Hát babák,aszuem ez a hajó elment,de nem akárhogy,Kína lelépte a világot,ezek 30 év alatt többet fejlődtek,mint a nyugat 300 alatt,apró különbség,hogy ezek az elmaradott ázsiaiak,nem támadtak meg több tucat országot,nem tlepítettek 600 katonai bázist,nem nyomtattak ki 1000 csilliárd fedeztetlen pénzt,nem kötelezik a fél világot az lmbtq-ra,prájdra,mee too-ra,nem akarnak muszlimmá válni,stb.
Nincsenek drogosok a metróban,koldusok,hajléktalanok,bűnözök,van hely,van tér,tisztaság van,rend,nyugalom.
Yep, egy átlag város így néz ki. Sehol egy graffiti, összeszart-húgyozott sarok - mert szinte minden sarkon ott egy ingyenes és tiszta nyilvános budi, amit prompt takarítanak. Bemész egy átlag plázába, mint valami másik bolygó. Vonatok? A Deutsche Bahn majd egy párhuzamos világban esetleg.
Taxisok. Nem húznak le. Megrendeled a taxi-t Alipay-en keresztül, azonnal látod az utat, majd az árat, előre fizetsz. Ha 1 órát állsz a dugóban, akkor sem fizetsz többet. Nincs lehúzás, rafkózás. Van mondjuk örült vezetés, dudálás, reflektorozás meg szólni kell, hogy nem kell a klíma 30 fokra. Angolul persze nem beszélnek, de ez van.
Reptér/vasútállomás: nincs 1000ft's ásványvíz, ugyanannyi, mint a boltban, fél liter kb. 200HUF. Vonat röhelyes áron van. Most megyel vissza Nangton-ból (a Jangce itt olyan széles, hogy 3 perc, mire a vonat átmegy - 180km/h-s sebességkorlátozás van a hídon), 300km, első osztályon 122RMB (kb. 20€) indulás előtt véve. Ez germanisztánban 120€-ról indult. A vonatok a TGV/Shinkanzen/német ICE szerelemgyerekei, mindegyikből valami. Jártam olyan helyen, ahol ICE volt szétbelezve - reaktorgyártás mellett van vasúti üzletáguk is.
Melegek: Rengeteg női vagy férfi páros sétál kézenfogva, egyik-másik érdekesen felöltözve. A fodrász srác is meleg, mondta a feleségemnek, hogy bejövök neki. Prájdolás, szivárványozás nincs. Van lakozott, szedett szemöldökű pasi, férfinek öltöző nő, mangaszereplőnek öltözött nemtudommi.
Illetve van szivárványozás, de nem lmbtwueirito vonalon, hanem mint légköri jelenség, vagy mondjuk óvoda jelzése.
Először nem értettem a szivárványos karszalagban ácsorgó, fekete ruhás zsarukat. Ők ahhoz az óvodához vannak beosztva. Volt valami késes őrült, bement egy óvodába gyilkolászni. Azóta egy-egy iskola előtt 15-30 rendőr van minden reggel, hogy ilyen eset ne legyen újra. Miután bementek a gyerekek, oda illetéktelen nem mehet, egy járőrautó mindig van a környéken.
Muszlimok/katolikusok. Nagy ívben tesznek rá, ki micsoda, amíg nincs politika. Ha abszolút értékben nézem, a negyedik-ötödik legnagyobb katolikus közösség él itt. Rendszeresen látni a metróban/vonaton imádkozó muszlimokat. Rengeteg buddhista, saját szerelésükben, nincs baszogatás.
Igazából vannak az alapdolgok:
- nem politizálsz (vagy politizálsz, de Kínát nem szidod)
- nyista narkó (azért halálbünti van)
- korrupció létezik, de ha nagyon durván és valakiket sértve csinálod, akkor durrafejbe
- ne verekedj (értelmetlen, 20 méterenként kamera. Ezért nagyon nincs is balhé.
- nem szervezkedsz, endzsíóskodsz, elfogadod a szabályokat és ennyi.
Viszont még mindig köpködnek (a kifejezetten undorító, túrházós fajta. Kiszáll az irodaház mellett a rólszrójszból, LV-táska a kézben, Rolex a csuklón, méret utáni öltöny, majd nekiáll a legundorítóbb módon túrházni, majd beleköp a szökőkútba vagy virágágyásba. Aztán a liftben meg elájulok a szájszagtól. Ja, majd elfelejttem, szájhigénia és a hosszú körmök. Áááá), az angol még mindig gáz, életveszélyesen közlekednek meg az a tipikus, józan paraszti ész hiányzik. Nekem a rengeteg pozitívum mellett ezek a kifejezetten zavaró pontok.
A higiénia hiány és a köpködés... Túl szép lenne ezek nélkül. Valahol van egy olyan érzesem, nekem Szingapúr tetszene.