erejének csak egy része a hadsereg. Nem tudom, miért gondolják egyesek, hogy az orosz gazdaság csak egy nagy lufi. Nagyon lenézik, talán nem kellene, mert eleve nincs egyedül és nem az eddig elért "nyugati" (rabló/kizsákmányoló) életszínvonalat kell alapul venni. Van miből visszavenni, de az eddigi tapasztalatom az, hogy szinte lehetetlen rövid idő alatt visszalépni egy adott szinvonaltól. A kinai gazdaság pedig elért egy olyan szintet, ami már önállóan is képes működni, még ha nehezebben is. Készül egy másik ellen pénzügyi rendszer, nem véletlenül. A BRICS erejét lehet fikázni, viszont szerintem náluk van a jövő. Ne felejtsük el, hogy a III. Világháború nem csak katonai, de gazdasági, pénzügyi, média, kiber, világűr stb. területeken zajlik. Mert benne vagyunk, ez egyre jobban látszik. A gyarmat birodalmak csak a terület alapon szüntek meg a II. Világháború után, az új rend alapján már gazdasági, pénzügyi függőségben maradtak. Na, most ennek a lebontása, átrendezése kezdődött.
Szerintem mindenkinél a 2026 volt a cél dátum. Az EU-nak és nem Európának, csak annyi ideje maradt, hogy a szankciókat kidolgozza rövid távra (eléggé átgondolatlanul, bízva az orosz összeomlásban), de a szankciózásra igazából nem voltak felkészülve, ezért is ütnek vissza sorban. A dominó első darabjai már eldőltek, csak az a kérdés, hogy a többi dől-e és ha dől, akkor mikor.
Az USA ABM rendszerét nem tudják arra a szintre felhozni, hogy az orosz támadást kivédje. Ez teljesen felejtős. A cél inkább a kisebbek (Kína, India, Észak-Korea) elleni védelmi szint elérése.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
Van igazság abban amit írsz. Régen is egy porszívó egy havi fizetéstbe került. A többi is. Édesapám elmondása szerint az 50-es években egy öltönyért két hónapot dolgozott, igaz szabó csinálta, nem nagyon volt készruha jó minőségben. A cipőt is cipész készítette, sok pénzért. Ami probléma lehet, hogy errefelé, mármint nyugaton nincs meg a gyártáshoz már a tudás. Akik ismerték, azok nagy része már nincs. A mai oktatás pedig nem ebbe az irányba terelte a fiatalokat. És valljuk be, nem is nagyon akarnak szalagmunkát végezni, inkább segélyen vegetálnak. A műkörmös, műszempillás mucuskákat nem nagyon tudom elképzelni, hogy három műszakban 30 perc szünettel 7 szövőgépen figyeli a szálszakadást. Jó, lehet, hogy automatizáltak lesznek ezek a gépek. De az is kérdés, hogy ezeket ki fogja legyártani, ha a nyugatiaknak nem lesz kedvük az ilyenféle munkához. Talán az importált afrikaiak, vagy arabok? Azok nem azért jönnek errefelé. Na meg nem is értenek hozzá.
Egyre Inkább India veszi át a világ "összerelő"üzeme szerepét!Világ 2 legnagyobb chipgyártója tajvan,dél Korea utána Kína.Tény hogy egyenlőre a nyugat se tudja nélkülözni a kínai importot és a beszállítói láncok is erősen kötődnek ide de ez hosszú távon kiváltható.Ha most kitört volna a háború megindultak volna a szankciók összeomlott volna a világgazdaság véleményem szerint.Egyenlőre a Kínai gazdaság erőteljesen exportra épül meg a felfuttatot épitőiparra amit most erősen fékez a várhatóan kipukkanó Kínai ingatlan "lufi".Nyugat és szövetségesei ha bezárnák a piacaikat Kínai export előtt jelenleg kevés lenne a belső fogyasztásuk a Kínai ipar,gazdasági növekedés fenntartásához.Afrika meg a szegényebb Ázsiai piacok meg nem tudnák ezt pótolni nekik.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Rossz duma.Kutya se tervezett nyugaton háborút.Es ilyet Putyin se.Megtamadott meg ellenal a hoditonak....Hallatlan!
2026,meg 36 után is biztosított a MAD.
Kicsit több jozansagot,és kevesebb konteot,ha kerhetnem
Szerintem neked kéne kicsit több józanságot tanúsítanod, mert folyamatosan ellentmondasz mindenkinek, mintha te jobban tudnál mindent, de eddig nem sok mindent támasztottál alá épkézláb bizonyítékokkal, így meg csak a véleményedet hangoztatod.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 032
24 587
113
Rossz duma.Kutya se tervezett nyugaton háborút.Es ilyet Putyin se.Megtamadott meg ellenal a hoditonak....Hallatlan!
2026,meg 36 után is biztosított a MAD.
Kicsit több jozansagot,és kevesebb konteot,ha kerhetnem
Ez most komoly, vagy nagyon nem vagy képben, csak a hited van meg. 2026-t nem én találtam ki, vitatkozzál akkor Respergellel, talán Ő kicsivel jobban képben van, mint Te. Ha gazdasági reccs lesz, akkor nem a luxus kütyük lesznek a legfontosabbak, hanem a hétköznapi, az alap megélhetéshez szükséges eszközök. A világ nem csak a "feljett nyugatot" foglalja magában. Kína nem csak a jóléthez szükséges dolgokat gyártja, hanem az alapvető alapanyagoktól, eszközöktől kezdve a luxus dolgokhoz nélkülözhetetlen alapanyagokat, eszközöket. Lehet arrogánsan, lenézően hozzáállni az eseményekhez, képességekhez, de nagyot lehet tőle zakózni, ami nagyon sokkba kerülhet. Senki se várja, hogy katonailag fog lépni Kína. Vannak lehetőségei, nem is kevés.
Én úgy veszem észre, hogy az atlantista oldal egyre jobban az elvakult hitében él és valami álom világban a jövővel kapcsolatosan. Lehet ignorálni a valóságot, csak az a kérdés, vajon megéri?
Kérem a mosolygó smile-kat, hajrá atlantisták.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113
Egyre Inkább India veszi át a világ "összerelő"üzeme szerepét!Világ 2 legnagyobb chipgyártója tajvan,dél Korea utána Kína.Tény hogy egyenlőre a nyugat se tudja nélkülözni a kínai importot és a beszállítói láncok is erősen kötődnek ide de ez hosszú távon kiváltható.Ha most kitört volna a háború megindultak volna a szankciók összeomlott volna a világgazdaság véleményem szerint.Egyenlőre a Kínai gazdaság erőteljesen exportra épül meg a felfuttatot épitőiparra amit most erősen fékez a várhatóan kipukkanó Kínai ingatlan "lufi".Nyugat és szövetségesei ha bezárnák a piacaikat Kínai export előtt jelenleg kevés lenne a belső fogyasztásuk a Kínai ipar,gazdasági növekedés fenntartásához.Afrika meg a szegényebb Ázsiai piacok meg nem tudnák ezt pótolni nekik.
Na igen, de hatás ellenhatás, ahogy írtad ezt az EU is és a nyugat is megszívná, tekintve, hogy egy rakás termék Kínából érkezik. Az orosz embargó is keményen betett az EU-nak, egy Kína elleni hasonló, vagy még keményebb (ahogy az már egyes idióta zöld párti Eu-s politikus szájából már el is hangzott) szankció nagyon fájna.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Egyre Inkább India veszi át a világ "összerelő"üzeme szerepét!Világ 2 legnagyobb chipgyártója tajvan,dél Korea utána Kína.Tény hogy egyenlőre a nyugat se tudja nélkülözni a kínai importot és a beszállítói láncok is erősen kötődnek ide de ez hosszú távon kiváltható.Ha most kitört volna a háború megindultak volna a szankciók összeomlott volna a világgazdaság véleményem szerint.Egyenlőre a Kínai gazdaság erőteljesen exportra épül meg a felfuttatot épitőiparra amit most erősen fékez a várhatóan kipukkanó Kínai ingatlan "lufi".Nyugat és szövetségesei ha bezárnák a piacaikat Kínai export előtt jelenleg kevés lenne a belső fogyasztásuk a Kínai ipar,gazdasági növekedés fenntartásához.Afrika meg a szegényebb Ázsiai piacok meg nem tudnák ezt pótolni nekik.
Kína nem a világ összeszerelőüzeme, sokkal inkább gyára. Helyben készül kb minden, és egyre nagyobb hangsúllyal belpiacra.
Villanyautókban pl világelső az ország (teljesen saját tervezésűek és gyártásúak).
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
Kínaiak valszleg megoldják maguknak a chipeket, maximum nem 2 vagy 3 nanométeren.
De hogy mi lesz, majd meglátjuk, amit írtam, azok nem találgatások, hanem eddig megtörtént, valós események.

Ebben az esetben a világ többi részéhez nem fog eljutni ha Kína akarja, egy blokáddal a nélkül hogy nem támadják meg őket, kijutni nem fog onnan semmi. Ha Kínának nem jut Tajvani chip, akkor másnak se fog.
Kérdés mennyire akarják újra indítani a trump idejében elkezdett "kereskedelmi"háborút.
Kína nem a világ összeszerelőüzeme, sokkal inkább gyára. Helyben készül kb minden, és egyre nagyobb hangsúllyal belpiacra.
Villanyautókban pl világelső az ország (teljesen saját tervezésűek és gyártásúak).
Például már az Iphone-nak is van Indiában gyára ez "csak"egy ismertebb brand.Koreai autógyártó alkatrész raktárban dolgozom és ott is egyre több alkatrészen van feltüntetve hogy made in India.Vannak amúgy Kínának erős brandjai pl Huawei.Tény egyre erősebb a belpiac de ettől még jópár évig export függő lessz a Kínai ipar ha fenn akarják tartani a gazdasági növekedést pláne!Véleményem szerint mindkét részről egyenlőre ez "csak"erőfitogtatás de pár éven belül komoly konfliktus lehet belőle.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 412
44 000
113
Kérdés mennyire akarják újra indítani a trump idejében elkezdett "kereskedelmi"háborút.

Például már az Iphone-nak is van Indiában gyára ez "csak"egy ismertebb brand.Koreai autógyártó alkatrész raktárban dolgozom és ott is egyre több alkatrészen van feltüntetve hogy made in India.Vannak amúgy Kínának erős brandjai pl Huawei.Tény egyre erősebb a belpiac de ettől még jópár évig export függő lessz a Kínai ipar ha fenn akarják tartani a gazdasági növekedést pláne!Véleményem szerint mindkét részről egyenlőre ez "csak"erőfitogtatás de pár éven belül komoly konfliktus lehet belőle.
Mindenki összefügg mindenkivel.

Két éve láttam pont az Apple valamilyen felső polcos marketingesét sírni, hogy milyen kurva nehéz/kb. lehetetlen nekik bejutni a kínai piacra komolyabban, pedig ott elemezte hogy mára olyan értékes piac mint az amcsi, és az idő nekik dolgozik, mert sokan vannak, és egyre többen szeretnének státusszimbólum/prémium kategóriás cuccokat ott is. Szóval igen, fájna a leszakadás a nyugati világról Kínának, csak ez oda - vissza játék lenne. Megint az dönt, hogy melyik lakosság bírja tovább hőbörgés nélkül azt hogy a megszokott konzumidióta fogyasztás és éncentrikus világ visszavált egy szerényebbre, illetve hogy ha van hőbörgés, melyik rendszer tud keményebben, határozottabban, egységesebben fellépni ezek kezelésében.

Na itt van a hatalmas különbség véleményem szerint, nem a nyugat javára!
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Mondjuk pont ez a villanyautó őrület ez hamar kiderülhet ám hogy vakvágány...
Nem minden fronton az, csomó területen kiváló választás, pl. kis erőgépeknek, teherautóknak egy nagyobb birtokra. Városon belüli napi közlekedésre (100km hatótáv elég lehet, ahhoz nem kell egy tonnányi akku, és hibrid hajtás se). Hibrid hajtással pl. hegymenetes buszokhoz a rekuperáció miatt.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
Mindenki összefügg mindenkivel.

Két éve láttam pont az Apple valamilyen felső polcos marketingesét sírni, hogy milyen kurva nehéz/kb. lehetetlen nekik bejutni a kínai piacra komolyabban, pedig ott elemezte hogy mára olyan értékes piac mint az amcsi, és az idő nekik dolgozik, mert sokan vannak, és egyre többen szeretnének státusszimbólum/prémium kategóriás cuccokat ott is. Szóval igen, fájna a leszakadás a nyugati világról Kínának, csak ez oda - vissza játék lenne. Megint az dönt, hogy melyik lakosság bírja tovább hőbörgés nélkül azt hogy a megszokott konzumidióta fogyasztás és éncentrikus világ visszavált egy szerényebbre, illetve hogy ha van hőbörgés, melyik rendszer tud keményebben, határozottabban, egységesebben fellépni ezek kezelésében.

Na itt van a hatalmas különbség véleményem szerint, nem a nyugat javára!
Kínában se biztos örülne a lakosság ha zuhannak az életszínvonal.Nyugathoz hasonlóan náluk is probléma a lakosság öregedése.Nemrég pár közepes bank bedőlése miatti tiltakozás miatt vezényeltek tankokat az utcára.Jelzálog fizetési."bojkott"is van kialakulóban az ingatlanpiacon:
https://www.google.com/amp/s/24.hu/...e-ingatlanfejleszto-vallalatok-arbuborek/amp/ Ha ezek nem is veszélyeztetik a kommunista kormány hatalmát azért vannak gazdasági problémák náluk is.